IOC-lid Eurlings wil positie hockey versterken

DeLuna

Nieuw IOC-lid Camiel Eurlings ziet het als een van zijn eerste taken in het Internationaal Olympisch Comité om de onstabiele status van het hockey te versterken. "Hockey hoort op de Spelen thuis", liet de voormalige CDA-coryfee vandaag weten in het AD.

Eurlings liet weten dat hij de afgelopen dagen tijdens het IOC-congres in de Argentijnse stad Buenos Aires al had gesproken met de voorzitter van de internationale hockeyfederatie, de Spanjaard Leandro Negre. "Het is één keer kielekiele geweest voor het hockey", doelde de voormalig minister op een eerdere stemming binnen het IOC over het olympische sportprogramma. "Dat mag niet meer gebeuren. Ik heb zelf tien jaar gehockeyd, niet op hoog niveau, maar ik liep links of rechts op de vleugel."

Volgens Eurlings is zijn verstandhouding met de huidige voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, oud-hockeyer André Bolhuis, "hartstikke" goed. Bolhuis wilde zelf ook graag de opvolger zijn van koning Willem-Alexander als IOC-lid, maar Eurlings kreeg de voorkeur. 

"We gaan open en respectvol met elkaar om", verzekerde Eurlings. "Ik zou de eerste zijn geweest die André had gesteund als hij in het profiel had gepast. Ik ga ook in het NOC*NSF-bestuur zitten. Ik wil er tevens oud-sporters bij betrekken en ben blij met de steun van mensen als Richard Krajicek en Pieter van den Hoogenband."