UMCG ontdekt oorzaak 100 ziektes

Een internationale groep wetenschappers onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft achterhaald wat er precies ontregeld raakt in het lichaam bij zo'n honderd ziekten. De onderzoekers deden dat door grote hoeveelheden gegevens over genen en dna-mutaties te analyseren, maakt het ziekenhuis woensdag bekend.

Van achtduizend mensen bestudeerden de onderzoekers de consequenties van dna-mutaties. Voor veel ziekten bleken de mutaties allemaal één bepaald biologisch proces te verstoren.

Onder meer suikerziekte, diabetes type I, werd onderzocht. Daaruit bleek dat een mutatie zorgt voor een te sterke reactie van het afweersysteem. Dat is de aanzet tot hoe het proces ontspoord raakt en tot ziekte leidt, aldus hoofdonderzoeker van de studie Lude Franke in een verklaring. Franke hoopt dat met de nieuwe inzichten nieuwe medicijnen worden ontwikkeld tegen suikerziekte.

Volgens Franke breekt met het onderzoek een nieuwe fase aan in het genetische onderzoek. Traditioneel formuleren onderzoekers één vraagstelling, verzamelen gegevens en trekken een conclusie. Met de opkomst van onder meer de zogeheten 'big data', zoals in deze studie werd gebruikt, kunnen zeer grote studies worden uitgevoerd die antwoorden op veel verschillende vragen tegelijkertijd kunnen geven, denkt Franke. "Dat biedt aanknopingspunten voor de ontwikkeling van medicijnen die deze verstoorde biologische processen corrigeren."

De resultaten van het onderzoek van het UMCG verschenen afgelopen week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.