'Recordaantal bevingen in Groningen'

Het aantal aardbevingen door de aardgaswinning in Groningen bereikt dit jaar een nieuw record. Het aantal aardbevingen ligt tot nu toe dertig procent hoger dan in de eerste negen maanden van vorig jaar, constateert het Staatstoezicht op de Mijnen volgens de Volkskrant.

Tussen 2010 en vorig jaar is het aantal aardbevingen dat werd veroorzaakt door de gaswinning ruim verdubbeld. Half september stond de teller al op 96 bevingen, terwijl er over heel vorig jaar 93 waren. Als dit zo doorgaat, staat de teller in december op 150, verwacht het Staatstoezicht.

Na een beving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter vorige week in het Groningse Zeerijp besloot de toezichthouder een tussentijdse telling te houden. De toename zou komen doordat er meer aardgas uit de bodem is gehaald. Uit gegevens van de Nederlandse Aardolie Maatschappij zou blijken dat de gaswinning in de eerste helft van dit jaar ruim dertig procent hoger lag dan in 2012. Vanwege de koude winter was er volgens de NAM meer gas nodig.

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen de gaswinning en de aardbevingen. In opdracht van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wordt nu onderzocht of de gaskraan moet worden teruggedraaid.

Het KNMI stelt in de krant nog geen conclusies te kunnen verbinden aan de toename van het aantal bevingen. Het instituut wijst erop dat er vorig jaar in augustus één zware klapper was. Het zou daarom ook kunnen dat het gasveld zich geleidelijker is gaan ontladen.