'Laat 2 rechters besluiten over langere hechtenis'

Redactie

Het besluit of een verdachte langer in de cel moet blijven, moet niet door één maar door twee rechters worden genomen. Het aantal verdachten dat onterecht langer dan twee weken vast zit is de afgelopen jaren toegenomen, concludeert de Bond van Wetsovertreders (BWO) woensdag uit schadevergoedingsbeschikkingen van gerechtshoven.

Iemand die een maand of langer vastzit raakt vaak zijn werk en zijn huis kwijt, benadrukt de BWO in een bericht. "Die schade is veel hoger dan de dagvergoeding die een verdachte krijgt wegens de onterechte hechtenis", schrijft de organisatie. Daarom zou het besluit een voorarrest te verlengen zorgvuldiger moeten worden genomen.

Als een verdachte wordt vastgehouden, beslist een rechter na een paar dagen of er genoeg reden is hem langer in de cel te houden. Steeds vaker zou achteraf blijken dat iemands voorarrest is verlengd terwijl dat niet had gemoeten. Cijfers worden hierbij overigens niet gegeven. Bij een schadeclaim bekijkt het hof of de rechter al uit het dossier had moeten opmaken dat het voorarrest niet moet worden verlengd.