SNC teleurgesteld over uitblijven aanval op SyriŽ

De Syrische Nationale Coalitie (SNC) is teleurgesteld dat er geen aanval vanuit het buitenland op Syrische doelen plaatsheeft. De SNC had gehoopt op een aanval zodat er een omslag zou komen in het voordeel van de rebellen. De SNC vreest nu dat er nog meer doden zullen vallen.

In een verklaring zei de SNC dat het voorstel van Rusland om de voorraad chemische wapens van Syrië te vernietigen om zo een aanval van de Verenigde Staten te voorkomen er alleen maar toe leidt dat de oorlog wordt gerekt en dat er nog meer doden zullen vallen. "Misdaden tegen de menselijkheid kunnen niet zomaar ongedaan worden gemaakt door politieke concessies te doen of door de wapens die voor deze misdaden werden gebruikt in te leveren."

Door de toezegging van Syrië om mee te werken aan het Russische voorstel ontloopt de Syrische regering een Amerikaanse aanval die, hoe beperkt van omvang en doelgericht ook, zou leiden tot schade aan het Syrische oorlogsapparaat. Hoewel Assad de voorraad chemische wapens moet overdragen, is het onwaarschijnlijk dat dit grote gevolgen heeft voor de oorlogsmachine van het regime.

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat door het inleveren van chemische wapens het bloedvergieten wordt gestopt. Het aantal slachtoffers van de gifgasaanvallen is maar een fractie van het totale aantal oorlogsslachtoffers. "Wat verandert het als je Bashar Assad zijn chemische wapens afneemt. Maakt dit een einde aan het echte gevaar?", zei Loay al-Mikdad, een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger. "Hij moordt ons niet alleen met chemische wapens uit. Bashar Assad vermoordt ons met al zijn wapens, met al zijn militairen."