'Nobelprijs' voor koeienonderzoek

Hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe snel weer opstaat. Een Nederlander die dit heeft vastgesteld is donderdagnacht onderscheiden met een zogenoemde Ig Nobelprijs. De prijzen worden jaarlijks toegekend aan onderzoek dat mensen eerst laat lachen en daarna aan het denken zet.

Bert Tolkamp won met zijn collega's in de categorie 'waarschijnlijkheid'. Naast de ontdekking over het lig- en stagedrag van de koe concludeerden zij ook dat als een koe eenmaal opstaat, het niet gemakkelijk te voorspellen is hoe snel die koe weer gaat liggen.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een ceremonie aan de Harvard University in Cambridge in de Verenigde Staten. Andere winnaars waren onder meer een onderzoek naar verdwaalde mestkevers, die de weg naar huis kunnen terugvinden door naar de Melkweg te kijken, en voor het experimenteel bevestigen dat mensen die denken dat ze dronken zijn, ook denken dat ze aantrekkelijk zijn.

De 'vredesprijs' ging naar de president en de staatspolitie van Wit-Rusland. Agenten arresteerden daar een eenarmige man wegens applaudisseren in het openbaar.