FOK!filmtip van de dag: World Trade Center (2006)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 World Trade Center 1

11 september is een dag die sinds 2001 bij velen in het geheugen zal staan als de dag waarop de aanslagen op de torens van het WTC in New York en het Pentagon in Washington plaatsvonden. Bij de aanslagen met gekaapte passagiersvliegtuigen van American Airlines en van United Airlines kwamen bijna 3000 mensen om het leven. In het daaropvolgende jaar verscheen een indrukwekkende Franse documentaire 9-11 van Jules en Gédéon Naudet, een tweetal filmmakers die toevallig in New York waren om een film te maken over de brandweer in de metropool. Het zou tot 2006 duren voordat ook Hollywood zich op dit gevoelige onderwerp ging storten.

 World Trade Center 2

In World Trade Center van Oliver Stone begint 11 september 2011 als een fijne zomerse dag in New York. Will Jimeno (Michael Peña), agent bij de Havenpolitie, was eigenlijk van plan om die dag vrij te nemen maar besluit om toch maar aan het werk te gaan. Ook brigadier John McLoughlin is die dag normaal aan het werk als ze de melding krijgen dat er een vliegtuig het World Trade Center ingevlogen is. Samen met zijn mannen gaat McLoughlin het gebouw in om vastzittende mensen te bevrijden. Als de agenten op weg naar de bovenverdiepingen zijn, ontdekken ze dat het gebouw op instorten staat en ontstaat er een enorme stofwolk. Als Jimeno weer bijkomt ontdekt hij dat hij muurvast zit onder het puin van de ingestorte toren. Niet ver van hem af hoort hij ook de stem van McLoughlin die eveneens vastzit. Het enige wat de mannen kunnen doen is elkaar wakker zien te houden en hopen dat er hulp zal komen voor het te laat is.

 World Trade Center 3

Toen bekend werd dat Oliver Stone zich zou gaan richten op het maken van een film over 9-11 werd er flink gehuiverd in Hollywood. Stone staat bekend als een filmmaker die graag tegen heilige huisjes trapt en men verwachtte dan ook niet anders dan dat de filmmaker dat bij dit beladen onderwerp dan ook niet na zou laten. Niets is echter minder waar. Stone leverde met World Trade Center een integere film af, die zich niet zozeer op de terroristische actie richt, maar meer een beeld laat zien van de mensen die niksvermoedend bij deze aanslagen werden betrokken. Uiteraard zit er wel een echte Amerikaanse held in deze film, in de persoon van de ijzervretende Sergeant Thomas, een stoere kerel die vastbesloten is om zijn hulp te verlenen op de rampplaats. Maar dat mag zeker de pret niet drukken.


De FOK!filmtip van de dag is vandaag dus de tranentrekker World Trade Center, die om 20.30 uur te zien is op RTL7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!