Raad Amsterdam stemt over afschieten damherten

De Amsterdamse gemeenteraad neemt woensdag een beslissing over het lot van damherten in de Waterleidingduinen bij Zandvoort. Het college van burgemeester en wethouders stelde drie weken geleden voor dat jagers de dieren mogen doden om de populatie te beheren. Er zitten nu te veel damherten in het gebied.

In een commissievergadering van de raad tekende zich vorige week een meerderheid af, meldde de NOS toen. Woensdag vindt de formele stemming plaats.

In het voorjaar bestond de populatie in de duinen, eigendom van de gemeente Amsterdam, uit zo'n tweeduizend dieren. Daarvan gingen er afgelopen winter tweehonderd dood door voedselgebrek.

De herten zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Volgens het college is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren. Wel zouden zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten.

De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van de herten. Volgens de partij is het afschieten onnodig en vormen de dieren geen bedreiging voor verkeer, landbouw en natuur. Bovendien vindt de partij dat de natuur zichzelf moet regelen. Jagers verstoren de natuurlijke balans tussen de populatie en haar omgeving, redeneert de partij.