Ook België kandidaat voor EK 2020

De Belgische voetbalbond heeft zich woensdag met Brussel als speelstad kandidaat gesteld voor het EK 2020. Eerder op de dag werd een politiek akkoord bereikt tussen de drie regeringen: Vlaanderen, Brussel en Federaal, meldt de KBVB. Een nieuw te bouwen stadion moet over zeven jaar decor worden van de wedstrijden.

België volgt het voorbeeld van Nederland, dat zich eerder woensdag met Amsterdam al kandidaat stelde. Het EK wordt in 2020 voor het eerst in dertien landen afgewerkt. De nationale bonden hebben tot en met donderdag de tijd om de interesse kenbaar te maken. Een definitief bid moet uiterlijk 25 april worden ingediend bij de UEFA.

"We hebben maanden keihard gewerkt aan de voorbereiding van dit dossier en zijn blij dat een eerste stap in het proces - het indienen van de kandidatuur - op tijd is gezet", zegt secretaris-generaal Steven Martens van de KBVB. "We danken de regeringen voor hun steun bij dit project. Maar de weg is nog lang en we blijven er voor gaan."

De Belgen gaan de komende tijd een economische haalbaarheidsstudie uitvoeren om de rentabiliteit van het nieuwe stadion te bepalen. De nieuwe voetbaltempel moet onder meer een piste en uitschuifbare tribunes krijgen.

Over zeven jaar mogen twaalf speelsteden drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Het is niet bekend hoeveel toeschouwers het nieuwe stadion in Brussel moet gaan herbergen.