Teeven wil niet meer SyriŽrs opvangen

Het kabinet is vooralsnog niet bereid meer Syrische vluchtelingen in Nederland op te nemen dan de geplande 250. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zoekt plekken voor tweeduizend Syriërs. Nederland heeft eerder toegezegd dit jaar vijftig en volgend jaar tweehonderd Syriërs op te willen nemen. Verhoging van het aantal plaatsen 'ligt op dit moment niet in de rede', schrijft Teeven.

Volgens Teeven is de UNHCR 'nog in de opstartfase' bij het hervestigen van Syrische vluchtelingen. Nederland heeft aangeboden op korte termijn een missie uit te voeren om vluchtelingen te selecteren, maar dat kan pas in januari. Wel zal de UNHCR tegen het einde van het jaar 'enkele individuele voordrachten' aan Nederland doen.

Nederland heeft een 'ruimhartig' beleid voor Syrische asielzoekers die zich zelf in Nederland melden, schrijft Teeven verder. In de afgelopen twaalf maanden zijn er bijna 1300 asielaanvragen van Syriërs gedaan. Het percentage dat wordt toegewezen, schommelt tussen 74 en honderd procent per maand. "Met dit beleid wordt recht gedaan aan de zorgwekkende situatie in Syrië", stelt Teeven.

Teeven wijst er verder op dat minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) eerder woensdag aankondigde dat het kabinet zeventien miljoen euro extra uittrekt voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Syrië. In totaal heeft Nederland ruim 59 miljoen euro uitgetrokken.

Meer geld zal waarschijnlijk volgen, valt op te maken uit de brief van Teeven. "Gezien de escalerende situatie, de enorme noden en het gebrek aan fondsen wordt bekeken of binnen de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken ruimte gevonden kan worden voor een extra, aanzienlijke bijdrage voor zowel ontheemden binnen Syrië als Syrische vluchtelingen in de buurlanden."