'Eenzijdige verhoging gift Greenpeace is schofterig'

Een deel van de vaste donateurs van Greenpeace is boos omdat hun donatie automatisch wordt verhoogd. Als ze dat niet willen, moeten ze zelf actie ondernemen. Volgens de milieuorganisatie gaat het om een proef om meer geld op te halen. Op Twitter regent het klachten over de plotselinge verhoging van de giften.

Zo wordt het 'schofterig' en 'hufterig gedrag' genoemd en kondigen diverse mensen aan direct te stoppen met doneren. "Ik heb tien jaar maandelijks gedoneerd, een automatische eenzijdige verhoging van mijn 'gift' is een wonderlijk bedankje", aldus een van de klagers.

Een woordvoerder van Greenpeace benadrukt dat het slechts om tienduizend van de 466.000 vaste donateurs gaat en dat het dus niet voor iedereen geldt. Volgens haar is er zo wat verwarring ontstaan op de sociale media.

Het plan is eerder met succes uitgevoerd in het buitenland. Daar was over algemeen zeker negentig procent van de donateurs positief, aldus de zegsvrouw. Ook nu krijgt Greenpeace niet alleen boze reacties. "Best veel mensen kunnen het ook wel begrijpen."

Het idee wordt zo spoedig mogelijk geëvalueerd. De organisatie kijkt behalve wat voor gevolgen het heeft voor het donateursbestand bijvoorbeeld ook naar de gevolgen voor het imago van Greenpeace.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) stelt in een reactie dat de automatische incassoverhoging niet verboden is. "Maar of het ook wenselijk is? Ik kan me voorstellen dat veel donateurs hierover klagen", zegt directeur Adri Kemps in een reactie. Volgens hem kwamen dergelijke maatregelen in het verleden vaker voor, maar gebeurt het nu vrijwel nooit meer.