Verhit JSF-debat onder PvdA'ers

"De discussie over de vervanging van de F-16 moet echt nog gevoerd worden in de fractie, ik hoop dat u daar begrip voor heeft." Tweede Kamerlid Michael Servaes moest vrijdag al zijn retorische gaven aanspreken om de lastige vragen van PvdA-leden in het Haagse Museum voor Communicatie te pareren. Dat begrip konden de leden echter slechts mondjesmaat opbrengen.

PvdA-Kamerleden praatten vrijdag met leden over de JSF. Dat gebeurde onder meer in Den Haag, waar Servaes werd toegebeten dat dat toestel te duur zou zijn. "We moeten ons realiseren dat we een klein land zijn. Dat meedoen in het hoogste geweldspectrum, zoals het kabinet wil, daar is gewoon geen geld voor", klonk het uit de zaal.

Servaes legde uit dat Nederland een actief buitenlands beleid wil voeren en dat een goede krijgsmacht daar bij hoort. Of wordt overgegaan tot de aankoop van de JSF moet nog besloten worden, verzekerde Servaes. "Als het kabinet met een voorstel komt, en dat is volgende week, zullen wij een zorgvuldige afweging maken."

"We hebben geen idee wat dat ding kost!", zei een boos partijlid. Servaes verwees naar het rapport van de Algemene Rekenkamer van dit voorjaar. "Daaruit blijkt dat het onverstandig is om nu uit de ontwikkelfase te stappen."

De stemming werd vervolgens grimmig. "In de verkiezingen is gezegd dat we de JSF niet zouden kopen. Dit is gewoon onbetrouwbaar", werd gezegd. "Volgend jaar zijn er twee keer verkiezingen: ik moet dan weer de deuren langs met die rode rozen. Wat moet ik nou zeggen?"

Servaes vroeg nogmaals om begrip. "Ik begrijp best dat mensen hier hele sterke emoties bij hebben", zei hij. "Onze partij heeft een traditie van eerlijk naar zaken kijken. Maar als je iets beslist dan moet je daar ook voor gaan."