1,5 miljoen Catalanen vormen menselijke keten

Ruim anderhalf miljoen mensen hebben woensdag in de Spaanse regio Catalonië een menselijke keten gevormd om hun eis voor onafhankelijkheid kracht bij te zetten. De keten was meer dan vierhonderd kilometer lang en ging van noord naar zuid dwars door de regio. In Catalonië is 11 september een feestdag.

De activiteiten van woensdag moesten duidelijk maken hoeveel steun er is voor een onafhankelijk Catalonië. Volgens de Catalaanse autoriteiten namen ongeveer 1,6 miljoen mensen - van de 7,5 miljoen Catalanen - aan de keten deel, van wie velen waren gekleed in geel, rood en blauw en de onafhankelijkheidsvlag om hun schouders hadden gedrapeerd.

"Dit is een historische dag. Het Catalaanse volk heeft opnieuw getoond vastberaden te zijn in zijn wil een vrije staat te zijn", zei Carme Forcadell, voorzitter van de Catalaanse Nationale Vergadering, die de vorming van de menselijke keten had georganiseerd.

In Barcelona ging de keten over het belangrijkste plein van de stad, om de Sagrada Familia heen en door Camp Nou, het voetbalstadion van voetbalclub FC Barcelona. De sfeer was uitgelaten en veel betogers scandeerden 'Onafhankelijkheid!'. In veel dorpen waar de keten langsliep werden de kerkklokken geluid.

"De boodschap is duidelijk", zei de Catalaanse president Artur Mas. "Als ons niet wordt toegestaan verder te gaan met deze wijdverspreide patriottistische beweging, dan denk ik dat de Spaanse staat een serieus probleem heeft met Catalonië."

Uit peilingen blijkt dat de helft van de ruim 7,5 miljoen inwoners van Catalonië voor onafhankelijkheid is. Als dat echter betekent dat de regio uit de Europese Unie zou stappen dan daalt dit aantal.