FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 september 2013

Van Ginkel: "Ajax was mooi geweest"

Marco van Ginkel verruilde deze zomer Vitesse voor Chelsea. In gesprek met Voetbal International laat de middenvelder weten dat hij ook graag voor Ajax had gespeeld.

De Amsterdammers toonden ook interesse in de neo-international, maar Vitesse liet al in een vroeg stadium weten Van Ginkel niet aan Ajax te verkopen. Chelsea, dat nauwe banden onderhoudt met Vitesse, maakte daarom een betere kans en nam de middenvelder dan ook over voor ongeveer zeven miljoen euro.

"Natuurlijk zou Ajax voor mij ook een mooie stap zijn geweest", zegt Van Ginkel in Voetbal International. "Zeker met het oog op het wereldkampioenschap in Brazilië, volgend jaar. Een jongen van mijn leeftijd wil elke week spelen."

Gezien de 20-jarige leeftijd van Van Ginkel is het belangrijk dat hij zich blijft doorontwikkelen. "Toch kan dat in Londen ook. Ik ga mijn minuten bij Chelsea echt wel maken", besluit de Amersfoorter hoopvol.

Opvolger Van Gaal voor het WK bekend

Louis van Gaal heeft al enkele malen duidelijk aangegeven dat hij na het WK stopt als bondscoach. De KNVB wil zijn opvolger al voor zijn vertrek bekend maken.

Volgens Bert van Oostveen, directeur van de KNVB, heeft de bond op dit moment nog geen haast en zijn er andere positities die moeten worden ingevuld. "Eerst gaat technisch manager Mo Allach nog weg”, zegt Van Oostveen woensdag tegen De Telegraaf.

Maar de bestuurder wil in elk geval voor het vertrek van Van Gaal een nieuwe bondscoach hebben. "Tot en met het WK zitten we goed met Van Gaal. Voor het begin van het toernooi in Brazilië zal in elk geval duidelijk zijn hoe de nieuwe technische staf van Oranje eruit komt te zien."

Volgens diverse media is Ronald Koeman de topkandidaat van de KNVB. De huidige trainer van Feyenoord heeft altijd al laten weten dat hij nog eens bondscoach wil zijn en bovendien loopt zijn contract op 30 juni 2014 af.

Van der Vaart verwacht Dortmund te halen

Rafael van der Vaart verwacht zaterdag fit genoeg te zijn om met Hamburger SV te spelen tegen Borussia Dortmund. De 30-jarige middenvelder doorstond woensdag succesvol een oefenpartij tegen de beloften van HSV. Van der Vaart moest vorige week dinsdag nog met hamstringklachten het trainingskamp van Oranje verlaten en miste daardoor de interlands tegen Estland en Andorra.

"Ik voel me goed", vertelt Van der Vaart op de clubsite van HSV. "De test van vandaag was belangrijk en heeft heel goed gewerkt. Morgen ga ik weer trainen met het team. Als alles goed gaat, kan ik er in het weekend bij zijn."

Zonder Van der Vaart kwalificeerde het Nederlands elftal zich dinsdag in Andorra voor het WK.

Vos tankt met winst in Toscane vertrouwen voor WK

Marianne Vos is voortvarend van start gegaan in de Ronde van Toscane. De Brabantse schreef woensdag de proloog op haar naam. Vos volbracht de 2,2 kilometer in 2.53 minuten en was daarmee drie seconden sneller dan ploeggenote bij Rabobank, Annemiek van Vleuten. De Amerikaanse Shelley Olds en de Nederlandse Kirsten Wild (Argos) werden gedeeld derde op vijf seconden.

Vanzelfsprekend leidt Vos ook de dans in het algemeen klassement. Vos hoopt in Toscane in topvorm te geraken voor het WK eind deze maand in Florence. Voor de veelwinnares staat prolongatie van de wereldtitel op de weg op het spel.

1,5 miljoen Catalanen vormen menselijke keten

Ruim anderhalf miljoen mensen hebben woensdag in de Spaanse regio Catalonië een menselijke keten gevormd om hun eis voor onafhankelijkheid kracht bij te zetten. De keten was meer dan vierhonderd kilometer lang en ging van noord naar zuid dwars door de regio. In Catalonië is 11 september een feestdag.

De activiteiten van woensdag moesten duidelijk maken hoeveel steun er is voor een onafhankelijk Catalonië. Volgens de Catalaanse autoriteiten namen ongeveer 1,6 miljoen mensen - van de 7,5 miljoen Catalanen - aan de keten deel, van wie velen waren gekleed in geel, rood en blauw en de onafhankelijkheidsvlag om hun schouders hadden gedrapeerd.

"Dit is een historische dag. Het Catalaanse volk heeft opnieuw getoond vastberaden te zijn in zijn wil een vrije staat te zijn", zei Carme Forcadell, voorzitter van de Catalaanse Nationale Vergadering, die de vorming van de menselijke keten had georganiseerd.

In Barcelona ging de keten over het belangrijkste plein van de stad, om de Sagrada Familia heen en door Camp Nou, het voetbalstadion van voetbalclub FC Barcelona. De sfeer was uitgelaten en veel betogers scandeerden 'Onafhankelijkheid!'. In veel dorpen waar de keten langsliep werden de kerkklokken geluid.

"De boodschap is duidelijk", zei de Catalaanse president Artur Mas. "Als ons niet wordt toegestaan verder te gaan met deze wijdverspreide patriottistische beweging, dan denk ik dat de Spaanse staat een serieus probleem heeft met Catalonië."

Uit peilingen blijkt dat de helft van de ruim 7,5 miljoen inwoners van Catalonië voor onafhankelijkheid is. Als dat echter betekent dat de regio uit de Europese Unie zou stappen dan daalt dit aantal.

Breaking Bad 'Better Call Saul'-spinoff in de maak

AMC, het Amerikaanse televisienetwerk dat de serie Breaking Bad uitzendt, heeft bekendgemaakt dat het komt met een spinoff van Breaking Bad. Het zal een tv-serie worden waarin de advocaat Saul Goodman centraal staat.

Bob Odenkirk zal ook in zijn serie 'Better Call Saul' zijn rol als Goodman vervullen. Sony Pictures TV zal samen met Vince Gilligan de spin-off produceren. De laatste aflevering van Breaking Bad zal op 29 september worden uitgezonden in Amerika.

Koreaanse reactor mogelijk opgestart

Recente satellietbeelden lijken er op te wijzen dat Noord-Korea een van zijn plutoniumreactoren weer heeft opgestart. Dat heeft een Amerikaans onderzoeksinstituut woensdag gezegd.

De reactor in de kerninstallatie Nyongbyon werd in 2007 stilgelegd als voorwaarde van een ontwapeningsovereenkomst. Pyongyang kondigde in april, temidden van dreigingen aan het adres van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, echter aan de reactor te zullen herstarten. De VS en Zuid-Korea hadden Noord-Korea sancties opgelegd vanwege testen met kernraketten.

Het is volgens het Verenigde Staten-Korea Instituut niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de reactor daadwerkelijk herstart is, maar satellietbeelden van de afgelopen tijd wijzen wel degelijk in die richting.

De plutoniumreactor in Nyongbyon kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor het fabriceren van materiaal voor kernwapens. De internationale gemeenschap vreest dat Noord-Korea zijn kernprogramma verder wil uitbreiden.

HiguaŪn: "Heb geleden in Madrid"

Gonzalo Higuaín heeft het niet altijd naar zijn zin gehad bij Real Madrid. De aanvaller koos mede daardoor eieren voor zijn geld. Higuaín was nooit echt een vaste waarde bij Real Madrid, alhoewel hij toch nog vaak het net wist te vinden.

Deze zomer besloot de aanvaller echter een andere club te zoeken en stapte hij voor liefst veertig miljoen euro over naar SSC Napoli. "Ik heb goede momenten gekend bij Real Madrid, maar me ook ongelukkig gevoeld", zegt de Argentijns international tegen La Sexta. "Ik heb geleden, omdat ik niet altijd speelde. Dan weer stond Karim Benzema in de aanval en daarna kreeg ik weer een kans."

"Toch zal ik de fans van Real altijd dankbaar blijven. Zij hebben me in de afgelopen zeven jaar altijd gesteund", besluit de 25-jarige spits.

Jessica B. Findlay heeft rol in Frankenstein

Actrice Jessica Brown Findlay, bekend van de tv-serie Downton Abbey, heeft de vrouwelijke hoofdrol te pakken in de nieuwe 20th Century Fox verfilming van Mary Shelley's roman Frankenstein. Eerder werd al bekend dat ook Daniel Radcliffe en James McAvoy zich bij de cast hebben gevoegd.

Hoewel het de zoveelste verfilming van het klassieke horrorverhaal betreft, is 20th Century Fox van plan om het uit een ander perspectief te vertellen. In de nieuwe film zullen niet Frankenstein en zijn monsterlijke creatie in de hoofdrollen schitteren, maar gaan we de gebeurtenissen beleven vanuit het oogpunt van Igor (Radcliffe). Igor is de assistent met gebochelde rug die Frankenstein (McAvoy) een helpende hand biedt met zijn macabere praktijken.

Findlay speelt een trapezeartiest die na een ongeluk gered wordt door Igor, waardoor een hechte band ontstaat tussen de twee.

Paul McGuigan (Lucky Number Slevin, The Reckoning) neemt de regie van de officieel nog titelloze film op zich. Wie in de rol kruipt van het monster van Frankenstein is nog onbekend.

'Frankenstein' zou op 16 oktober 2014 in de Nederlandse bioscopen moeten verschijnen.

Cruijff: "Vooral niet achteruit lopen"

Johan Cruijff heeft een duidelijk advies aan Ajax als de ploeg volgende week naar Barcelona afreist: "Vooral niet achteruit lopen." De legendarische nummer 14 zal het duel met een speciaal gevoel bekijken, aangezien hij speler én trainer was van zowel FC Barcelona en Ajax.

"Altijd mooi, want je kan dus nooit verliezen", grapt hij voor de camera van Novum. "Maar je bent en blijft Ajacied." Ook werd Cruijff gevraagd of hij het niveauverschil niet te groot is en of Ajax een pak slaag te wachten staat in Camp Nou. "Dat zien we wel. Barcelona is natuurlijk een van de beste ploegen van Europa en het zou raar zijn als je daar van won. Er zijn (bij Ajax, red.) twee goede spelers weg, maar er zijn nog wel genoeg spelers met potentie."

El Salvador had nog een belangrijk advies aan de spelers van Frank de Boer. "Vooral niet achteruit lopen. Trots op jezelf zijn en proberen een goal te maken", besloot hij.

'Persoonlijke verzorging toch niet naar gemeenten'

Gemeenten worden waarschijnlijk toch niet verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden. De NOS meldt woensdagavond op basis van bronnen dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) overweegt de verzorging, maar ook de verpleging van hulpbehoevenden per 2015 onder te brengen bij de zorgverzekeraars.

Daarmee zou een scheiding van verzorging en verpleging van de baan zijn. Eerder zouden de persoonlijke zorg en verpleging nog worden gescheiden. Verpleging moest onder het rijk blijven vallen, maar daar was veel kritiek op. De scheiding zou onwerkbaar zijn.

Van Oostveen tevreden over Van Gaal

Bert van Oostveen is namens de KNVB erg blij met de plaatsing voor het WK. De directeur schrijft een groot deel van deze prestatie toe aan Louis van Gaal. Oranje begon namelijk aan de WK-kwalificatie met Louis van Gaal aan het roer en de coach moest het zelfvertrouwen weer terugbrengen na een desastreus verlopen EK.

"Dat was een moeizaam toernooi", aldus Van Oostveen tegen De Telegraaf. "We mogen er allemaal trots op zijn dat we nu al de WK-kwalificatie succesvol hebben afgerond. Dat is zeker ook de verdienste van Van Gaal", vervolgt de bestuurder.

"Er zijn genoeg voorbeelden uit het verleden, zoals Frankrijk in 2008 en 2010, waarbij nationale teams minder snel konden afrekenen met een mindere periode." Oranje plaatste zich dinsdag na acht wedstrijden als groepshoofd voor het WK in Brazilië.

'Apenvaccin mogelijk basis voor hiv-medicijn'

Wetenschappers hebben een vaccin getest dat bij apen een equivalent van hiv kan elimineren. Daarover publiceren zij woensdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Eenzelfde methode zou mensen kunnen beschermen tegen hiv.

Geïnfecteerde apen sterven meestal binnen twee jaar. Bij 9 van de 16 ingeënte resusapen echter slaagde het experiment. Na de injectie verspreidde het virus zich door het lichaam, maar dankzij het vaccin reageerde het lichaam en vernietigde het virus.

"Het is altijd moeilijk om er helemaal zeker van te zijn dat het virus is uitgeroeid", zegt professor Louis Picker van de Universiteit van Oregon. "Maar ondanks zeer strenge criteria konden we vaststellen dat er geen virus meer rondwaart in het lichaam van deze apen."

'Apenvaccin mogelijk basis voor hiv-medicijn'
'Apenvaccin mogelijk basis voor hiv-medicijn' (Foto: ANP)

'Ibn Ghaldoun ontslaat docenten'

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun heeft alle docenten laten weten dat ze per 1 november zijn ontslagen. Dat meldt RTV Rijnmond woensdag. Dinsdag werd bekend dat de scholengemeenschap van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dicht moet en dat hij per 1 november de geldkraan dichtdraait.

Woensdag meldde de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam een nieuwe islamitische school voor de leerlingen van Ibn Ghaldoun te willen opzetten. Binnen twee weken moet duidelijk zijn of dit lukt.

Voorzitter Wim Littooij van CVO benadrukte woensdag dat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun gaat. RTV Rijnmond meldt dat het bij de nieuwe start vooral lijkt te gaan om van de vele onbevoegde docenten af te komen die op de school lesgaven.

'Elf doden bij luchtaanval op Syrisch veldhospitaal'

Bij een luchtaanval van Syrische regeringsvliegtuigen zijn woensdag elf mensen om het leven gekomen. De raketten sloegen in op een veldhospitaal in Al-Bab, in de buurt van Aleppo. Tientallen mensen raakten gewond, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het regime van president Bashar Assad heeft het afgelopen jaar sterk op zijn luchtmacht vertrouwd om de controle terug te krijgen over gebieden die het moest afstaan aan de opstandelingen.

China pakt roddelende bloggers harder aan

China gaat internetgebruikers op sociale media veel strenger controleren. Chinezen die ervan worden verdacht digitale laster en roddels te verspreiden, riskeren tot 3 jaar celstraf als hun bericht door ten minste 5000 mensen wordt gelezen. Dat heeft het Chinese hooggerechtshof woensdag bepaald.

Ook moeten gebruikers van sites als Facebook en Weibo, de Chinese variant van Twitter, vrezen voor dergelijke straffen wanneer hun 'geruchten' en 'roddels' meer dan 500 keer gedeeld worden. Dat geldt ook wanneer deze berichten zelfverminking, zelfmoord of mentale stoornissen veroorzaken, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Dankzij deze nieuwe regels kan de regerende Communistische Partij nog meer controle uitoefenen op het internetgebruik van haar burgers. Die moeten zich sinds vorig jaar zelfs identificeren voordat ze telefoon- en internetdiensten mogen gebruiken.

"Met deze wetten is de Chinese anti-internetcampagne niet langer een tandeloze tijger", zegt internetactivist Zhao Jing. "Internet was lange tijd een plaats om corruptie bloot te leggen. Nu kan de overheid deze regels gebruiken om deze activiteiten de kop in te drukken."

Tsjechische spelers vast op verdenking matchfixing

Een nog onbekend aantal voetballers wordt momenteel vastgehouden op verdenking van matchfixing in Tsjechië. Dat heeft de Tsjechische politie woensdag gezegd.

Volgens een woordvoerder zijn de verdachten afkomstig uit verschillende divisies en worden zij in verband gebracht met het afsluiten van verdachte weddenschappen. De zegsman vertelde dat de politie geen verdere details zal vrijgeven. Ook de Tsjechische voetbalbond was niet tot commentaar bereid.

Volgens Tsjechische media zou het overgrote deel van de verdachten op lager niveau spelen, maar zijn ook enkelen in de hoogste Tsjechische afdeling actief. František Hrdlička, directeur van 1.Liga-club Teplice, wilde enkel kwijt dat meerdere van zijn spelers onderzocht zijn, maar weigerde dieper op de materie in te gaan.

Man giet heet water over puppy

Een stuk vuilnis heeft in de Albert Heijn XL aan de Diemerplein te Diemen een Huskypuppy overgoten met heet theewater. Daarna is de man er als een haas vandoor gegaan.

Het hondje van slechts tien weken oud zat in een tas in de winkelwagen. De eigenaren van het hondje, een meisje en haar moeder, waren boodschappen aan het doen toen opeens een 35 tot 40-jarige blanke man, gekleed in een rode jas, donkerblond golvend haar en met een keurig voorkomen zich erg druk begon te maken. Hij klaagde bij het AH-personeel over de aanwezigheid van een hond in de supermarkt. Toen het personeel vaststelde dat het hondje in een tas zat en dus de producten geen schade kon toebrengen, hadden ze geen problemen met de aanwezigheid van het hondje in de supermarkt.

Dit tot ergernis van de dierenbeul in spe. Deze schonk een kopje heet theewater in bij de automaat, liep richting zijn bron van irritatie en goot het water uit over het kopje van het weerloze beestje. Daarna maakte de tweevoeter zich uit de voeten.

Hondje Pasha is lichtelijk verbrand en heeft waarschijnlijk ook een trauma. Er is aangifte gedaan bij de politie. Moeder en dochter zoeken nog getuigen van het incident.

Cissť: "Bakkal prima, maar niet mijn probleem"

Sekou Cissé heeft begrepen dat Martin van Geel hem probeerde te verkopen deze zomer, om zo ruimte te maken voor de komst van Otman Bakkal. Er kwam echter geen geïnteresseerde club voor de Ivoriaanse aanvaller, zodat ook Bakkal niet kwam.

"Dat Feyenoord Bakkal graag wil hebben, vind ik persoonlijk prima. Maar het is niet mijn probleem." Van Geel was in elk geval niet van plan om aan te kloppen bij De Vrienden van Feyenoord om de komst van Bakkal te financieren. De middenvelder is transfervrij, maar strijkt naar verluidt wel een aardig salaris op.

Cissé voelt zich in elk geval niet onder druk gezet, zo laat hij weten aan Voetbal International. "Ik blijf gewoon en doe mijn best tijdens de trainingen. Ik ben helemaal fit en mentaal sterk genoeg om me door deze moeilijke periode heen te slaan."

[Vuelta] Cancellara stapt af

De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft woensdag de Ronde van Spanje verlaten. De 32-jarige krachtpatser uit Bern gaat zich voorbereiden op het WK van eind deze maand in Florence. Cancellara had zijn zinnen gezet op de 17e etappe in de Vuelta naar Burgos, maar moest zijn meerdere erkennen in Bauke Mollema. De renner van RadioShack-Leopard kwam als vijfde over de streep.

Cancellara schreef vorige week de tijdrit in de Vuelta op zijn naam. De winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen hoopt op 25 september in Florence voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden te worden. Cancellara veroverde de regenboogtrui in 2006, 2007, 2009 en 2010.

'Tijd voor openheid over anti-terreur 9/11'

Tot nu toe weigeren westerse overheden volledige openheid te geven over hun betrokkenheid bij de anti-terroristische reacties op 11 september 2001. Dat heeft EU-mensenrechtencommissaris Nils Mui¸nieks woensdag gezegd. Volgens hem is de dag waarop de wereld de terreuraanslagen van 9/11 herdenkt evengoed geschikt als moment van reflectie op de reactie van de Verenigde Staten en Europa.

De Letse EU-commissaris schrijft woensdag dat de reflex van onwettige arrestaties, agressieve ondervragingen en martelingen onnodig veel extra leed hebben veroorzaakt. Geheimhouding is soms nodig om de veiligheid te blijven garanderen, maar dat mag niet worden misbruikt om mensenrechtenschendingen te verhullen, aldus Mui¸nieks.

Ibrahimovic: "In het echt ben ik anders"

Zlatan Ibrahimovic vindt het onterecht dat hij wordt bestempeld als een 'bad boy'. De Zweed wordt weleens moe van zijn reputatie. "Ik lees continu dat mensen mij arrogant vinden en dat ik een hoge dunk van mezelf heb of een slecht karakter heb", zegt Ibrahimovic in een interview met de BBC.

"Dat hoor ik al van jongs af aan. Maar als mensen mij ontmoeten zeggen ze: je bent in het echt anders. Ik ben zelf niet iemand die anderen veroordeelt terwijl ik ze nog nooit heb ontmoet. Waar ik vandaan kom doen we dat soort dingen niet."

De oud-Ajacied is naar eigen zeggen geen lastige jongen in een groep. "Iemand heeft dat beeld ooit geschetst en het achtervolgt me overal, waar ik ook ga of sta. Maar als je met de trainers praat onder wie ik gespeeld heb, is Pep Guardiola de enige van hen die misschien zal zeggen dat ik een probleemjongen was. Dat wil zeggen: áls hij iets te zeggen heeft, wat ik niet denk."

In het boek 'Ik, Zlatan' praat Ibrahimovic openhartig over zijn relatie met voormalig Barcelona-trainer Pep Guardiola. "Ik droomde ervan ooit voor Barcelona te spelen, maar nu denk ik dat mijn dromen beter voor me kan houden in plaats van ze uit te laten komen. Deze droom maakte me haast kapot. Waarom hij stopte met tegen me te praten, weet ik nog altijd niet.”

“Misschien kom ik het wel nooit te weten. Ik probeerde contact te krijgen, maar hij wilde het niet, hij ontweek me. Als ik een ruimte binnenliep waar hij koffie zat te drinken, stond hij op en liep hij weg. Ik dacht op den duur daarom: Guardiola is het probleem, ik niet. Er zijn nooit antwoorden gekomen", aldus de 31-jarige Ibrahimovic.

EU is gedraal van Iran beu

De Europese Unie dreigt Iran met diplomatieke strafmaatregelen als de Islamitische Republiek blijft weigeren samen te werken met nucleaire inspecteurs van de Verenigde Naties. Iran krijgt tot november de tijd, zei de Unie woensdag tegen het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Als Iran het ultimatum naast zich neerlegt, wil de EU de kwestie doorverwijzen naar de VN-Veiligheidsraad. Nieuwe sancties tegen Teheran zijn dan het doel.

Iran ontkent ten stelligste aan een kernwapen te werken en zegt met zijn atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden na te streven.

Paarse tieten door te veel plastic

Vorige week berichtten we al dat Courtney Stodden haar tieten had laten zien in het Britse Big Brother-huis. Verontruste kijkers viel echter nog iets op: haar tieten waren namelijk paars uitgeslagen. Volgens een plastisch chirurg komt dit omdat haar implantaten te groot zijn.

De 19-jarige Courtney is in juni dit jaar van een cup C naar een cup DD gegaan. En ze kan het niet nalaten haar nieuwe voorgevel te showen. Constant duikt ze in media op met slechts een bikini, en in het BB-huis loopt ze zelfs alleen in een string rond.

Nu haar tieten nogal paarsgepunt blijken, is er opschudding ontstaan. Menigeen dacht aan bodypaint, maar volgens Angelica Kavouni hangt de vlag er toch anders bij. "De implantaten lijken bovenop de spier te liggen", aldus de plastisch chirurg. "Ze zijn te zwaar om door haar huid te worden gedragen."

Het zou hier gaan om een zeldzaam verschijnsel. De bloedstroom raakt bekneld, waardoor haar pornoprammen nu paars zijn geworden. Er zit volgens haar niets anders op dan het stuk plastic onder de spier te plaatsen.

'Geen extra mobiele kosten in buitenland'

De Europese Commissie wil mobiel internet en telefoneren in het buitenland nagenoeg net zo goedkoop maken als in eigen land. Dat schrijft eurocommissaris Neelie Kroes in haar woensdag gepubliceerde telecomplannen. Ook moeten consumenten beter worden beschermd en moet mobiel internet volledig vrij worden, stelt Kroes.

Als het aan de VVD-politica ligt krijgen telecomaanbieders vanaf juli 2014 nog twee keuzes wat betreft mobiel internet: of ze maken het overal in de Europese Unie even duur, of ze bieden hun klanten de mogelijkheid om in het buitenland een andere provider te kiezen die het internet goedkoper aanbiedt. Klanten moeten daarbij dezelfde simkaart kunnen gebruiken.

Daarnaast wil Kroes dat een inkomend telefoontje in het buitenland gratis wordt. Op dit moment kost het opnemen van een telefoontje in EU-landen nog zes cent per minuut. Bellen binnen de Europese Unie mag bovendien niet meer kosten dan telefoneren in eigen land. De nieuwe limiet voor een mobiel gesprek wordt negentien cent per minuut, tegen 24 cent nu.

De commissie heeft ook ingestemd met Kroes' plannen voor netneutraliteit, internet zonder restricties, zij het in beperkte mate. Het blijft daardoor voor internetdiensten mogelijk om - tegen betaling - afspraken met telefoonmaatschappijen te maken over de internetsnelheid naar die dienst. Voorwaarde is wel dat de internetsnelheid naar andere diensten daar niet onder lijdt.

De beperkte netneutraliteit was een heikel punt binnen de Europese Commissie, meldde persbureau Reuters maandag. Door het betalen voor extra internetsnelheid toe te staan zouden grote internetondernemingen zoals Google en Amazon een voordeel krijgen dat diensten met minder geld zich niet kunnen veroorloven.

Consumenten moeten bovendien beter worden beschermd tegen providers, schrijft Kroes. Ze eist dat contracten simpeler en beter vergelijkbaar worden. Het moet daarnaast gemakkelijker worden om van aanbieder te wisselen, wanneer een provider de beloofde internetsnelheid niet nakomt. Ook moeten consumenten altijd voor een eenjarig contract kunnen kiezen.

Daan Schuurmans heeft een hernia

Daan Schuurmans heeft last van een hernia. De 41-jarige acteur moest daarom woensdagavond verstek laten gaan bij de presentatie van de film Mannenharten, heeft de organisatie laten weten.

Vorige maand werd al bekend dat Schuurmans zijn nek had verdraaid tijdens opnamen van de tv-serie Heer & Meester. De acteur speelt een privédetective en moest de nodige stunts uithalen. Hoelang de acteur uit de roulatie is, is niet bekend.

Heer & Meester wordt in het najaar van volgend jaar uitgezonden bij Omroep MAX. De serie hoeft niet te worden uitgesteld door de blessure van van de acteur.

Costa Concordia binnenkort vlotgetrokken

Bergingwerkers in Italië hopen het vorig jaar verongelukte cruiseschip Costa Concordia volgende week vlot te trekken. Het vaartuig kapseisde twintig maanden geleden bij het Toscaanse eilandje Giglio. Daarbij vonden 32 mensen de dood.

Bewoners van Giglio werd woensdag door de nationale burgerbescherming verteld dat het cruiseschip mogelijk maandag al vlot kan worden getrokken. De definitieve datum wordt echter pas een dag van tevoren bekendgemaakt, want weersomstandigheden en de zee spelen hierbij een rol.

Het schip wordt uiteindelijk weggesleept en gesloopt.

Toch geen weilanden onder water

In het oosten van het land hoeft vermoedelijk toch geen gebied onder water te worden gezet om te voorkomen dat het Achterhoekse Aalten te kampen krijgt met wateroverlast. Het heeft niet hard meer geregend in het stroomgebied van de Boven-Slinge en de vooruitzichten zijn goed. Het waterpeil in de beek is niet alarmerend hoog meer, meldt een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel woensdagavond.

Het waterschap meldde eerder op de dag voorbereidingen te hebben getroffen om wateroverlast in Aalten te voorkomen. In het gebied viel de afgelopen dagen veel regen. Daardoor steeg het waterpeil in de Boven-Slinge tot 40,65 meter boven NAP. Bij een stand van 40,80 meter boven NAP zou een aantal weilanden bij de Slingeplas, een zogeheten reductiereservoir, onder water zijn gezet.

Het waterpeil is inmiddels echter weer gezakt naar 40,30 meter boven NAP. De weersvooruitzichten zijn goed. Er kan nog wel wat regen vallen, maar dat zal niet meer zo veel zijn als de afgelopen dagen.

[Vuelta] Mollema loerde al hele dag op aanval in slotfase

Hoewel de zeventiende etappe van de Vuelta relatief vlak was, smeedde Bauke Mollema al in een vroeg stadium plannen voor een demarrage in de slotfase. "De hele dag dacht ik al aan een aanval in de laatste kilometer", zei de coureur van Belkin. "Ik wist dat het mijn enige kans was." Mollema bleef de aansnellende sprinters net voor en boekte zijn eerste zege ooit in een grote ronde.

Mollema's aanval was perfect getimed. "De snelheid in de laatste kilometer nam af en ik gaf alles tot de finish." Dat een select gezelschap van ruim dertig renners aan kop was overgebleven, sprak uiteraard in het voordeel van de Groninger.

Op zo'n 27 kilometer van de meet was het peloton door waaiervorming in stukken uiteengevallen. Een klimmetje op acht kilometer van de meet dunde het peloton verder uit. "Ondanks dat we nog maar met zijn vieren over zijn, heeft de ploeg fantastisch werk geleverd", complimenteerde Mollema voor de camera van Eurosport zijn ploegmaats.

Mollema's ritzege maakt een tot dusver teleurstellende Vuelta in een klap goed. Eigenlijk was hij met klassementsambities naar Spanje afgereisd. "Maar na de eerste week voelde ik al dat het te zwaar is om zowel in de Tour als in de Vuelta voor het klassement te gaan." Mollema eindigde in La Grande Boucle verdienstelijk als zesde.

"Ik heb vervolgens mijn plan aangepast en mij gefocust op een ritzege", vervolgde Mollema, die vrijdag al in de buurt was met een derde plaats. Warren Barguil was hem toen nog te snel af.

'Vader Labyad kreeg ruim twee miljoen'

Mohamed Labyad, de vader van Zakaria Labyad kreeg 2.064.000 euro voor 'wervingswerkzaamheden' van Sprting Lissabon. Dat valt te lezen in het jaarverslag van Porugese club aldus Voetbal International.

Labyad verliet PSV vorig jaar voor de Portugese club. Daarbij bedongen de Eindhovenaren een doorverkooppercentage van tien procent. Labyad heeft zelf twintig procent van zijn transferrechten. Investeringsmaatschappij Doyen en Sporting Lissabon bezitten allebei 35 procent van de transferrechten.

PSV kreeg 900.000 euro voor de voetballer, na een conflict tussen de speler en club over de geldigheid van het contract van Labyad. De middenvelder speelde sinds 2004 in de jeugdopleiding van PSV en maakte op 25 februari 2010 zijn debuut voor de club.

Moslima (13) moet toch naar zwemles

Een Duitse moslima heeft geen toestemming gekregen om uit religieuze overwegingen niet aan gemengde zwemlessen deel te nemen. Dat heeft een Duitse rechtbank woensdag bepaald.

Het 13-jarige meisje uit Frankfurt had beargumenteerd dat het zien van jongens in zwembroek haar religieuze zedigheid zou schenden. Ze stelde ook dat als ze het aanbod van de school zou accepteren om een 'burkini' te dragen - een zwempak dat het hele lichaam bedekt - ze zich bloot zou stellen aan pesterijen door medeleerlingen. De rechtbank besliste woensdag echter dat de burkini een aanvaardbaar compromis is tussen de religie van het meisje en de taak van de overheid om haar burgers te onderwijzen.

Volgens het Duitse persbureau dpa had de vader van het meisje van tevoren gezegd dat hij de uitspraak zou accepteren.

Nieuw onderkomen Liverpool op schema

Liverpool bivakkeert al sinds jaar en dag op Anfield Road. De legendarische voetbaltempel is echter niet meer van deze tijd en verhuizing naar een nieuw onderkomen is prioriteit.

Liverpool-eigenaar John Henry is momenteel bezig met de plannen. "We boeken goede vooruitgang", zegt Henry tegen The Liverpool Echo. "Er werken veel grote groepen met elkaar samen en dat is de sleutel voor een dergelijk project."

"Iedereen moet met hetzelfde idee bezig zijn, anders lukt het niet", vervolgt hij. "Het is zaak dat we de financiën in de gaten houden met dit project. Dat hebben we altijd gedaan bij deze club en dat moeten we blijven doen."

De vorige eigenaren, Tom Hicks en George Gillet, hadden grootse plannen voor een nieuw stadion, maar dat kwam nooit van de grond. "Het probleem met het vorige bestuur was dat ze enorme bedragen wilden lenen om het stadion te bouwen. Dat zal bij dit project niet het geval zijn."

Pieters blijft hopen op Oranje

Erik Pieters werd voor de afgelopen interlands niet opgeroepen door Louis van Gaal. De linksback hoopt dat hij er volgend jaar op het WK wel bij is. Pieters maakte deze zomer de overstap van PSV naar Stoke City. Volgens de linksback stond Louis van Gaal niet volledig achter deze keuze.

"Van Gaal vond het verstandiger om bij PSV te blijven", vertelt Pieters aan Voetbal International. "Ik heb zijn advies meegenomen in mijn keuze voor Stoke City. De Premier League is een enorm sterke competitie. Als ik hier iedere week negentig minuten goed speel, verwacht ik weer in beeld te komen bij Oranje."

Pieters speelde zijn laatste interlands aan het einde van vorig seizoen. De linksback mocht met Oranje mee naar Azië voor de oefenduels met China en Indonesië. Vervolgens maakte Pieters zijn transfer naar de Premier League. "Hier heb ik als kind van gedroomd", besluit hij.

AEX sluit met verlies

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met verlies gesloten. Beleggers namen een afwachtende houding aan na de sterke opmars van dinsdag, die werd gevoed door de groeiende hoop op een diplomatieke oplossing in Syrië. Andere Europese beursgraadmeters toonden een iets positiever beeld.

De AEX eindigde 0,3 procent lager op 375,05 punten. De Midkap, de index voor middelgrote fondsen, steeg 0,7 procent tot 565,99 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,5 procent bij.

De presentatie van de nieuwe iPhones door Apple op dinsdagavond woog door op de Europese markten. In Londen won ARM Holdings bijna 5 procent. Volgens analisten van Deutsche Bank profiteert de Britse chipmaker van de nieuwe iPhone-modellen. Dat zou niet gelden voor Gemalto. Apple maakt bij de nieuwe smartphones namelijk geen gebruik van de voor de digitale beveiliger belangrijke NFC (near-field-communication)-technologie. Gemalto stond onderaan de AEX met een verlies van 6,4 procent.

Bodemonderzoeker Fugro meldde de overname van DCN Global, dat gespecialiseerd is in werkzaamheden onder de zeespiegel. Een kleine overname die wordt betaald uit eigen middelen, liet een woordvoerder weten zonder de exacte overnamesom te noemen. Het aandeel klom 0,8 procent.

Air France-KLM boekte met een plus van 2,5 procent de grootste winst van alle hoofdfondsen aan het Damrak. Daarmee zette de luchtvaartcombinatie de stijgende lijn, die dinsdag resulteerde in een winst van 9 procent, door. Air France-KLM is na recente koersdalingen in trek, mede door de wegebbende spanning rond Syrië en de dalende olieprijs.

De olieprijskwam schommelde woensdag rond de slotstand van de voorgaande dag. Een vat Amerikaanse olie was bij het slot van de beurzen op de termijnmarkt met 107,81 dollar 0,4 procent duurder dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie steeg ook 0,4 procent, tot 111,70 dollar per vat.

De euro was woensdagmiddag 1,3305 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

AEX sluit met verlies
AEX sluit met verlies (Foto: ANP)

Oranje slaat trainingskamp op in Rio

Het Nederlands elftal zal tijdens het WK in Brazilië in Rio de Janeiro verblijven. Het is alleen nog niet bekend in welk hotel. De KNVB bekeek meerdere accomodoties, maar heeft volgens De Volkskrant nog geen keuze kunnen maken.

Oranje was twee jaar geleden al in Brazilië voor een oefentrip. Toen verbleef de selectie ook in Rio voor duels met Brazilië en Uruguay. Het Nederlands elftal trainde toen op de velden van Flamengo.

Het is mogelijk dat Oranje geen enkele groepswedstrijd in Rio afwerkt. In totaal zijn er twaalf speelsteden op het komende WK: Rio de Janeiro, Brasilia, São Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Recife, Porto Alegre, Natal, Curitiba, Cuiaba of Salvador. De loting voor de groepsfase is op 6 december in Bahia.

Selectie Ajax weer bijna compleet

De internationals van Ajax hebben zich weer in Amsterdam gemeld. Ook aanvoerder Siem de Jong trainde mee. Daags na de interlands met hun nationale team werkten de internationals van Ajax binnen een individuele training af.

De overige Ajacieden verschenen wel op het veld. Onder hen ook Thulani Serero, Joël Veltman en aanvoerder Siem de Jong, zo laat Ajax weten op haar officiele website. In totaal stonden er woensdagmiddag twaalf spelers en twee keepers (Cillessen en Van der Hart) op het trainingsveld. De van blessures herstellende Ricardo van Rhijn (enkel) en Daley Blind (lies) trainden weer volledig met de groep mee.

Het herstel van het tweetal gaat de goede kant op. Datzelfde geldt voor aanvoerder Siem de Jong. Net als eerder deze week deed hij het grootste deel van de training met de groep mee. Donderdag zal hij, voor het eerst sinds zijn klaplong werd geconstateerd, weer volledig met de groep meetrainen. Ook de internationals zijn dan weer van de partij.

Genee: Van Gaal moet niet zeuren

Wilfred Genee vindt dat Louis van Gaal niet moet zeuren dat hij wordt afgekraakt in het programma Voetbal International. De bondscoach van het Nederlands voetbalelftal werd maandag door het slijk gehaald in het praatprogramma, en Van Gaal liet weten dit 'mensonterend en schandalig' te vinden.

"Kom op Louis. Je zegt zelf ook de meest verschrikkelijke dingen over mensen", reageert presentator Genee in RTL Boulevard. "Dan weet je dat je reactie kan krijgen."

Toch ziet Genee Van Gaal ook als een 'hele bijzondere man'. "Een gekke man en een rare man met een groot talent tot coachen. Het is een fantastische coach."

Johan Derksen maakt zich absoluut niet druk om Van Gaals mening. "Ik sta nog steeds voor honderd procent achter wat ik maandag gezegd heb en meer heb ik er niet aan toe te voegen."

Schultz: fietsveiligheid moet beter

Alle gemeenten moeten aan het eind van het jaar een lokale aanpak voor verbetering van de fietsveiligheid hebben. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) met de gemeenten afgesproken. Ze wil zo het aantal fietsongelukken verkleinen.

De minister vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld schoolfietsroutes worden aangepakt. Die kunnen al veiliger worden als er paaltjes worden weggehaald. Relatief kleine ingrepen kunnen volgens Schultz grote, positieve effecten hebben.

Om de gemeenten een eind op weg te helpen heeft de minister samen met Fietsberaad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een modelaanpak gemaakt met voorbeelden van maatregelen en tips hoe deze in de praktijk te realiseren zijn.

"Met dit stappenplan en pakket praktijkvoorbeelden helpen we de gemeenten om van elkaar te leren en knelpunten op te lossen, zodat al die miljoenen Nederlandse fietsers elke dag weer veilig thuiskomen", aldus Schultz.

Contante betalingen advocaten ingeperkt

Advocaten mogen vanaf volgend jaar niet meer dan vijfduizend euro aan contant geld aannemen van hun cliënt. Dat heeft het college van afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten besloten.

Nu mogen nog bedragen tot vijftienduizend euro cash worden aangenomen. Vanaf 1 januari mogen betalingen boven de vijfduizend euro alleen na overleg met de deken. De dekens krijgen bij hun toezicht hulp van het Financieel Toezicht Advocatuur.

Een woordvoerder van de orde laat weten dat de maatregel niet direct het gevolg is van de zaak-Bram Moszkowicz. De voormalig advocaat, die eerder dit jaar van het tableau werd geschrapt, vroeg zijn cliënten vaak contant af te rekenen en meldde dat niet.

EU verlaagt aandeel biobrandstoffen

Het Europees Parlement legt het gebruik van biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen aan banden. Aan het gebruik kleven de nodige ethische en milieubezwaren.

Met een kleine minderheid besloot het Parlement woensdag de hoeveelheid brandstof die tegen 2020 in de 28 lidstaten gezamenlijk gewonnen moet worden uit duurzame bronnen bij te stellen van tien naar zes procent. De tien procent werd in 2008 ingesteld, maar de Europese Commissie stelde vorig jaar voor dit getal bij te stellen naar vijf procent.

De milieucommissie van het Parlement stemde aanvankelijk in met een verlaging tot 5,5 procent, terwijl de industriecommissie aandrong op 6,5 procent. Het uiteindelijke compromis dat woensdag werd bereikt ligt net boven het huidige aandeel van biobrandstof in het energieverbruik van de transportsector. Bestaande investeringen zijn daarmee beschermd, ook als de snelle groei van de biobrandstofsector afneemt.

Milieuactivisten stellen dat biobrandstoffen gemaakt van gewassen als maïs of sojabonen evenveel of zelfs meer broeikasgassen opleveren dan fossiele brandstoffen. Met name de vraag naar biobrandstof op basis van palmolie is sterk gestegen. De productie van dergelijke gewassen gaat gepaard met grootschalige ontbossing in ontwikkelingslanden om plantages aan te leggen. Anderen spreken van een onethische oplossing om voedsel te verbranden op een moment dat miljoenen mensen nog steeds ondervoed zijn.

Tijdens de vergadering werd eveneens het besluit genomen dat geavanceerde biobrandstof, op basis van zeewier of bepaalde soorten afval, in 2020 ten minste 2,5 procent moet uitmaken van het energieverbruik in de transportsector.

Onderzoek naar dollarschat Tilburg

In Tilburg is tijdens renovatiewerkzaamheden vermoedelijk een nog onbekend geldbedrag bestaande uit biljetten van honderd Amerikaanse dollar gevonden. De aanwezigen zouden de biljetten ter plekke hebben verdeeld. De politie, die inmiddels een aantal biljetten heeft getraceerd, is een onderzoek gestart.

Over de herkomst van de getraceerde biljetten, wil de politie woensdag in het belang van het onderzoek nog niets zeggen. Tot het onderzoek werd besloten vanwege de 'hardnekkigheid' van de geruchten, die de politie en de gemeente Tilburg dinsdag ter ore kwamen.

De vondst zou maandag zijn gedaan bij graafwerkzaamheden op een sloopterrein bij de Lijsterstraat. Op het terrein in de wijk Oud-Zuid vinden in opdracht van de gemeente renovatiewerkzaamheden plaats. De politie en de gemeente stellen niet te zijn geïnformeerd over de vondst.

UMCG ontdekt oorzaak 100 ziektes

Een internationale groep wetenschappers onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft achterhaald wat er precies ontregeld raakt in het lichaam bij zo'n honderd ziekten. De onderzoekers deden dat door grote hoeveelheden gegevens over genen en dna-mutaties te analyseren, maakt het ziekenhuis woensdag bekend.

Van achtduizend mensen bestudeerden de onderzoekers de consequenties van dna-mutaties. Voor veel ziekten bleken de mutaties allemaal één bepaald biologisch proces te verstoren.

Onder meer suikerziekte, diabetes type I, werd onderzocht. Daaruit bleek dat een mutatie zorgt voor een te sterke reactie van het afweersysteem. Dat is de aanzet tot hoe het proces ontspoord raakt en tot ziekte leidt, aldus hoofdonderzoeker van de studie Lude Franke in een verklaring. Franke hoopt dat met de nieuwe inzichten nieuwe medicijnen worden ontwikkeld tegen suikerziekte.

Volgens Franke breekt met het onderzoek een nieuwe fase aan in het genetische onderzoek. Traditioneel formuleren onderzoekers één vraagstelling, verzamelen gegevens en trekken een conclusie. Met de opkomst van onder meer de zogeheten 'big data', zoals in deze studie werd gebruikt, kunnen zeer grote studies worden uitgevoerd die antwoorden op veel verschillende vragen tegelijkertijd kunnen geven, denkt Franke. "Dat biedt aanknopingspunten voor de ontwikkeling van medicijnen die deze verstoorde biologische processen corrigeren."

De resultaten van het onderzoek van het UMCG verschenen afgelopen week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Infinity Blade III komt volgende week

Epic Games heeft vandaag bekendgemaakt dat Infinity Blade III volgende week zal uitkomen. De game komt uit voor de iPad en iPhone. De game ondersteunt ook de nieuwe iPhones en zal de eerste game op 64 bit zijn voor de mobiel.

Het derde deel in de populaire gameserie is ook het laatste deel. Spelers gaan aan de slag als Siris en Isa vanuit hun basis 'The Hideout'. De game is vanaf 18 september beschikbaar voor de volgende mobiele devices: iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4, iPad 4th gen, iPad 3rd gen, iPad 2, iPad Mini, iPod touch 5 en iPod touch 4.

Obama herdenkt aanslagen 9/11

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 herdacht met een moment van stilte. Obama verliet samen met zijn vrouw Michelle Obama het Witte Huis om 8.46 uur lokale tijd, het tijdstip waarop het eerste vliegtuig zich twaalf jaar geleden in de North Tower van het World Trade Center in New York boorde.

Later woensdag zal de president, die spoedig moet beslissen al dan niet militair in te grijpen in Syrië, een herdenkingsdienst in het Pentagon bijwonen.

Ook nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen kwamen woensdag bijeen om te herdenken dat hun geliefden twaalf jaar geleden omkwamen. Na een moment van stilte werden de namen van alle slachtoffers een voor een voorgelezen.

Bijna drieduizend mensen kwamen om bij de aanslagen, die werden gepleegd in New York en Washington. De inzittenden van een van de vier noodlottige vliegtuigen wisten het terreurplan van de kapers te voorkomen. Dit toestel stortte neer in de staat Pennsylvania.

FOK! berichtte die dag uitgebreid over de gebeurtenissen, hetgeen is samengevat in het Dossier Aanslagen in Amerika.

Ontwikkelaar verwijdert Ouya-spel uit onvrede

Gameontwikkelaar Sophie Houlden verwijdert haar puzzelspel Rose and Time uit de online winkel van Ouya. Zij is de negatieve publiciteit rond de Android-spelcomputer zat. Houlden is boos omdat het bedrijf achter Ouya fouten niet erkent. "De plastic-marketing-glimlach verdwijnt niet", laat ze woensdag weten.

Het bedrijf biedt steun aan onafhankelijke ontwikkelaars door hen zonder extra kosten spellen te laten uitgeven voor Ouya, maar daar is volgens Houlden dan ook alles mee gezegd. De Britse gameontwikkelaar kwam tot haar besluit door een open brief van directrice Julie Uhrman.

Uhrman reageerde dinsdagavond op misstanden rond een financieringsplan voor spellen die ontwikkelaars voor Ouya willen maken. Verschillende studio's die geld hebben ontvangen, bleken helemaal niet van plan daadwerkelijk een game te maken.

Houlden is van mening dat Ouya te laat heeft gereageerd en baalt er van dat het bedrijf probeert van de fout een positief verhaal te maken. "Overal ontploft de boel, maar ze ondernemen niet eens een poging het te repareren", schreef ze. Ze ziet het als een 'blije marketingstunt'.

Sinds de spelcomputer in juni op de markt kwam, is er flink wat negatieve publiciteit rond Ouya geweest. Zo werden de eerste exemplaren veel te laat geleverd bij de financiers, zit het besturingssysteem van de spelcomputer nog steeds vol fouten en zou de klantenservice niet deugen.


Ontwikkelaar verwijdert Ouya-spel uit onvrede

Ook BelgiŽ kandidaat voor EK 2020

De Belgische voetbalbond heeft zich woensdag met Brussel als speelstad kandidaat gesteld voor het EK 2020. Eerder op de dag werd een politiek akkoord bereikt tussen de drie regeringen: Vlaanderen, Brussel en Federaal, meldt de KBVB. Een nieuw te bouwen stadion moet over zeven jaar decor worden van de wedstrijden.

België volgt het voorbeeld van Nederland, dat zich eerder woensdag met Amsterdam al kandidaat stelde. Het EK wordt in 2020 voor het eerst in dertien landen afgewerkt. De nationale bonden hebben tot en met donderdag de tijd om de interesse kenbaar te maken. Een definitief bid moet uiterlijk 25 april worden ingediend bij de UEFA.

"We hebben maanden keihard gewerkt aan de voorbereiding van dit dossier en zijn blij dat een eerste stap in het proces - het indienen van de kandidatuur - op tijd is gezet", zegt secretaris-generaal Steven Martens van de KBVB. "We danken de regeringen voor hun steun bij dit project. Maar de weg is nog lang en we blijven er voor gaan."

De Belgen gaan de komende tijd een economische haalbaarheidsstudie uitvoeren om de rentabiliteit van het nieuwe stadion te bepalen. De nieuwe voetbaltempel moet onder meer een piste en uitschuifbare tribunes krijgen.

Over zeven jaar mogen twaalf speelsteden drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Het is niet bekend hoeveel toeschouwers het nieuwe stadion in Brussel moet gaan herbergen.

Herdenkingsbankje voor Donnie Rog in Den Haag

In Den Haag is woensdagmiddag een bankje neergezet ter nagedachtenis aan de vorig jaar doodgereden Donnie Rog uit Scheveningen. De 13-jarige jongen werd in juli 2012 in de straat waar het bankje staat, de Van Boetzelaerlaan, geschept door een auto.

De gemeente wilde eerst geen toestemming geven voor het plaatsen van de bank, omdat grafmonumenten niet in de openbare ruimte mogen staan. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) ging later toch overstag.

Het groene herdenkingsbankje, waarop het gezicht van de jongen is geschilderd, werd onthuld door de ouders van het slachtoffer. Het mag een jaar blijven staan. Daarna bespreekt de gemeente met de nabestaanden wat ermee moet gebeuren.

De man die de jongen aanreed, een 21-jarige Bulgaar, is vorige maand veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden. De behandeling van de rechtszaak liep volledig uit de hand omdat nabestaanden de strafeis veel te laag vonden. Nabestaanden probeerden de Bulgaar aan te vallen en gooiden met stoelen.

Teeven wil niet meer SyriŽrs opvangen

Het kabinet is vooralsnog niet bereid meer Syrische vluchtelingen in Nederland op te nemen dan de geplande 250. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zoekt plekken voor tweeduizend Syriërs. Nederland heeft eerder toegezegd dit jaar vijftig en volgend jaar tweehonderd Syriërs op te willen nemen. Verhoging van het aantal plaatsen 'ligt op dit moment niet in de rede', schrijft Teeven.

Volgens Teeven is de UNHCR 'nog in de opstartfase' bij het hervestigen van Syrische vluchtelingen. Nederland heeft aangeboden op korte termijn een missie uit te voeren om vluchtelingen te selecteren, maar dat kan pas in januari. Wel zal de UNHCR tegen het einde van het jaar 'enkele individuele voordrachten' aan Nederland doen.

Nederland heeft een 'ruimhartig' beleid voor Syrische asielzoekers die zich zelf in Nederland melden, schrijft Teeven verder. In de afgelopen twaalf maanden zijn er bijna 1300 asielaanvragen van Syriërs gedaan. Het percentage dat wordt toegewezen, schommelt tussen 74 en honderd procent per maand. "Met dit beleid wordt recht gedaan aan de zorgwekkende situatie in Syrië", stelt Teeven.

Teeven wijst er verder op dat minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) eerder woensdag aankondigde dat het kabinet zeventien miljoen euro extra uittrekt voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Syrië. In totaal heeft Nederland ruim 59 miljoen euro uitgetrokken.

Meer geld zal waarschijnlijk volgen, valt op te maken uit de brief van Teeven. "Gezien de escalerende situatie, de enorme noden en het gebrek aan fondsen wordt bekeken of binnen de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken ruimte gevonden kan worden voor een extra, aanzienlijke bijdrage voor zowel ontheemden binnen Syrië als Syrische vluchtelingen in de buurlanden."

Werknemers Sensire krijgen voorrang

Als Sensire in de eerste helft van 2014 toch thuiszorg gaat aanbieden dan komen de werknemers die ontslagen zijn als eerste in aanmerking voor deze banen. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag tijdens een Kamerdebat over de Achterhoekse thuiszorginstelling.

Asscher zei tegen de in de Tweede Kamer aanwezige medewerkers van Sensire dat hij hun ontslag niet kan terugdraaien. "Daarvoor moet u naar de rechter, die beoordeelt of er sprake was van rechtmatig ontslag. Ik kan dat niet. Mij past terughoudendheid."

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) heeft met de gemeenten waar Sensire huishoudelijke hulp aanbood afgesproken dat zo snel mogelijk een nieuwe zorgaanbieder moet worden gevonden. Ook moet na 1 januari 'de relatie tussen cliënt en verzorger zoveel mogelijk in stand worden gehouden'. Zo moet zoveel mogelijk personeel van Sensire ook in het nieuwe jaar kunnen blijven werken.

Thuiszorginstelling Sensire mag van uitkeringsinstantie UWV preventief 1100 medewerkers ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014 vanuit de gemeenten. Het bedrijf zegt daarom geen andere uitweg te zien dan helemaal te stoppen. Via bemiddelingsbureau Alfasens, dat is opgericht door Sensire, kunnen medewerkers wel als goedkopere alfahulp aan de slag.

De Tweede Kamer is zeer kritisch over de gang van zaken. Volgens SP-Kamerlid Paul Ulentbelt 'rammelt' de ontslagvergunning en heeft Sensire 'de kluit belazerd'. "Sensire wilde van deze mensen af", zei hij. "Deze werknemers met rechten moesten worden ingeruild door alfahulpen zonder rechten"

50Plus-leider Henk Krol vindt het 'onbegrijpelijk en niet te rechtvaardigen' dat de ontslagvergunning is goedgekeurd. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema 'lijkt Sensire hier een slaatje uit te slaan over de ruggen van werknemers'. "Dit heeft het beeld van een schijnconstructie", zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk noemde de ontslagprocedure 'zeer discutabel'.

Woensdag schreef het AD dat het ontslag van de medewerkers een plan was dat al langer in de maak was. Volgens Abvakabo FNV zou Sensire aan de gemeenten hebben voorgesteld om de 1100 thuiszorgmedewerkers in vaste dienst te ontslaan, en terug te laten keren als goedkopere alfahulp. Deze constructie is verboden.

Asscher wilde tijdens het debat geen oordeel geven over deze mogelijke ontslagfraude. "Ik moet daar voorzichtig in zijn." ook Van Rijn hield zich hierover op de vlakte.

[Vuelta] Mollema wint zeventiende etappe

Bauke Mollema heeft woensdag de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Groninger van Belkin demarreerde in de slotkilometer en kwam na 189 kilometer solo over de streep in Burgos. Het is voor Mollema, de nummer zes van de Tour de France, zijn eerste zege in een grote ronde. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui.

In een grotendeels vlakke etappe kozen gingen twee renners er vandoor. Adam Hansen (Lotto-Belisol) gaf de aanzat, waarna Javier Aramendia (Caja Rural) volgde. Het duo kreeg maximaal negen minuten. Lampre Merida gaf echter blijk van vertrouwen in sprinter Maximilliano Richeze, en trok de achtervolging op gang. Op dertig kilometer van het einde had het tweetal nog slechts een voorsprong van twee minuten.

De voorsprong werd pas helemaal te niet gedaan toen Saxo-Tinkoff gebruik maakte van de wind om het peloton in enkele waaiers te doen breken. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) en Thibaut Pinot (FDJ.fr), respectievelijk vijfde en zevende in het algemeen klassement, waren niet alert en verloren meer dan een minuut.

Met nog een kilometer te fietsen ging het tempo iets omlaag. Mollema greep zijn kans en ging er vandoor. Hij werd niet meer ingehaald en won de etappe. De laatste Nederlander die in Spanje een dagzege boekte was Lars Boom. De ploegmaat van Mollema won in 2009 een rit. 

Vrouw Lange Frans veroordeeld in hoger beroep

De vrouw van rapper Lange Frans is ook in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Het gerechtshof in Amsterdam acht bewezen dat Daniëlle van Aalderen met een geladen vuurwapen in de auto verhaal ging halen bij Baas B, het voormalige rapmaatje van haar man.

Ze kreeg woensdag wederom een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. De politierechter in Amsterdam veroordeelde haar in 5 september 2011 ook tot die straffen. Haar advocaat noemt de veroordeling woensdag 'onbegrijpelijk', op basis van 'volstrekt onovertuigend bewijs'. Hij moet het arrest nog bestuderen.

Ook Daniëlle is verbijsterd. "Wat een dag!", twittert ze. "Een ziekenhuisbezoek met mijn moeder voor een mri-scan van haar borst en een onbegrijpelijke uitspraak in het hoger beroep."

De 28-jarige Daniëlle wilde in oktober 2010 tekst en uitleg van Baas B, die destijds een conflict had met haar man. Ze beweert dat ze niet wist dat er een geladen vuurwapen in haar auto lag. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt onder meer uit vingerafdrukken van Daniëlle die zijn gevonden op de tas waarin het wapen zat, dat dit wel degelijk het geval was.

Rapduo Lange Frans en Baas B scoorde hits als Zinloos en Het Land Van... De twee timmeren nu aan de weg als soloartiesten, maar hebben hun ruzie inmiddels bijgelegd.

FOK!auto: de Porsche 9/11

Vandaag is het 9/11, een mooi moment om stil te staan bij een van de meest legendarische auto's ooit: de Porsche 911. Toevallig is het morgen ook nog eens exact 50 jaar geleden dat de wereld voor het eerst kennismaakte met deze Duitse klassieker.

Op 12 september 1963 werd de Porsche 911, toen nog 901 geheten, aan het publiek getoond op de autosalon van Frankfurt. Peugeot stond echter direct op haar achterste benen. De Franse fabrikant heeft namelijk het merkrecht geclaimd op driecijferige automodellen met een nul in het midden. Hierop besloot Porsche hun icoon het nummer 911 mee te geven.

911De eerste Porsche 911, uit bouwjaar 1968

In 1964 was het dan eindelijk zo ver: de eerste Porsche 911 verscheen op de markt. Deze had toen nog een bescheiden tweeliterblok achterin. De zescilinder leverde destijds 130 pk. In 8,9 seconden werd vanuit stilstand al de 100 km/h aangetikt. Twee jaar later verscheen een krachtigere 911S, die maar liefst 160 pk had. In 1967 werd de Porsche 911 met targa-dak geïntroduceerd, die de voordelen van een cabrio met die van een sportwagen met rolbeugel.

Diverse uitvoeringen
In de loop der jaren is de modellenreeks van de Porsche 911 enorm uitgebreid. Zo verscheen in 1973 de eerste 911 met de toevoeging 'Carrera'. Deze naam, hetgeen Spaans is voor 'race', werd in 1955 voor het eerst door Porsche gebruikt om een klasseoverwinning in de Carrera Panamericana van 1953 te herdenken. In 1973 verscheen dan de Porsche 911 Carrera RS, een hele mond vol. Deze auto had een motor met een cilinderinhoud van 2,7 liter en had een vermogen van maar liefst 210 pk.

Voor het modeljaar 1983 verscheen dan eindelijk de eerste cabrioletuitvoering van de 911. Niet alleen had deze auto een open dak, maar hij had ook vierwielaandrijving. De 911 cabrio was direct een verkooptopper. Ondanks de hoge prijs, werden in het introductiejaar alleen al 4.214 exemplaren aan de man gebracht. Porsche besloot hierop immer een cabrioletmodel te leveren.

911 cabrioHet eerste model 911 cabrio

De 911 door de jaren heen
De Porsche 911 is in vijf decennia in verschillende generaties geleverd. Hierbij was er echter nooit sprake van een revolutie, maar van een evolutie. Er werd niet aan de basis getornd: motor achterin en twee ronde koplampen, daar moest iedere 911 aan voldoen. In 1997 vond er echter toch een kleine revolutie plaats. Door toenemende prestaties en emissie-eisen, moest Porsche toen afstand doen van de luchtgekoelde motoren. Voortaan zouden deze motoren door water worden gekoeld.

Het eerste model met deze nieuwe motor ging door het leven als model 996. Hierbij haalde Porsche nog een tweede trucje uit. De ronde koplampen maakten plaats voor druppelvormige lichten. Dit model werd niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Desondanks werden van dit model toch nog 185.843 exemplaren geproduceerd.

996Model 996, met de lelijke koplampen

Model 997, het succesvolste model
In 2004 werd de langverwachte opvolger geïntroduceerd: de Porsche 911, model 997. Dit model had gelukkig weer gewone, ronde koplampen. Het standaardmodel werd geleverd met een motorblok van 3,6 liter. De cilinderinhoud van de 911 Carrera S was maar liefst 200 cc meer. Goed voor 355 pk, waar het gewone model 'slechts' 325 pk wist voort te brengen. De 997 bleek een waar kassucces. Porsche wist van dit model alleen al tussen 2005 en juli 2007 100.000 stuks te verkopen.

997De Porsche 911, model 997 (foto: wikipedia-user Gertjan R.)

Het huidige model
Inmiddels zijn we al weer toe aan de zesde generatie van de legendarische Porsche 911: de 991. Dit model werd voor het eerst op 15 september 2011 op de Frankfurt Motor Show getoond. Ook deze 911 is weer duidelijk herkenbaar als een Porsche 911. Wel werd voor het basismodel een nieuwe motor ontwikkeld. Het motorblok met een inhoud van 3,4 liter levert 350 pk. De 911 Carrera S bleef dezelfde motor houden. Deze 3,8 liter boxermotor levert nu 400 pk. Dankzij de toepassing van onder andere aluminium werd een gewichtsreductie van 45 kilo bereikt.

991Het huidige model, de 991 (foto: wikipedia-user MB-one)

Vervolg Ryse mogelijk uitgelekt

Ryse: Knights of England wordt volgens anonieme bronnen van de website Gaming Rumours het vervolg op Ryse: Son of Rome. Knights of England zou zich afspelen in de Middeleeuwen en spelers zouden het onder meer moeten opnemen tegen draken. Crytek wil niet reageren op het gerucht.

In Ryse: Son of Rome moeten spelers als de Romeinse generaal Marius Titus vechten op het slagveld terwijl manschappen met stemcommando's aangestuurd kunnen worden. Uiteindelijk wil Titus zich wreken voor de dood van zijn vrouw en kinderen.

Ryse: Son of Rome is op dit moment in productie voor de nog te verschijnen Xbox One. Het spel ligt eind november in negen landen in de winkel, maar is pas volgend jaar samen met de spelcomputer in Nederland verkrijgbaar.


Vervolg Ryse mogelijk uitgelekt

Hitler verliest ereburgerschap Duits stadje

Het Duitse stadje Goslar heeft besloten Adolf Hitler het ereburgerschap af te nemen, 68 jaar na de dood van de Führer. De gemeenteraad van het stadje in Nedersaksen heeft een procedure in gang gezet die Hitler volgende maand ereburger-af moet maken, meldde persbureau dpa woensdag.

Voorheen vond de gemeenteraad het niet nodig om het ereburgerschap af te nemen, omdat de eretitel in feite verliep met de dood van de Duitse dictator. Sommige raadsleden drongen desondanks aan op het symbolische gebaar.

Volgens dpa was Hitler bij leven ereburger van zo'n vierduizend plaatsen en steden.

Zeilschip Astrid geborgen

Het Zeilschip Astrid, dat eind juli voor de Ierse kust zonk, is geborgen. Dinsdag is het schip uit het water gelicht, waarop eigenaren Pieter en Ineke de Kam woensdag bij de tweemaster konden kijken. In welke staat het schip precies verkeert en of het nog te repareren valt, moet nog blijken, laat Ineke de Kam woensdag weten.

Het schip zal de komende dagen worden geïnspecteerd en vrijdag komen ook experts uit Nederland naar het vaartuig kijken. De familie De Kam verwacht eind deze week duidelijkheid te hebben over het lot van het schip. Pieter De Kam zei eerder tegen Omroep Zeeland te verwachten dat het schip over enkele weken naar Vlissingen kan worden vervoerd.

De 42 meter lange Nederlandse tweemaster verging voor de Ierse kust, in de buurt van Cork. Dertig mensen moesten van het 95 jaar oude schip worden gehaald nadat het op de klippen was gelopen en brak.

Zoektocht bassist Rowwen HŤze bijna voorbij

Rowwen Hèze heeft bijna een nieuwe bassist gevonden. "Er zijn nog twee mensen over", vertelt de manager van de band. De Limburgse band plaatste vorige maand een vacature voor een bassist op de eigen website nadat bekend was geworden dat bassist Jan Philipsen opstapt. Eind deze maand wordt bepaald welke van de twee overgebleven muzikanten Philipsen gaat opvolgen.

Ruim negentig bassisten reageerden op de vacature. "Daarna heeft de band de profielen van de mensen doorgenomen", vervolgt de manager tegen Novum Nieuws. De bandleden hebben vervolgens zes mensen gekozen. Na de auditie bleven twee bassisten over. De manager wil verder niets kwijt over de muzikanten. "Behalve dat het een Limburger en een Brabander zijn."

Het nieuwe bandlid gaat ook mee op de zevende theatertournee van Rowwen Hèze, waarmee de band vanaf half november langs de theaters trekt. Philipsen, die aan de wieg van de band stond, neemt waarschijnlijk op 1 en 2 november afscheid van de fans, tijdens de traditionele Slotconcerten in het Limburgse America. Rowwen Hèze is bekend van hits als Bestel Mar en Auto, Vliegtuug.

FOK!filmtip van de dag: World Trade Center (2006)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 World Trade Center 1

11 september is een dag die sinds 2001 bij velen in het geheugen zal staan als de dag waarop de aanslagen op de torens van het WTC in New York en het Pentagon in Washington plaatsvonden. Bij de aanslagen met gekaapte passagiersvliegtuigen van American Airlines en van United Airlines kwamen bijna 3000 mensen om het leven. In het daaropvolgende jaar verscheen een indrukwekkende Franse documentaire 9-11 van Jules en Gédéon Naudet, een tweetal filmmakers die toevallig in New York waren om een film te maken over de brandweer in de metropool. Het zou tot 2006 duren voordat ook Hollywood zich op dit gevoelige onderwerp ging storten.

 World Trade Center 2

In World Trade Center van Oliver Stone begint 11 september 2011 als een fijne zomerse dag in New York. Will Jimeno (Michael Peña), agent bij de Havenpolitie, was eigenlijk van plan om die dag vrij te nemen maar besluit om toch maar aan het werk te gaan. Ook brigadier John McLoughlin is die dag normaal aan het werk als ze de melding krijgen dat er een vliegtuig het World Trade Center ingevlogen is. Samen met zijn mannen gaat McLoughlin het gebouw in om vastzittende mensen te bevrijden. Als de agenten op weg naar de bovenverdiepingen zijn, ontdekken ze dat het gebouw op instorten staat en ontstaat er een enorme stofwolk. Als Jimeno weer bijkomt ontdekt hij dat hij muurvast zit onder het puin van de ingestorte toren. Niet ver van hem af hoort hij ook de stem van McLoughlin die eveneens vastzit. Het enige wat de mannen kunnen doen is elkaar wakker zien te houden en hopen dat er hulp zal komen voor het te laat is.

 World Trade Center 3

Toen bekend werd dat Oliver Stone zich zou gaan richten op het maken van een film over 9-11 werd er flink gehuiverd in Hollywood. Stone staat bekend als een filmmaker die graag tegen heilige huisjes trapt en men verwachtte dan ook niet anders dan dat de filmmaker dat bij dit beladen onderwerp dan ook niet na zou laten. Niets is echter minder waar. Stone leverde met World Trade Center een integere film af, die zich niet zozeer op de terroristische actie richt, maar meer een beeld laat zien van de mensen die niksvermoedend bij deze aanslagen werden betrokken. Uiteraard zit er wel een echte Amerikaanse held in deze film, in de persoon van de ijzervretende Sergeant Thomas, een stoere kerel die vastbesloten is om zijn hulp te verlenen op de rampplaats. Maar dat mag zeker de pret niet drukken.


De FOK!filmtip van de dag is vandaag dus de tranentrekker World Trade Center, die om 20.30 uur te zien is op RTL7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

VN: een derde van al het voedsel wordt verspild

Een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) betekent dat in totaal een verlies van omgerekend 565 miljard euro per jaar.

De FAO zei woensdag in een rapport dat in ontwikkelingslanden voedsel vooral wordt verspild door slechte oogsttechnieken. De verspilling in ontwikkelde landen is met name te wijten aan nonchalante, weinig bewuste consumenten. De FAO benadrukt dat het belangrijk is dat er meer bewustzijn onder consumenten wordt gecreëerd.

Voedselverspilling brengt het milieu veel schade toe vanwege onnodige CO2-uitstoot en extra waterverbruik. Ook neemt de biodiversiteit af, omdat er voor landbouw steeds meer grond nodig is.

Massagraf ontdekt in BosniŽ

In Bosnië is vorige week een massagraf gevonden met de menselijke resten van mogelijk tientallen Bosniakken en Kroaten die ten tijde van de Bosnische Oorlog door Servische troepen zijn vermoord. Dat heeft Mujo Begic van het Bosnische instituut voor vermiste personen woensdag gezegd.

Het graf ligt in de buurt van het stadje Prijedor. Tot dusverre zijn er de resten van tien lichamen opgegraven. Het openbaar ministerie denkt dat het gaat om een van de grootste graven die in dit deel van het land gevonden zijn.

Nog steeds wordt gezocht naar twaalfhonderd vermiste Bosniakken en Kroaten uit de omgeving van Prijenor. De meesten van hen werden vermoord in twee nabijgelegen concentratiekampen.

'Eenzijdige verhoging gift Greenpeace is schofterig'

Een deel van de vaste donateurs van Greenpeace is boos omdat hun donatie automatisch wordt verhoogd. Als ze dat niet willen, moeten ze zelf actie ondernemen. Volgens de milieuorganisatie gaat het om een proef om meer geld op te halen. Op Twitter regent het klachten over de plotselinge verhoging van de giften.

Zo wordt het 'schofterig' en 'hufterig gedrag' genoemd en kondigen diverse mensen aan direct te stoppen met doneren. "Ik heb tien jaar maandelijks gedoneerd, een automatische eenzijdige verhoging van mijn 'gift' is een wonderlijk bedankje", aldus een van de klagers.

Een woordvoerder van Greenpeace benadrukt dat het slechts om tienduizend van de 466.000 vaste donateurs gaat en dat het dus niet voor iedereen geldt. Volgens haar is er zo wat verwarring ontstaan op de sociale media.

Het plan is eerder met succes uitgevoerd in het buitenland. Daar was over algemeen zeker negentig procent van de donateurs positief, aldus de zegsvrouw. Ook nu krijgt Greenpeace niet alleen boze reacties. "Best veel mensen kunnen het ook wel begrijpen."

Het idee wordt zo spoedig mogelijk geëvalueerd. De organisatie kijkt behalve wat voor gevolgen het heeft voor het donateursbestand bijvoorbeeld ook naar de gevolgen voor het imago van Greenpeace.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) stelt in een reactie dat de automatische incassoverhoging niet verboden is. "Maar of het ook wenselijk is? Ik kan me voorstellen dat veel donateurs hierover klagen", zegt directeur Adri Kemps in een reactie. Volgens hem kwamen dergelijke maatregelen in het verleden vaker voor, maar gebeurt het nu vrijwel nooit meer.

Bewijs buitenaards leven gevonden

Het bewijs voor buitenaards leven is nu eindelijk gevonden. En dichterbij dan je zou denken. Britse wetenschappers hebben het gevonden in onze eigen atmosfeer.

De onderzoekers, onder leiding van astrobioloog Chandra Wickramasinghe, hebben een ballon opgelaten naar de stratosfeer. Daar, op een hoogte van 27 kilometer, zijn kleine biologische organismen opgevangen. Volgens de 74-jarige wetenschapper kunnen deze deeltjes alleen uit de ruimte afkomstig zijn.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Sheffield heeft onlangs tijdens de jaarlijkse meteorietenregen een speciale ballon de lucht ingestuurd. Deze was voorzien van steriele microscoopglaasjes die alleen op 27 kilometer hoogte zouden worden blootgesteld aan de lucht. Eenmaal terug op aarde, troffen de wetenschappers microscopisch kleine algen aan op de glaasjes.

Wickramasinghe is ervan overtuigd dat deze mini-aliens alleen in de ruimte kunnen voorkomen. Dit leven komt verspreid in het heelal voor en is niet op aarde ontstaan. Volgens de onderzoekers hebben meteorieten de algjes naar onze planeet gebracht.

Kerkhove naar tweede ronde in Sofia

Lesley Kerkhove is woensdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het ITF-toernooi in Sofia. De als achtste geplaatste speelster uit Zierikzee was met 6-0 en 6-4 te sterk voor qualifier Kamila Kerimbayeva uit Kazachstan. De volgende tegenstander van de nummer 259 van de wereld is de Russin Marina Melnikova.

De 21-jarige Kerkhove is de enige Nederlandse deelnemer aan het enkelspel in de Bulgaarse hoofdstad. Lisanne van Riet, die in het dubbelspel wel de kwartfinale bereikte, sneuvelde in het kwalificatietoernooi.

Anna Katalina Alzate Esmurzaeva werd in het Franse Mont-de-Marsan in de tweede ronde uitgeschakeld. De Nederlandse, die zich via de kwalificaties naar het hoofdschema sloeg, verloor met 6-1en 6-0 van thuisspeelster Alize Lim, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Veilleux zet punt achter carriŤre

De Canadese wielrenner David Veilleux zet na deze week een punt achter zijn actieve loopbaan. De 25-jarige renner van Europcar neemt afscheid na het tweeluik in Canada komend weekeinde.

Veilleux heeft aangegeven zich op zijn studie werktuigbouwkunde te willen concentreren, evenals op het stichten van een gezin. De Canadees won eerder dit jaar nog een etappe in het Criterium du Dauphiné en het eindklassement in de Boucles de la Mayenne. 

Vorig jaar boekte Veilleux al een eerste mooie overwinning door de Tre Valli Varesine op zijn naam te schrijven, waar hij eveneens alleen aan de finish kwam. In de Tour de France maakte hij afgelopen zomer zijn debuut in een grote ronde, zonder persoonlijk succes. Bij de wedstrijden in Québec en Montréal hoopt hij, in zijn thuisstaat, nog een keer te kunnen schitteren.

Nijmegenaar opgepakt voor zedenzaak uit 1998

Een 29-jarige man uit Nijmegen is maandag aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij een zedenzaak uit 1998 in het Gelderse Wamel. De Nijmegenaar kon worden aangehouden nadat eerder dit jaar in de landelijke dna-databank een match werd gevonden met een dna-profiel uit de zaak uit 1998, maakte de politie woensdag bekend.

Twee 9-jarige meisjes werden op 9 september 1998 op de Waalbandijk door een jongen vastgegrepen. Een van de meisjes kon zich losrukken en ontkomen. Het andere meisje werd door de jongen meegenomen naar de struiken, waar hij haar seksueel misbruikte.

Tijdens het onderzoek werden destijds drie verdachten aangehouden in verband met de zedenzaak, maar zij bleken niets met de zaak te maken te hebben.

De Nijmegenaar is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat hij langer vast moet blijven.

Pgb-fraudeur hoort twee jaar cel eisen

Een 36-jarige man uit Apeldoorn gaat als het aan justitie ligt twee jaar de cel in voor fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Hij fraudeerde voor zo'n tweeënhalve ton door onder meer met valse papieren een pgb aan te vragen voor zijn zoon en vader.

De Apeldoorner, die een uitkering ontving, heeft tientallen mensen geholpen met het aanvragen van een persoonsgebonden budget. Hij vroeg hiervoor tien procent van het uitgekeerde geld. De inkomsten gaf hij niet op aan de Belastingdienst of het UWV.

De man zit sinds april in voorlopige hechtenis. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie rekent het hem zwaar aan dat hij 'stelselmatig en op verschillende terreinen' fraude pleegde. "Verdachte schroomde niet om voor zijn fraude andere mensen te gebruiken om er zelf beter van te worden", aldus het OM, dat ook van plan is het geld af te pakken dat de man met de fraude heeft opgestreken.

De rechtbank in Zutphen doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Ex-vriend aangehouden voor doodsteken Zweedse

De politie heeft dinsdagavond een 22-jarige man uit Utrecht opgepakt voor betrokkenheid bij de fatale steekpartij in Den Bosch waarbij een 19-jarige Zweedse om het leven kwam. Het gaat om de ex-vriend van het slachtoffer. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De vrouw werd dinsdagochtend in een brandgang bij de Leonardus van Veghelstraat neergestoken. Ze overleed korte tijd later in een ziekenhuis. De politie kon de verdachte 's avonds in zijn woonplaats aanhouden.

Volgens het Brabants Dagblad had de vrouw haar relatie met de man drie maanden geleden beëindigd. De man zou haar daarna diverse keren hebben bedreigd en gestalkt. De Zweedse had volgens de krant ook aangifte gedaan. De politie kon dat niet direct bevestigen.

De zaak kwam dinsdag aan bod in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Dat leverde tot woensdagmiddag drie tips op. De politie is nog op zoek naar getuigen of mensen die meer van de zaak weten. Vermoedelijk kan de doodsoorzaak donderdag definitief worden vastgesteld.

Cel voor Satudarah-lid dat clubgenoot neerschoot

Een lid van motorclub Satudarah moet zeven jaar de cel in voor het neerschieten van een clubgenoot. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden om een celstraf van tien jaar gevraagd voor een poging tot moord, maar de rechtbank in Zutphen acht dat niet bewezen.

De 41-jarige man uit Apeldoorn schoot het slachtoffer, een 43-jarige plaatsgenoot, vorig jaar augustus neer na een ruzie over een terugbetaling. Hij was op dat moment lid van de motorclub in Enschede, het slachtoffer was aspirant-lid van dezelfde club in Amsterdam.

De Apeldoorner moet het slachtoffer, die bij het incident zwaargewond raakte, een schadevergoeding betalen van ruim 39 duizend euro. Als hij dat niet betaalt, moet hij nog eens 230 dagen extra de gevangenis in. Ook in dat geval blijft de rekening gewoon openstaan, benadrukte de rechter.

Actrice Zoe Saldana in geniep getrouwd

Zoe Saldana is in het diepste geheim getrouwd met Marco Perego. De 34-jarige actrice trouwde in juni al met de eveneens 34-jarige kunstenaar, schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly woensdag.

"Het was een superintieme ceremonie", verklapt een ingewijde. "Het was erg romantisch en heel mooi." Saldana, bekend van films als Avatar en Star Trek, stapte in Londen in het huwelijksbootje. Alleen familieleden en een paar goede vrienden woonden de huwelijksvoltrekking bij.

Saldana en Perego werden in mei voor het eerst zoenend gespot. Volgens een bekende van het stel kennen de actrice en kunstenaar elkaar echter al veel langer. "Ze hebben een geweldige chemie."

De actrice was eerder verloofd met zakenman Keith Britton. Die relatie liep echter in november 2011 na elf jaar op de klippen. Vervolgens had Saldana tot begin dit jaar een knipperlichtrelatie met collega-acteur Bradley Cooper.

Gebruik kinderopvang daalt

Het gebruik van kinderopvang is in de eerste zes maanden van dit jaar met dertien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er kwamen niet alleen acht procent minder kinderen, de kinderen die naar de kinderopvang kwamen bleven ook nog vijf procent korter. Dat blijkt uit cijfers die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag naar de Kamer stuurde.

De cijfers hebben alleen betrekking op ouders die kinderopvangtoeslag kregen. De daling kan dan ook voor een groot deel worden toegeschreven aan de verhoogde inkomensgrens. Per 1 januari hebben ouders met een hoog inkomen geen recht meer op de toeslag.

De arbeidsparticipatie van vrouwen is in het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met het eerste kwartaal nagenoeg constant gebleven. De netto arbeidsparticipatie van moeders met kinderen tot 12 jaar is nu 70,5 procent.

Veel details GTA Online bekend

Het tijdschrift Game Informer heeft in de oktober-editie een hoop details vrijgegeven over GTA Online. Volgens Rockstar North president Leslie Benzies is GTA Online de verwezenlijking van een droom voor Rockstar.

De ontwikkelaar van GTA Online liet weten dat het idee van de game al sinds de ontwikkeling van GTA 3 bestaat. Bij Rockstar wilde ze een wereld maken "that consists of everything we’ve done or are going to do then let the player freely move between them."

"We’ve always wanted to create a world with the complexity of a single-player Grand Theft Auto game with the addition of real players. We wanted a world where people could spend years without getting bored of playing the same content over and over."

"I think we've managed to achieve something very close to our dream."

De belangrijkste details die in het blad bekend werden:

 • GTA Online bevat meer dan 500 missies
 • Het doel van GTA Online is het verzamelen van geld en daarmee bijvoorbeeld huizen en auto's te kopen
 • Vrouwelijke characters kunnen gebruikt worden
 • Bijna alle activiteiten uit GTA V komen terug in GTA Online, zoals basejumpen, overvallen, racen, tennis, golf etc.
 • GTA Online speelt zich af na de gebeurtenissen uit het verhaal van GTA V
 • Motorbendes zullen je helpen met missies als je ze te vriend houdt
 • Je kunt zelf bepalen met wie je speelt, of je laat de game kiezen
 • De leider van een crew kan zelf de buit van een missie verdelen
 • Bij missies waar grotere groepen nodig zijn kun je rollen verdelen, zoals scherpschutter, iemand die op de uitkijk staat en mensen die vluchtauto's besturen
 • Als je berooft wordt door een andere speler, kun je een prijs op zijn hoofd zetten
 • Geld kan gestort en opgenomen worden bij een pinautomaat, zo kun je je geld veilig houden
 • Elk huis dat je koopt heeft plekken waar je auto's kunt opslaan, deze variëren van twee plekken tot tien plekken bij de duurste huizen

Eerder werd al bekend dat Rockstar constant extra content wil toevoegen aan de game. "We've set this up so there are no limitations. The only limitation is the size of the disc and how much memory we've got. We could, if we wanted, simulate the entire world, different countries, whatever. Whether we do that or not... But we've got a bunch of old stuff that we're toying with using."

Grand Theft Auto Online komt 1 oktober uit en is gratis voor bezitters van GTA V.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Diablo III-demo nu beschikbaar

Vanaf vandaag is de Diablo III-demo beschikbaar op Xbox Live en PSN. Twee van de vijf klassen zijn speelbaar, met name The Barbarian en The Wizard. Daarnaast ondersteunt de demo zowel lokale als online multiplayer. Gamers kunnen spelen tot aan de Skeleton King, de eerste baas in het spel. 

De Diablo III-demo houdt opgeslagen data bij, waardoor je bij het aanschaffen van de volledige versie meteen verder kunt spelen. Diablo III is nu uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De Playstation 4-versie staat gepland voor 2014.

Diablo 3 ook in de maak voor Xbox 360 (Foto: Novum)

Final Fantasy Agito bekendgemaakt

Het Japanse magazine Famitsu heeft Final Fantasy Agito onthuld. Agito was de oorspronkelijke naam van Final Fantasy Type-0,  die uitkwam voor PSP. Toch wordt de game niet bestempeld als een remake, maar als een andere ervaring.

Final Fantasy Agito bevat alle personages van Type-0, samen met betere graphics dan die van de PSP-versie. Verder is ook bekend dat de verhaallijn beïnvloedt wordt door de keuzes van de community. Spelers krijgen tien dagen om de missies te voltooien, en daarna vier om de baas te verslaan. Daarom zal Square Enix om de twee weken nieuwe hoofdstukken vrijgeven. Allemaal gratis, want Final Fantasy Agito wordt free-to-play.

De game moet verschijnen in 2014 voor Android en iOS.

Final Fantasy Type-0
Final Fantasy Type-0

Plan voor nieuwe school leerlingen Ibn Ghaldoun

De vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam wil een nieuwe islamitische school voor de leerlingen van Ibn Ghaldoun opzetten. Binnen twee weken moet duidelijk zijn of dit lukt, zegt voorzitter Wim Littooij van CVO woensdag. Hij benadrukt dat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun gaat.

Het plan om een nieuwe school voor de leerlingen op te zetten is dinsdagavond aan de ouders van de leerlingen gepresenteerd op een bijeenkomst die door Ibn Ghaldoun was georganiseerd. Volgens Littooij waren vrijwel alle ouders enthousiast. "Op een enkeling na van buiten Rotterdam, die zijn al van plan naar een andere school uit te wijken."

Het plan kan volgens Littooij alleen slagen als een groot aantal leerlingen naar de nieuwe school gaat. "Anders heeft het geen zin die op te zetten. We moeten een gebouw regelen, materiaal en personeel." Als inderdaad een nieuwe islamitische school wordt opgezet, moet die binnen een jaar van CVO worden afgesplitst. "Dit is een noodoplossing. Maar als christelijke vereniging hoort islamitisch onderwijs natuurlijk niet tot onze kerntaken."

De leraren van Ibn Ghaldoun worden niet automatisch overgenomen. "Ik zet een advertentie en iedereen die bevoegd en bekwaam is kan solliciteren. Het kan natuurlijk zijn dat er onder de mensen die wij aannemen ex-leraren van Ibn Ghaldoun zitten." De islamitische school zou na de herfstvakantie van start moeten gaan.

Littooij ziet ook een rol weggelegd voor Ibn Ghaldoun-bestuursvoorzitter Ayhan Tonca. "Ik heb Tonca ervaren als een zeer ervaren en betrokken bestuurder." De voorzitter wijst erop dat de Inspectie van het Onderwijs in een rapport over Ibn Ghaldoun weliswaar kritisch is over de stand van zaken, maar ook lof heeft voor het huidige bestuur.

Als het niet lukt een nieuwe islamitische school op te richten, komt een ander scenario in beeld. Binnen de Rotterdamse scholenkoepel Fokor, waar Littooij ook voorzitter van is, is afgesproken dat de leerlingen dan over de verschillende scholen in Rotterdam worden verspreid. "Dat is voor de kinderen niet prettig, ze komen dan op nieuwe scholen tussen mensen die ze niet kennen. Ze krijgen dan ook geen islamitisch onderwijs, maar dat is dan de enige oplossing. Zij moeten ook verder met hun leven."

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) besloot dinsdag dat Ibn Ghaldoun dicht moet. Per 1 november krijgt de scholengemeenschap geen geld meer. Bij de school werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen.

Man steekt piemel door brievenbus

De politie van het zuid-Zweedse Sölvesborg heeft een 35-jarige man in de kraag gevat. De beste man heeft zijn liefdeslans door de brievenbus van een 50-jarig vrouwtje gestoken. Een echte brievenbus, zo eentje waar de postbode zijn zak in leegstort.

De vrouw merkte in juli ineens op dat ze werd achtervolgd naar huis. Eenmaal binnen hoorde ze gestommel bij de voordeur, zo weet de Zweedse krant Blekinge Läns te melden.

Hierop ging de Zweedse naar de deur om te kijken wat het lawaai veroorzaakte. Ze stond als aan de grond genageld: geschokt zag ze hoe een kloppende roede door de brievenbus met zijn ene oog de gang in keek. De dame rukte de deur open, waarna de piemelzwaaier met de staart tussen de benen afdroop.

De dag daarop liet de beste man zijn spermaspeer aan een andere vrouw zien. De Heilige Hermandad heeft de geilaard eindelijk weten op te sporen. Hij wordt nu aangeklaagd wegens tweemaal schennispleging. Omdat hij bekende onder invloed te zijn geweest van drugs, moet hij ook nog zitten wegens drugsbezit.

Tim Hofman 'uit de kast' voor BNN-special

Tim Hofmans coming-out was onderdeel van een Spuiten en Slikken-special die zondag is te zien bij BNN. De presentator van de omroep kwam dinsdag zogenaamd uit de kast. "Ik val dus op mannen", twitterde Hofman. Veel media hadden al hun twijfels over het nieuws, dat inderdaad een stunt voor een thema-uitzending over homoseksualiteit blijkt.

In de aflevering praat presentatrice Nicolette Kluijver met Carlo Boszhard onder meer over de antihomopraktijken in Rusland en de homotolerantie in Nederland, maakte BNN woensdag bekend. Hofman doet uit de doeken hoe Nederland reageert op een coming-out. De 'gaynight' van Spuiten en Slikken is te zien op Nederland 3.

Filmende buschauffeur is baan kwijt

Een buschauffeur van Connexxion is de laan uit gestuurd omdat hij in Haarlem zijn eigen rit filmde met zijn mobiele telefoon. Een verslaggever van de regionale radiozender Jouw FM legde de actie vast met zijn telefoon en zette het filmpje online.

In het filmpje van de verslaggever is te zien dat de chauffeur zijn telefoon tijdens het filmen soms zelfs met twee handen vasthield. Waarom hij de rit vastlegde is onduidelijk.

Connexxion werd woensdag met het vorige week gemaakte filmpje geconfronteerd. De vervoerder is volgens een woordvoerder 'erg geschrokken'. "Wat de man deed is natuurlijk ontoelaatbaar." De vervoerder heeft besloten de man, die via een 'andere instantie' voor Connexxion werkte, niet meer in te huren.

Bovag 'verbijsterd' over accijnsplan

De Bovag is verbijsterd over de plannen om de accijns op benzine verder te verhogen, om zo het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren. Volgens de brancheorganisatie zal deze maatregel uitdraaien op een ordinaire lastenverhoging.

Het plan is afkomstig van een commissie onder leiding van voormalig PvdA-politica Dorette Corbey, die onderzocht hoe het gebruik van biobrandstoffen kan worden bevorderd. Zij bepleit onder meer een zogeheten accijnsdifferentiatie om het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren.

Nu is het tarief voor bio-ethanol gelijk aan dat van fossiele benzine en het tarief van biodiesel is gelijk aan dat van fossiele diesel. "Accijnsdifferentiatie voor verschillende types biobrandstoffen zou kunnen helpen om de betere soorten te stimuleren", schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw noemt dit voorstel een 'interessant aanknopingspunt'. "In de strategie over de toekomstige brandstoffenmix die ik in de loop van 2014 wil uitwerken, zal ik deze gedachte meenemen", schrijft de bewindsvrouw. Zij wijst er wel op dat het ministerie van Financiën uiteindelijk besluit over het fiscale beleid.

De Bovag wijst erop dat biobrandstoffen maar mondjesmaat beschikbaar zijn, net als de auto's die ervoor geschikt zijn. Voor het overgrote deel van de automobilisten is het niet mogelijk om binnen afzienbare tijd over te stappen op biobrandstof. "En daarmee is dit plan niets anders dan een lastenverhoging."

Volgens de organisatie staat bovendien ter discussie of de huidige generatie biobrandstoffen wel duurzaam zijn. "Ik roep staatssecretaris Mansveld op om dit plan niet serieus te nemen en heel snel van tafel te vegen", aldus Bovag-directeur Koos Burgman.

De Bovag maakt zich al langer druk over de hoge accijns in Nederland. Hierdoor is de benzine in België en Duitsland een stuk goedkoper en loont het voor automobilisten steeds meer om over de grens te tanken. Dit 'benzinetoerisme' kost de overheid jaarlijks een miljard euro aan accijns en btw, becijferde de organisatie vorige maand. Bovendien dreigen honderden tankstations in de grensstreek over de kop te gaan.

Trapattoni weg als bondscoach Ierland

Giovanni Trapattoni is woensdag vertrokken als bondscoach van Ierland. Beide partijen besloten de samenwerking in onderling overleg te beëindigen, meldt de Ierse voetbalbond. De 74-jarige Italiaan stond sinds 2009 aan het roer bij de Ieren, die zich niet meer kunnen plaatsen voor het WK in Brazilië. Dinsdag ging het land met 1-0 onderuit bij Oostenrijk.

Trapattoni wist eerder met Ierland geen deelname aan het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika af te dwingen, maar deed twee jaar later wel mee aan het EK. In Polen wisten de Ieren in een poule met Spanje, Italië en Kroatië echter geen punt te pakken.

In het verleden was Trapattoni onder meer werkzaam bij AC Milan, Juventus, Internazionale en Bayern München.

Krajicek ook in dubbelspel klaar in Tashkent

Michaëlla Krajicek is woensdag ook in het dubbelspel van het WTA-toernooi in Tashkent uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster ging samen met haar Russische partner Alexandra Panova in de kwartfinale onderuit. Het als eerste geplaatste duo Timea Babos en Yaroslava Shvedova was met 6-1 en 6-2 te sterk.

In het enkelspel op het Oezbeekse hardcourt was de eerste ronde direct het eindstation voor de 24-jarige Krajicek. De Wit-Russin Olga Govortsova toonde zich maandag een maatje te groot.

RšikkŲnen keert terug bij Ferrari

Aan de speculaties over de toekomst van Kimi Räikkönen is eindelijk een eind gekomen: de 33-jarige Fin keert terug bij Ferrari. De Italiaanse Formule 1-renstal heeft The Iceman voor twee seizoenen vastgelegd. Hij vervangt Felipe Massa die gisteravond liet weten het team uit Maranello na acht seizoenen te verlaten.

Het zal voor Räikkönen zijn tweede periode worden bij Ferrari. De Fin reed tussen 2007 en 2009 al voor de Italiaanse renstal, waarbij hij in het eerste jaar direct wereldkampioen werd. Eind 2009 werd zijn contract afgekocht om plaats te kunnen maken voor Fernando Alonso, die nu zijn nieuwe teamgenoot wordt.

Räikkönen keerde in 2010 de rug toe en ging zowel rallies rijden als enkele races in de NASCAR. Dit deed hij ook het jaar erop, waarna Lotus hem voor het seizoen 2012 overhaalde om weer terug te keren in de Formule 1. The Iceman maakte indruk met dertig finishes op rij, waarvan er 29 in de punten waren. Hij werd vorig jaar derde in de titelstrijd en staat dit seizoen vierde.

Deze cijfers hebben veel indruk gemaakt op onder meer Ferrari dat hem daarom graag terug wilde hebben. De Italianen willen voor volgend seizoen met een topduo eindelijk weer de constructeurstitel binnenslepen en een einde maken aan de dominatie van Red Bull Racing.

Lotus, Räikkönens huidige team, is niet blij met het nieuws, getuige de tweet die ze de wereld in slingerden:

Dragon Age: Inquisition is niet 'open-world'

Dragon Age: Inquisition is geen 'open world game'. Mike Laidlaw van BioWare noemt de game liever 'multi-region'. Zo zal de game een wereldkaart hebben waarmee je kunt reizen tussen de verschillende gebieden in de game.

Dit betekent niet dat de game uit allerlei kleine levels bestaat. Mike Laidlaw legt uit waarom men bij BioWare de game niet als 'open world' bestempelt. “'Open world' I think is a really loaded term, because everyone immediately thinks of Skyrim and assumes everything will be exactly like Skyrim. In our case, there are extremely large regions you can explore."

“It’s a multi-region game, which means that you’ll travelling with a world map. You’re travelling across this chunk of the continent in which the game is set. And each of the regions is purposeful. It has a reason you would be brought here. It ties back to the story, or at least to the overall themes of the game. “These are my enemies and they’re very active here. I should find out why.”

“That kind of stuff. That means that they aren’t necessarily laden with story, because story is the antithesis of discovery, right? It tends to lead you along. But when you’re discovering things, you should feel like they’re part of the overall game and not random. I would say that it has elements of open world for sure, but it’s something closer to the feel we had in the Baldur’s Gate games or in Origins, even, where it’s larger areas, big spaces, and the chance for you to move around and see a wide variety of different terrains and locales and so on."

Dragon Age: Inquisition komt naar verwachting eind 2014 uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dragon Age (foto: EA)

Map Dead Rising 3 onthuld

De map van Dead Rising 3 is bekendgemaakt in een blog door de Financial Post. De wereld in de game is veel groter dan de speelbare gebieden uit zijn voorgangers.

De map is groter dan de wereld uit Dead Rising en Dead Rising 2 samen, zoals ook te zien is. De kleinere maps links zijn de maps uit die games.

Ontwikkelaar Capcom Vancouver liet op gamescom al weten dat deze beide werelden samen meerdere keren in de map van Dead Rising 3 zouden passen. Ook heeft Dead Rising 3 volgens de ontwikkelaar geen laadschermen.

De kracht van de Xbox One heeft ertoe geleid dat de wereld in de game zo groot is geworden: "With the Xbox One, we had the ability to make a way bigger world, and way more detail that can go into that world", zo liet Josh Bridge, executive producer van Dead Rising 3, weten. "We wanted to go truly open-world this time around. No more load screens, with the biggest world that we've been able to make, with loads of zombies. And in doing this, we needed to hold on to the brand pillars of Dead Rising: everything and anything is a weapon, as well as the ability to play the way you want."

Dead Rising 3 komt exclusief uit voor Xbox One, een releasedatum is helaas nog niet bekend.

Dead Rising 3 map

Zustertjes willen kale kloten

De zustertjes en piemelogen in het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe zijn er een beetje flauw van dat er telkens mannen met harige kloten op de behandeltafel liggen. Om te zorgen dat de beste mannen voor het bezoek de boel even lekker scheren, is het ziekenhuis de samenwerking aangegaan met de plaatselijke Philips-fabriek.

Wij hopen natuurlijk dat dergelijk leed je bespaard blijft, maar sommige mannen moeten na een aantal koters naar de uroloog om de boel te laten doorsnijden. Dit onder het motto 'jij mag ook wel eens wat doen voor de seks, anders kom je er niet meer op'. Vele mannen gaan dan ook letterlijk voor de bijl, en ondergaan deze uiterst pijnlijke ingreep.

Het is de bedoeling dat de moedige man vooraf de boel een beetje bijscheert, maar dat blijkt in de praktijk niet te gebeuren. MEt als gevolg dat een behulpzaam zustertje het mes ter hand moet nemen om je zaakje kaal te maken.

Met de constante bezuinigingen in de zorg in het achterhoofd, heeft uroloog Tomas Müller besloten dat het anders moet. Samen met Philips worden scheerapparaten in het ziekenhuis uitgedeeld, opdat de patiënt zelf vooraf de zak een beetje trimt. Mocht de proef slagen, dan zal de samenwerking worden doorgezet.

Achterhoek bang voor overstromingen

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft woensdag voorbereidingen getroffen om wateroverlast in het Achterhoekse Aalten te voorkomen. Bij de Slingeplas wordt een zogeheten reductiereservoir klaargemaakt om water in te laten stromen als het blijft regenen.

In het gebied is de afgelopen dagen meer regen gevallen dan normaal gesproken in een hele maand. Door de droge zomer en de lage waterstanden heeft de grote hoeveelheid neerslag nog niet tot extreme overlast geleid, maar afgelopen nacht werd wel een kritische grens bereikt, aldus het waterschap.

Het waterpeil in de Boven-Slinge is gestegen tot 40,65 meter boven NAP. Als het de komende dagen blijft regenen en het water nog twintig centimeter stijgt, wordt het gebied daadwerkelijk ingezet. Het waterschap opent dan een stuw zodat het water kan wegstromen.

Alsnog celstraf voor wurgmoord Breda

Een 54-jarige man uit Breda die vorig jaar werd vrijgesproken van de wurgmoord op zijn vriendin is woensdag in hoger beroep alsnog veroordeeld. Het hof in Den Bosch legde, conform de eis van justitie, zes jaar celstraf op.

De rechtbank sprak de man eerder vrij wegens onvoldoende bewijs. De man had wel een bekentenis afgelegd maar deskundigen konden niet vaststellen hoe de vrouw precies was overleden. Het hof vindt de verklaring van de man wel genoeg voor een veroordeling. Ook zijn geen andere aanwijzingen gevonden die kunnen wijzen op een andere doodsoorzaak.

De politie trof het lichaam van het 48-jarige slachtoffer in augustus 2011 aan in een flat aan de Wensel Cobergherstraat in Breda. Dat gebeurde nadat de Bredanaar zich op het bureau had gemeld. De zwakbegaafde man verklaarde toen dat hij de vrouw had gewurgd.

Relatie van Gordon alweer voorbij

Gordon is weer vrijgezel. De relatie tussen de zanger en Wesley Mutsaars is verbroken. Dat bevestigt zijn manager woensdag aan Novum Nieuws. Vorige week werd pas duidelijk dat Gordon al een paar maanden een relatie had.

De manager van de 45-jarige Gordon wil verder geen uitspraken doen over de breuk. Evert Santegoeds zei woensdag in de ochtendshow van Edwin Evers dat de zanger maandag een punt achter de relatie heeft gezet. Beide heren zouden niet volledig achter de relatie hebben gestaan.

Ook zou Gordon erg balen dat de liefdesbreuk valt rond de opnamen van zijn nieuwe programma met Gerard Joling omdat hij dan 'optimaal moet presteren'. Het is de tweede keer dit jaar dat een relatie van de zanger strandt. Eerder dit jaar liep zijn romance met dj Maurice stuk omdat de dj niet met alle media-aandacht om kon gaan.

Mart Smeets gaat Paralympics presenteren

De NOS zal alle wedstrijden van de Paralympische Winterspelen in Sochi live gaan uitzenden. Het wordt voor het eerst in Nederland dat de Paralympics, een vierjaarlijks evenement voor sporters met een lichamelijke beperking, live zal worden uitgezonden. 

Na het succes van de Paralympische Zomerspelen in Londen vorig jaar heeft de NOS besloten om meer aandacht te geven aan de gehandicaptensport. Mart Smeets en Herman van der Zandt zullen van 7 tot 16 maart dagelijks de uitzendingen voor hun rekening gaan nemen op Nederland 1. 

Leden Doema willen VS dwarszitten

Rusland zou meer wapens aan Iran kunnen gaan verkopen en de bevoorrading van de Amerikaanse troepen in Afghanistan kunnen gaan bemoeilijken, als de Verenigde Staten Syrië aanvallen. Voorstellen van die aard kwamen woensdag tijdens het debat over de beoogde inhoud van een Syrië-resolutie van de Communisten in het Russische lagerhuis.

Aleksej Poesjkov, de voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken van de Doema, zei daarop dat dergelijke maatregelen overwogen moeten worden als 'de partij die oorlog wil' het wint in Washington.

Poesjkov, een naaste politieke bondgenoot van het Kremlin, zei dat de regering hoopt dat de VS akkoord gaan met het Russische voorstel om de Syrische voorraden chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen en vervolgens te ontmantelen. Tegen de VS gerichte maatregelen zijn nu voorbarig, hield hij zijn gehoor voor.

'Meer geld voor starterslening brengt woningmarkt op gang'

Het uitbreiden van de bestaande starterslening kan de vastgelopen Nederlandse woningmarkt weer in beweging krijgen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) woensdag. Door eenmalig honderd miljoen euro aan het fonds voor starters toe te voegen, zouden er in de bouwsector 'op korte termijn' vijfduizend banen bijkomen.

Met de lening kunnen starters een hypotheek afsluiten waarbij de eerste drie jaar minder hoeft te worden betaald. Als de overheid honderd miljoen euro extra in het fonds stopt, kan voor 660 miljoen euro aan extra startershypotheken worden verstrekt, stelt het EIB. Dit zou leiden tot een groeiende vraag naar woningen, meer doorstroming op de markt en een hogere productie van woningen.

De eenmalige donatie leidt volgens het instituut niet tot een verslechtering van de overheidsfinanciën. Door de extra belastinginkomsten gaat de overheid er zelfs op vooruit, meent het EIB.

Toekomst FBK-games hangt aan zijden draadje

De toekomst van de FBK-games in Hengelo hangt aan een zijden draadje. Het college van burgemeester en wethouders van de stad heeft een plan opgesteld om van het atletiekstadion een voetbalstadion te maken, om zo 281.000 euro te besparen. Er is dan geen plaats meer voor de atletiekwedstrijd.

Het college moest kiezen tussen twee opties, waarbij een stadion exclusief als voetbalstadion of een stadion exclusief als atletiekstadion centraal stond. Er is voor de eerste optie gekozen omdat de bestaande oefenbaan uitgebreid wordt, wat door FC Twente betaald wordt. Een gezamenlijk gebruik is met oog op de financiën, planning en organisatie niet haalbaar geacht. De gemeenteraad van Hengelo beslist op 8 oktober of het plan definitief doorgaat.

Cultuurtrots vooral bij Noord-Hollanders

Inwoners van de provincie Noord-Holland zijn het meest trots op het cultuuraanbod in hun provincie. Noord-Hollanders zijn vooral trots op het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. Dat concludeert Hendrik Beerda Brand Consultancy uit een onderzoek onder veertienduizend Nederlanders.

In Noord-Brabant en Overijssel is het minste draagvlak voor cultuur. In de top drie van sterkste merken in Noord-Brabant staat geen typisch Brabantse organisatie, maar nationale bioscoopketen Pathé op de eerste plaats. "Tekenend voor het beperkte draagvlak voor de Noord-Brabantse cultuursector", aldus Hendrik Beerda. In Overijssel voert het Dickens Festijn de lijst met sterkste cultuurmerken aan. Volgens Beerda ontbreekt het in die provincie aan een culturele speler waar iedereen trots op is.

In Utrecht is de Domtoren de belangrijkste culturele locatie, gevolgd door het Spoorwegmuseum en Paleis Soestdijk. Ook in Groningen voert een toren de lijst aan. De Martinitoren staat er op de eerste plaats, gevolgd door de Oosterpoort en het Groninger Museum.

De Friezen kiezen verder voor de Elfstedentocht als belangrijkste cultuurorganisatie, Drenten gaan voor Dierenpark Emmen. In de provincie Gelderland voert het Nederlands Openluchtmuseum de ranglijst aan, in Flevoland de Bataviawerf. In Zuid-Holland is Ahoy het populairst.

De Zeeuwse en Limburgse cultuursector blijkt het sterkst beïnvloed door popgroepen. Bløf en Racoon staan in Zeeland boven aan de lijst, in Limburg is dat Rowwen Hèze.

Jurassic Park 4 heet Jurassic World

De vierde Jurassic Park heeft een titel: Jurassic World. Dat laat producent Universal Studios weten. Ook is bekendgemaakt dat de film op 12 juni 2015 in 3D in de bioscoop verschijnt. Colin Trevorrow, bekend van Safety Not Guaranteed, voert de regie en Steven Spielberg gaat coproduceren.

De première stond eerder gepland voor volgend jaar juni, zo liet Universal in januari weten. Het was voor het eerst in jaren dat een concrete datum voor de langverwachte vervolgfilm werd genoemd. In mei werd de datum echter alweer opgeschort.

Universal liet toen weten dat de makers zo meer tijd hadden om de talloze speciale effecten te kunnen maken. Inmiddels lijkt ook de drukke agenda van Trevorrow, die nog altijd bezig is het scenario van de film te herschrijven, een bepalende factor.

Het is nog gissen waar Jurassic World over moet gaan. Ook is de cast nog niet ingevuld, hoewel Bryce Dallas Howard en David Oyelowo in mei nog tot de favorieten behoorden.

De eerste Jurassic Park uit 1993, onder regie van Spielberg, was een fenomeen. Met baanbrekende speciale effecten waren dinosauriërs nog nooit zo levensecht in beeld gebracht. Het verschijnen van een vervolg, weer van Spielberg, was dan ook geen verrassing. Joe Johnston nam de regie van deel drie op zich. De drie films leverden wereldwijd ruim 1,9 miljard dollar op.


Jurassic Park 4 heet Jurassic World (Foto: Novum)

Vrouw ernstig gewond door gootsteenontstopper

Een 19-jarige vrouw heeft dinsdagavond over haar hele lichaam brandwonden opgelopen doordat ze gootsteenontstopper over zich heen kreeg. Het incident gebeurde in een kamer van een hotel in Noordwijk. Een man van 20 is aangehouden.

De vrouw vierde volgens andere gasten van het hotel aan de Golfweg met twee mannen een feestje op de kamer. Wat er precies is gebeurd wordt nog onderzocht. De politie is nog op zoek naar de tweede man. Zijn identiteit is bekend.

De vrouw is naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht.

Nederlandse thriller APP verkocht aan VS

De Nederlandse thriller APP is verkocht aan de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Dat laat het Britse agentschap High Point weten. De film van Bobby Boermans werd eerder al verkocht aan Duitsland, Rusland, Japan, Zuid-Korea, China, Hong Kong en Taiwan.

APP is de eerste film waarbij de secondscreentechnologie werd toegepast. Bioscoopbezoekers moeten een app downloaden op hun smartphone of tablet die foto's, extra scènes en geluiden over de film stuurt tijdens het kijken. Daarmee had APP een wereldprimeur.

De film gaat over een psychologiestudente, gespeeld door Hannah Hoekstra, die tijdens een feestje een app download. Al snel blijkt echter dat de applicatie meer van haar en haar naasten weet dan haar lief is. Als er ook nog mensen in haar omgeving plotseling sterven, probeert ze de app te verwijderen, maar deze lijkt haar volledig in zijn greep te hebben.

Boermans' nieuwe film Roffa, over een voetbalhooligan die na een gevangenisstraf zijn leven op de rails wil krijgen, gaat eind september in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.


Nederlandse thriller APP verkocht aan VS (Foto: Novum)

Pirates 5 uitgesteld wegens flop The Lone Ranger

Pirates of the Caribbean 5 is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De film zou oorspronkelijk op 10 juli 2015 in première gaan, maar die datum is geschrapt. De officiële reden is dat er problemen zijn met het scenario, maar het lijkt zo goed als zeker dat het floppen van The Lone Ranger, van hetzelfde team als de Pirates-films, de belangrijkste reden is.

"Het is zeker een factor", zegt producent Jerry Bruckheimer tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "We hebben nu een synopsis die iedereen geweldig vindt maar nog geen script. We kunnen pas beginnen als zowel het budget als het scenario is goedgekeurd."

De producent benadrukt dat groen licht voor dit soort projecten van honderden miljoenen dollars altijd moeilijk is en dat iedereen de hand op de knip houdt na afgelopen zomer. The Lone Ranger staat met stip bovenaan met een geschat verlies van 190 miljoen dollar, maar ook andere dure films als R.I.P.D. en White House Down bleken kostbare missers.

Disney hoopt nu het budget van Pirates 5 onder de tweehonderd miljoen dollar te houden. Een hele opgaaf, aangezien het vorige deel, On Stranger Tides uit 2011, al een geschat budget van 250 miljoen dollar had. Hoe dan ook is de piratenreeks tot nu toe erg lucratief gebleken. De vier films waren wereldwijd goed voor ruim 3,7 miljard dollar, waarvan alleen het laatste deel al 1,04 miljard opleverde.

Belangrijke reden hiervoor was Johnny Depp als de excentrieke Captain Jack Sparrow. Hoewel hij recentelijk al meermalen liet doorschemeren binnenkort te willen stoppen met acteren, heeft hij wel getekend voor Pirates 5. Zijn aanwezigheid als indiaan Tonto kon The Lone Ranger echter niet redden.


Pirates 5 uitgesteld wegens flop The Lone Ranger (Foto: Novum)

Mercedes en BMW willen Montoya in DTM

Juan Pablo Montoya hoeft na zijn gedwongen vertrek bij het NASCAR-team van Chip Ganassi niet lang zonder werk te zitten. De Colombiaan zou namelijk kunnen terugkeren naar Europa waar hij in de DTM kan gaan racen voor Mercedes of BMW.

Montoya heeft tussen 2001 en 2006 in de Formule 1 gereden en zeven races gewonnen. De Colombiaan reed de eerste vier jaren voor Williams-BMW en de laatste twee seizoenen voor McLaren-Mercedes. Toen hij bij laatstgenoemde team geen contractverlenging kreeg stapte hij over naar de NASCAR, waar bij weer bij Ganassi terechtkwam. Voor dat raceteam had de coureur in 1999 en 2000 al in de CART Series gereden en was hij in 1999 kampioen geworden. Een jaar later won hij de Indy 500.

Dat Montoya na zijn NASCAR-avontuur weer naar Europa kan komt door de DTM dat ook in Noord-Amerika weer races wil gaan verrijden. Om dit in de Verenigde Staten commercieel interessant te maken zijn grote namen nodig. Onder meer Montoya kan de plannen een zetje in de goede richting geven.

Van Pol vervangt Masela op WK turnen

Vera van Pol vervangt de geblesseerde Wyomi Masela eind deze maand op het WK turnen in Antwerpen. Op welke onderdelen de 19-jarige Limburgse in actie komt, wordt in overleg met bondscoach Gerben Wiersma in een later stadium beslist. Dat maakte de KNGU woensdag bekend.

Van Pol gold al als reserve voor het geval een meerkampster uit zou vallen. Nu met Masela een toestelspecialist wegvalt, is toch voor de turnster uit Weert gekozen. De turnbond wil haar ervaring op laten doen tijdens een mondiaal evenement.

"De belangrijkste overweging om Vera in dit specifieke geval deze kans te gunnen, is dat we verwachten dat het voor haar verdere ontwikkeling waardevol is om alle ins en outs van een groot toernooi mee te maken", laat topsportmanager Hans Gootjes weten.

"We verwachten van Vera niet dat ze op één of meer van de individuele toestellen een bijdrage kan leveren aan de doelstelling van de KNGU (top twaalf), maar met het oog op de komende EK's en WK's in deze olympische cyclus kiezen we voor het benutten van deze mogelijkheid", stelt Gootjes.

Masela scheurde afgelopen weekeinde bij een grand prix in het Hongaarse Szombathely haar achillespees af. De 19-jarige specialiste op sprong gaat woensdag onder het mes en moet daarna maanden revalideren.

Naast Van Pol komen Noël van Klaveren (meerkamp), Chantysha Netteb (meerkamp) en Sanne Wevers (balk) namens Nederland in actie op het WK, dat van 30 september tot en met 6 oktober wordt gehouden.

Bezwaren tegen Icedome afgewezen

Het Icedome wordt met ingang van het seizoen 2016-2017 definitief het nieuwe schaatscentrum van Nederland. De bezwaren van Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse Transportium om de voorlopige gunning aan het stadion in Almere toe te kennen, zijn afgewezen, laat de KNSB woensdag weten.

Heerenveen en Zoetermeer tekenden begin augustus bezwaar aan tegen de beslissing. Ze hadden vooral vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de plannen in Almere, maar de schaatsbond en sportkoepel NOC*NSF zien geen aanleiding hun keuze te wijzigen.

De KNSB en NOC*NSF besloten in mei, nadat was uitgelekt dat de voorkeur naar het Icedome ging, nog een extra onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen in te stellen. Een rechter stak daar een stokje voor, waarna eind juli de keuze voor Almere werd gemaakt.

Met Icedome wordt nu de procedure vervolgd. De partijen gaan op korte termijn in gesprek om de precieze voorwaarden en plannen uit te werken.

De Icedome is straks verzekerd van ten minste één internationale wedstrijd per jaar. Bovendien moeten de topsporttrainingen van de langebaanschaatsers, shorttrackers, kunstrijders en inlineskaters er plaats gaan vinden.

Louis van Gaal vindt VI 'mensonterend'

Louis van Gaal walgt van Voetbal International. De bondscoach van het Nederlands voetbalelftal werd maandagavond volop door het slijk gehaald in het praatprogramma van RTL 7.

"Dat vind ik mensonterend en schandalig", reageerde hij woensdagochtend in de radioshow van Edwin Evers. "Maar tegenwoordig mag dat in Nederland. En er zijn kijkers genoeg heb ik begrepen, dus het vervult schijnbaar een behoefte."

Van Gaal ziet het niet zitten om aan te schuiven bij Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp om met hen de discussie aan te gaan. "Ik word al tien jaar uitgenodigd, maar dat wordt natuurlijk ontkend door de heren. Daar ga ik mij niet toe verlagen."

Nederlandse jeugdgevangenis is viersterrenhotel

Drugs, iPhones en sleutels om vrij in de jeugdgevangenis rond te lopen. De doodschoppers van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben alles voorhanden om een goed feestje te bouwen.

Kijkers van het PowNews gisteravond hebben een idee kunnen krijgen hoe het er in de Nederlandse jeugdgevangenis aan toe gaat. In een item werd een filmje getoond waarin twee van de doodschoppers vrolijk vertellen over de luxe die zij hebben in hun cel.

De jongens vertellen in het filmpje dat ze in het bezit zijn van de sleutels van de jeugdgevangenis, geregeld batsen met gevangenisbewaarders en gemakkelijk aan drugs kunnen komen.

"Drugs, mobieltjes, het is geen hotel. Het moet natuurlijk niet gezellig zijn. Ik vraag me af wat de staatssecretaris hier aan gaat doen", zegt SP-kamerlid Nine Kooiman tegenover het PowNews.

K3 geeft concert voor dove kinderen

K3 geeft later deze maand een speciaal concert voor dove en slechthorende kinderen. Het kleuterpoptrio heeft een docente gebarentaal in de arm genomen. Rosanne van Esch maakt videoclips van K3-liedjes voor dove kinderen.

"Dove kinderen horen de muziek niet, maar ze voelen wel geluidstrillingen en herkennen zo het ritme", legt Van Esch uit in een verklaring. "Als ik daarbij de tekst uitbeeld, krijgen ze ook dat mee."

Dove en slechthorende kinderen kunnen volgende week zondag genieten van K3. De dames vieren hun vijftiende verjaardag met een reeks concerten in het Vlaamse attractiepark Plopsaland. "Wij vinden het fantastisch dat ook dove en slechthorende kinderen ten volle van onze muziek kunnen genieten en zo onze teksten kunnen begrijpen", jubelen Karen, Kristel en Josje. "We kijken er naar uit."

Vervuilende auto geen parkeervergunning in Amsterdam

De meest vervuilende personenauto's en bestelbusjes krijgen vanaf halverwege volgend jaar geen nieuwe parkeervergunning in Amsterdam. De gemeente wil er zo voor zorgen dat aan de Europese normen voor luchtkwaliteit wordt voldaan in 2015. Dat schrijft verkeerswethouder Eric Wiebes in een brief aan de gemeenteraad.

Dieselvoertuigen van voor 1 januari 2005 en benzinevoertuigen van voor 1 juli 1992 kunnen naar een nieuwe vergunning fluiten. Huidige, al verstrekte vergunningen blijven wel gewoon van kracht.

De gemeente biedt verder een premie aan eigenaren van deze meest vervuilende auto's als zij hun voertuig de deur uit doen. Voor personenauto's wordt gedacht aan vijfhonderd euro, voor bestelbusjes aan duizend euro. Om misbruik tegen te gaan geldt die premie alleen voor voertuigen die nu al geregistreerd staan, aldus Wiebes in de brief.

De maatregelen volgen op een evaluatie van een plan uit 2011 voor schone lucht in Amsterdam. Door bestaande maatregelen wordt de lucht in de hoofdstad al schoner, maar de gemeente vreest dat dit niet snel genoeg gaat. Op ongeveer vier tot zeven locaties wordt de norm, als geen extra maatregelen worden getroffen, naar verwachting pas tussen 2018 en 2021 gehaald.

Van het invoeren van milieuzones voor vervuilende bestel- en personenauto's ziet Wiebes af. Het zou de norm slechts drie tot zes maanden dichterbij brengen en enorme maatschappelijke kosten met zich meebrengen. Milieudefensie noemt dit besluit in een reactie 'onverantwoord'. Die maatregel zou volgens de organisatie direct de hoeveelheid roet in de lucht verminderen. Het niet verlenen van een parkeervergunning is een goed idee, maar het raakt een te klein deel van het verkeer, aldus Milieudefensie.

Smartphoneverbod voor Franse politici

Het is Franse politici niet langer toegestaan om een smartphone of tabletcomputer te gebruiken voor vertrouwelijke communicatie. Dat staat in een brief van Christophe Chantepy, de chefstaf van de Franse premier Jean-Marc Ayrault, aan alle ministeries. De brief is in handen gekomen van de Franse krant L'Express. De reden voor het verbod is het op grote schaal afluisteren door de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Hoewel Ayrault de Verenigde Staten niet bij naam noemt, verwijst hij naar 'bedreigingen voor de veiligheid' die de afgelopen maanden de kop hebben opgestoken. Vertrouwelijke communicatie mag alleen nog op speciale telefoons plaatsvinden die beveiligd zijn tegen afluisteren, zoals de Teorem die ontwikkeld is door Thales. Het grote probleem is dat deze telefoons niet gebruiksvriendelijk zijn en derhalve maken veel politici nog steeds gebruik van smartphones. Bekend is dat ex-president Nicolas Sarkozy het apparaat niet kon uitstaan. "We moesten dertig seconden wachten totdat de communicatie tot stand kwam. Dat was te lang voor hem", herinnert een van zijn collega's zich.

Niet alleen adviseert Chantepy om alleen gebruik te maken van speciale telefoons, ook adviseert hij om sms'en te vermijden en geen usb-sticks te gebruiken waarvan de herkomst niet bekend is.

Inmiddels heeft de Franse overheid een eigen variant van Android, het besturingssysteem voor telefoons, ontwikkeld die wel veilig is. Het vervangen van telefoons voor smartphones met 'SecDroid' verloopt echter traag.

Pauw en Van Nieuwkerk kanshebbers interviewprijs

Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk zijn in de race voor de Sonja Barend Award. De genomineerden voor de prijs van het beste tv-interview van het afgelopen seizoen zijn woensdag bekendgemaakt. Pauw is genomineerd voor zijn gesprek met Bram Moszkowicz in 5 Jaar Later. Van Nieuwkerk kan in de prijzen vallen voor zijn interview met Mart Smeets in De Wereld Draait Door.

Ook Twan Huys, Wilfried de Jong en Sven Kockelmann behoren tot de kanshebbers. Daarnaast maakt Adriaan van Dis kans op de Sonja Barend Award, voor zijn gesprek met Eva en Maarten Biesheuvel in de eenmalige terugkeer van zijn programma Hier is... Adriaan van Dis.

Een jury van mediajournalisten, vakbroeders en tv-critici buigen zich de komende tijd over de longlist. De prijs wordt op 14 oktober voor de vijfde keer uitgereikt door naamgever Sonja Barend.

Moeder Sylvie ziet duivel in Sabia

De moeder van Sylvie heeft geen goed woord over voor Sabia Engizek, de vriendin van schoonzoon Rafael van der Vaart. Dat Sabia in een interview beweerde dat Sylvie aan de lopende band vreemdging, noemt Rita Meis 'het werk van de duivel'. "En die vrouw helpt nu ook nog eens mee mijn dochters kind op te voeden. Hoe duivels wil je het hebben?"

Rita noemt Sabia's beweringen over Sylvies ontrouw onzin. "Is iedereen soms iets vergeten?", vraagt Meis zich af in een interview in weekblad Privé, waar De Telegraaf woensdag over schrijft. "Toen Sylvie volgens die verhalen de ene affaire na de andere zou hebben gehad, was zij ziek. Doodziek. Ze had kanker en was door de chemo te beroerd om uit haar ogen te kijken."

Volgens Sylvies moeder Rita Meis waren Sabia en haar dochter helemaal geen hartsvriendinnen. "Dat was wel een groot woord voor wat ze waren. Sylvie had medelijden, na de dood van Sabia's baby. Ze probeerde haar op te vrolijken met cadeautjes en leuke uitjes. Sabia kreeg de smaak te pakken en wilde zelf Sylvie worden en zijn. Ze nam haar leven steeds meer over. En uiteindelijk ook haar man."

Rita Meis vertelt dat Sylvie het initiatief nam voor de scheiding van Rafael. In december zou de presentatrice enkele familieleden hebben ingelicht over haar voornemen. "Ze kwam naar ons toe. Ze was totaal zichzelf niet. Ik dacht meteen dat het met een ziekte te maken had, want een scheiding was wel het laatste waar ik rekening mee hield."

Door de klap die Rafael tijdens de nieuwjaarsnacht uitdeelde, kwam het nieuws over de scheiding op straat te liggen. Hoewel de voetballer ontkent dat hij Sylvie geslagen heeft, is die klap volgens Rita wel degelijk gevallen. "Al zal ik niet beweren dat het moedwillig was. Dat weiger ik tot op de dag van vandaag te geloven. Zo'n jongen is Rafael niet."

Volgens Rita was er drank in het spel en werden emoties Rafael te veel. "Emoties van iemand die ineens beseft dat alles voorbij is. Tijdens die oudejaarsnacht was er door iedereen wat gedronken. Rafael is geen drinker, dus dat hoeft niet veel te zijn. Op een gegeven moment vielen er wat woorden, toen werd het hem allemaal even te veel."

Rita maakt zich grote zorgen over haar 35-jarige dochter. "Sylvie is nog maar een schim van zichzelf. Haar spontaniteit is totaal verdwenen. Haar ogen stralen een intens verdriet uit." Volgens Sylvies moeder is de presentatrice vaak in tranen. "Niet omdat ze zichzelf zielig vindt, maar omdat ze het niet begrijpt waarom dit allemaal met haar gebeurt."

Vrijdag strafmaat in groepsverkrachtingszaak India

Een van de vier Indiase mannen die dinsdag door een rechtbank in New Delhi schuldig werden verklaard aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw, heeft woensdag uitgeschreeuwd dat hij onschuldig is. Hij deed dit onderweg naar de rechtbank. De aanklagers hebben de doodstraf geëist. Als de vier ter dood worden veroordeeld wacht hun ophanging. De rechter bepaalt vrijdag de strafmaat. Eerder werd verwacht dat dat mogelijk woensdag al zou gebeuren.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in een busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak wekte veel beroering in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.

Tom Hanks in jury mishandelingszaak

Tom Hanks is een van de personen die gaat bepalen of een man wel of niet schuldig is aan mishandeling van een vrouw. De acteur maakt namelijk deel uit van de jury die het lot van de verdachte gaat bepalen. In de Amerikaanse juryrechtspraak worden burgers opgeroepen om plaats te nemen in het panel. Ook sterren ontkomen niet aan 'Jury Duty'.

Hanks neemt zijn tijdelijke functie erg serieus, weet de Amerikaans entertaintwebsite TMZ. De Oscarwinnaar, gekleed in een donkere outfit met een bril op, luisterde dinsdag aandachtig naar de verhalen van getuigen in de huiselijk geweld-zaak. Hij maakte bovendien fanatiek aantekeningen.

Woekerpolissen misschien verplicht omgezet

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat uitzoeken of het mogelijk is om overduidelijk slechte woekerpolissen automatisch om te zetten in een betere regeling voor de klant. Hij reageerde daarmee woensdag in een Kamerdebat op een voorstel van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De VEH vindt dat verzekeraars die bijvoorbeeld dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, verplicht verbeteringen in de polis moeten doorvoeren, ook al reageert de klant niet op een aanbod. Volgens de VEH steken mensen namelijk de kop in het zand, na jaren van ellende rond hun polis.

Slechte polissen misschien verplicht omgezet
Slechte polissen misschien verplicht omgezet (Foto: ANP)

Weekers: accijns op brandstof niet verhoogd

Het kabinet gaat de accijns op brandstoffen als benzine en diesel niet verhogen. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beloofde dat woensdag in de Tweede Kamer.

Wel speelt de inflatiecorrectie die al sinds jaar en dag in de wet staat, maar het kabinet heeft daarnaast geen verhoging in petto, aldus Weekers. Aanleiding voor zijn opmerkingen waren vragen van Kamerleden naar aanleiding van een bericht woensdag in De Telegraaf.

Weekers verwees naar het standpunt van staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu), die het een interessant idee vindt om de accijns op gewone brandstoffen te verhogen om zo de accijns op biobrandstof te kunnen verlagen. Dat mag ze vinden, zei Weekers, maar hij gaat als staatssecretaris over de accijnzen en hij voelt er niks voor. De Telegraaf meldde de persoonlijke mening van de staatssecretaris als zijnde een min of meer vaststaand feit.

Weekers: accijns op brandstof niet verhoogd
Weekers: accijns op brandstof niet verhoogd (Foto: ANP)

Anouk is een white nigger

Anouk heeft woensdagochtend uit het niets een nieuw nummer online gezet op haar Facebookpagina. Het liedje is getiteld Wigger, een term afgeleid van het woord nigger voor een blanke persoon die het gedrag, taalgebruik en de stijl van zwarte mensen kopieert (ook wel 'White Nigger' of 'Wannabe Nigger') De zangeres noemt zichzelf in het nummer een 'ware, blonde, trotse wigger'.

"Een paar weken geleden heb ik het nummer Wigger geschreven. Ik luisterde het terug en dacht: misschien gaan een paar mensen flippen", schrijft Anouk op haar Facebookpagina. "Maar waarom eigenlijk? Als je op Wikipedia kijkt is de definitie samengevat 'een wit persoon die is geïnspireerd door de zwarte cultuur'. Dus is dat zo slecht of raar?"

Anouk hoopt verwacht dat Wigger wel het nodige stof doet opwaaien. "Ik probeer er eigenlijk ook meer een soort positieve draai aan te geven", legde ze uit in de radioshow van Giel Beelen. "Mensen gebruiken het als een scheldwoord, maar ik draai het om." Het nummer is een single voor haar nieuwe album. "Ik ben hard bezig. Het wordt supertof", vindt ze zelf.

Lotto strikt beste jongere World Ports Classic

De Belg Stig Broeckx rijdt de komende twee seizoenen voor Lotto-Belisol. De 23-jarige renner kwam de afgelopen twee jaar uit voor de opleidingsploeg van Lotto en is momenteel stagiair bij de profs. Hij won twee weken geleden het jongerenklassement in de World Ports Classic en eindigde als achtste in de eindstand.

Broeckx is al de negende aanwinst van Lotto voor het nieuwe seizoen. Eerder werd onder anderen Pim Ligthart van Vacansoleil vastgelegd. Ook de Fransman Tony Gallopin en de Belg Maxime Monfort gaan bij de Belgische ploeg aan de slag.

KNVB schuift Amsterdam naar voren voor EK 2020

De KNVB heeft bij de UEFA officieel kenbaar gemaakt de Europese titelstrijd van 2020 naar Amsterdam te willen halen. De voetbalbond en de gemeente gaan de komende maanden onderzoeken of het mogelijk is definitief mee te dingen naar de organisatie van een deel van de wedstrijden. Dat meldt de KNVB woensdag.

Amsterdam liet vorige maand al weten dat het de Nederlandse speelstad wil zijn tijdens het EK, dat in dertien Europese landen wordt afgewerkt. Omdat nog niet alle voorwaarden voor deelname geheel duidelijk zijn, houden bond, stad en stadion Arena nog wel een slag om de arm.

De KNVB had tot en met donderdag de tijd om de interesse kenbaar te maken. Een definitief bid moet uiterlijk 25 april worden ingediend bij de UEFA.

Twaalf speelsteden mogen op het EK drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Met iets meer dan 53 duizend plaatsen voldoet de Arena niet aan die voorwaarde.

Rotterdam leek ook lange tijd in de race om speelstad voor het EK te worden. Omdat de bouw van een nieuwe Kuip niet doorgaat, is Amsterdam echter de enig overgebleven kandidaat.

BlÝf en Nielson maken titelsong Mannenharten

Bløf en Nielson hebben een duet opgenomen. De band en de singer-songwriter zijn samen de studio ingedoken voor de titelsong van de romantische komedie Mannenharten, is woensdag bekendgemaakt.

"De samenwerking met Nielson was voor ons heel verfrissend en inspirerend en heeft een titelsong opgeleverd die we zonder elkaar vermoedelijk nooit gemaakt zouden hebben", zegt Bløf-bassist Peter Slager in een verklaring. "Voor mij is het helemaal nieuw en superspannend om onze song straks aan het eind van zo'n grote film in een bioscoopzaal te horen", vult Nielson aan.

Het nummer verschijnt later deze maand. De film, over mannen op zoek naar ware liefde, draait vanaf 28 november in de bioscopen.


Bløf en Nielson maken titelsong Mannenharten (Foto: Novum)

Vader doodde kinderen Schoonloo

De drie broertjes die maandag dood werden gevonden in Schoonloo zijn door hun vader om het leven gebracht. Daarna heeft de 47-jarige man een einde aan zijn leven gemaakt, concludeert de politie uit onderzoek. De lichamen zijn door het Openbaar Ministerie vrijgegeven.

Hoe de vader de kinderen, een 2-jarig jongetje en een 10-jarige tweeling, heeft omgebracht, wil de politie niet kwijt. Het onderzoek is bijna afgerond.

De politie meldde eerder al dat alles erop wijst dat sprake is van een gezinsmoord. Zo'n dertig agenten werken aan de zaak.

De man kreeg de kinderen uit twee verschillende relaties. De vier werden gevonden in een bungalow in het Drentse Schoonloo nadat de man een afscheidsbrief per e-mail had rondgestuurd. Enkele media hebben die brief gepubliceerd. Een condoleanceregister op mensenlinq.nl, waar regionale kranten rouwadvertenties plaatsen, is inmiddels bijna achthonderd keer ondertekend.

Regering en rebellen SyriŽ plegen misdaden

Regering en rebellen plegen in Syrië op grote schaal oorlogsmisdaden. Dit is de conclusie van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties onder leiding van de Braziliaan Paulo Pinheiro. De mensenrechtencommissie stelt dat van half mei tot half juli regeringstroepen onder meer ziekenhuizen hebben gebombardeerd en slachtingen onder burgers hebben aangericht.

Rebellen hebben mensen geëxecuteerd, in gijzeling genomen en burgers in woonwijken onder vuur genomen. De daders, aan beide zijden, schenden op grote schaal het internationaal recht en vrezen totaal niet dat ze rekenschap moeten afleggen voor hun misdaden.

Regering en rebellen Syrië plegen misdaden
Regering en rebellen Syrië plegen misdaden (Foto: ANP)

Ministerie levert wiet voor Utrechtse proef

Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid gaat wiet leveren voor een Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen. Het gaat om een cannabisvariant die angsten, psychotische aanvallen en slapeloosheid dempt in plaats van uitlokt, zoals sommige andere wietsoorten doen.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt van Utrecht laten weten. Het 'behandelexperiment' is een van de twee initiatieven die de gemeente ondersteunt om het gebruik van wiet uit de criminele sfeer te halen. Het andere experiment is de oprichting van de Social Cannabis Club Domstad (SCCD), een wietclub waarin 100 volwassenen cannabis telen voor eigen gebruik.

Ministerie levert wiet voor Utrechtse proef
Ministerie levert wiet voor Utrechtse proef (Foto: ANP)

Oliereuzen vrezen wetswijziging Zuid-Afrika

Olieconcerns als Shell en ExxonMobil vrezen de gevolgen van beoogde wijzigingen in een Zuid-Afrikaanse grondstoffenwet. Een parlementaire commissie buigt zich vanaf woensdag 4 dagen lang over de hervorming van de zogeheten Mineral and Petroleum Resources Development Act. Het wetsvoorstel schept volgens de producenten onduidelijkheid en zal bovendien investeringen in het land afschrikken.

Met de aanpassingen krijgt de Zuid-Afrikaanse overheid kosteloos een niet-gespecificeerd aandeel in alle nieuwe olie- en gasactiviteiten en het recht om directeuren te benoemen bij de olieconcerns. Ook zou de overheid mijnbouwers kunnen dwingen een deel van de productie lokaal te verwerken en kan een aantal grondstoffen worden bestempeld als strategisch, zodat ze beschikbaar blijven voor eigen gebruik.

PES 2014-demo nu beschikbaar

Nu dat de demo van FIFA 14 overal te spelen is, kan Pro Evolution Soccer 2014 natuurlijk niet achter blijven. Konami heeft daarom vandaag de demo van PES 2014 beschikbaar gesteld voor PlayStation 3 en vanaf morgen te downloaden voor Xbox 360.

Helaas is het voor pc-gebruikers niet mogelijk om de demo te downloaden. Mede met dit nieuws zijn ook de game modes van PES 2014 bekend gemaakt en online gezet. Bekijk hieronder de afbeelding ervan. 

PES 2014 is vanaf 19 september verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

 PES 2014 Game Modes
PES 2014 Game Modes

Barroso waarschuwt voor cartoonversie Europa

Politici in de Europese Unie moeten geen cartoonversie van Europa aan hun kiezers voorspiegelen. Die boodschap gaf voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso woensdag af in zijn State of The Union in het Europees Parlement. In mei worden verkiezingen gehouden voor dat parlement.

Barroso vroeg de parlementariërs in zijn speech wat voor beeld zij de kiezers willen voorspiegelen. "Willen we een openhartig of een cartoonesk beeld? Willen we mythen of feiten horen? Eerlijkheid of extremisme?" De commissievoorzitter hekelde de neiging van lidstaten om successen van de Europese Unie te nationaliseren en mislukkingen te 'europeaniseren'. "We krijgen samen een oordeel van de kiezer."

Barroso erkende dat er problemen zijn, zoals in de verschillen in arbeidsvoorwaarden met de nieuwe lidstaten. Nederland heeft zich de afgelopen weken sterk beklaagd over de negatieve gevolgen daarvan. "Maar als je Europa niet goed vindt, verbeter het dan. Maar keer je rug er niet naar om."

Barroso waarschuwde voor de neiging van sommige lidstaten om vooral vanuit het eigenbelang te werken en niet vanuit het gemeenschappelijke belang. "Het tegen elkaar opzetten is heel gevaarlijk", waarschuwde de Portugese voorzitter. Volgens hem gebeurt dat vooral rond grotere projecten. "Als je zegt dat je in hetzelfde schuitje zit, kan je niet zeggen dat alleen jouw kant van de boot aan het zinken is."

De voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie wees niet alleen met zijn vinger naar de lidstaten. Hij erkende dat de unie ook kritisch moet zijn over de eigen rol. "Europa moet zich concentreren op de gebieden waar het meeste waarde kan toevoegen", zei Barroso. "Het moet groot zijn in kleine zaken, en kleiner in kleinere zaken." Die uitspraak kreeg applaus van sommige partijen in het Europese Parlement.

Duitse inflatie op 1,5 procent

De consumentenprijzen in Duitsland lagen in augustus anderhalf procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli lag de inflatie nog op 1,9 procent. Dat maakte het Duitse statistiekbureau Destatis woensdag bekend.

De lagere inflatie is volgens Destatis vooral terug te voeren op lagere energieprijzen. Die lagen maar een half procent hoger dan een jaar geleden. Zonder de gunstige energieprijs had de inflatie op 1,8 procent gelegen.

Nog eens 17 miljoen voor Syrische vluchtelingen

Nederland trekt nog eens zeventien miljoen euro uit voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Het totaalbedrag dat Nederland beschikbaar heeft gesteld komt hiermee uit op 59 miljoen euro, laat een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag weten.

De minister is op de laatste dag van haar bezoek aan Libanon en Jordanië, waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Van de zeventien miljoen euro die nu beschikbaar wordt gesteld is 7,5 miljoen bedoeld voor de vier miljoen vluchtelingen binnen Syrië. Nog eens 7,5 miljoen is bestemd voor de opvang van de twee miljoen Syriërs die over de grens zijn gevlucht. De rest, twee miljoen, gaat naar projecten om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Libanon te vergroten.

Ploumen sprake in Libanon en Jordanië met slachtoffers, hulpverleners, lokale bestuurders en ministers. Ook bezocht ze vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en opvangcentra. De opvang verloopt volgens haar professioneel, maar tegelijk zijn er volgens haar enorme tekorten aan bijna alles. "Er is dus absoluut meer hulp nodig." Naast het geld dat Nederland direct voor de opvang van de vluchtelingen beschikbaar stelt gebruiken onder meer de Verenigde Naties en het Rode Kruis bijdragen van de Nederlandse regering om in en rond Syrië hulp te bieden.

Volgens de Verenigde Naties is dit jaar 4,4 miljard dollar nodig voor noodhulp aan de Syrische vluchtelingen. Daarvan is nog niet de helft bijeengebracht.

Slachtoffer schietpartij Bijlmer was SomaliŽr

De man die zaterdagavond werd doodgeschoten bij een portiek in Amsterdam Zuidoost was een 31-jarige Somaliër. De politie weet nog niet wie de schutter is en is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer, dat zelf in de Rivierenbuurt woonde, was op bezoek bij een kennis die in een flat aan de Haardstee in de Bijlmer woont. Kort voor 22.30 uur werd hij bij de flat doodgeschoten.

De politie kan nog niets zeggen over de aanleiding van de schietpartij. De rechercheurs houden rekening met 'alle scenario's'.

SNC teleurgesteld over uitblijven aanval op SyriŽ

De Syrische Nationale Coalitie (SNC) is teleurgesteld dat er geen aanval vanuit het buitenland op Syrische doelen plaatsheeft. De SNC had gehoopt op een aanval zodat er een omslag zou komen in het voordeel van de rebellen. De SNC vreest nu dat er nog meer doden zullen vallen.

In een verklaring zei de SNC dat het voorstel van Rusland om de voorraad chemische wapens van Syrië te vernietigen om zo een aanval van de Verenigde Staten te voorkomen er alleen maar toe leidt dat de oorlog wordt gerekt en dat er nog meer doden zullen vallen. "Misdaden tegen de menselijkheid kunnen niet zomaar ongedaan worden gemaakt door politieke concessies te doen of door de wapens die voor deze misdaden werden gebruikt in te leveren."

Door de toezegging van Syrië om mee te werken aan het Russische voorstel ontloopt de Syrische regering een Amerikaanse aanval die, hoe beperkt van omvang en doelgericht ook, zou leiden tot schade aan het Syrische oorlogsapparaat. Hoewel Assad de voorraad chemische wapens moet overdragen, is het onwaarschijnlijk dat dit grote gevolgen heeft voor de oorlogsmachine van het regime.

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat door het inleveren van chemische wapens het bloedvergieten wordt gestopt. Het aantal slachtoffers van de gifgasaanvallen is maar een fractie van het totale aantal oorlogsslachtoffers. "Wat verandert het als je Bashar Assad zijn chemische wapens afneemt. Maakt dit een einde aan het echte gevaar?", zei Loay al-Mikdad, een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger. "Hij moordt ons niet alleen met chemische wapens uit. Bashar Assad vermoordt ons met al zijn wapens, met al zijn militairen."

Binnenstad Goes afgesloten door grote brand

Een deel van de binnenstad in Goes is woensdagochtend afgesloten vanwege een grote brand. De rook trekt over het gebied ten westen van de Grote Markt in de Zeeuwse plaats, meldt de brandweer. Vier bewoners van een woning boven een restaurant zijn uit hun huis gehaald. Drie hadden rook ingeademd en zijn behandeld.

De brand brak dinsdagnacht uit in een pand aan de Magdalenastraat. "Het vuur was even onder controle, maar toen bleek dat het zich via het dak had uitgebreid naar een naastgelegen woning, ook boven een restaurant", zegt een brandweerwoordvoerder.

De brand woedt in beide panden op twee verdiepingen en geeft grote rookwolken. Vijf panden zijn uit voorzorg ontruimd. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen.

Uit eerste metingen bleek dat er een licht verhoogde concentratie van koolmonoxide in de rook zit. "Maar dat zorgt niet voor acuut gevaar", zei de woordvoerder. Uit verdere metingen kwam naar voren dat er geen gevaarlijke concentraties in de rook zitten. Er waren ook geen aanwijzingen dat er asbest in de panden zat.

Campingprogramma opent ogen Castricum

Rutger Casticum is naar eigen zeggen veranderd door het programma Camping Powned. "Toen ik aan Camping Powned begon, zat ik nog vol vooroordelen en was ik behoorlijk cynisch", zegt de 34-jarige journalist, die voor het programma armlastige gezinnen meenam naar een camping in Frankrijk, in het AD.

"Er wordt ook iets anders van me gevraagd. Als politiek verslaggever moet je continu door allerlei façades heen prikken", zegt Castricum over de andere kant die hij van zichzelf laat zien in Camping Powned, waarvan woensdag de tweede aflevering wordt uitgezonden op Nederland 3. "Dan hoor je de vaak dramatische verhalen achter de financiële ellende van die mensen en dan merk je toch dat het leven soms niet helemaal zo in elkaar zit als je denkt."

Toch is de verslaggever in het programma nog steeds niet bang om kritisch te zijn. "Ik ben iemand die ervan overtuigd is dat je voor een groot gedeelte zelf in de hand hebt hoe je leven loopt." Castricum kon zich soms ergeren aan deelnemers van het programma die weinig moeite deden hun situatie te verbeteren. "Ik sta heel anders in het leven en ben niet bang om dat te laten merken."

IOC-lid Eurlings wil positie hockey versterken

Nieuw IOC-lid Camiel Eurlings ziet het als een van zijn eerste taken in het Internationaal Olympisch Comité om de onstabiele status van het hockey te versterken. "Hockey hoort op de Spelen thuis", liet de voormalige CDA-coryfee vandaag weten in het AD.

Eurlings liet weten dat hij de afgelopen dagen tijdens het IOC-congres in de Argentijnse stad Buenos Aires al had gesproken met de voorzitter van de internationale hockeyfederatie, de Spanjaard Leandro Negre. "Het is één keer kielekiele geweest voor het hockey", doelde de voormalig minister op een eerdere stemming binnen het IOC over het olympische sportprogramma. "Dat mag niet meer gebeuren. Ik heb zelf tien jaar gehockeyd, niet op hoog niveau, maar ik liep links of rechts op de vleugel."

Volgens Eurlings is zijn verstandhouding met de huidige voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, oud-hockeyer André Bolhuis, "hartstikke" goed. Bolhuis wilde zelf ook graag de opvolger zijn van koning Willem-Alexander als IOC-lid, maar Eurlings kreeg de voorkeur. 

"We gaan open en respectvol met elkaar om", verzekerde Eurlings. "Ik zou de eerste zijn geweest die André had gesteund als hij in het profiel had gepast. Ik ga ook in het NOC*NSF-bestuur zitten. Ik wil er tevens oud-sporters bij betrekken en ben blij met de steun van mensen als Richard Krajicek en Pieter van den Hoogenband."

WADA: 4 jaar schorsing dopingzondaars

Het wereld antidoping agentschap WADA wil sporters die voor de eerste maal op dopinggebruik betrapt worden voor vier jaar gaan schorsen, zo liet voorzitter John Fahley tijdens het IOC-congres in Buenos Aires weten. Nu staat een geschorste sporter vaak nog twee jaar aan de kant.

Tijdens het WADA-congres in november in Johannesburg zullen de nieuwe regels waarschijnlijk bekrachtigd worden. "De atleten hebben hier zelf op aangedrongen. De straf zal worden verdubbeld." Naast de langere dopingstraf zal ook een steroïdenpaspoort ingevoerd gaan worden. Dit is een aanvulling op het al bestaande bloedpaspoort en is bedoeld om schommelingen in afbraakproducten van steroïden vast te leggen.

Bondscoach TsjechiŽ weg na mislopen WK

Michal Bílek is niet langer bondscoach van Tsjechië. De 48-jarige Bílek besloot na de nederlaag tegen Italië op te stappen. Tsjechië heeft na de nederlaag tegen La Squadra Azzurra vrijwel geen uitzicht meer op het WK in Brazilië. De Tsjechen staan vierde in de groep. Het verschil met plek twee, die recht geeft op play-offs is vier punten met nog twee duels te gaan.

Bílek sluit een wonder uit en stapt op. "We wilden naar het WK en dat is niet gelukt. Ik heb mijn missie niet volbracht en dus bied ik mijn ontslag aan", zei de trainer, die sinds 2009 aan het roer stond bij de Tsjechen. Bílek wist op het EK van vorig jaar door te dringen tot de kwartfinale.

De Tsjechische voetbalbond maakte bekende dat Miroslav Pelta voorlopig de taken van Bílek overneemt. Pelta was de assistent van de vertrokken bondscoach. Tsjechië speelt nog tegen Armenië (11 oktober) en Bulgarije (15 oktober).

Gezin gewond bij woningbrand Drenthe

Een gezin is woensdagochtend gewond geraakt bij een woningbrand in het Drentse Nietap, vlakbij Leek. Het gaat om een vader, een moeder en twee kinderen. Een van de kinderen was uit het raam gesprongen. De gezinsleden zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand is ontstaan in een schuur achter de twee-onder-een-kapwoning aan de J.P. Santeeweg. Rond 07.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Beide woningen werden volledig verwoest. De bewoners van het andere huis waren niet thuis.

ISS-bemanning veilig terug op aarde

Een Sojoez-capsule met aan boord twee Russen en een Amerikaan is woensdag veilig teruggekeerd op aarde. De bemanning heeft 166 dagen in de ruimte doorgebracht.

De Sojoez-capsule met astronaut Chris Cassidy en de kosmonauten Pavel Vinogradov en Aleksandr Misoerkin landde even voor 09.00 uur plaatselijke tijd op de steppe in Kazachstan. De vlucht van het ISS terug naar aarde nam ongeveer drie uur in beslag.

De drie mannen kwamen na de landing uit de capsule. Alle ruimtevaarders werden in relaxstoelen gezet waar ze weer konden wennen aan de zwaartekracht op aarde. Misoerkin en Cassidy worden naar een medisch centrum gebracht om diverse testen te ondergaan. De testen moeten informatie opleveren die gebruikt kan worden voor toekomstige vluchten. Vinogradov, die met 60 jaar de oudste mens is die in een Sojoez terugkeerde op aarde, neemt geen deel aan de testen.

Vonnis in groepsverkrachtingszaak India verwacht

Een van de Indiase mannen die dinsdag door een rechtbank in New Delhi schuldig werden verklaard aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw, heeft woensdag uitgeschreeuwd dat hij onschuldig is. Hij deed dit onderweg naar de rechtbank, waar woensdag de strafmaat wordt bepaald. De aanklagers hebben de doodstraf geëist. Als de vier ter dood worden veroordeeld wacht hun ophanging.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in een busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak wekte veel beroering in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.

Amsterdam rolt 120 illegale hotels op

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar 120 illegale hotels opgerold met in totaal ruim 480 bedden. De strijd tegen illegale hotels kreeg prioriteit nadat twee gasten vorig jaar waren omgekomen bij een brand in een hotel op de Nieuwezijds Voorburgwal, schrijft de Volkskrant woensdag.

Het hotel dat in brand stond was legaal, maar voldeed niet aan de voorschriften van de brandweer. In juli zette de gemeente een zomeroffensief in. In de afgelopen twee maanden werden hierbij 79 hotels gesloten. Daarbij zijn 47 uitbaters beboet, voor bijna een half miljoen euro.

Bij het offensief zijn meldingen van omwonenden naast elkaar gelegd, is de structuur van gebouwen nageplozen en zijn vergunningen nagetrokken. Omwonenden klagen vooral over dronken en kotsende toeristen, troep op straat of onveilige situaties.

In honderd gevallen werden de toeristen onmiddellijk uit het hotel gehaald omdat het pand niet brandveilig was.

FOK!filmblik: Brian De Palma

Vandaag richten we onze FOK!filmblik op een regisseur die ons al meer dan veertig jaar weet te verwennen met filmklassiekers zoals Carrie, Scarface, The Untouchables, Carlito's Way en Mission: Impossible. Vandaag staat er namelijk bij de Amerikaanse cineast Brian De Palma een verjaardagstaart op tafel met maar liefst 63 kaarsjes.

 

Brian Russell De Palma word op 11 september 1940 geboren in Newark, New Jersey, als de zoon van Italiaanse immigranten. Nadat De Palma in de vroege jaren zestig films ziet zoals Vertigo en Citizen Kane krijgt hij interesse voor het filmvak. In 1960 verschijnt Icarus, de eerste korte film van De Palma. In de korte films van De Palma is duidelijk de invloed te merken van filmmakers zoals Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard en Andy Warhol. In 1963 maakt de regisseur, samen met Wilford Leach en Cynthia Monroe de satirische film The Wedding Party, met de op dat moment nog totaal onbekende Robert De Niro in één van de hoofdrollen. Dat bleek wel uit het feit dat de acteur op de aftiteling staat als Robert Denero! De film zou pas in 1969 in roulatie worden gebracht.

Halverwege de zestiger jaren maakt De Palma documentaires om de kost te verdienen. Zo verschijnen er indrukwekkende films, zoals The Responsive Eye (1966), een documentaire over de Op-Art expositie van William Seitz in het  Museum of Modern Art in 1965 en Dionysus in 69 (1969). In die laatste titel maakt De Palma regelmatig gebruik van split-screen, een op dat moment nog revolutionaire filmtechniek. Andere bekende films van De Palma uit die tijd zijn Greetings (1968) en Hi, Mom! (1970), een tweetal films waarin we Robert De Niro opnieuw zien opduiken, en de slasher komedie Murder a la Mod (1968) waarin we voor het eerst een voorproefje krijgen van de stijl van De Palma.

Aan het begin van de zeventiger jaren verhuist De Palma naar Hollywood waar hij films met grotere budgetten mag maken. Zo krijgt de cineast de kans om de film Get To Know Your Rabbit met Orson Welles en Tommy Smothers te maken. Na films zoals Sisters, Phantom Of The Paradise en De Palma's Vertigo-kloon Obsession maakt de regisseur in 1976 een film gebaseerd op een boek van Stephen King. De psychologische thriller Carrie slaat echter in als een bom en zorgt voor wereldwijde doorbraak voor zowel (het filmdebuut van) Stephen King als Brian De Palma. De Palma's volgende succesfilm verschijnt in 1980 in de vorm van de thriller Dressed To Kill, met Michael Caine en Angie Dickinson in de hoofdrol. Dickinson had bij het grote publiek al naam gemaakt met de titelrol in de tv-serie Pepper maar wist ook het bioscooppubliek te overtuigen. Ook de spannende thriller Blow Out met John Travolta wist behoorlijk wat volk naar de filmzalen te lokken in 1981.

In 1983 verschijnt een film van De Palma die tot op de dag vandaag als een mijlpaal in de filmgeschiedenis kan worden bekeken. Scarface is een remake van een klassieke gangsterfilm uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In de bewerking van De Palma is de klassieke gangster echter verruild voor een Cubaanse vluchteling die zich al snel omhoog weet te werken in de drugswereld van Miami. De naam Tony Montana is sinds het verschijnen van de film van De Palma niet meer weg te denken als er wordt gesproken over een gangsterfilm van formaat. Met een sterke cast met Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer in de belangrijkste rollen, is Scarface een film geworden waar je als liefhebber van de betere misdaadfilms niet omheen kunt en die minstens even essentieel is als bijvoorbeeld de eerste Godfather film.

In de jaren tachtig lijkt het succes van De Palma met de film groter te worden. Zo maakt hij met Body Double in 1985 wederom een sterke psychologische thriller over een glurende acteur in wording die meer te zien krijgt dan hij ooit had gewild. De Palma weet zich overigens ook prima te redden met het komische genre, getuige de film Wise Guys (1986) met onder meer Danny DeVito, Joe Piscopo en Harvey Keitel. Het daaropvolgende jaar slaat De Palma weer ongenadig hard toe met de klassieke misdaadfilm The Untouchables. De film, met een ijzersterke cast met onder meer Kevin Costner, Sean Connery, Robert De Niro en Andy Garcia, speelt zich af in de tijd van Al Capone en laat zien hoe een team van agenten, onder leding van Elliot Ness, de strijd aan gaat met de georganiseerde misdaad. In The Untouchables resulteert dat in een bikkelharde gangsterfilm waarbij de kogels je om de oren vliegen. Het jaren tachtig deccennium wordt in 1989 waardig afgesloten met het indrukwekkende oorlogsdrama Casualties of War.

1990 is het jaar dat de komische film The Bonfire of the Vanities met Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith en Morgan Freeman in de bioscopen verschijnt. Nadat zijn maîtresse Maria Ruskin (Melanie Griffith) een zwarte jongen heeft aangereden ziet een Wall Street handelaar (Tom Hanks) zijn toekomst in rook opgaan. Dankzij journalist Peter Fallow (Bruce Willis) en de burgemeester volgt er een rechtzaak die zo groot wordt dat de man geen kant meer op kan. De film zou te boek komen te staan als de grootste financiële strop voor de regisseur. In 1992 keer De Palma weer terug naar het horrorgenre met de sterke film Raising Cain. John Lithgow speelt de rol van Carter Nix, een beroemd kinderpsycholoog met vreemde trekjes. Raising Cain is duidelijk een eerbetoon aan de Master of Suspense Alfred Hitchcock en liefhebbers van de Britse cineast zullen in deze film aardig wat connecties met klassiekers van de grootmeester terug weten vinden.

Tien jaar na het epische Scarface verschijnt er weer een bikkelharde misdaadfilm van de hand van De Palma. In Carlito's Way draait het om Carlito 'Charlie' Brigante (Al Pacino), die net uit de gevangenis vrij is gelaten en die zweert dat hij nooit meer iets te maken wil hebben met drugs en andere criminaliteit. Hij gaat weg uit New York en begint een nachtclub. Dat was een slecht plan want voor hij het doorheeft zit Carlito weer tot aan zijn nekharen in de wereld van de georganiseerde misdaad. Een heerlijke film met een fijne cast waarin we, naast Pacino onder meer Sean Penn, Penelope Ann Miller en Viggo Mortensen in de belangrijkste rollen zien.

In 1996 regisseert De Palma het eerste deel uit de succesvolle reeks Mission: Impossible-films. De film met Tom Cruise in de hoofdrol is wederom een kaskraker. De film was gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de zestiger jaren en was wereldwijd een groot succes. Met de ietwat tegenvallende actiefilm Snake Eyes (1998) en de al eveneens niet imponerende sciencefiction film Mission to Mars (2000) sluit De Palma de twintigste eeuw af. Met het ingaan van de nieuwe eeuw lijkt het een beetje alsof de filmmaker zijn beste tijd wel heeft gehad. Femme Fatale (2002), met Rebecca Romijn en Antonio Banderas is een film die duidelijk niet is blijven hangen en ook de daaropvolgende films The Black Dahlia (2006) en Redacted (2007) weten nog geen deuk in een zacht pakje boter te slaan. De laatste film van Brian De palma die tot nu toe verscheen, kwam uit in 2012 en luistert naar de titel Passion.

Laat de man dan de laatste jaren niet zoveel bijzonders meer hebben gemaakt, de rij aan absolute klassiekers die De Palma heeft gemaakt, hebben er zeker voor gezorgd dat de man niet meer uit de filmgeschiedenis weg te denken zal zijn. Brian De Palma gefeliciteerd en nog vele jaren!

Gratis Soul Calibur op PS3

In de nieuwste Famitsu is te lezen dat er een free-to-play variant van Soul Calibur in ontwikkeling is. Deze game, Soul Calibur: Lost Swords, is momenteel exclusief in ontwikkeling voor PlayStation 3.

Afgezien van het feit dat de game in ontwikkeling is, is er verder nog geen informatie beschikbaar. Lost Swords is de volgende in een hele reeks aan free-to-play games van Namco. Eerder kwamen Tekken Revolution, Ridge Racer Driftopia, Ace Combat Infinity en Mobile Suit Gundam: Battle Operation al uit.

Het is nog niet bekend wanneer Soul Calibur: Lost Swords uitkomt, maar de kans is wel groot dat de game ook naar het westen komt. In juli wist Gematsu namelijk al te melden dat Namco Bandai in Noord-Amerika een trademark heeft geregistreerd voor deze game.

Soul Calibur: Lost Swords scan

Map GTA V lekt uit

Spoiler alert! Gisteren lekte de officiële map van Grand Theft Auto V uit. Een user op Reddit postte de kaart op de subreddit voor GTA V. De kaart is oorspronkelijk afkomstig uit de strategy guide.

Hoewel Rockstar niet heeft bevestigd dat dit inderdaad de map is, is de kans wel erg groot. Zo passen veel screenshots direct op de kaart, dit toont meteen ook aan hoe immens groot de speelwereld is.

Grand Theft Auto V ligt vanaf 17 september in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360.

GTA V map

Filmdienst Netflix lanceert in Nederland

De Amerikaanse online filmdienst Netflix is sinds woensdagochtend in Nederland beschikbaar. Voor acht euro krijgen abonnees onbeperkt toegang tot films, documentaires en series in het archief van de dienst. Het aanbod wordt geregeld aangepast en is volgens het bedrijf afgestemd op het Nederlandse publiek.

Netflix is een internetdienst en geen televisiekanaal. De dienst is dan ook niet verstopt onder een nummer op de afstandsbediening, maar is te bereiken via een app op een televisie, een spelcomputer, tablet, smartphone, pc of laptop. Waar een gebruiker een programma op de televisie kijkt en pauzeert, kan diezelfde gebruikers op een telefoon verder kijken.

De filmdienst licenseert films en televisieseries om ze, eventueel exclusief, aan te mogen bieden aan zijn abonnees. Zo zijn tv-series als Dexter en Homeland te bekijken, maar ook films als The Expendables. Speciaal voor de Nederlandse markt worden onder meer shows van Hans Teeuwen en films als Gooische Vrouwen en Alles is Liefde aangeboden. Daarnaast maakt het bedrijf eigen series, waaronder het drama House of Cards met Kevin Spacey, dat als eerste online serie genomineerd is voor negen Emmy's.

In de Verenigde Staten begon Netlfix in 1997 als filmverhuurbedrijf. Het bedrijf telt tegenwoordig meer dan 37 miljoen abonnees in veertig landen. Het overgrote deel van de abonnees, 29 miljoen, zit in de VS. Sinds vorig jaar is de filmdienst beschikbaar in Groot-Brittannië en Scandinavië.

Industriepark Kaesong snel weer open

Het industriepark Kaesong, dat gezamenlijk wordt gerund door Noord- en Zuid-Korea, gaat snel weer open. Maandag wordt op het industriepark proefgedraaid. De twee landen hebben daartoe overeenstemming bereikt, liet het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging woensdag weten.

In april sloot Pyongyang het industriepark, dat op Noord-Koreaans grondgebied ligt, uit woede over militaire oefeningen van het Zuiden met de Verenigde Staten. In Kaesong waren 123 Zuid-Koreaanse bedrijven actief. Er werkten meer dan vijftigduizend Noord-Koreanen. Het was tot de sluiting in het voorjaar een van de weinige symbolen van inter-Koreaanse samenwerking en bovendien een belangrijke bron voor harde valuta voor het Noorden.

Noord- en Zuid-Korea zijn naast het heropenen van het industriepark ook van plan om buitenlandse investeerders aan te trekken. Daartoe wordt in oktober een bijeenkomst gehouden. Ook moet Kaesong nog dit jaar de beschikking krijgen over internetaansluitingen en mobiele telefoonverbindingen.

De bekendmaking van woensdag is het jongste teken dat de animositeit tussen de twee landen langzaamaan afneemt. Eerder al kwamen de twee landen overeen deze maand weer gezinsleden te herenigen die door de Koreaanse Oorlog van elkaar gescheiden werden.

'Recordaantal bevingen in Groningen'

Het aantal aardbevingen door de aardgaswinning in Groningen bereikt dit jaar een nieuw record. Het aantal aardbevingen ligt tot nu toe dertig procent hoger dan in de eerste negen maanden van vorig jaar, constateert het Staatstoezicht op de Mijnen volgens de Volkskrant.

Tussen 2010 en vorig jaar is het aantal aardbevingen dat werd veroorzaakt door de gaswinning ruim verdubbeld. Half september stond de teller al op 96 bevingen, terwijl er over heel vorig jaar 93 waren. Als dit zo doorgaat, staat de teller in december op 150, verwacht het Staatstoezicht.

Na een beving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter vorige week in het Groningse Zeerijp besloot de toezichthouder een tussentijdse telling te houden. De toename zou komen doordat er meer aardgas uit de bodem is gehaald. Uit gegevens van de Nederlandse Aardolie Maatschappij zou blijken dat de gaswinning in de eerste helft van dit jaar ruim dertig procent hoger lag dan in 2012. Vanwege de koude winter was er volgens de NAM meer gas nodig.

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen de gaswinning en de aardbevingen. In opdracht van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wordt nu onderzocht of de gaskraan moet worden teruggedraaid.

Het KNMI stelt in de krant nog geen conclusies te kunnen verbinden aan de toename van het aantal bevingen. Het instituut wijst erop dat er vorig jaar in augustus één zware klapper was. Het zou daarom ook kunnen dat het gasveld zich geleidelijker is gaan ontladen.

Raad Amsterdam stemt over afschieten damherten

De Amsterdamse gemeenteraad neemt woensdag een beslissing over het lot van damherten in de Waterleidingduinen bij Zandvoort. Het college van burgemeester en wethouders stelde drie weken geleden voor dat jagers de dieren mogen doden om de populatie te beheren. Er zitten nu te veel damherten in het gebied.

In een commissievergadering van de raad tekende zich vorige week een meerderheid af, meldde de NOS toen. Woensdag vindt de formele stemming plaats.

In het voorjaar bestond de populatie in de duinen, eigendom van de gemeente Amsterdam, uit zo'n tweeduizend dieren. Daarvan gingen er afgelopen winter tweehonderd dood door voedselgebrek.

De herten zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Volgens het college is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren. Wel zouden zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten.

De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van de herten. Volgens de partij is het afschieten onnodig en vormen de dieren geen bedreiging voor verkeer, landbouw en natuur. Bovendien vindt de partij dat de natuur zichzelf moet regelen. Jagers verstoren de natuurlijke balans tussen de populatie en haar omgeving, redeneert de partij.

Venezuela erkent Mensenrechtenhof OAS niet meer

Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de terugtrekking van Venezuela uit het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. De vrees bestaat dat de politieke vervolging in het Zuid-Amerikaanse land zal toenemen.

Al een jaar geleden maakte wijlen president Hugo Chavez bekend dat Venezuela zich zou terugtrekken. Dinsdag werd dit besluit officieel van kracht. De Venezolaanse president Nicolas Maduro schreef op Twitter dat het hof 'een middel is om de Amerikaanse geopolitieke belangen te beschermen' en 'progressieve regeringen dwars te zitten'.

Venezuela heeft zich niet teruggetrokken uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en is technisch derhalve nog steeds gehouden aan besluiten van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Het enige andere OAS-lid dat niet langer de jurisdictie van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten erkent is Trinidad en Tobago, dat in 1999 besloot zich terug te trekken, nadat het hof vraagtekens had gezet bij het toepassen van de doodstraf door het land.

[WK Kwalificatie] Costa Rica en VS mogen koffers pakken

In de Noord- en Midden-Amerikaanse zone hebben de Verenigde Staten en Costa Rica hun ticket voor het wereldkampioenschap voetbal binnen. Team USA won thuis met 2-0 van Mexico. Costa Rica speelde 1-1 tegen Jamaica.

Amerika rekende na de rust af met Mexico door goals van Eddie Johnson en Landon Donovan. Randell Brenes zette Costa Rica een kwartier voor tijd op voorsprong, waarna Jermaine Anderson diep in de blessuretijd de gelijkmaker aantekende. Ook Honduras en Panama deelden de punten. Het werd 2-2.  

De nummers één, twee en drie plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer vier speelt een play-off tegen Nieuw-Zeeland.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Jamaica Costa Rica 1-1
USA Mexico 2-0
Honduras Panama 2-2

Stand 

Land Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 USA 8 5 1 2 16 10 6
2 Costa Rica 8 4 3 1 15 11 5
3 Honduras 8 3 2 3 11 10 10
4 Panama 8 1 5 2 8 7 9
5 Mexico 8 1 5 2 8 4 6
6 Jamaica 8 0 4 4 4 3 9

[WK Kwalificatie] ItaliŽ volgt Oranje

Italië heeft zich een kwartiertje na het Nederlands elftal verzekerd van een plaats op het WK in Brazilië. Na een 1-0 achterstand won de viervoudig wereldkampioen dinsdagavond in Turijn met 2-1 van Tsjechië. Mario Balotelli maakte uit een penalty het winnende doelpunt.

Duitsland en Zwitserland zijn nog niet helemaal zeker van het WK, maat staan er wel uitstekend voor. Duitsland won in groep C met 3-0 bij Faeröer, de Zwitsers boekten in groep E een 2-0 uitzege op Noorwegen. Beide landen hebben met nog twee wedstrijden te spelen een voorsprong van vijf punten op hun naaste belager.

Engeland sloeg een aanval op de koppositie in groep E af. De uitwedstrijd in Oekraïne eindigde in 0-0. Engeland heeft een puntje meer dan Montenegro en Oekraïne. Frankrijk won in poule I na een 2-1 achterstand met 4-2 in Wit-Rusland. In punten komt Frankrijk nu gelijk met koploper Spanje, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

In totaal zijn er nu zeven landen zeker van het WK. Naast Nederland, Italië en gastland Brazilië hebben in de Aziatische kwalificatiereeks Japan, Australië, Iran en Zuid-Korea zich al geplaatst. In totaal zijn er 32 plaatsen te vergeven.

[WK Kwalificatie] ArgentiniŽ naar WK

Argentinië is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich via de kwalificatie heeft gekwalificeerd. Het land won met 5-2 bij Paraguay. Lionel Messi scoorde twee keer vanaf elf meter.

Nadat Messi de score had geopend in de twaalfde minuut, zorgde José Nunez binnen zes minuten later voor de gelijkmaker. De aanvaller profiteerde van een fout van doelman Sergio Romero. Sergio Agüero bracht na ruim een half uur spelen kwam Argentinië weer aan de leiding. 

Door goals van Angel Di Maria en Messi direct na rust van was het duel beslist. Nadat Roque Santa Cruz de 2-4 had aangetekend, legde Maxi Rodriguez vlak voor tijd de eindstand vast. Colombia verzuimde om zich al te kwalificeren voor het WK. De ploeg van bondscoach José Pekerman verloor met 2-0 bij Uruguay. Edinson Cavani en Cristian Stuani scoorden voor de thuisploeg.

De nummers één tot en met vier plaatsen zich rechtstreeks voor hetWK. De nummer vijf zal een play-off moeten spelen tegen Jordanië.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Bolivia Ecuador 1-1
Uruguay Colombia 2-0
Venezuela Peru 3-2
Paraguay Argentinië 2-5

Stand 

Land Land gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Argentinië 14 8 5 1 29 30 11
2 Colombia 14 8 2 4 26 22 9
3 Chili 14 8 0 6 24 24 21
4 Ecuador 14 6 4 4 22 18 14
5 Uruguay 14 6 4 4 22 22 22
6 Venezuela 15 5 4 6 19 13 19
7 Peru 14 4 2 8 14 15 22
8 Bolivia 15 2 5 8 11 16 29
9 Paraguay 14 3 2 9 11 15 28

'Laat 2 rechters besluiten over langere hechtenis'

Het besluit of een verdachte langer in de cel moet blijven, moet niet door één maar door twee rechters worden genomen. Het aantal verdachten dat onterecht langer dan twee weken vast zit is de afgelopen jaren toegenomen, concludeert de Bond van Wetsovertreders (BWO) woensdag uit schadevergoedingsbeschikkingen van gerechtshoven.

Iemand die een maand of langer vastzit raakt vaak zijn werk en zijn huis kwijt, benadrukt de BWO in een bericht. "Die schade is veel hoger dan de dagvergoeding die een verdachte krijgt wegens de onterechte hechtenis", schrijft de organisatie. Daarom zou het besluit een voorarrest te verlengen zorgvuldiger moeten worden genomen.

Als een verdachte wordt vastgehouden, beslist een rechter na een paar dagen of er genoeg reden is hem langer in de cel te houden. Steeds vaker zou achteraf blijken dat iemands voorarrest is verlengd terwijl dat niet had gemoeten. Cijfers worden hierbij overigens niet gegeven. Bij een schadeclaim bekijkt het hof of de rechter al uit het dossier had moeten opmaken dat het voorarrest niet moet worden verlengd.

Obama wil diplomatie een kans geven

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres woensdag (Nederlandse tijd) in een toespraak gevraagd om een stemming over militair ingrijpen in Syrië uit te stellen. Hij wil diplomatie een kans geven omdat de mogelijkheid bestaat dat daarmee 'de dreiging van chemische wapens wordt weggenomen'. Toch blijft het Amerikaanse leger druk zetten op de Syrische president Bashar Assad en staat het paraat om in te grijpen als diplomatie niet tot resultaten leidt.

In zijn toespraak, die er oorspronkelijk op was gericht steun te krijgen voor een aanval, zei Obama dat hij zich lange tijd heeft verzet tegen militair ingrijpen in Syrië, omdat hij weet dat de Verenigde Staten na de oorlogen in Irak en Afghanistan oorlogsmoe zijn. Na de gifgasaanval op voorsteden van Damascus, waarbij honderden doden vielen, veranderde dit echter. Volgens de president zijn er voldoende bewijzen dat de gifgasaanval het werk van het regime-Assad was. Zo troffen de troepen van Assad enkele dagen voor de gifgasaanval voorbereidingen en werden er gasmaskers verstrekt aan militairen.

Obama zei dat een aanval met gifgas niet voor niets wordt gezien als een misdaad tegen de menselijkheid en dat een reactie niet kan uitblijven. "Als we er met bescheiden middelen en risico's voor kunnen zorgen dat kinderen niet worden vergast (...) dan ben ik van mening dat we moeten handelen. Dat is wat Amerika onderscheidt. Dat is wat ons bijzonder maakt."

Bovendien zei de president dat de inzet van chemische wapens ingrijpen nodig maakt, omdat het uitblijven van actie ertoe leidt dat Assad gewoon door zal gaan met het gebruik van chemische wapens. Daarnaast zouden ook andere tirannen en terroristen niet langer aarzelen om gifgas te gebruiken. "Onze idealen en principes en ook onze nationale veiligheid staan in Syrië op het spel", aldus Obama.

Obama wees er ook op dat als de oorlog in Syrië overslaat naar buurlanden ook bondgenoten als Turkije, Israël en Jordanië te maken kunnen krijgen met chemische wapens. Ook zou het uitblijven van actie er toe kunnen leiden dat landen eerder naar massavernietigingswapens grijpen, in plaats van een vreedzame oplossing na te streven. Obama noemde Iran, dat volgens de VS bezig is met het ontwikkelen van een kernwapen, als voorbeeld.

De president benadrukte nog eens dat 'Amerika niet de politieagent van de wereld' is en dat eventueel militair ingrijpen beperkt blijft tot een korte, doelgerichte militaire operatie die Syrië ervan moet weerhouden chemische wapens in te zetten. De president herhaalde dat hij niet van plan is om militairen naar Syrië te sturen en dat er ook geen sprake zal zijn van langdurige luchtaanvallen, zoals in Libië en Kosovo. Obama beloofde dat de VS niet betrokken zullen raken bij een langdurige oorlog, zoals die in Irak en Afghanistan.

Voorlopig is er echter nog geen sprake van militair ingrijpen. Obama verklaarde nauw samen te werken met China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië om te komen tot een VN-resolutie waarin moet worden opgenomen dat Syrië afstand doet van zijn chemische wapens. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft donderdag een onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov en Obama blijft overleg voeren met de Russische president Vladimir Poetin. Het Kremlin heeft van de Syrische regering de toezegging gekregen dat zij instemt met internationaal toezicht op en de ontmanteling van haar arsenaal aan chemische wapens.

De toespraak van Obama was oorspronkelijk bedoeld om steun te vergaren voor een aanval op Syrië. Uit peilingen is gebleken dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking tegen ingrijpen is en bovendien dreigde Obama geen steun te krijgen van het Congres. Dat Syrië dinsdag instemde met een voorstel van Rusland om het chemische wapenarsenaal onder toezicht te stellen en te vernietigen stelde Obama voor een dilemma: of blijven aandringen op militair ingrijpen of zich soepeler opstellen nu een diplomatieke doorbraak binnen handbereik lijkt. Uiteindelijk heeft Obama ervoor gekozen in zijn toespraak toch de nadruk te leggen op militair ingrijpen en niet op diplomatie: de meeste tijd besteedde Obama in zijn toespraak aan de noodzaak om militair in te grijpen.

'Kinderen dupe van economische crisis'

Kinderen betalen de rekening van de economische crisis. Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag bij de presentatie van de Kinderrechtenmonitor 2013. Volgens hem hebben allerlei bezuinigingen effect op onderwijs en zorg en leven steeds meer kinderen in armoede.

"We moeten ervoor waken dat de jeugd niet het kind van de rekening wordt", aldus Dullaert. Hij maakt zich zorgen over de toename van spanningen in gezinnen door financiële problemen. Dat kan volgens hem leiden tot kindermishandeling of een 'vechtscheiding'. Volgens de ombudsman leefden vorig jaar 377 duizend kinderen in armoede.

Het is de tweede keer dat de Kinderrechtenmonitor wordt gepubliceerd. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat met de Nederlandse kinderen, heeft Dullaert nog veel zorgen. Behalve dat de armoede nog steeds te hoog is, is bijvoorbeeld ook goed onderwijs op maat nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Zo gaan duizenden kinderen niet naar school.

De Kinderombudsman stelt verder in het rapport dat kindermishandeling nog te vaak voor komt en dat wachtlijsten in de jeugdzorg verder moeten worden teruggebracht. Dullaert noemt verder het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst 'zorgwekkend'. Veel van die jongeren komen bovendien in een instelling terecht in plaats van in de pleegzorg.

Dullaert constateert ten slotte dat er op diverse terreinen beter moet worden geluisterd naar kinderen. Volgens het Kinderrechtenverdrag moet de mening van een kind gehoord worden en serieus worden genomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de rechtspraak nog te weinig, aldus de ombudsman.

Op een aantal terreinen is wel vooruitgang geboekt. Zo kan de de recent verplicht gestelde meldcode voor professionals bijdragen aan het signaleren van kindermishandeling en zijn er minder zeer zwakke scholen als vorig jaar.

Doden door aardverschuiving Mexico

Hevige regenval heeft in de Mexicaanse deelstaat Veracruz geleid tot aardverschuivingen. Daarbij zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten dinsdagavond bekendgemaakt.

Twee huizen in de plaats Manzanatitla werden maandagnacht bedolven door een modderstroom. Vijf volwassen en acht kinderen overleefden het niet. Twee anderen konden levend onder de modder vandaan worden gehaald.

Vorige maand kwamen in Veracruz ook al dertien mensen om het leven bij aardverschuivingen en overstromingen die het gevolg waren van de tropische storm Fernand.

FOK! wat een weer... Na al dat water nu iets kalmer

Wat een water h? Een week geleden vertelde ik nog in mijn weerpraatje dat de natuur de droogte wel zou gaan compenseren en dat is bij dezen dus gebeurd. Wat een bakken water zijn er op sommige plaatsen gevallen de laatste dagen. Met name in het oosten waren ze de klos, maar gisteravond kreeg ook uw regenliefhebber eindelijk eens de volle laag...

Wat gebeurde er nu? We hadden te maken met twee depressies. De eerste trok over het zuiden van ons land, en verplaatste zich vervolgens naar het noordoosten, echter door een gebrek aan stroming stagneerde de boel boven Duitsland. Het regengebied bleef hierdoor ook min of meer ter plaatse trappelen en daardoor liepen de neerslagcijfers zeker in Twente en de Achterhoek zeer hoog op. Lokaal viel er daar rond de 80 millimeter. In het westen vielen dan weer enkele zware buien met onweer en op Texel was er in de ochtend ook al bijna 70 millimeter gevallen. Heel interessant dus allemaal!

En dan gisteren. In eerste instantie vielen er in de onstabiele lucht nog steeds flinke buien, waardoor de regenmeters opnieuw goed gevuld werden. Aan het einde van de middag kwam dan de tweede depressie ten tonele, en nam de wind zeer sterk in kracht toe. De bedoeling was dat deze depressie zou blijven slepen en voor enorme hoeveelheden regen zou gaan zorgen. Dat is ten dele wel gelukt, met name bij uw weerman.

De stroming was echter veel sterker dan bij de vorige depressie, dus deze trok vrij snel met al zijn neerslag naar het zuiden en oosten toe weg. Dat wil echter niet zeggen dat er minder regen viel. Als gevolg van het warme zeewater ontstonden er regelmatig enkele zeer actieve buien in het regengebied. Ik profiteerde daar volop van! Uiteindelijk kon ik rond 23.45 maar liefst 43 millimeter aftappen en ook onze eigen Bennootje zal het zeker niet droog gehouden hebben. 

Dit regengebied leverde over een groot gebied 10 tot 30 millimeter op, maar het meeste dus in mijn omgeving. Ik kon uiteindelijk in 29 uur een neerslagsom voorleggen van 64 milllimeter. Schitterend dus!

Vandaag verloopt iets droger. Er vallen nog steeds buien, maar de heftigste neerslag hebben we wel even gehad nu. Ook de kans op onweer neemt wat af, doch het is zeker nog niet uitgesloten. De maxima liggen rond de 17 graden. Ook de wind zwakt wat af en komt uit het noord- tot noordwesten. Overigens zullen er ook wel enkele opklaringen voorkomen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Bui
DJMO geeft de juiste weergave weer van het huidige weer: wisselvallig. Fraaie foto!

 zonso
Qltel zag dan weer een prachtige zonsondergang in alle rust van het platteland. Ook heel mooi!

 

 

 

 

 

 

 

Flinke patch voor Killzone: Mercenary

Guerrilla Games heeft een flinke patch en een launchtrailer voor Killzone: Mercenary uitgebracht. De patch is 1,1 GB groot en moet allerlei day-one issues oplossen.

De patch kon niet meer in de retailversie opgenomen worden, dit zijn issues die uit de bèta kwamen. De studio begrijpt de frustraties, maar belooft dat de patch de moeite waard is. Het biedt meer stabiliteit, connectiviteit en zorgt ervoor dat spelers sneller terug zijn in het spel, mocht onverhoopt toch een connectieprobleem zich hebben voorgedaan. En vast nog een hele zooi meer, maar we raden aan om de patch niet via je 3G-verbinding te laten downloaden. Tenminste, als je geen onbeperkt data-abonnement hebt.

Killzone: Mercenary is exclsuief voor PlayStation Vita.

Verlies je hoofd niet in Puppeteer

Puppeteer is vanaf vandaag verkrijgbaar, maar voordat je als een kip zonder kop naar de winkel rent, bekijk eerst de launchtrailer van de game. 

Je speelt met Kutaro, een jongen die is veranderd in een marionet, en je moet ontsnappen uit het zwarte kasteel van de duistere Moon Bear King. Door een magische schaar knip je je een weg door de verschillende platformlevels. Een probleem, je hebt geen hoofd meer, dus je moet er een lenen van je tegenstanders, of enkele speciale koppen vinden om de tegengekomen problemen het hoofd te bieden.

Puppeteer is exclusief voor PlayStation 3.

Knokken om de puck in NHL 14

Als we EA Sports moeten geloven vechten we weer heel wat af in NHL 14, de jaarlijkse ijshockeygame van EA. Dus geen trailer waarin we nieuwe features zien, maar knokpartijen.

Nieuwe features zitten vooral in de Player Impact Engine uit FIFA, die nu ook in NHL te vinden is. Hierdoor zijn er realistischere botsingen dan voorheen. Door de engine van Fight Night te gebruiken zijn de knokpartijen aangepakt. True Performance Skating uit het vorige deel heeft verbeteringen gekregen en er is een nieuw deking-systeem, de schijnbeweging met de puck. 

NHL 14 komt 13 september uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Justitie was mild voor misbruikende priesters

Rooms-katholieke geestelijken die kinderen misbruikten kregen in het verleden lagere straffen dan anderen. Het Openbaar Ministerie en de leiding van de rooms-katholieke kerk hadden geregeld contact met elkaar, wat leidde tot mildere straffen voor priesters die zich aan minderjarigen vergrepen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het handelen van het OM bij het misbruik in de rooms-katholieke kerk dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Het onderzoek heeft betrekking op 110 zaken tegen geestelijken in de periode tussen 1945 en 1980.

Uit het onderzoek blijkt niet dat er beleid was waardoor de priesters er met een milde straf vanaf kwamen. "Uit de vele gevonden zaken blijkt dat het OM wel degelijk optrad in zedenzaken tegen geestelijken", wordt geconcludeerd. Het OM is dan ook 'in het algemeen niet in gebreke gebleven bij de aanpak van misbruikzaken'.

Wel komt uit het onderzoek naar voren dat een verdachte geestelijke vaker dan een gemiddelde niet-geestelijke verdachte op een gunstiger afhandeling van zijn zaak kon rekenen. De rooms-katholieke kerk bood faciliteiten voor behandeling en het voorkomen van recidive en trad daarover in overleg met het OM. Dit droeg bij aan lagere straffen.

Van Persie passeert Bergkamp op topscorerslijst

Robin van Persie is dankzij zijn twee doelpunten dinsdag tegen Andorra Dennis Bergkamp gepasseerd op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal. De spits van Manchester United bezet nu de tweede plaats met 38 goals, twee minder dan recordhouder Patrick Kluivert.

Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooy staan met 35 doelpunten op een gedeelde vierde plaats. Klaas-Jan Huntelaar (zesde met 34 goals) is naast Van Persie de enige nog actieve voetballer in de top tien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
©FOK.nl e.a.