Smartphoneverbod voor Franse politici

Redactie

Het is Franse politici niet langer toegestaan om een smartphone of tabletcomputer te gebruiken voor vertrouwelijke communicatie. Dat staat in een brief van Christophe Chantepy, de chefstaf van de Franse premier Jean-Marc Ayrault, aan alle ministeries. De brief is in handen gekomen van de Franse krant L'Express. De reden voor het verbod is het op grote schaal afluisteren door de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Hoewel Ayrault de Verenigde Staten niet bij naam noemt, verwijst hij naar 'bedreigingen voor de veiligheid' die de afgelopen maanden de kop hebben opgestoken. Vertrouwelijke communicatie mag alleen nog op speciale telefoons plaatsvinden die beveiligd zijn tegen afluisteren, zoals de Teorem die ontwikkeld is door Thales. Het grote probleem is dat deze telefoons niet gebruiksvriendelijk zijn en derhalve maken veel politici nog steeds gebruik van smartphones. Bekend is dat ex-president Nicolas Sarkozy het apparaat niet kon uitstaan. "We moesten dertig seconden wachten totdat de communicatie tot stand kwam. Dat was te lang voor hem", herinnert een van zijn collega's zich.

Niet alleen adviseert Chantepy om alleen gebruik te maken van speciale telefoons, ook adviseert hij om sms'en te vermijden en geen usb-sticks te gebruiken waarvan de herkomst niet bekend is.

Inmiddels heeft de Franse overheid een eigen variant van Android, het besturingssysteem voor telefoons, ontwikkeld die wel veilig is. Het vervangen van telefoons voor smartphones met 'SecDroid' verloopt echter traag.