Campingprogramma opent ogen Castricum

Rutger Casticum is naar eigen zeggen veranderd door het programma Camping Powned. "Toen ik aan Camping Powned begon, zat ik nog vol vooroordelen en was ik behoorlijk cynisch", zegt de 34-jarige journalist, die voor het programma armlastige gezinnen meenam naar een camping in Frankrijk, in het AD.

"Er wordt ook iets anders van me gevraagd. Als politiek verslaggever moet je continu door allerlei façades heen prikken", zegt Castricum over de andere kant die hij van zichzelf laat zien in Camping Powned, waarvan woensdag de tweede aflevering wordt uitgezonden op Nederland 3. "Dan hoor je de vaak dramatische verhalen achter de financiële ellende van die mensen en dan merk je toch dat het leven soms niet helemaal zo in elkaar zit als je denkt."

Toch is de verslaggever in het programma nog steeds niet bang om kritisch te zijn. "Ik ben iemand die ervan overtuigd is dat je voor een groot gedeelte zelf in de hand hebt hoe je leven loopt." Castricum kon zich soms ergeren aan deelnemers van het programma die weinig moeite deden hun situatie te verbeteren. "Ik sta heel anders in het leven en ben niet bang om dat te laten merken."