KNVB schuift Amsterdam naar voren voor EK 2020

Frank (franklop)

De KNVB heeft bij de UEFA officieel kenbaar gemaakt de Europese titelstrijd van 2020 naar Amsterdam te willen halen. De voetbalbond en de gemeente gaan de komende maanden onderzoeken of het mogelijk is definitief mee te dingen naar de organisatie van een deel van de wedstrijden. Dat meldt de KNVB woensdag.

Amsterdam liet vorige maand al weten dat het de Nederlandse speelstad wil zijn tijdens het EK, dat in dertien Europese landen wordt afgewerkt. Omdat nog niet alle voorwaarden voor deelname geheel duidelijk zijn, houden bond, stad en stadion Arena nog wel een slag om de arm.

De KNVB had tot en met donderdag de tijd om de interesse kenbaar te maken. Een definitief bid moet uiterlijk 25 april worden ingediend bij de UEFA.

Twaalf speelsteden mogen op het EK drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Met iets meer dan 53 duizend plaatsen voldoet de Arena niet aan die voorwaarde.

Rotterdam leek ook lange tijd in de race om speelstad voor het EK te worden. Omdat de bouw van een nieuwe Kuip niet doorgaat, is Amsterdam echter de enig overgebleven kandidaat.