FOK! wat een weer... Na al dat water nu iets kalmer

Stephan (Stephan5)

Wat een water h? Een week geleden vertelde ik nog in mijn weerpraatje dat de natuur de droogte wel zou gaan compenseren en dat is bij dezen dus gebeurd. Wat een bakken water zijn er op sommige plaatsen gevallen de laatste dagen. Met name in het oosten waren ze de klos, maar gisteravond kreeg ook uw regenliefhebber eindelijk eens de volle laag...

Wat gebeurde er nu? We hadden te maken met twee depressies. De eerste trok over het zuiden van ons land, en verplaatste zich vervolgens naar het noordoosten, echter door een gebrek aan stroming stagneerde de boel boven Duitsland. Het regengebied bleef hierdoor ook min of meer ter plaatse trappelen en daardoor liepen de neerslagcijfers zeker in Twente en de Achterhoek zeer hoog op. Lokaal viel er daar rond de 80 millimeter. In het westen vielen dan weer enkele zware buien met onweer en op Texel was er in de ochtend ook al bijna 70 millimeter gevallen. Heel interessant dus allemaal!

En dan gisteren. In eerste instantie vielen er in de onstabiele lucht nog steeds flinke buien, waardoor de regenmeters opnieuw goed gevuld werden. Aan het einde van de middag kwam dan de tweede depressie ten tonele, en nam de wind zeer sterk in kracht toe. De bedoeling was dat deze depressie zou blijven slepen en voor enorme hoeveelheden regen zou gaan zorgen. Dat is ten dele wel gelukt, met name bij uw weerman.

De stroming was echter veel sterker dan bij de vorige depressie, dus deze trok vrij snel met al zijn neerslag naar het zuiden en oosten toe weg. Dat wil echter niet zeggen dat er minder regen viel. Als gevolg van het warme zeewater ontstonden er regelmatig enkele zeer actieve buien in het regengebied. Ik profiteerde daar volop van! Uiteindelijk kon ik rond 23.45 maar liefst 43 millimeter aftappen en ook onze eigen Bennootje zal het zeker niet droog gehouden hebben. 

Dit regengebied leverde over een groot gebied 10 tot 30 millimeter op, maar het meeste dus in mijn omgeving. Ik kon uiteindelijk in 29 uur een neerslagsom voorleggen van 64 milllimeter. Schitterend dus!

Vandaag verloopt iets droger. Er vallen nog steeds buien, maar de heftigste neerslag hebben we wel even gehad nu. Ook de kans op onweer neemt wat af, doch het is zeker nog niet uitgesloten. De maxima liggen rond de 17 graden. Ook de wind zwakt wat af en komt uit het noord- tot noordwesten. Overigens zullen er ook wel enkele opklaringen voorkomen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Bui
DJMO geeft de juiste weergave weer van het huidige weer: wisselvallig. Fraaie foto!

 zonso
Qltel zag dan weer een prachtige zonsondergang in alle rust van het platteland. Ook heel mooi!