Venezuela erkent Mensenrechtenhof OAS niet meer

Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de terugtrekking van Venezuela uit het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. De vrees bestaat dat de politieke vervolging in het Zuid-Amerikaanse land zal toenemen.

Al een jaar geleden maakte wijlen president Hugo Chavez bekend dat Venezuela zich zou terugtrekken. Dinsdag werd dit besluit officieel van kracht. De Venezolaanse president Nicolas Maduro schreef op Twitter dat het hof 'een middel is om de Amerikaanse geopolitieke belangen te beschermen' en 'progressieve regeringen dwars te zitten'.

Venezuela heeft zich niet teruggetrokken uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en is technisch derhalve nog steeds gehouden aan besluiten van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Het enige andere OAS-lid dat niet langer de jurisdictie van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten erkent is Trinidad en Tobago, dat in 1999 besloot zich terug te trekken, nadat het hof vraagtekens had gezet bij het toepassen van de doodstraf door het land.