Plan voor nieuwe school leerlingen Ibn Ghaldoun

De vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam wil een nieuwe islamitische school voor de leerlingen van Ibn Ghaldoun opzetten. Binnen twee weken moet duidelijk zijn of dit lukt, zegt voorzitter Wim Littooij van CVO woensdag. Hij benadrukt dat het niet om een doorstart van Ibn Ghaldoun gaat.

Het plan om een nieuwe school voor de leerlingen op te zetten is dinsdagavond aan de ouders van de leerlingen gepresenteerd op een bijeenkomst die door Ibn Ghaldoun was georganiseerd. Volgens Littooij waren vrijwel alle ouders enthousiast. "Op een enkeling na van buiten Rotterdam, die zijn al van plan naar een andere school uit te wijken."

Het plan kan volgens Littooij alleen slagen als een groot aantal leerlingen naar de nieuwe school gaat. "Anders heeft het geen zin die op te zetten. We moeten een gebouw regelen, materiaal en personeel." Als inderdaad een nieuwe islamitische school wordt opgezet, moet die binnen een jaar van CVO worden afgesplitst. "Dit is een noodoplossing. Maar als christelijke vereniging hoort islamitisch onderwijs natuurlijk niet tot onze kerntaken."

De leraren van Ibn Ghaldoun worden niet automatisch overgenomen. "Ik zet een advertentie en iedereen die bevoegd en bekwaam is kan solliciteren. Het kan natuurlijk zijn dat er onder de mensen die wij aannemen ex-leraren van Ibn Ghaldoun zitten." De islamitische school zou na de herfstvakantie van start moeten gaan.

Littooij ziet ook een rol weggelegd voor Ibn Ghaldoun-bestuursvoorzitter Ayhan Tonca. "Ik heb Tonca ervaren als een zeer ervaren en betrokken bestuurder." De voorzitter wijst erop dat de Inspectie van het Onderwijs in een rapport over Ibn Ghaldoun weliswaar kritisch is over de stand van zaken, maar ook lof heeft voor het huidige bestuur.

Als het niet lukt een nieuwe islamitische school op te richten, komt een ander scenario in beeld. Binnen de Rotterdamse scholenkoepel Fokor, waar Littooij ook voorzitter van is, is afgesproken dat de leerlingen dan over de verschillende scholen in Rotterdam worden verspreid. "Dat is voor de kinderen niet prettig, ze komen dan op nieuwe scholen tussen mensen die ze niet kennen. Ze krijgen dan ook geen islamitisch onderwijs, maar dat is dan de enige oplossing. Zij moeten ook verder met hun leven."

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) besloot dinsdag dat Ibn Ghaldoun dicht moet. Per 1 november krijgt de scholengemeenschap geen geld meer. Bij de school werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen.