[Vuelta] Mollema loerde al hele dag op aanval in slotfase

Hoewel de zeventiende etappe van de Vuelta relatief vlak was, smeedde Bauke Mollema al in een vroeg stadium plannen voor een demarrage in de slotfase. "De hele dag dacht ik al aan een aanval in de laatste kilometer", zei de coureur van Belkin. "Ik wist dat het mijn enige kans was." Mollema bleef de aansnellende sprinters net voor en boekte zijn eerste zege ooit in een grote ronde.

Mollema's aanval was perfect getimed. "De snelheid in de laatste kilometer nam af en ik gaf alles tot de finish." Dat een select gezelschap van ruim dertig renners aan kop was overgebleven, sprak uiteraard in het voordeel van de Groninger.

Op zo'n 27 kilometer van de meet was het peloton door waaiervorming in stukken uiteengevallen. Een klimmetje op acht kilometer van de meet dunde het peloton verder uit. "Ondanks dat we nog maar met zijn vieren over zijn, heeft de ploeg fantastisch werk geleverd", complimenteerde Mollema voor de camera van Eurosport zijn ploegmaats.

Mollema's ritzege maakt een tot dusver teleurstellende Vuelta in een klap goed. Eigenlijk was hij met klassementsambities naar Spanje afgereisd. "Maar na de eerste week voelde ik al dat het te zwaar is om zowel in de Tour als in de Vuelta voor het klassement te gaan." Mollema eindigde in La Grande Boucle verdienstelijk als zesde.

"Ik heb vervolgens mijn plan aangepast en mij gefocust op een ritzege", vervolgde Mollema, die vrijdag al in de buurt was met een derde plaats. Warren Barguil was hem toen nog te snel af.