AEX sluit met verlies

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met verlies gesloten. Beleggers namen een afwachtende houding aan na de sterke opmars van dinsdag, die werd gevoed door de groeiende hoop op een diplomatieke oplossing in Syrië. Andere Europese beursgraadmeters toonden een iets positiever beeld.

De AEX eindigde 0,3 procent lager op 375,05 punten. De Midkap, de index voor middelgrote fondsen, steeg 0,7 procent tot 565,99 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,5 procent bij.

De presentatie van de nieuwe iPhones door Apple op dinsdagavond woog door op de Europese markten. In Londen won ARM Holdings bijna 5 procent. Volgens analisten van Deutsche Bank profiteert de Britse chipmaker van de nieuwe iPhone-modellen. Dat zou niet gelden voor Gemalto. Apple maakt bij de nieuwe smartphones namelijk geen gebruik van de voor de digitale beveiliger belangrijke NFC (near-field-communication)-technologie. Gemalto stond onderaan de AEX met een verlies van 6,4 procent.

Bodemonderzoeker Fugro meldde de overname van DCN Global, dat gespecialiseerd is in werkzaamheden onder de zeespiegel. Een kleine overname die wordt betaald uit eigen middelen, liet een woordvoerder weten zonder de exacte overnamesom te noemen. Het aandeel klom 0,8 procent.

Air France-KLM boekte met een plus van 2,5 procent de grootste winst van alle hoofdfondsen aan het Damrak. Daarmee zette de luchtvaartcombinatie de stijgende lijn, die dinsdag resulteerde in een winst van 9 procent, door. Air France-KLM is na recente koersdalingen in trek, mede door de wegebbende spanning rond Syrië en de dalende olieprijs.

De olieprijskwam schommelde woensdag rond de slotstand van de voorgaande dag. Een vat Amerikaanse olie was bij het slot van de beurzen op de termijnmarkt met 107,81 dollar 0,4 procent duurder dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie steeg ook 0,4 procent, tot 111,70 dollar per vat.

De euro was woensdagmiddag 1,3305 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

AEX sluit met verlies
AEX sluit met verlies (Foto: ANP)