One Piece: Pirate Warriors 2

One Piece is al jaren de populairste manga en anime in Japan. Het is dan ook opmerkelijk dat Namco Bandai, die al een tijdje over de game-licentie heerst, er maar niet in slaagt om een degelijke game op de planken te zetten. Pirate Warriors 2 doet leuke dingen, maar doet de franchise nog steeds geen goed eer.

Vervang de oude Chinese krijgers en historische slagvelden voor knotsgekke piraten op vreemde locaties, dat is letterlijk wat ontwikkelaar Koei heeft gedaan. Dit is gewoon Dynasty Warriors in een ander jasje. Het is dezelfde simplistische hack-and-slash-game waarin je tegen honderden hersendode vijanden tegelijk moet vechten.

De opzet is eenvoudig en voor de fans erg bekend. Je wordt gedumpt op een groot, plat level vol vijanden. Een paar rechthoekige gebieden van het level zijn vijandelijk territorium. Wat je moet doen is naar die territoria lopen en daar een tijdje de oppositie in elkaar meppen. Als je voldoende territoria hebt veroverd mag je naar de baas doorlopen.

Haki
De vorige Pirate Warriors probeerde zich nog te onderscheiden met platform-secties en quick time events. Dit nieuwe deel heeft dat geschrapt, maar in ruil daarvoor is de reguliere combat verbeterd. Je hebt nu een 'haki'-meter, die je een tijdje sterker maakt en nieuwe combo's beschikbaar stelt. Als je op dat moment goed presteert, kun je even een ander personage erbij roepen en daarmee uiteindelijk honderden mensen ombrengen. Het doel is dus nu om de complete annihilatie zo lang mogelijk te verlengen.

Elk level komt alleen op datzelfde principe neer. Normale vijanden bestaan alleen om in elkaar geslagen te worden. Mini-bazen en bazen zijn net ze dom, maar ze kunnen wel wat schade aanrichten, simpelweg omdat ze meer pijn kunnen doen en agressiever aanvallen. Dit spel is dus extreem basaal en repetitief, het heeft bijna niets om het lijf.

Voor fans
En toch, er is een oers plezier aan het tegelijk wegslaan van tientallen vijanden. Met bepaalde speciale aanvallen kun je zelfs meer dan honderd tegenstanders in een keer uitschakelen. Voor One Piece-fans zoals ik is het ook erg leuk om met de bekende personages te spelen. Je speelt na elke verhaalmissie wel een nieuw personage vrij.

Experimenteren met nieuwe personages is ook wat de game voor mij vers hield. Er zijn meer dan twintig speelbaar en ze spelen ook daadwerkelijk anders. Het is tof om de bekende aanvallen en 'superkrachten' uit de serie uit te proberen, zoals Aokiji's 'Ice Age'. De personages zijn ook ingesproken door de originele (Japanse) stemmen. Je komt daardoor als fan snel in dat One Piece-sfeertje. Deze game is in feite gewoon fan-service, maar het is wel effectief.

Geen canon
Het verhaal is niets meer dan een simpel smoesje om een oorlog te presenteren waar zo'n beetje alle personages uit de franchise aan mee kunnen doen. Wat er gebeurt, is binnen de canon onmogelijk, maar zoals ik al eerder zei, het doel is om fans een plezier te doen. Daarnaast heb je 'crew'-missies en challenges, maar die spelen niet anders dan het verhaal.

Er zijn verder simpele online en offline co-op opties, maar dat was het dan. Dat is de game. Na een paar missies heb je zo'n beetje alles wat het te bieden heeft wel meegemaakt. Daarbij is de game grafisch bijzonder matig. De muziek, vooral generieke rocknummers, doet het spel ook geen goed.

Namco Bandai heeft wel degelijk het vermogen om een prima game te produceren die gebaseerd is op een anime. Kijk maar naar de Ultimate Ninja Storm-games, die van ontzettend hoge productiewaardes lijkt te genieten. Waarom One Piece er dan zo bekaaid vanaf komt blijft een raadsel.

Conclusie:
De One Piece-licentie leent zich aardig voor een Dynasty Warriors-game. Voor fans is het bovendien erg leuk om met de bekende gezichten te spelen. Het blijft alleen een ontzettend oppervlakkige game. Dit voelt een beetje als een filler-episode, terwijl we wachten op die echt goede One Piece-game. Ooit, hopelijk.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Simpele, maar effectieve gameplay - Uitermate repetitief 6
+ Veel speelbare personages - Lage productiewaardes
+ Originele stemmen - Niets meer dan fan-service


Gespeeld op PlayStation 3. Ook beschikbaar voor PS Vita.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.