FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 september 2013

'50 Shades'-fans boos om casting

Fans van de erotische huisvrouwenboekenserie Fifty Shades of Grey zijn boos. Ze zijn het namelijk niet eens met de acteurs die gecast zijn om de rollen van miljonair Christian Grey en seksslavin Anastasia Steele te spelen en zijn een online petitie gestart om hier verandering in te brengen.

Afgelopen maandag kondigde schrijfster E.L. James aan dat de sterren voor de langverwachte BDSM-verfilming eindelijk gekozen zijn. Dakota Johnson is bereid gevonden om in de rol van de studente Anastasia Steele te kruipen, terwijl Charlie Hunnam de taak op zich zal nemen Christian Grey te spelen, de miljonair die Anastasia verleidt deel te nemen aan zijn zieke spelletjes.

Helaas voor James zijn veel verstokte 50 shades-fans het niet met deze keuze eens. Ze eisen middels een petitie op change.org dat de casting wordt veranderd. In plaats van Dakota Johnson en Charlie Hunnam in de rollen van hun favoriete koppel zien de pitjes liever Alexis Bledel en Matt Bomer, die volgens hun de verpersoonlijking van Grey en Steele zijn.

De mening van de petitiestarter is duidelijk: "Matt Bomer is de PERFECTE ACTEUR VOOR CHRISTIAN GREY EN ALEXIS BLEDEL IS DE PERFECTE ACTRICE VOOR ANASTASIA STEELE en als ze DAT NIET ZIJN, DAN IS NIEMAND HET En ik heb de hele trilogie gelezen en ik kan jullie verzekeren dat Matt de perfecte acteur voor deze film is en Alexis ook. Dus alsjeblieft ALSJEBLIEFT, al de GREYsessed en Bomerettes in de wereld hebben deze acteurs NODIG. Ze zullen voor ons altijd de Christian Grey en Anastasia Steele zijn. WE KUNNEN ALLES VOOR ELKAAR KRIJGEN JONGENS, ALLES.", zo valt te lezen op de pagina die inmiddels 26.340 supporters heeft. Er zwerft zelfs een door een fan gemaakte trailer over het internet, waarin de twee acteurs te zien zijn.

Op Twitter heeft producent Dana Brunetti het volgende te melden over de casting: "Er zit veel meer achter casting dan alleen looks. Talent, beschikbaarheid, chemie en de rol ook daadwerkelijk willen spelen bijvoorbeeld. Als je favoriete acteur niet gecast is, komt dat hoogstwaarschijnlijk door iets op die lijst. Hou dat in gedachten als je gaat haten en probeer perspectief te houden"

Rest ons nog slechts de fan-made trailer:

Het had zo mooi kunnen zijn
Bron: Youtube 

'Bewijs gifaanval SyriŽ te laat ontdekt'

De Amerikaanse inlichtingendiensten beschikten vorige maand over aanwijzingen dat Syrische regeringstroepen zich opmaakten voor een chemische aanval, maar concludeerden te laat dat die ophanden was. De analyse van de gegevens, en de alarmerende slotsom, was volgens ingewijden pas klaar toen die aanval zich al had voltrokken. Dat kan verklaren waarom de Verenigde Staten geen stokje staken voor de vermoedelijke gifgasaanval.

Enkele van de belangrijkste bewijsstukken voor de schuld van het Syrische regime aan de gifgasaanval waren volgens hooggeplaatste bronnen nog niet 'verwerkt'. De onderschepte instructies voor enkele Syrische legereenheden, waarin zij werden gewaarschuwd dat een chemische aanval aanstaande was, hebben een cruciale plaats in de aanklacht tegen het Syrische bewind van minister van buitenlandse zaken John Kerry.

Volgens de ingewijden, twee huidige regeringsfunctionarissen en twee voormalige medewerkers van de inlichtingendiensten, richtten de diensten hun aandacht pas op onder meer satellietopnamen van de voorbereidingen van de lancering toen het nieuws van de inslag hen bereikte. Toen pas stelden ze vast dat een met chemische wapens uitgeruste legereenheid zijn wapentuig in stelling had gebracht.

De Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden woensdag dat ze niet tijdig wisten dat een aanval eraan zat te komen. Gewezen en huidige medewerkers wijten dat aan tijdgebrek. Analisten zouden bijkans bezwijken onder de onophoudelijke stroom informatie uit tal van conflictgebieden.

De vermoedelijke gifgasaanval in een opstandige voorstad van Damascus kostte volgens Washington 1429 mensen het leven. Andere schattingen houden het tot dusver op een aanzienlijk lager dodental.

College tegen meer medicijntests op kinderen

Het aantal tests met medicijnen op kinderen mag niet groeien, vindt het College voor de Rechten van de Mens. In het programma Nieuwsuur zei voorzitter Laurien Koster woensdag dat de rechten van kinderen worden aangetast als er ook tests gedaan mogen worden waar kinderen last van hebben. Het college is zeer kritisch over een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor de verruiming van het aantal tests op kinderen.

Tot nu toe zijn medcijnproeven op kinderen alleen toegestaan als die kinderen daar zelf nauwelijks of geen last van hebben, geen risico lopen en geen ernstige bijwerkingen krijgen. De minister wil de wet veranderen om meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken door kinderen ook proefpersoon te laten zijn bij tests die een grotere belasting voor hen kunnen vormen.

College tegen meer medicijntests op kinderen
College tegen meer medicijntests op kinderen (Foto: ANP)

Michelle Pfeiffer hoeft er niet jong uit te zien

Michelle Pfeiffer doet niet meer haar best om er jonger uit te zien dan ze is. De inmiddels 55-jarige actrice geeft toe dat het oud worden haar lange tijd heeft dwarsgezeten, maar kan dat nu loslaten.

"Jezelf zien oud worden het witte doek is gewoon niet natuurlijk. Dat kan je mentaal opbreken", legt ze uit in het Amerikaanse tijdschrift Ladies Home Journal. "Maar als je jezelf eenmaal over die hobbel heen zet is er geen druk meer. Dan kun je er goed uitzien voor je leeftijd. Je hoeft er niet meer jong uit te zien."

"Ik heb die knop kunnen omzetten", besluit Pfeiffer, die schitterde in films als Scarface, Married to the Mob en Dangerous Minds. Later dit jaar is ze naast Robert De Niro te zien in de misdaadfilm The Family.


Michelle Pfeiffer hoeft er niet jong uit te zien (Foto: Novum)

Poging tot omkoping op WK judo

Tijdens het WK judo, vorige week in Rio de Janeiro (Brazilië), heeft er een poging tot omkoping plaatsgevonden. Dat meldt wereldkampioen Asley González in een interview. Hij kreeg voor de finale van de klasse tot 90 kg een sms waarin stond dat de Cubaanse judoka tussen de 15.000 en 20.000 euro kon krijgen als hij de finale zou verliezen.

González over de sms’jes: "Mijn droom om wereldkampioen te worden en mijn principes hebben mij geen seconde daarover laten nadenken." Hij heeft niet gezegd van wie hij de berichten kreeg. De Cubaan won in de finale van de Georgiër Varlam Liparteliani.

'Allah is homo'

In Zweden is ophef ontstaan om een filmpje op de Facebook-pagina van de gemeente Mellerud. Na vier minuten is in het overigens saaie filmpje een blauwe bromfiets te zien met een bijzondere sticker. De tekst op het plakplaatje luidt 'Allah är bög', oftewel 'Allah is homo'.

De Zweedse gemeente wilde op hun profiel laten zien wat er zoal te doen is in het stadje. Onlangs had er een treffen plaats van klassieke auto's, motoren en bromfietsen. Een enthousiaste filmer had hiervan een videootje gemaakt, en op YouTube gezet. En op tweederde is de gewraakte brommer te zien.

Uiteraard is hierna ophef ontstaan om de blasfemistische tekst. "Als we het hele filmpje hadden gezien, hadden we het niet online gezet", steekt woordvoerder Lars Nilsson de hand in eigen boezem. Het filmpje is uiteraard direct van de site afgehaald, om tere moslimzieltjes niet tegen het zere been te schoppen.


Het bleef nog lang onrustig in Mellerud... (brommer op 4.05)

'Vredesoverleg met IsraŽl leidt nergens toe'

Het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen zal nergens toe leiden, als de Verenigde Staten niet meer druk uitoefenen. Dat heeft een hoge medewerker van de Palestijnse president Mohammed Abbas woensdag laten weten.

"Deze onderhandelingen zijn zinloos en leiden niet tot resultaat", aldus Yasser Abed Rabbo tegenover de Palestijnse radio. Het is het meest vernietigende commentaar van Palestijnse zijde op de gesprekken tot nu toe.

Palestijnen en Israëliërs praten voor het eerst in 3 jaar rechtstreeks met elkaar over vrede. De partijen kwamen naar de onderhandelingstafel na bemiddeling door de VS.

'Vredesoverleg met Israël leidt nergens toe'
'Vredesoverleg met Israël leidt nergens toe' (Foto: ANP)

[Upd] Resolutie SyriŽ aangenomen door Senaatscommissie

De commissie buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat neemt mogelijk meer tijd voor de resolutie over militair optreden tegen Syrië. Het Republikeinse commissielid John Barrasso verwacht dat het woensdag nog niet van een stemming komt.

De Senaatscommissie is volgens Barrasso nog altijd in beraad over de resolutie. Eerder op de dag bleek dat een van de invloedrijkste senatoren van zijn partij, de houwdegen John McCain, zijn steun onthoudt aan het voorstel. McCain, een uitgesproken pleitbezorger van militaire interventie in Syrië, vindt een beperkte aanval met bijvoorbeeld kruisraketten op Syrië niet genoeg.

De dinsdag ontworpen resolutie legt een eventuele militaire actie tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad een reeks beperkingen op. Het voorstel sluit de inzet van grondtroepen uit en beperkt de duur van het ingrijpen tot zestig dagen. President Barack Obama kan die periode met dertig dagen verlengen, mits het Congres daar niet op tegen is.

Als de commissie akkoord gaat met de resolutie kan deze volgende week, wanneer de senatoren terug zijn van reces, in de voltallige Senaat in stemming worden gebracht.

Update, 22.07 uur
De commissie heeft woensdag toch nog ingestemd met militair ingrijpen in Syrië. Tien leden van de commissie gaven het ontwerp hun goedkeuring. Er waren zeven tegenstemmen. Eerder op de dag was al gebleken dat een van de invloedrijkste Republikeinse commissieleden, de houwdegen John McCain, het voorstel zijn steun zou onthouden. McCain, een uitgesproken pleitbezorger van militaire interventie in Syrië, vindt een beperkte aanval met bijvoorbeeld kruisraketten op Syrië niet genoeg.

De conceptresolutie legt een eventuele militaire actie tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad een reeks beperkingen op. Het voorstel sluit de inzet van grondtroepen uit en beperkt de duur van het ingrijpen tot zestig dagen. President Barack Obama kan die periode met dertig dagen verlengen, mits het Congres daar niet op tegen is.

Autobouwers en tech in trek op Wall Street

Zorgen over Syrië verdwenen woensdag even naar de achtergrond op Wall Street dankzij een stevige stijging van de autoverkopen en gunstig nieuws voor een aantal technologiebedrijven. Het tij kan nog keren omdat de senaat zich later op de dag uitspreekt over militair ingrijpen in Syrië. Ook zijn de ogen gericht op het banencijfer dat vrijdag naar buiten komt in de hoop dat daar uit af te leiden valt wanneer de Fed begint met het afbouwen van steun.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 14.930 punten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1652 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 3644 punten.

Diverse autofabrikanten, waaronder Chrysler, General Motors (GM) en Ford, maakten hun verkoopcijfers over augustus bekend. Voor deze traditionele 'grote drie' was de afgelopen maand de succesvolste in jaren met verkoopstijgingen tot 15 procent. Ford steeg 3,5 procent en GM won bijna 5 procent. Chrysler is merendeels in handen van het Italiaanse Fiat.

De chipfabrikanten Micron Technology en SanDisk profiteerden met winsten tot 6 procent van een brand bij rivaal SK Hynix in China, dat daardoor zijn productie moest stilleggen. Het aandeel Apple kreeg een koopadvies van Cantor Fitzgerald en was onderwerp van speculatie over een samenwerking met China Mobile. Het technologieconcern steeg daarop bijna 2 procent.

Microsoft (min 2,2 procent) viel als een van de weinige bedrijven uit de toon. Morgan Stanley waardeerde het aandeel af naar aanleiding van de dinsdag aangekondigde overname van grote delen van Nokia. Volgens de bank kan de aankoop ter waarde van 5,44 miljard euro nog mislukken en zullen de kosten van Microsoft stevig stijgen als de transactie wel lukt.

LinkedIn verloor 3 procent. De zakelijke netwerksite wil met de uitgifte van nieuwe aandelen ongeveer 1 miljard dollar (759 miljoen euro) ophalen, onder meer om nieuwe producten te kunnen ontwikkelen. Dat bedrag is veel groter dan het geld dat met de beursgang van het bedrijf in 2011 werd opgehaald.

Autobouwers en tech in trek op Wall Street
Autobouwers en tech in trek op Wall Street (Foto: ANP)

Cruijff is BarÁa-president Rosell spuugzat

Johan Cruijff laat geen spaan heel van Sandro Rosell, clubpresident van FC Barcelona. De voormalige stervoetballer is de handelswijze van de Catalaan meer dan zat.

"Het liefst blijf ik zo ver mogelijk bij hem uit de buurt", laat Cruijff er geen twijfel over bestaan dat hij Rosell nooit meer wil zien in zijn leven. "Hij was nog niemand toen hij bij Barcelona aankwam, maar maakte me al drie jaar belachelijk. Toen hij me na een maand opbelde, weigerde ik met hem te praten", zegt Cruijff tegen Catalunya Radio.

Reden voor de woede bij het Nederlandse voetbalicoon is Rosells omgang met de Johan Cruijff Foundation. Rosell komt al drie jaar de betalingen aan het fonds niet na, die in een contract zijn opgesteld. Cruijff: "Als ik zou willen, dan zou ik er een rechtzaak van kunnen maken. Maar zoiets wil ik helemaal niet. Barcelona verliest dan een goede reputatie."

Rosell had de problemen volgens Cruijff allang op kunnen lossen. "Wij hebben al tijden alle benodigde documenten klaarliggen om getekend te worden door de clubpresident, maar hij blijft dat gewoon weigeren."

Barcelona stelde Rosell in 2010 aan als clubpresident. Sindsdien is de betrokkenheid van Cruijff bij zijn oude werkgever aanzienlijk afgenomen. De 66-jarige oud-international steunt met zijn fonds de kinderen in armere wijken die niet kunnen voetballen.

Kwart verkeershufters weer in de fout na cursus

Bijna een kwart van alle automobilisten die een speciale cursus hebben moeten volgen wegens alcoholmisbruik of risicovol rijgedrag, komt binnen twee jaar weer met justitie in aanraking vanwege een verkeersdelict. Dat blijkt uit een tussenrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat werd gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De groep die de cursus kreeg vanwege alcoholgebruik blijkt wel minder vaak in de fout te gaan dan een vergelijkbare groep die enkele jaren eerder nog geen cursus volgde. Of dit komt door de maatregel is volgens de onderzoekers niet direct te zeggen, omdat niet gecontroleerd is op andere maatregelen zoals bijvoorbeeld extra handhaving door de politie. Voor de groep verkeersovertreders die de cursus moest volgen vanwege gevaarlijk rijgedrag was het verschil met een vergelijkbare groep onduidelijk.

In 2008 werden de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) en de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) ingevoerd. Die cursussen van enkele dagen moeten ervoor zorgen dat verkeersovertreders niet opnieuw de fout in gaan.

In het onderzoek is gekeken naar alle personen die in 2009 een van de twee maatregelen kregen opgelegd. Bij de LEMA ging het destijds alleen om beginnend bestuurders, sinds 2011 wordt die maatregel ook aan gevorderde bestuurders opgelegd.

Deelnemers moeten de verkeerscursussen zelf betalen. De cursus voor deelnemers die met een slok op reden kost dit jaar 501 euro, de kosten voor de cursus voor risicovolle rijders bedragen dit jaar 954 euro.

Het ministerie van Infrastructuur en Justitie wil nog geen reactie geven op de cijfers, maar bestudeert het rapport en kijkt naar mogelijkheden om de cursussen te verbeteren, laat een woordvoerder weten. Het eindrapport van de WODC, waarin ook de recidive van de automobilisten die een alcoholslot kregen opgelegd wordt meegenomen, wordt in 2022 verwacht.

Messi moet Spelen naar Madrid brengen

FC Barcelona-ster Lionel Messi draagt zijn steentje bij om de Olympische Spelen van 2020 naar Madrid te halen. Het organisatiecomité van Madrid koos opmerkelijk genoeg niet voor een speler van Real Madrid, maar voor de grote ster van aartsrivaal Barcelona.

Komende zaterdag wordt bepaald waar de Olympische Spelen van 2020 worden gehouden. Het IOC-congres is in Buenos Aires, hoofdstad van Argentinië, het vaderland van Messi.

"Ik weet niet of mijn steun iets uitmaakt, maar ik vind dat de Olympische Spelen naar Madrid zouden moeten gaan", zei Messi (26) in gesprek met Spaanse media. "Zelf ben ik een van de gelukkigen die ooit mocht acteren op het grootste sportevenement ter wereld en het is een fantastische ervaring voor welke atleet dan ook."

De Argentijn won in 2008 met de Argentijnse ploeg olympisch goud in Peking. Argentinië en Messi klopten in de kwartfinale Nederland en versloeg Nigeria in de eindstrijd. Madrid strijdt samen met Istanbul en Tokyo om de Olympische Spelen van 2020.

Oranje kan West-Duits record evenaren

Het Nederlands elftal kan bij overwinningen op Estland en Andorra een wereldrecord evenaren van het voormalige West-Duitsland. Het voormalige West-Duitsland won tussen 1969 en 1985 zestien WK-kwalificatiewedstrijden op rij. Dat kan het Nederlands elftal ook bereiken bij zeges op Estland en Andorra.

De laatste keer dat Oranje punten liet liggen in een WK-kwalificatiereeks was op 12 oktober 2005 tegen Macedonië (0-0). De ongeslagen reeks duurt inmiddels 28 wedstrijden. Daarvan werden dus veertien duels op rij gewonnen. De laatste nederlaag dateert van september 2001. Toen ging het Oranje van Louis van Gaal op Landsdowne Road onderuit tegen Ierland. Dat betekende uitschakeling voor het WK in Zuid-Korea en Japan.

Opruimen explosievenhuis Den Helder bijna klaar

Het leeghalen en doorzoeken van de volgepakte woning in Den Helder waarin vorige week twee granaten werden gevonden, is bijna klaar. Donderdagochtend moeten alleen nog drie olievaten met een soort brandstof worden leeggepompt en verwijderd. Als dat is gedaan, is de klus geklaard, meldt een politiewoordvoerder woensdagavond.

De granaten werden vorige week donderdag in de woning aan de Loodsgracht aangetroffen toen de deur werd geforceerd omdat de bewoonster afspraken met de gemeente, die de woning wilde inspecteren op instortingsgevaar, niet nakwam. Daarop werd besloten tot het leeghalen en verder doorzoeken van de woning. Hierbij werd onder meer ook munitie aangetroffen.

Directe omwonenden moeten zodra de werkzaamheden in het huis plaatsvinden elke keer hun woning verlaten. Donderdagochtend zal dat weer het geval zijn. Hoe laat het opruimen van de drie vaten is afgerond, kon de woordvoerder niet zeggen.

De bewoonster, die kampt met verzamelwoede, zit vast. De vrouw werd vorige week opgepakt. De rechter-commissaris besloot maandag dat zij langer vast mag worden gehouden. De 66-jarige vrouw wordt verdacht van het overtreden van de Wet wapens en munitie en milieuwetgeving.

Hiddink: "Geen dominant team in Nederland"

Guus Hiddink kan geen favoriet aanwijzen voor de titelrace in de Eredivisie. De ervaren coach vindt dat Feyenoord zich moet uitspreken als kampioenskandidaat. In Rotterdam-Zuid werd de doelstelling uitgesproken om in de topvier te eindigen.

"Je kan je niet bij voorbaat al indekken", zegt Hiddink tegen RTV Rijnmond. "Zeker niet voor je eigen spelers, want dan geef je ze een excuus. Dus laat ze er maar mee om gaan. Ook de jonge jongens."

"Laat ze maar voelen dat ze moeten en als ze daar goed doorheen komen worden ze alleen maar een betere speler", aldus de op dit moment werkloze Hiddink. De voormalig trainer van onder meer PSV, Real Madrid en Chelsea vertrok onlangs bij FC Anzhi.

Hiddink was zaterdag bij het jubileumfeest van PSV en zag de Eindhovenaren thuis punten morsen tegen SC Cambuur (0-0). "Er is momenteel geen dominant team in Nederland. Ik heb zaterdag PSV gezien, die hebben nu dezelfde omwenteling als Feyenoord gemaakt door allerlei jonge spelers op te stellen. Maar Ajax is ook niet stabiel en dus is er geen enkel team dat er bovenuit steekt. Een grote club als Feyenoord moet toch ook weer eens mee op de deur slaan."

Huta Galung probleemloos verder in Alphen

Jesse Huta Galung heeft woensdagavond eenvoudig de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De Haarlemmer was na iets meer dan een uur klaar met de Kazach Evgeny Korolev: 6-3 en 6-3. Drievoudig winnaar Huta Galung was aan zijn stand verplicht te winnen gezien het verschil van 123 plaatsen op de wereldranglijst, 98 om 221.

Wesley Koolhof won in drie sets van de Italiaan Alberto Brizzi (6-1, 3-6 en 6-4) en besloot daarmee een voor Nederland succesvolle dag in stijl. Ook landgenoten Thomas Schoorel, Matwé Middelkoop en Alban Meuffels wisten de tweede ronde te bereiken. Titelverdediger Thiemo de Bakker lukte dat een dag eerder al.

Mokhtar: "Keuze voor Twente makkelijk"

Youness Mokhtar hoefde ondanks Belgische en Duitse interesse niet lang na te denken toen FC Twente bij hem aanklopte. "Club Brugge was zeer geïnteresseerd en ook Werder Bremen heeft geïnformeerd", zegt Mokhtar, die overkomt van PEC Zwolle, tegen Voetbal International.

"Alleen was Werder meer iets voor de toekomst. Voor mij was de keuze niet zo moeilijk. In de Eredivisie kan ik nog heel veel leren. Bovendien is het fijn om dicht bij huis te blijven."

"Bij PEC Zwolle gaat het fantastisch, maar ik weet ook dat ze een keer een dip gaan krijgen. FC Twente is toch net weer een volgende stap. Wel denk ik dat dit PEC Zwolle in het linkerrijtje kan eindigen. Ik hoop het in ieder geval wel", aldus de aanwinst van Twente.

Mokhtar leek de opvolger te worden van Dusan Tadic, maar de Servische aanvaller is ook na het sluiten van de transfermarkt in dienst van Twente. "Tadic is een geweldige voetballer. Door met hem te trainen word ik alleen maar beter. Ik wil een zo sterk mogelijk FC Twente", besluit Mokhtar.

Frijns moet weg bij Sauber

Robin Frijns zal volgend seizoen niet meer in dienst zijn bij Sauber. De Nederlander heeft van de Zwitserse renstal te horen gekregen dat de optie die het team op hem had niet gelicht zal worden.

Frijns boekte in de afgelopen jaren aansprekende resultaten door achtereenvolgens de Formule BMW, Eurocup Formule Renault 2.0 en de World Series by Renault te winnen. Dit wekte de belangstelling van het Formule 1-team Sauber dat hem voor dit jaar opnam om ervaring op te doen. Ook reed de Nederlander voor Hilmer een aantal races in de GP2 Series waarin hij tot nu toe één zege boekte.

Dit weekend wordt er geracet in Monza en is Frijns er niet bij. Bij Sauber wordt zijn plaats ingenomen door de pas 18-jarige Sergey Sirotkin die volgend jaar voor de Zwitsers moet gaan racen. Frijns sprak met Autosport over de situatie. "Ik weet niet wat er zal gaan gebeuren in de toekomst. Nu zit ik thuis en iedereen is in Monza. Ik heb voor volgend seizoen geen contract meer en dat neem ik Sauber niet kwalijk. Het team moet overleven en ik snap dat. Ze hebben in de Formule 1 een goede naam met het geven van kansen aan talenten, maar ze kampten ook met financiële problemen en dat is iets wat buiten mijn macht ligt."

Frijns weet nog niet wat hij volgend jaar zal gaan doen. De Nederlander hoopt dat een autosportteam zijn nek voor hem uit wil steken en hem een zitje wil geven, maar op dit moment speelt er nog niets.

Gracia nieuwe hoofdtrainer Osasuna

Osasuna heeft Javier Gracia aangesteld als hoofdtrainer. De 43-jarige oefenmeester volgt de ontslagen José Luis Mendilibar op. Mendilibar werd dinsdag de laan uitgestuurd omwille van de tegenvallende resultaten. Met Gracia heeft Osasuna snel een nieuwe coach binnengehengeld. Hij tekende een tweejarig contract. Dat meldt de club op het digitale thuis.

Gracia zat tot woensdag nog zonder club. De nieuwe trainer van Osasuna was vorig seizoen nog succesvol bij Almeria. Met die club promoveerde Gracia naar de hoogste Spaanse voetbalklasse. Op dat niveau kan hij nu dus alsnog aan de slag.

Osasuna is momenteel de rode lantaarndrager van de Primera Division. De Spanjaarden verloren de eerste drie duels van het nog prille seizoen. De ploeg wist zelf maar één keer het doel te treffen. Een reden voor de clubleiding om in te grijpen.

Nederlandse sterrenbodyguard omgekomen in VS

De Nederlandse bodyguard Norman Oosterbroek is maandag in de Verenigde Staten om het leven gekomen. De sterrenlijfwacht is volgens tv-zender NBC overleden door de schok van een stroomstootwapen. Oosterbroek werkte voor een bedrijf dat onder meer Beyoncé, Jay-Z en Lady Gaga beveiligde.

De politie was volgens NBC gewaarschuwd vanwege overlast die ontstond door een ruzie tussen Oosterbroek en een andere man. Naar verluidt was de beveiliger naakt en zou hij onder invloed zijn geweest van een 'onbekende substantie'.

De politie probeerde Oosterbroek te kalmeren, maar die werd agressief en er volgde een hevige worsteling waarop de agenten hem een elektrische schok gaven met een stroomstootwapen. Oosterbroek werd meegenomen naar het ziekenhuis en werd later doodverklaard.

Oosterbroeks werkgever, RAD Security, bevestigt aan radiozender Q-music dat de bodyguard is overleden. De lijfwacht zou binnenkort te gast zijn bij het radiostation. Het beveiligingsbedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Zwemmer komt om in zee bij Zandvoort

Een zwemmer is woensdagmiddag om het leven gekomen in de Noordzee bij Zandvoort. Omstanders haalden het slachtoffer rond 15.15 uur uit de zee. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie. Of de zwemmer, een 57-jarige Duitser, is verdronken of onwel is geworden, is nog onduidelijk.

De Reddingsbrigade Nederland meldde dinsdag nog dat dit jaar tot dan toe veertien dodelijke zwemongevallen hebben plaatsgevonden.Het jaarlijkse gemiddelde is vier zwemdoden. De reddingsbrigade stelt op basis van de ongevalcijfers dat de zwemvaardigheid van kinderen en de Nederlandse bevolking achteruit gaat.

[US Open] Van Koot: "Grand Slam zou een mooie bekroning zijn"

De US Open is voor de rolstoeltennissers het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Aniek van Koot, de hoogstgeplaatste Nederlandse speelster en de nummer twee van de wereld, heeft een bewogen jaar achter de rug:“De druk op mijn schouders was enorm.”

Begin van dit jaar was Van Koot nog de nummer twee van de wereld, achter Esther Vergeer, die alle grote toernooien won. In februari dit jaar maakte Vergeer bekend dat ze ging stoppen. Daardoor werd de nummer twee van de wereld plotseling de nummer één. "Ja, toen was ineens de nummer één weg en was ík het. Dat vond ik best moeilijk", zegt de 23-jarige Arnhemse. "Ik had het gevoel dat ik niet meer mocht verliezen, dat ik alles goed moest doen. Die druk werd steeds groter."

In juni raakte zij haar nummer één positie kwijt op Roland Garros aan de Duitse Sabine Ellerbrock. "Tijdens dat toernooi zat ik niet lekker in mijn vel", zegt Van Koot nu. "Aan dat mentale aspect heb ik afgelopen zomer hard gewerkt. Ik wil graag weer nummer 1 worden. Maar ik hoop dat ik daar dan ook echt klaar voor ben; frisser, volwassener en wijzer."

Dubbelspel

Samen met Jiske Griffioen, haar vast dubbelpartner, heeft Van Koot dit jaar wel al drie Grand Slamtoernooien op haar naam staan. Het duo won zowel op de Australian Open, Wimbledon als Roland Garros de titel. Zij zijn er op gebrand om in New York de Grand Slam te voltooien. 

"Het zou een mooie bekroning zijn van 2013. Stilletjes is dat echt onze droom", zegt de Arnhemse. "Nou ja, stilletjes... We hebben dat naar elkaar uiteraard wel uitgesproken. Maar ik vind het moeilijk om echt hardop te zeggen: wij gáán voor die titel! Dat doet toch iedereen die meedoet? Maar voor ons zou het wel extra speciaal zijn."

Vijf Nederlanders

In New York komen in totaal vijf Nederlandse rolstoeltennissers in actie. Naast Van Koot zijn dat bij de dames Jiske Griffioen en Marjolein Buis. Bij de heren gaan Maikel Scheffers en Ronald Vink strijden voor de grandslamtitel. 

'Moskou heeft chemisch bewijs tegen rebellen'

Rusland heeft naar eigen zeggen bewijs dat raketten waarmee chemische wapens in maart in Syrië werden ingezet, lijken op raketten die door rebellen in Syrië worden gemaakt en ingezet. Moskou suggereert daarmee impliciet dat opstandelingen in maart dit jaar in de stad Aleppo chemische wapens hebben ingezet. Het Russische ministerie bracht de bevindingen van een niet bij naam genoemde expert woensdag naar buiten.

Het departement liet meteen ook doorschemeren dat Russische bevindingen worden genegeerd. Landen die het Syrische regime de schuld geven van de gasaanval van vorige maand bij Damascus zouden bewijzen van het tegendeel bewust afzwakken.

'Moskou heeft chemisch bewijs tegen rebellen'
'Moskou heeft chemisch bewijs tegen rebellen' (Foto: ANP)

Worrack nieuwe leidster Holland Ladies Tour

Elizabeth Armitstead heeft de leiderstrui van de Holland Ladies Tour de leiderstrui af moeten staan aan Trixi Worrack. De Duitse won met haar Specialized-Lulilemon ploeg de dertig kilometer lange ploegentijdrit rond Coevorden met overmacht.

De ploeg, die vorig jaar in Valkenburg wereldkampioen werd, was een dikke minuut sneller dan het Australische Orica AIS en ruim anderhalve minuut op Rabo Liv-Giant. De 31-jarige Worrack was eerder al drie keer tweede in het eindklassement. Ze staat nu vier seconden voor op haar ploeggenote Ellen van Dijk.

Vloet denkt niet aan opstappen bij Sparta

Wiljan Vloet voelt zich niet geroepen om weg te gaan bij Sparta Rotterdam. De algemeen én technisch directeur maakt zich wel zorgen over de vorm van het eerste elftal. De Spartanen staan na zes wedstrijden op de tiende plaats, terwijl de clubleiding ook dit seizoen mee wil doen om promotie naar de Eredivisie.

De supporters en ook sponsoren zijn niet gelukkig met de seizoensstart. De kritiek op Vloet zou ook toenemen, maar hij weet van niets. "Ik heb van geen enkele sponsor gehoord dat ze mijn ontslag eisen", zegt de oud-trainer van onder meer Roda JC en NEC tegen RTV Rijnmond.

Vloet voelt zich niet geroepen om op te stappen bij de Kasteelclub. "Ik ben daar ook niet mee bezig. 24 uur per dag ben ik met het elftal bezig, want dat baart me natuurlijk wel zorgen", aldus Vloet, die met dinsdag met trainer Adri Bogers en Cor Pot, lid van Raad van Commissarissen, sprak over de huidige ontwikkelingen.

Poetin praat geldverslindende Spelen goed

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag de miljardenuitgaven voor de Olympische Spelen van Sochi goed gepraat. Voor de aanleg van wegen, sportaccommodaties en andere infrastructuur zijn de kosten gestegen naar 37,5 miljard euro, vijf keer zoveel dan gepland.

"We hebben dat gedaan om het zuiden van Rusland aantrekkelijker en comfortabeler te maken. Niet alleen voor de duur van de Winterspelen, maar ook voor de decennia erna."

De inwoners van Rusland moeten namelijk vakantie vieren in eigen land, vindt de autoritaire leider. "Onze burgers moeten niet op vakantie gaan naar Turkije of Europa, maar hier hun geld uitgeven", aldus Poetin, die zelf ook een woning heeft in de buurt van Sochi, een stad aan de Zwarte Zee.

Poetin praat geldverslindende Spelen goed
Poetin praat geldverslindende Spelen goed (Foto: ANP)

LŲw snapt niets van vertrek ÷zil bij Real

Bondscoach Joachim Löw van Duitsland begrijpt niet waarom Real Madrid Mesut Özil heeft verkocht aan Arsenal. Löw begrijpt de keuze van Özil wel, omdat hij niet het vertrouwen voelde van Real-trainer Carlo Ancelotti.

De reden waarom de Madrilenen de technicus hebben verkocht is niet bekend bij de bondscoach van Duitsland. "Ook spelers als Sami Khedira en Cristiano Ronaldo zijn niet blij met de transfer", zei Löw tegen Duitse media.

"Mesut is een gevoelige speler die het vertrouwen van de club en de trainer moet voelen. Het lijkt erop dat het bij Real niet meer voor honderd procent het geval was, terwijl Arsenal en Arsène Wenger er alles aan hebben gedaan om hem te halen."

"Mesut treft een toptrainer bij Arsenal en met Lukas Podolski en Per Mertesacker komt hij twee landgenoten tegen. Voor mij is het alleen onbegrijpelijk dat Real afstand heeft gedaan van een van hun topscorers", aldus Löw. Özil scoorde in drie seizoenen negentien keer voor De Koninklijke.

Milieudefensie: schaliegasrapport aangepast

Het vorige week gepresenteerde rapport over de winning van schaliegas is onder druk van het ministerie van Economische Zaken aangepast. Dat vermoedt Milieudefensie. De milieuorganisatie wil inzicht in de communicatie tussen het ministerie en Witteveen + Bos, het ingenieursbureau dat het rapport opstelde.

Uit het onderzoek bleek dat de veiligheidsrisico's bij het boren naar schaliegas in Nederland te ondervangen zijn. Milieudefensie gelooft dat na een eigen analyse van het rapport niet. Volgens de milieuclub zijn de risico's die in het rapport naar voren komen in de samenvatting 'behoorlijk verzacht'.

In de samenvatting staat dat er geen risico op een zogeheten blow-out is. Maar het rapport besteedt uitgebreid aandacht aan het feit dat technische maatregelen om blow-outs te voorkomen, kunnen falen. Ook veel wetenschappelijke onzekerheden over de klimaateffecten van schaliegaswinning blijven volgens Milieudefensie in de samenvatting onvermeld.

"We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico's geeft dan het rapport zelf", zegt campagneleider bij Milieudefensie Geert Ritsema. "Het lijkt erop dat er zeer selectief gewinkeld is voor deze samenvatting en dat conclusies over de risico's afgezwakt of zelfs weggelaten zijn." Het kabinet en de Tweede Kamer mogen op basis van dit rapport geen besluit nemen over de winning van schaliegas, aldus Ritsema.

Een woordvoerder van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wijst er in een reactie op dat het onderzoek naar schaliegas na een Europese aanbesteding aan Witteveen + Bos is gegund. Een van de belangrijkste criteria daarbij was de onafhankelijkheid van de onderzoekers. "We doen dat niet voor niets." Onafhankelijkheid is ook voor het ministerie van groot belang, aldus de zegsman.

Milieudefensie wil de communicatie tussen het ministerie en het ingenieursbureau boven water krijgen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het departement wacht dat Wob-verzoek 'met belangstelling' af.

Kamp heeft overigens nog geen besluit genomen over het toestaan van proefboringen naar schaliegas. Hij wacht eerst nog een advies af van de commissie die het rapport toetst op de gevolgen voor het milieu. En ook daarbij wordt gekeken naar de mate van onafhankelijkheid, aldus de woordvoerder.

Broodjesdief breekt rug tijdens vlucht

Een man die in Veendam een paar broodjes wilde stelen heeft woensdagochtend zijn rug gebroken toen hij probeerde weg te rennen. De man viel door nog onbekende oorzaak, meldt de politie.

De 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats was vermoedelijk met een bekende in de winkel toen hij bij de diefstal werd betrapt. Hij liep aanvankelijk met personeel mee naar een kantoortje, maar probeerde plotseling toch weg te komen. Bij die actie viel hij. De man is naar een ziekenhuis gebracht.

De tweede verdachte, een 43-jarige man uit Veendam, werd na een zoekactie door de politie aangehouden. Deze man zou een medewerker van de supermarkt met een bijl hebben bedreigd. Bij zijn arrestatie had hij die overigens niet bij zich.

'Totti en Roma naderen akkoord'

AS Roma en Francesco Totti blijven nog een tijdje aan elkaar verbonden. De 36-jarige Italiaan gaat een nieuwe verbintenis tekenen bij 'zijn' Roma.

De middenvelder annex aanvaller, die deze maand nog 37 jaar wordt, gaat volgens Sport Mediaset snel zijn handtekening zetten onder een nieuw contract bij de Romeinse club. Momenteel ligt hij vast tot medio 2014 en de Serie A-club gaat daar één of twee jaar aan vastplakken.

Het salaris van het clubicoon zal uit gaan komen op €3,5 miljoen per jaar. Ook na zijn actieve voetbalcarriere zal hij aan de club verbonden blijven. De verwachting is dat hij dan een vijfjarig contract gaat tekenen waarmee hij ambassadeur wordt van de club uit Rome.

Totti, die momenteel bezig is aan zijn 22ste seizoen bij Roma, meldde begin juli nog dat bijtekenen geen optie was. Hij moest in een nieuwe tenue poseren voor fotografen van La Gazzetta dello Sport. Toen hem werd gevraagd hoe dat voelde, antwoordde de Italiaan: "Ik heb er al veel gedragen, maar dit is de laatste."

IsraŽl wil nederzettingen voorlopig behouden

Israëlische onderhandelaars hebben hun Palestijnse gesprekspartners voorgesteld tientallen nederzettingen en legerkampen op de Westelijke Jordaanoever voorlopig ongemoeid te laten. Dat zegt een Palestijnse ingewijde. Het is de eerste keer dat iets van betekenis naar buiten sijpelt over de vredesbesprekingen. De partijen hebben een radiostilte afgesproken.

De Palestijnen voelen niets voor het Israëlische voorstel, zo liet de ingewijde weten. Zij zijn bang dat van voorlopig gedogen voorgoed accepteren komt. De bron, aan wie de Palestijnse afvaardiging verslag heeft uitgebracht, bedong dat zijn naam ongenoemd blijft omdat de beide delegaties hebben afgesproken te zwijgen zolang het vredesoverleg duurt.

Tot dusver hielden de onderhandelaars zich strikt aan het afgesproken stilzwijgen. De vredesbesprekingen werden eind juli, na een onderbreking van vijf jaar, hervat.

De Palestijnen willen een eigen staat die de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem omvat, gebieden die Israël in de oorlog van 1967 in handen kreeg. Wel hebben zij zich eerder bereid getoond op beperkte schaal grond te ruilen, zodat sommige van de tientallen joodse nederzettingen die op de Westoever zijn verrezen bij Israël kunnen worden gevoegd.

'Brabander zwaargewond door explosie xtc-lab'

De bewoner van een vrijstaande woning in Woensdrecht is woensdag ernstig gewond geraakt door een explosie in zijn huis. De politie vermoedt dat hij voorbereidingen trof om een xtc-laboratorium op te zetten.

Aanleiding voor die verdenking zijn aangetroffen chemicaliën die ook gebruikt worden bij het maken van xtc. De zogeheten Landelijke Faciliteit Ontmantelen van de politie is inmiddels bij de woning aan de Bossestraat om dat verder te onderzoeken.

De bewoner is met ernstige brandwonden overgebracht naar een brandwondencentrum in Rotterdam, aldus de politie.

[US Open] Pennetta ten koste van Vinci naar halve finale

Flavia Pennetta heeft zich in de kwartfinale op de US Open een weg geslagen langs landgenote Roberta Vinci. De Italiaanse moest een set lang hard werken, maar liet in de tweede set haar grote vorm zien en won uiteindelijk alsnog eenvoudig; 6-4, 6-1.

Vinci staat op de wereldranglijst maar liefst zeventig plaatsen hoger dan Flavia Pennetta, die na haar terugkomst van blessureleed inmiddels weer de 83e plek inneemt. Daarvoor stond ze al een keer in de top tien. Pennetta en Vinci namen het al acht keer tegen elkaar op, en deelden daarin vier overwinningen. Pennetta leidt nu dus met 5-4.

De Italiaanse dames troffen het in het algemeen niet met de loting. Zo moest Francesca Schiavone het in de eerste ronde opnemen tegen Serena Williams, en troffen de andere dames voornamelijk elkaar. Pennetta versloeg eerder al de beste Italiaanse van het moment, Sara Errani. Vinci moest zich in de vorige ronde langs landgenote Camila Giorgi werken.

Pennetta verloor tot nog toe nog geen set op de US Open, en mag zich opmaken voor een halve finale tegen de winnares van de wedstrijd tussen Victoria Azarenka en Daniela Hantuchova. Het is nu al Pennetas beste prestatie op een Grand Slam. Roberta Vinci mag naar huis, maar zij heeft haar punten van vorig jaar verdedigd. Ook toen bereikte ze de kwartfinale.

PSV wil 'gentlemen's agreement' terug

PSV wil met Ajax en Feyenoord tot een nieuw akkoord komen over het niet wegkopen van talenten uit elkaars jeugdopleiding. De clubs uit de traditionele topdrie hadden een officieus akkoord hierover, maar de laatste seizoenen kwam het steeds vaker voor dat Ajax, Feyenoord en PSV rondkeken in jeugdopleiding van de concurrent.

Riechedley Bazoer (PSV naar Ajax) en Rik Schouw (Ajax naar PSV) zijn twee voorbeelden van talenten die verhuisden. Art Langeler, sinds deze zomer hoofd jeugdopleiding in Eindhoven, hoopt dat de traditionale topdrie juist de krachten bundelt om te voorkomen dat talenten al vroeg naar het buitenland gaan. Een strijd tussen Ajax, PSV en Feyenoord helpt daarbij niet volgens de oud-trainer van PEC Zwolle.

"Dat moeten we niet willen. Ik zal het voortouw nemen om met mijn collega's de discussie weer op te starten", zei Langeler tegen Voetbal International. Hij wil onrust zoals rond de transfer van Bazoer voorkomen. "Onder mijn leiding zullen wij in ieder geval zoiets niet doen."

Alderweireld zei 'nee' tegen Liverpool

Toby Alderweireld maakte op de slotdag van de transferperiode zijn overstap naar Atlético Madrid rond. De Belgische verdediger kon ook naar Liverpool, maar wees het aanbod af. De 24-jarige mandekker werd gelinkt aan een aantal clubs, maar koos uiteindelijk voor de tweede club uit Madrid.

"De club heeft me gevolgd voor twee a drie weken. Ik merkte dat ze me echt graag wilden", zei de achterhoedespeler tegenover Spaanse media. De voormalig Ajacied wees onder andere een aanbieding van Liverpool van tafel. "Liverpool meldde zich in de laatste paar dagen, maar toen had ik al een beslissing genomen. Atlético heeft gewoon enorm veel tijd en energie gestoken in mijn komst", aldus Alderweireld.

Liverpool moest dus afzien van de international, maar vond op de slotdag nog wel wat alternatieven. Zo kwamen Thiago Ilori (Sporting Lissabon) en Mamadou Sakho (Paris Saint-Germain) de Engelse verdediging versterken.

'Bont moet verdwijnen uit kledingwinkels'

De gemeente Amsterdam wordt het te bont en keert zich tegen kleding waar bont van pelsdieren in verwerkt zit.  Daarom doet de gemeente een appèl op het moreel van modewinkels, om geen kleding dat voor de helft uit een lijk bestaat meer te verkopen.

De gemeente vind het verder een goed idee wanneer kledingwinkels, die geen kleding met bont erin verkopen, dit duidelijk kenbaar maken aan het publiek. Het is onnodig en overbodig, volgens Amsterdam. Hiermee gaat het college mee in een motie van de Partij van de Dieren, die bont in kleding taboe verklaart.

Het Nederlands Bont Instituut is, hoe kan het ook anders, een heel andere mening toegedaan. Zij noemen dit ambtelijk geneuzel 'symboolpolitiek' en vinden dat Amsterdam niets te zeggen heeft over wat winkels wel en niet zouden moeten mogen verkopen.  Slechts een op de drie winkels schijnt bont te verkopen.

Een ander argument van de bonte bengels is dat Amsterdam zichzelf profileert als modestad. Veel couturiers werken met bont en in de modewereld is het dragen van een lijk om je nek zeer populair. Alleen al daarom zou Amsterdam zo’n appèl uit z’n hoofd moeten laten.

Eerder al had de gemeente een motie aangenomen waarin besloten werd dat evenementen waarin sprake is van bont, geen subsidie meer te verlenen. Een treffend voorbeeld hiervan is de Fashion Week.

Twente ziet Sno niet als een versterking

Evander Sno hoeft niet meer te rekenen op een contract bij FC Twente. De clubloze Sno trainde enige tijd mee in Enschede. Sno voegde zich enkele weken geleden bij Twente. De clubloze middenvelder mocht bij de Tukkers zijn conditie op peil houden.

De oud-speler van Ajax, Celtic en NEC sprak de hoop uit een contract te kunnen verdienen bij Twente, maar na de transferwindow heeft de club genoeg spelers in huis volgens hoofdtrainer Michel Jansen.

Youness Mokhtar kwam in de slotdagen van de transfermarkt over van PEC Zwolle en Twente haalder eerder al Jesús Corona van het Mexicaanse Monterrey. RTV Oost meldt dat mede door de komst van het tweetal geen noodzaak is om Sno nog aan de selectie toe te voegen. De middenvelder kan zijn zoektocht weer vervolgen.

Geen inkomensafhankelijk eigen risico in zorg

Er komt in 2015 geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg. Deze maatregel was aangekondigd in het regeerakkoord, maar de coalitie van VVD en PvdA heeft besloten die te schrappen, zo bevestigden bronnen in politiek Den Haag woensdag een bericht van de NOS. Van het plan zou worden afgezien wegens uitvoeringsproblemen. Het nieuws wordt pas op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Het eigen risico blijft 350 euro per jaar. Het wordt alleen met de inflatie verhoogd. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico krijgen dan laagbetaalden.

Geen inkomensafhankelijk eigen risico in zorg
Geen inkomensafhankelijk eigen risico in zorg (Foto: ANP)

Hogenkamp en Kerkhove ronde verder in Alphen

Richel Hogenkamp is woensdag doorgedrongen tot de kwartfinale van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn. De 21-jarige Doetinchemse was in een Nederlands onderonsje nipt te sterk voor Cindy Burger: 4-6, 6-1 en 7-5. Ook Lesley Kerkhove bereikte de laatste acht door een 6-1 en 7-6 (4) zege op de Chileense Daniela Seguel.

Aanvankelijk leek Kerkhove op een overtuigende overwinning af te stevenen. Bij 6-1 en 5-0 begon haar goede tennis echter te haperen. Uiteindelijk werkte Kerkhove bij 5-6 een setpunt weg en besliste ze in de tiebreak op haar vierde matchpoint de wedstrijd toch in haar voordeel.

Voor Monique Zuur werd de tweede ronde het eindstation. De Goudse verloor na ruim twee uur tennis van de als zevende geplaatste Zwitserse Viktorija Golubic: 5-7, 6-4 en 4-6.

FOK!auto: Corvair, een mooie rotkar

Vandaag een FOK!auto van superworms vader (en FOK!columnist) Gramps over de legendarische voiture Chevrolet Corvair. 

Chevrolet Corvair. Copyright Wiki-user Mr.choppers
Chevrolet Corvair. Copyright Wiki-user Mr.choppers 

Een nieuwe auto uit Detroit 
Afgezien van verpletterend mooie, uiterst futuristische showmodellen was de Amerikaanse auto-industrie in de jaren vijftig behoorlijk eenvormig: een grote, lompe, hoge bak, bij voorkeur met een dikke achtcylinder en een automaat, dat was het wel zo'n beetje. De Europese en toen nog in veel mindere mate de Japanse automerken lieten zien heel andere inzichten te hebben. Sommige auto's zoals de Kever en de Renault Dauphine hadden de motor achterin liggen en waren klein van afmeting. Chevrolet besloot in dat segment ook een concurrerende wagen neer te zetten en dat werd de Corvair.

De uitgangspunten waren revolutionair: achterin lag een luchtgekoelde, vlakke zescylinder boxermotor, zodat de bouwhoogte zeer beperkt was. De hele auto was naar Amerikaanse begrippen zeer afwijkend, door de beperkte afmetingen, de motor die op en achter de achteras lag, de lage prijs (het goedkoopste model, de 500 ging weg voor minder dan 2000 dollar) en het mooie, vlakke model. In 1960 kwam de Corvair op de markt. Hij zou tot 1969 in productie blijven. Er werden in die eerste jaren steeds ongeveer 200.000 stuks verkocht, een aantal dat nogal verbazingwekkend was voor zo'n revolutionair model. Er volgden algauw een coupé, een tweedeurs, een stationcar en een cabriolet. De motorvermogens liepen op van 80 tot 180 pk. Er was een handgeschakelde drie- en een vierbak, alsmede een automaat.

Chevrolet Corvair Lakewood. Copyright Wiki-user Josephew
Chevrolet Corvair Lakewood. Copyright Wiki-user Josephew

Niet alles goud wat er blinkt
Er kwamen echter algauw een paar nadelen aan het licht. Om de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden had men nogal wat concessies gedaan op het gebied van wegligging en veiligheid. Een medewerker van de fabriek had er heel veel moeite voor gedaan om bepaalde aspecten veiliger en beter beheersbaar te maken, maar hij kreeg om budgettaire redenen geen poot aan de grond. Was was namelijk het geval? Net als de vroege Kever had de Corvair een pendelas achterin. Die constructie was in 1903 gepatenteerd door Edmund Rumpler en had een paar voordelen. De achterwielen waren niet door een vaste as met elkaar verbonden maar door twee ashelften met in het midden het differentieel. Die constructie had wel tot gevolg dat bij een hobbel in de weg de geometrie van de wielen veranderde: de onderkant van het wiel kwam naar binnen. Bij moderne auto's is juist het omgekeerde het geval, en terecht, dat is veel veiliger.

Dit gevoegd bij het grote gewicht achter de achteras maakte de auto heel staartlastig; er trad een enorm, slecht te beheersen overstuur op. Om dit deels te ondervangen schreef de fabriek een lage bandenspanning in de voorbanden voor, maar dat detail werd door vrijwel niemand opgemerkt. Bovendien lag die bandenspanning buiten de fabricagenorm van de bandenfabrikant. Overigens was door die lage bandenspanning de maximale bezetting van de auto eigenlijk beperkt tot 1, de bestuurder. Maar dat zei de fabriek er natuurlijk niet bij. Het gevolg van het negeren van de fabrieksvoorschriften was een groot aantal spectaculaire uitglijders met de Corvair, vaak met noodlottig gevolg. Er liepen dan ook een honderdtal processen tegen GM wegens vermeende gebreken aan de auto die tot de ongelukken hadden geleid.

Chevrolet Corvair uit 1960. Copyright Wiki-user sfoskett
Chevrolet Corvair uit 1960. Copyright Wiki-user sfoskett 

Enter Ralph Nader

Halverwege de jaren zestig sprong Ralph Nader hierop in door een boek te publiceren, getiteld “Unsafe at any speed”. Het boek had acht hoofdstukken, waarvan het eerste was ingeruimd voor de Corvair. Nader had een aantal dodelijke ongelukken met de Corvair gelinkt aan de gebrekkige wegligging en dat kwam hem op heel veel commentaar van GM te staan. De ad hominems en verdachtmakingen vlogen hem al vrijwel meteen om de oren. GM liet de beschuldigingen niet langs de koude kleren afglijden, in tegendeel. Alles werd uit de kast gehaald in 1965 en 1966, totdat de CEO van GM voor een subcommissie van de Senaat spijt moest betuigen voor het ongeoorloofd afbranden en lastigvallen van Nader. Het geld dat de laatste hiermee na de veroordeling van GM opstreek gebruikte hij voor het verder propageren van veiligheidsmaatregelen in auto's.

Overigens was GM niet zo dom om helemaal geen actie te ondernemen. Op de lijst met accessoires prijkte al snel een aantal zaken die het rijden met de Corvair een heel stuk veiliger maakten. De anti-rolstang voorin de auto die eerst uit kosten-overwegingen achterwege was gelaten, stond er ook op. In latere jaren werden al die voorzieningen standaard in de auto. In het model van 1964 was de hele pendelasconstructie niet meer terug te vinden en was de ophanging volledig onafhankelijk gemaakt. In 1971 werd eindelijk een officieel onderzoek gestart naar een viertal auto's van diverse Amerikaanse merken uit 1963 om na te gaan of de beschuldigingen van Nader hout sneden. Heel vreemd, maar alle ingrepen die GM in de loop van drie jaar had bedacht om de zaken veiliger te maken zaten ook in de testauto. De keurende instantie kwam dan ook tot een voor GM gunstige conclusie: de boel was veilig, tenminste volgens de normen van 1963, het productiejaar van de onderzochte wagens.

Hoe het afliep
GM had toch duidelijk last van Naders boek, want de verkopen liepen heel stevig terug naar iets boven de 100.000 per jaar in 1966, later nog veel minder. In 1969 was het helemaal afgelopen met de pret. Het model werd in de mottenballen gezet. Het had zo mooi kunnen zijn, want het was een heel gedurfd ontwerp voor die tijd. En het was een schandalig mooie auto. Die slachtoffer werd van heel erg foute beslissingen door de fabrikant. Nader had geen schuld aan het echec, al zei men dat nog tot in 2009, binnen de Amerikaanse autokringen. Nee, dat was GM zelf. Jammer. Voor wie dit verhaal toch wat magertjes vindt: u hebt gelijk, kijk op Wiki voor de Corvair en het boek ‘Unsafe at any speed’. Er is nog veel meer, dit was echt een notendopje vol.

Onze eigen Corvair, lachen is toegestaan
Mijn broer en ik hadden beiden ons rijbewijs gehaald in 1968. Dus moest er maar eens een auto komen, gefinancierd door pa die zelf geen rijbewijs bezat. We zagen een advertentie in de krant over een Chevrolet Corvair van 1960. Niet al te oud dus en de prijs was heel netjes. Kijk, dat was het wel, een Amerikaan, veel blik, dikke motor, lekker veilig. We gingen kijken en kopen. Het geval zag er heel redelijk uit, alleen de motor moest ietsje afgesteld worden, want af en toe knalde hij in de uitlaat. De verkoper, later onvindbaar moet zich de krampen hebben gelachen. Stelletje boertjes, ze trapten met open oogjes in zijn kletspraatjes, dus hij was het lijk mooi kwijt.

Want een lijk, dat was het. Een echte grafbak. Het was een dure cursus, een auto aan de buitenkant weer enigszins toonbaar en in ieder geval waterdicht maken, dat wel. Het begon al tijdens de thuisreis. Als de motor eenmaal warm was en je nam gas terug, dan klonken er oorverdovende knallen uit de uitlaat. Het leek wel een rijdende carbidbus. Nu snappen we dat: de hele chokekabel was foetsie, dus om het ding aan de gang te krijgen hadden ze de carburateur heel rijk afgesteld. Het beest zoop dan ook als een tempelier. Maar niet getreurd, in Hilversum zat een GM-dealer die de zaak verhielp. De kosten beliepen een vermogen, maar pa dokte.

Chevrolet Corvair Monza, 1969. Copyright Wiki-user Vegavairbob
Chevrolet Corvair Monza, 1969. Copyright Wiki-user Vegavairbob

De cursus Corvair-onderhoud
We hadden de auto op een droge dag gekocht, maar bij regen waren de ervaringen toch een beetje anders. In de passagiersstoel werd tijdens een regenbui je hele onderstel kletsnat. De boel lekte als een zeef. Ook op heel veel plekken elders op de auto bleek de verf de carrosserie bij elkaar te houden. Maar goed, je bent jong en enthousiast en het is de eerste auto, een Amerikaan nog wel, dus je koopt glasvezelmatjes en polyester. Veel, heel veel. Ik heb dat procédé van roest weghalen en de gaten dichten met glasvezel van zo dichtbij meegemaakt (want wekenlang zelf gedaan, onder luid gekanker en gezucht) dat ik nog steeds een traumatische ervaring beleef als ik het toegepast zie worden. Wat een gore, totaal uitzichtloze rotbaan is dat! De roest zat letterlijk overal. Alleen het dak was min of meer dicht.

En die wegligging... Dat verhaal over die lage bandenspanning weet ik pas sinds 2 september 2013, gisteren dus. Onze banden werden dus rondom gewoon op 2,5 bar gepompt, voor de voorbanden zowat de helft te hoog om enigszins veilig te kunnen karren. Op een dag reden we op de provinciale weg de hoek bij het verkeerslicht om. Er lag een heel dun laagje sneeuwtroep. Mijn broer gaf voorzichtig een heel klein beetje gas. Ik knipperde met mijn ogen en in die tijd bleken we opeens achterstevoren te rijden. Beetje overstuur? Dat kun je wel zeggen, denk ik.

Hoe moesten we dat nou weer onder de knie krijgen? Ah, wacht, er zit te veel gewicht achterin en te weinig voorin. Aan dat gewicht achterin kon je weinig doen, want de motor moest er wel in blijven. Maar voorin wat meer gewicht? Dat was ons als aannemerszonen best toevertrouwd. Klep voorin open, het reservewiel eruit en daar zagen we een heel diepe kofferruimte. Onderin werd de ruimte sterk kleiner door de wielkasten. We legden een stukje plasticfolie onderin en stortten 150 kilo beton in de ruimte, met bovenop een paar stalen beugels om de klont eruit te kunnen hijsen. En kijk, dat hielp wel wat. Bert heeft inmiddels wat foto's van de Corvair opgedoken en in het artikel geplonst; de onze was de derde van boven.

Maar een vreselijke grafbak bleef het natuurlijk. Na een paar maanden werd het beest afgedankt en vervangen door een andere grafkar, ook een Chevrolet maar nu een Bel Air. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Dat volgt nog, in een gewone column.

Van Gaal geeft Sneijder basisplek tegen Estland

Wesley Sneijder krijgt vrijdag een basisplaats in het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Estland. Dat vertelde bondscoach Louis van Gaal woensdag op een persconferentie. Sneijder was in eerste instantie niet opgeroepen, maar werd als vervanger van de geblesseerde Georginio Wijnaldum toch bij de selectie gehaald.

Sneijder krijgt de voorkeur boven Adam Maher, die volgens Van Gaal uit vorm is. De middenvelder van PSV kwam net als Sneijder later bij de selectie. Maher verving de aan zijn hamstring gekwetste Rafael van der Vaart. "'Als er iemand wegvalt, moet er een nieuwe komen. Na Wijnaldum is Sneijder de beste keus", verklaarde Van Gaal.

De middenvelder van Galatasaray beheerst al maanden het nieuws over Oranje. Sneijder werd vorige maand tegen Portugal voor het eerst gepasseerd, omdat hij volgens Van Gaal niet fit is. Tijdens de oefentrip naar Azië werd hem eerder al zijn aanvoerdersband ontnomen.

Volgens Van Gaal is Sneijder op de weg terug, maar staat hem nog wel het nodige werk te wachten. Vooral bij balverlies moet Sneijder verbeteren. "Het probleem van Sneijder zit hem in het mee terugverdedigen. Ik heb tegen hem gezegd: de eerste keer dat jij een bal verovert, zie jij een juichende coach langs de lijn."

Van Gaal kon woensdag tijdens de training over zijn volledige selectie beschikken. Arjen Robben, die dinsdag apart trainde, deed dus ook mee. Opvallend was dat het B-team tijdens een trainingspartij met 2-0 won van het A-team.

Oefenlevel en meer in Battlefield 4

Lars Gustavsson van DICE heeft vandaag bekendgemaakt dat Battlefield 4 een 'oefenlevel' zal krijgen waar spelers verschillende voertuigen kunnen uitproberen. Met een beetje geluk zullen er dan minder teamleden in het spel overlijden door crashes met voertuigen.

Naast het oefenlevel is er meer informatie vrijgegeven. Er zullen bijvoorbeeld geen bots in het spel aanwezig zijn. Er zit ook geen 'dinosaur'-mode in, alhoewel de ontwikkelaar het ongelovelijk sexy vond klinken. DICE is aan het kijken en aan het testen of Remote Play met de PS Vita kan werken voor Battlefield 4, alhoewel is het niet het plan om de Commander-mode op de Vita te gebruiken.

In commander-mode is het mogelijk om de spelers op verschillende manieren te ondersteunen met bijvoorbeeld het geven van voertuigen of het afschieten van raketten. Maar mocht je een waardeloze commandant zijn dan kunnen teamleiders uit het spel je er uit schoppen. Commander-mode is ook bruikbaar op de console en pc naast de tablets.

Het concept van Levolution zal terugkomen op elke multiplayermap en zullen geen 'timed' events zijn. Als spelers bepaalde dingen vernietigen dan kan dit invloed hebben op het level. Bekijk hieronder gameplaybeelden van Battlefield 4 met commentaar van Gustavsson en lees hier en hier meer informatie over de features van het spel.

Kinderlokker vast voor seksafspraak met kind

Een 31-jarige man uit Rijswijk is aangehouden voor het maken van seksafspraakjes met een minderjarig meisje via internet. De man had via Facebook contact gelegd met het meisje. Haar moeder schakelde de politie in toen ze daarachter was gekomen, laat de politie woensdag weten.

De online kinderlokker werd vrijdag gearresteerd toen hij op een afspraak met het meisje verscheen. De twee gaven aan 'verkering' te hebben. Ze hadden al eens eerder afgesproken. De politie wil over het meisje alleen kwijt dat ze uit Brabant komt.

De man wordt verdacht van grooming, het via internet contact zoeken met iemand van onder de 16 jaar met seks als doel. De politie onderzoekt of de man daadwerkelijk seks met het meisje heeft gehad. De computer van de Rijswijker is in beslag genomen.

Obama vindt actie SyriŽ als verzet in WO2

De Amerikaanse president Barack Obama ziet gelijkenis tussen het verzet van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg tegen de jodenvervolging en optreden tegen het bewind in Syrië. De heldendaden van Wallenberg herinneren eraan 'dat het niet alleen in ons vermogen ligt om getuige te zijn, maar ook om in te grijpen', zei Obama woensdag in Stockholm.

Obama sprak na afloop van zijn bezoek aan een Wallenberg-tentoonstelling en de Grote Synagoge in de Zweedse hoofdstad. Donderdag reist hij door naar de G20-top in Rusland. Obama stelt alles in het werk om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de regering van de Syrische president Bashar Assad de recente gifgasaanval bij Damascus op haar geweten heeft. Het Witte Huis vindt dat daarom een vergeldingsaanval op Syrië gerechtvaardigd en nodig is.

Wallenberg, in de Tweede Wereldoorlog diplomaat van het neutrale Zweden, wist het leven van ten minste twintigduizend joden te redden door hun Zweedse reispapieren te verschaffen of hen onder te brengen op onderduikadressen. Hij werd in 1945 door het Rode Leger opgepakt en verdween spoorloos.

Rodney Sneijder na gesprek met Koeman terug bij RKC

Rodney Sneijder sluit weer aan bij de selectie van het eerste elftal van RKC Waalwijk. Dat is de uitkomst van een gesprek met trainer Erwin Koeman, meldt de eredivisionist op de clubsite. Sneijder raakte dit seizoen op een zijspoor bij RKC en stond nog geen minuut op het veld.

Sneijder is blij dat er een punt gezet kan worden achter de afgelopen periode. "In het gesprek heb ik aangegeven dat ik voor de volle honderd procent gemotiveerd ben en dat ik wil gaan voor mijn kans bij RKC", laat de broer van Wesley weten. "Ik wil van waarde zijn voor de ploeg en mijn steentje bijdragen aan wat hopelijk een succesvol seizoen gaat worden."

RKC hoopte Sneijder tijdens de afgelopen transferperiode te verkopen. Toen dat niet lukte, werd besloten om met elkaar in gesprek te gaan. De middenvelder heeft in Waalwijk nog een contract tot het einde van het seizoen.

Betalen voor online opslaan Pokťmon

Tegen betaling kunnen gamers hun verzamelde gamefiguurtjes uit verschillende Pokémon-spellen voortaan online opslaan. Daarvoor moet een app geïnstalleerd worden op de Nintendo 3DS of 2DS. De zogeheten Pokémon Bank moet dit jaar nog verschijnen, maar de Japanse gamegigant heeft nog geen prijs genoemd.

Spelers kunnen met Pokémon Bank drieduizend Pokémon-wezentjes online opslaan en op elk willekeurig moment oproepen in de spellen Pokémon X of Pokémon Y voor de Nintendo 3DS. Personages uit oudere spellen, Pokémon White, Black, White 2 en Black 2, kunnen worden overgezet met de applicatie Pokémon Transporter.

Pokémon X en Y zijn de eerste spellen in de langlopende Pokémon-reeks waarin spelers in een driedimensionale wereld rondlopen. In alle voorgaande games werden de avonturen van de Pokémon-trainers vanuit vogelperspectief gespeeld. De twee Pokémon-spellen liggen vanaf 12 oktober in de winkel voor de Nintendo 3DS.


Betalen voor online opslaan Pokémon

Westerhof verrast Sela in Alphen aan den Rijn

Boy Westerhof heeft woensdag voor een verrassing gezorgd bij het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De geboren Assenaar elimineerde in de eerste ronde de als tweede geplaatste Dudi Sela uit Israël. Het werd 7-5, 6-3 voor de mondiale nummer 272, die op de wereldranglijst bijna tweehonderd plekken lager staat dan Sela.

Naast Westerhof wisten nog drie Nederlanders de eerste ronde te overleven. Thomas Schoorel versloeg met 6-3, 6-2 de Duitser Peter Torebko, terwijl Matwé Middelkoop de Fransman Grégoire Burquier slechts twee games gunde: 6-0, 6-2. Tot slot rekende Alban Meuffels in een Nederlands onderonsje af met Milaan Niesten: 7-5, 7-5.

Voor Jelle Sels viel het doek. De jonge Alphenaar ging in drie sets onderuit tegen de Spanjaard Jordi Samper Montaña: 7-5, 3-6, 2-6. Later woensdag komt nog drievoudig winnaar Jesse Huta Galung in actie.

[Vuelta] Cancellara wint tijdrit, Nibali pakt rood

Fabian Cancellara heeft de tijdrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Zwitserse specialist voltooide de 38,8 kilometer lange elfde etappe met start en finish in Tarazona in precies 51 minuten. Vincenzo Nibali reed de vierde tijd en had daaraan voldoende om de rode leiderstrui over te nemen van Chris Horner.

Cancellara was 37 seconden sneller dan regerend wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. Klimmer Domenico Pozzovivo werd op bijna anderhalve minuut verrassend derde, net voor Nibali. Stef Clement was met een achterstand van 2.24 minuten op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

Horner begon met een voorsprong van 43 seconden aan de tijdrit, maar verspeelde die marge ruimschoots. De Amerikaan, ploeggenoot van Cancellara bij Radioshack, duikelt in het klassement van de eerste naar de vierde plaats. Zijn achterstand op Nibali bedraagt 46 seconden.

Nicolas Roche is op 33 seconden de naaste belager van de drager van de rode trui. Alejandro Valverde staat derde, in dezelfde tijd als Horner. Laurens ten Dam is op de achttiende plaats de beste Nederlander.

Nibali droeg deze Vuelta al vijf dagen het rood. Hij verspeelde de trui na afloop van de achtste etappe. De 28-jarige Haai van Messina won de Ronde van Spanje in 2010.

Jared Harris in The Man From U.N.C.L.E.

Mad Men-acteur Jared Harris heeft een rol te pakken in de verfilming van The Man From U.N.C.L.E. De film is gebaseerd op de gelijknamige succesvolle tv-serie uit de zestiger jaren en wordt geregisseerd door Guy Ritchie. De acteur was eerder als Professor Moriarty te zien in Ritchie's Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Naast Harris zien we Henry Cavill als agent Napoleon Solo en Armie Hammer als agent Illay Kuryakin. De twee agenten werken in opdracht van de United Network Command for Law and Enforcement (U.N.C.L.E.). Ook Alicia Vikander en Hugh Grant hebben een rol in de spionagefilm.

De opnames van The Man From U.N.C.L.E. zullen op 9 september van start gaan in Engeland, waarna ook opnames zullen volgen op locatie in Rome en Napels. De film, die zal worden uitgebracht door Warner Bros. zal worden geproduceerd door John Davis (Chronicle), Steve Clark-Hall (RocknRolla), Guy Ritchie en Lionel Wigram. De twee laatstgenoemden schreven ook het scenario voor The Man From U.N.C.L.E.

Europese beurzen met eindsprint op winst

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag dankzij een eindsprint met winst. Twee uur voor het slot stonden de meeste graadmeters nog op verlies. De beurshandel werd lange tijd gedicteerd door de angst voor militair ingrijpen in Syrië en Ryanair zette met een winstwaarschuwing de luchtvaartsector onder druk.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 368,26 punten en de MidKap-index won 0,6 procent tot 543,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen enigszins achterbleef met een plus van 0,1 procent.

"Het was redelijk stil op de beurzen. De Syrische kwestie hangt als een grauwsluier boven de markt. Onderliggend was de teneur niet zo slecht, met positieve factoren vanuit de economie en de recente overnameberichten", zei analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. Volgens hem wachten beleggers ook op het rentebesluit van de ECB op donderdag en op het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt.

Philips was de hele dag boven aan de AEX te vinden. Het fonds steeg 2,7 procent zonder direct aanwijsbare reden. Dinsdag stelden analisten van Rabobank dat het aandeel nog steeds ondergewaardeerd is. Beleggers zouden onder meer te weinig oog hebben voor het forse potentieel van het onderdeel Consumer Lifestyle.

In Dublin ging Ryanair 11 procent onderuit. De Ierse prijsvechter vreest dat de winst dit lopende boekjaar aan de onderkant van de afgegeven winstverwachting uitkomt, of zelfs iets lager wordt. Volgens Ryanair is er in de afgelopen weken sprake is van een lagere vraag naar vliegreizen. Ook heeft het bedrijf te kampen met toenemende prijsconcurrentie en negatieve wisselkoerseffecten. In Londen verloor easyJet meer dan 5 procent en in Amsterdam daalde Air France-KLM 0,7 procent.

Delhaize verloor in Brussel 7,5 procent na de aankondiging van een machtswisseling. De Nederlander Frans Muller volgt op 8 november Pierre-Olivier Beckers, die met pensioen gaat, op als bestuursvoorzitter. Roland Smith stopt per direct als topman van Delhaize America. Vooral dat nieuws viel volgens analisten slecht bij beleggers.

De euro was 1,3213 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 107,63 dollar per vat. Brent zakte 0,4 procent tot 115,22 dollar.

Europese beurzen met eindsprint op winst
Europese beurzen met eindsprint op winst (Foto: ANP)

'Jack Nicholson met pensioen'

Hollywood legende Jack Nicholson is met pensioen. Na zo'n 55 jaar films te hebben gemaakt is de inmiddels 76-jarige acteur er helemaal klaar mee. Het nieuws gerucht werd bekendgemaakt door RadarOnline.com, die dit van een 'betrouwbare bron' in Hollywood hebben vernomen.

Dezelfde bron weet ook te melden waarom Nicholson uit het filmvak stapt. De 76-jarige acteur heeft namelijk last van geheugenverlies en heeft zodoende moeite om zijn teksten te onthouden. De drievoudige Oscar-winnaar was in 2010 voor het laatst op het witte doek te zien in de film How Do You Know. Nicholson was onlangs nog gevraagd voor een hoofdrol in de film Nebraska, maar liet weten daar geen interesse in te hebben.

Nicholson begon zijn loopbaan in de vijftiger jaren als assistent van de beroemde animators William Hanna en Joseph Barbera bij MGM. In 1958 maakt de acteur zijn debuut in de film The Cry Baby Killer van regisseur Jus Addiss, waarin hij in de titelrol te zien was. Sindsdien was Nicholson in vele tientallen films te zien, waaronder klassiekers zoals The Little Shop of Horrors (1960), Easy Rider (1969), One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975), The Shining (1980), Mars Attacks (1996) en The Bucket List (2007).

"Jack is niet van plan zich terug te trekken uit de schijnwerpers. Hij trekt zich niet terug uit het publieke leven. Hij wil alleen geen eerbetoon," zegt de bron tegen RadarOnline. "Hij is blij dat hij nu lid kan worden van het gepensioneerdenclubje, net zoals Sean Connery." Woordvoerders van Jack Nicholson hebben nog niet officieel gereageerd op dit bericht.

Wargame AirLand Battle ook naar Mac & Linux

De nieuwe game van Eugen Systems,bekend van de RTS-game R.U.S.E, is vanaf nu ook beschikbaar op Mac & Linux. WarGame AirLand Battle (ja, het is een mondvol) was al vanaf mei beschikbaar als early access, maar kwam gisteren officiëel uit, samen met de Mac & Linux-versie.

De game is een van de vele cross-platform titels die sinds kort verschijnen, omdat Valve's populaire gameplatform Steam voortaan ook een Linux-versie heeft. Spelers die de game op Steam kopen, krijgen automatisch toegang tot alle versies. Echter is het nog wel wachten tot de écht grote jongens hun games ook op Linux uit gaan brengen, voordat het echt een succes wordt.

WarGame AirLand Battle is een real-time strategy game, waarbij de speler slechts een klein aantal units beheerd. In tegenstelling tot de meeste RTS-games speel je dus met veel mensen en met maar weinig units, in tegenstelling tot één tegen één met honderden units. De game speelt zich af in een een alternatieve werkelijkheid vlak na de Koude Oorlog, waarbij in 1985 een massale oorlog ontstaat. Spelers kunnen dan ook uit een grote hoeveelheid units van de jaren 80 kiezen, en zijn zowel land-, lucht- als marineunits beschikbaar.

Man beft clitoris eraf

Edwin Osiris C.R. uit L'Hospitalet de Llobregat is door de rechtbank van Barcelona voor vijf jaar op water en brood gezet. De Spanjool heeft tijdens een befbeurt de clitoris van zijn vrouw afgebeten.

De beste man was maar liefst 12 jaar getrouwd en heeft ook twee koters bij haar verwekt. Op 6 maart vorig jaar besloot hij zijn echtgenote naar de slaapkamer te slepen. Hij zou haar verwennen met een ouderwetse befbeurt.

Met zijn hoofd tussen haar dampende dijen zette Carlos ineens zijn tanden in de mossel van zijn vrouw. Ondanks haar geschreeuw ging hij nog een tandje verder. Hij beet haar kittelaar en een van haar schaamlippen af, en spuwde ze uit op de vloer.

Hierna nam Carlos de benen, en vluchtte het land uit. Ruim drie weken later werd hij alsnog opgepakt.

Deze week sprak de rechter hem vrij voor genitale mutilatie. Haar poes werkt namelijk nog. Wel is hij schuldig bevonden aan mishandeling, een vergrijp dat hem vijf jaar cel oplevert. Ook moet Carlos zijn inmiddels ex-vrouw 21 ruggen overmaken.

Nederland en Vlaanderen samen in strijd tegen water

Nederland en Vlaanderen werken de komende jaren opnieuw samen om overstromingen van de Maas tegen te gaan. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) en haar Vlaamse ambtgenote Hilde Crevits tekenden woensdag een verklaring met afspraken voor het gebied waar de Maas Nederland binnenkomt.

Na de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 gingen Vlaanderen en Nederland samen aan de slag om de inwoners goed te beschermen. Sinds 2007 is aan de Vlaamse kant de Maas verruimd, onder meer met Nederlands geld.

In plaatsen aan beide zijden van de grens, waaronder Maastricht, is de hoogwaterstand door de maatregelen met decimeters gezakt. Op sommige plaatsen liep de daling op tot zestig centimeter. Hierdoor wordt het overstromingsrisico in Zuid-Limburg verminderd naar één keer in de 250 jaar.

Regiobank wil flappentap terug in dorpen

De Regiobank begint een proef om dorpen weer te voorzien van een geldautomaat. Dat bevestigt een woordvoerder van de dochter van SNS Reaal woensdag.

De op kleine dorpskernen gerichte bank wil de geldautomaten exploiteren in samenwerking met gemeenten of winkeliersverenigingen. De bank neemt de kosten van het apparaat zelf voor zijn rekening, maar de exploitatiekosten zouden moeten worden gedeeld.

Voor de proef zijn vijf losstaande automaten aangeschaft en is een aantal gemeenten in Zeeland, Limburg en Brabant aangeschreven. De flappentappen moeten een plek krijgen in bijvoorbeeld een buurtsuper of een buurthuis met zo lang mogelijke openingstijden. Na een jaar wordt de proef geëvalueerd. Regiobank verwacht uiteindelijk tientallen automaten te kunnen plaatsen.

Het aantal geldautomaten is in Nederland sinds 2008 met dertien procent gedaald. Vooral in dorpen moeten bewoners nu verder reizen voor contant geld, bleek eerder dit jaar uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Het aantal pinautomaten daalt doordat banken de exploitatie niet langer rendabel achten. Veel consumenten regelen hun bankzaken online en daardoor is er minder behoefte aan contant geld. Volgens de woordvoerder van Regiobank is dat in kleine kernen echter minder het geval.

Kim-Lian presenteert tienershow voor AvroTros

Kim-Lian van der Meij gaat het tv-programma Wij Zijn de Beste! presenteren. In de AvroTros-spelshow nemen jongens en meisjes in de leeftijd van rond de 12 en 13 jaar het tegen elkaar op, heeft de fusieomroep woensdag bekendgemaakt.

Een groep vrienden en een groep vriendinnen gaan de strijd aan in een aantal doe- en kennisrondes. Zo wordt getest hoe goed de jongens en meisjes onder stress werken. De groepen worden naarmate de show vordert uitgedund.

Wij Zijn de Beste! wordt vanaf medio 2014 uitgezonden in kinderblok Zapp op Nederland 3.

Bolt stopt na Rio 2016

Topsprinter Usain Bolt zal na de Olympische Spelen een einde aan zijn loopban maken. Dit liet de Jamaicaan vandaag weten in Brussel, hier zal Bolt de Memorial Van Damme lopen.

Eerder al gaf Bolt aan dat hij in Rio wederom voor drie gouden medailles gaat. "Het is dan denk ik een mooi moment om te stoppen. Op een hoogtepunt en na zo lang te hebben gedomineerd. Als ik tot de allergrootsten als Muhammad Ali en Pele wil horen, dan moet ik de beste blijven totdat ik ophoud", aldus Bolt

Volgend seizoen zal Bolt wederom een gooi naar het wereldrecord op de 200 meter doen. "Als ik blessurevrij blijf, kun je mij dat wereldrecord zien verbeteren', zei Bolt, die het wereldrecord op de dubbele sprint met 19,19 in bezit heeft. 'Mijn techniek is sterk verbeterd, dus ik durf daar wel voorspellingen over te doen. De 100 meter is een ander verhaal; het zal erg moeilijk worden om mijn wereldrecord van 9,58 aan te scherpen."

Ook PvdA wil veel SyriŽrs opvangen

Regeringspartij PvdA vindt dat ons land Syrische vluchtelingen "ruimhartig" moet opvangen. Dat schrijft het Tweede Kamerlid Marit Maij op de website van de partij. Door de oorlog zijn al meer dan 2 miljoen Syriërs op de vlucht geslagen.

Verder moet de regering volgens Maij royaal zijn voor Syriërs die een visum aanvragen om hier bij familie op verhaal te komen. Ook wil ze dat Syriërs die hier asiel aanvragen, "snel en ruimhartig" beoordeeld worden.

Het kabinet onderzoekt momenteel de opvang van Syrische vluchtelingen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei in juni dat 250 vluchtelingen uit Syrië zich in Nederland mogen vestigen.

Rol Nederland gifgas SyriŽ blijft onduidelijk

Of door Nederland geleverd glycol in Syrië is gebruikt als grondstof voor gifgas, is nu niet te achterhalen. Dat antwoordt minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) op vragen van D66. Glycol valt niet onder het Chemisch Wapenverdrag. Bovendien is de ambassade in Damascus dicht en is Syrië op dit moment te onveilig.

Nederland leverde de stof, waarmee ook antivries kan worden gemaakt, tot 2010 jarenlang aan Syrië, ondanks waarschuwingen van de Verenigde Staten. Ploumen heeft de stof inmiddels op een lijst met stoffen geplaatst die niet naar Syrië mogen worden geëxporteerd.

De minister had tijdens een debat in juli toegezegd te kijken of het mogelijk is te onderzoeken wat er met de glycol is gebeurd. "Die mogelijkheden zijn helaas beperkt", schrijft de minister woensdag.

Omdat Syrië geen partij is bij het Chemisch Wapenverdrag, kan de OPCW er geen onderzoek instellen. Nederland kan door de gesloten ambassade en de veiligheidssituatie in het land ook geen onderzoekers sturen. "Als de situatie verandert, zal ik opnieuw bekijken of een onderzoek mogelijk en wenselijk is", aldus Ploumen.

Tientallen bij pedoprotest in Deventer

Op het protest in Deventer tegen pedofilie zijn woensdagmiddag tientallen mensen afgekomen. De demonstranten hadden spandoeken bij zich en liepen een protestmars naar het stadhuis, waar ze werden toegesproken door burgemeester Andries Heidema (ChristenUnie). De demonstratie verliep rustig.

De demonstranten werden vorige week via Facebook opgeroepen zich te verzamelen nadat oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn Marthijn Uittenbogaard in de stad was gezien. Uittenbogaard werd tijdens zijn bezoek belaagd toen jongeren hem herkenden.

Een grote groep verzamelde zich donderdag- en vrijdagavond bovendien voor een flat omdat ze dachten dat Uittenboogaard daar verbleef. De groep eiste dat de oud-bestuurder de stad zou verlaten en richtte daarbij onder meer vernielingen aan. Uittenboogaard woont echter niet in Deventer en liet zelf weten de stad slechts twee dagen te hebben bezocht met een vriend.

Heidema liet eerder in een verklaring al weten begrip te hebben voor de onrust, maar niet voor ongeregeldheden. "Het kan niet zo zijn dat mensen deze bezorgdheid aangrijpen om anderen te bedreigen of vernielingen aan te richten", schreef hij zaterdag op de website van de gemeente. "Inwoners zijn vrij om initiatieven te nemen om hun bezorgdheid te uiten zolang de veiligheid en de openbare orde in de wijk en de stad niet in gedrang komen."

OM niet-ontvankelijk in zaak coffeeshops Maastricht

Justitie is niet-ontvankelijk in een zaak tegen veertien medewerkers en eigenaren van coffeeshops in Maastricht voor de verkoop van softdrugs aan buitenlanders. Volgens de politierechter dient de vervolging geen strafrechtelijk maar een gemeentelijk belang, waar het strafrecht niet voor bedoeld is. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

De politierechter verwees woensdag naar een uitspraak van de Maastrichtse rechtbank in april, waarbij werd bepaald dat de gemeente Maastricht coffeeshop Easy Going een jaar eerder ten onrechte had gesloten. Het besluit was toen onvoldoende gemotiveerd. Volgens de politierechter is het nog onduidelijk of het zogeheten ingezetenencriterium in strijd is met enige rechtsregel.

Het OM laat weten verrast te zijn door de uitspraak van de politierechter, omdat de rechtbank in Maastricht in een soortgelijke zaak eind juni eerder wel uitspraak deed tegen eigenaren en beheerders van coffeeshops. "De eerder door dezelfde rechtbank ingezette lijn wordt daarmee niet wordt doorgezet", aldus de woordvoerder van het OM, dat verder vindt dat nu ook voor de verdachten nu onduidelijkheid bestaat.

De veertien verdachten stonden woensdag terecht wegens de verkoop van sofdrugs aan niet-ingezetenen. Justitie had eerder op de dag voorwaardelijke werkstraffen en boetes tot 2500 euro geëist.

Boek: De waarheid over Don Vito - Berta Marsť

Het zou je maar gebeuren. Twee weken op de hond van je beste vriendin moeten passen die een vakantie in een luxe resort heeft gewonnen. Om het beest op de eerste dag al in een onbewaakt moment plat te laten rijden door een auto. Moet je het slechte nieuws bij het eerste het beste telefoontje van je vriendin al brengen om daarmee haar vakantie vakkundig om zeep te helpen of niet? Of besluiten het te verzwijgen en mooi weer te spelen zoals hier het geval is? Verteerd door schuldgevoel neemt de oppas steeds meer absurde beslissingen om het onzalige moment van de waarheid maar niet aan te hoeven laten breken. 

Esther Vergeer genomineerd voor award

Esther Vergeer maakt kans op een Paralympic Sport Award. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité woensdag laten weten. De rolstoeltennisster, die in februari een punt zette achter haar carrière, is een van de vijf genomineerden. De prijs wordt op 23 november tijdens een ceremonie in Athene uitgereikt.

Vergeer krijgt in de categorie voor beste vrouwelijke gehandicapte sporter concurrentie van atletes Yunidis Castillo en Terezinha Guilhermina, schermster Yu Chui Lee en boogschutster Zarah Nemati. Er zal vooral worden gekeken naar de prestaties op de Paralympische Spelen van vorig jaar in Londen, waar Vergeer twee keer goud pakte.

Marlou van Rhijn werd genomineerd in de categorie beste vrouwelijke debutante. De atlete met geamputeerde onderbenen die tijdens de Spelen de bijnaam Blade Babe kreeg, won in Londen goud op de 200 meter. De uitreiking van de Paralympic Sport Awards vindt eens in de twee jaar plaats.

Richard Kind krijgt wildcard KLM Open

Richard Kind heeft een wildcard gekregen voor het KLM Open. Dat heeft de organisatie van het golftoernooi, dat van 12 tot en met 15 september in Zandvoort wordt gehouden, woensdag bekendgemaakt. Kind was vorig jaar op een gedeelde 21e plaats de beste Nederlander.

In totaal zijn er dit jaar zestien Nederlanders van de partij op de Kennemer Golf & Country Club. Daarvan zijn er nu vijftien bekend. De laatste plaats moet nog via een wildcard worden toegewezen. Maarten Lafeber was in 2003 de laatste Nederlandse winnaar.

Ook Dominic Foos en Tomas Pieters werden via een wildcard aan het deelnemersveld toegevoegd. De 16-jarige Duitser en de 21-jarige Belg gelden als grote beloften.

Meuffels, Middenkoop en Schoorel winnen in Alphen

Thomas Schoorel, Matwé Middelkoop en Alban Meuffels hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het Challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. Schoorel(ATP-253) won met 6-3 en 6-2 van de Duitser Peter Torebko (ATP-374) en treft nu de Italiaan Riccardo Bellotti (ATP-231).

Belotti schakelde verrassend de als vijfde geplaatste Belg Olivier Rochus (ATP-142) uit. Het werd 6-7(2), 6-4 en 6-4. Matwé Middelkoop gunde zijn opponent  Gregoire Burquier (Fra, ATP-240) slechte twee games. De setstanden waren 6-0 en 6-2. Hij treft nu de als eerste geplaatste Daniel Gimeno-Traver (ATP-61) uit Spanje of de Fransman David Guez (ATP-167).

Qualifier Meuffels (ATP-750) versloeg in een Nederlands onderonsje Miliaan Niesten (ATP-525) met tweemaal 7-5. Meuffels speelt in de tweede ronde tegen de zevende geplaatste Simon Greul (Dui, ATP-161) of de Tsjechische qualifier Marek Michalicka (ATP-534).

Xbox One vanaf 22 november verkrijgbaar

Microsoft heeft zojuist aangekondigd dat Xbox One vanaf 22 november in dertien landen verkrijgbaar zal zijn. Helaas zit Nederland daar niet bij en staat de lanceerperiode hier nog steeds op een vage 2014.

Australië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Mexico, Nieuw Zeeland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten zijn de dertien landen waar de nieuwe console vanaf 22 november wel verkrijgbaar is. Een bijzondere datum, want de voorloper, Xbox 360, kwam op 22 november 2005 uit.

Xbox One, Day One

Nog drie jaar lang nieuwe spellen voor Xbox 360

Gamers met een Xbox 360 kunnen nog drie jaar nieuwe spellen verwachten voor de in 2005 uitgebrachte spelcomputer. Er zijn nog zeker honderd spellen in de maak, waaronder het managementspel Zoo Tycoon en het avonturenspel Fable Anniversary. Dat zei Microsoft/topman Yusuf Mehdi tegenover investeerders tijdens de Citi Global Technology Conference.

Op dit moment is de Xbox 360 volgens Mehdi erg winstgevend. Dit komt onder meer door de dalende productiekosten en het enorme aanbod aan spellen. Dat zou de Xbox 360 interessant maken voor een breed publiek.

De productie van de inmiddels bijna acht jaar oude spelcomputer komt ergens in 2016 stil te liggen. Tegen die tijd is de nieuwe Xbox One, die in november op de markt moet verschijnen, drie jaar verkrijgbaar. Hiermee kiest Microsoft een zelfde beleid als Sony, dat de Playstation 3 naast de Playstation 4 laat bestaan.

De Xbox 360 is wereldwijd 78,3 miljoen keer verkocht. Dat is iets minder dat de Playstation 3, waarvan 78,8 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Nintendo is met de Nintendo Wii, met bijna honderd miljoen verkochte spelcomputers, het meest succesvol.

Kijk even mee met XCOM: Enemy Within

2K Games heeft de eerste gameplaybeelden van XCOM: Enemy Within vrijgegeven in een videowalkthrough van de demo die op PAX en Gamescom te zien was.

In de video laat Ananda Gupta je nieuwe wapens, vijanden en abilities zien van de nieuwe MEC-unit en de genetisch gemanipuleerde soldaten.

Lees ook de preview naar aanleiding van onze hands-on sessie. XCOM: Enemy Within komt 15 november uit op PlayStation 3, Xbox 360, pc en Mac.

Gelimiteerde Pokťmon-3DSen aangekondigd

Tijdens de Pokémon Direct-presentatie van vandaag zijn gelimiteerde edities van de Nintendo 3DS XL aangekondigd met daarop afbeeldingen uit Pokémon X en Pokémon Y.

Deze Nintendo 3DS-systemen zijn in Europa vanaf 27 september verkrijgbaar in de kleuren rood en blauw met de nieuwe legendarische Pokémon Xerneas en Yveltal.

De spellen Pokémon X en Pokémon Y zijn apart verkrijgbaar vanaf 12 oktober, exclusief voor Nintendo 3DS.

'Volgende week aankondiging nieuwe iPhone'

Apple heeft een iPhone-event aangekondigd voor 10 september. Eerder waren er al geruchten dat Apple op die datum de nieuwe iPhone-modellen zou aangekondigen.

De verwachting is dat Apple een officiële releasedatum zal aankondigen voor iOS 7, het nieuwe besturingssysteem. De kleuren in de uitnodiging van Apple zouden hiernaar verwijzen. Ook zouden de iPhone 5S en iPhone 5C, een budgetvariant, aangekondigd worden.

De aankondiging komt bijna een jaar na de onthulling van de iPhone 5 op 12 september 2012. De exacte verbeteringen die die nieuwe modellen krijgen zijn nog onbekend, maar er gaan geruchten dat de iPhone 5S een vingerafdrukscanner zal hebben en dat de goedkopere variant 5C in verschillende felle kleuren te koop zal zijn. De iPhone 5C zou overigens gemaakt zijn van plastic en glasvezel.

Het evenement begint om 10 uur 's morgens Californische tijd, wat neerkomt op 7 uur 's avonds Nederlandse tijd.

iPhone-uitnodiging Apple

Hoddle wil beperking buitenlanders Premier League

Glenn Hoddle wil dat er paal en perk wordt gesteld aan het aantal buitenlanders in de Premier League. Dat liet de voormalig bondscoach van Engeland weten aan Sky Sports. "Helaas worden we tegengewerkt door rechtbanken in Europa, maar om succesvol te zijn met de nationale ploeg moet er iets gebeuren."

De afgelopen transferperiode werden er door de zeven beste Engelse clubs 41 spelers aangetrokken. Alleen Gareth Barry (Everton) en Tiago Llori (Liverpool) hebben een Engels paspoort. "Het is echt zorgwekkend", vindt Hoddle. "We hebben buitenlandse eigenaars, die buitenlandse trainers aantrekken. Zij trekken vervolgens weer buitenlandse spelers aan."

Hoddle, bondscoach tussen 1996 en 1999, ziet de Engelse talenten steeds verder in de verdrukking komen. "Arsenal koopt Mesut Özil, maar wat betekent dat voor Jack Wilshere. Hij is een van onze beste jonge spelers. En dan Ross Barkley bij Everton. Hij is een geweldig talent en kan in de toekomst voor Engeland spelen, maar dan moet zijn club hem wel de kans geven."

Volgens Hoddle is zijn collega Roy Hodgson niet te benijden. "Het is een zwaar beroep om bondscoach van Engeland te zijn. En als we de regels niet veranderen wordt het in de toekomst alleen maar moeilijker."

Boer zoekt console

Farming Simulator komt morgen uit en Focus Home Interactive neemt om die reden in onderstaande video alle mogelijkheden van het spel nog eens door.

In de game beheer en ontwikkel je jouw eigen boerenbedrijf: het oogsten, de verkoop van verse producten, veeteelt, het zit er allemaal in. Ten opzichte van de pc-versie zit er in de consoleversie een geheel nieuwe Amerikaanse omgeving. In totaal zijn er meer dan honderd authentieke voertuigen en machines van bekende merken te verkrijgen om het allemaal nog veel realistischer te maken. Of Yvonne Jaspers verschijnt in het spel is niet bekend.

Farming Simulator zal morgen voor Xbox 360 en PlayStation 3 beschikbaar zijn.

Pechstein vecht voor schadevergoeding

Schaatsster Claudia Pechstein vecht voor een schadevergoeding van de internationale schaatsbond ISU. De Duitse werd in 2009 voor twee jaar geschorst voor dopinggebruik, maar volgens de vijfvoudig olympisch kampioene is dit onterecht en eist ze over drie weken gerechtigheid via een rechtszaak.

Pechstein krijgt hierbij de steun van meer dan 100 schaatsers, waaronder Shani Davis, Ivan Skobrev en Jenny Wolf die vragen voor een rehabilitatie van de Duitse. Ralf Grengel, manager van de 41-jarige Duitse, zegt dat er veel belangrijke namen bij de groep zitten die Pechstein steunen. "Een derde van de schaatsers die hun handtekening heeft gezet, heeft wel eens op het podium gestaan tijdens WK's of Olympische Spelen."

Echte gangsters in GTA V

Rockstar heeft echte gangsters gevraagd om stemmen in te spreken voor Grand Theft Auto V. Deze criminelen hebben Rockstar verder geholpen om het taalgebruik te verbeteren in het spel.

Schrijver en producer 'Lazlow' Jones vertelde tegen radiostation WGN in Chicago hoe ver de ontwikkelaar ging om het spel zo authentiek mogelijk te maken. Voor de game zijn duizenden uren aan geluidsmateriaal opgenomen bij mensen thuis, zodat de audio zo realistisch mogelijk is.

"When we record all these ambient characters we go towards authenticity," aldus 'Lazlow'. "In the game there's these rival gangs. There's Black gangs, Latino gangs ... we recruited a guy who gets gang members, actual real gang members, like El Salvadoran gang dudes with amazing tattoos, one of which had literally gotten out of prison the day before."

"We get these guys in to record the gang characters because we don't want a goofy L.A actor who went to a fancy school trying to be a hard gang member. There's nothing worse than that, so just go find the terrifying people and say 'can you come in here please?'"

De ingehuurde stemacteurs hebben ook veel bijgedragen door hun visie op de scripts te geven. "They look at the lines and say, 'I wouldn't say that,' so we say, 'OK, say what you would say.' Authenticity."

"There's a lot of sessions where we would just throw the script on the floor. 'This is is irrelevant, let's just work on something real.'"

Lazlow produceert al sinds GTA 3 stukken voor de ingame radio. Voor deze game heeft hij ook samengwerkt met Jesco White, een populaire entertainer uit het zuiden van de Verenigde Staten.

"I flew into Memphis and drove an hour and a half south, near the Alabama border, and we burned furniture and drank moonshine and every few hours we'd go record some more. I bought fireworks, liquor and slabs of things to barbecue. It was all expensed," zo wist Lazlow te vertellen.

Grand Theft Auto V ligt 17 september in de winkels voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

'Linda de Mol genaaid door vriend'

Jeroen Rietbergen is een schuinsmarcheerder. De huidige vriend van Linda de Mol zou haar vele keren hebben bedrogen. Dit beweert een voormalig minnares van Jeroen in Weekend.

"Er is inderdaad weleens iets gebeurd", vertelt Renée Gunning. "Dat begon toen ik achttien jaar was." Jeroen zou het ex-Gooisch Meisje in april voor het laatst hebben gezien, op de golfbaan. "Toen had ik geen relatie. Maar momenteel heb ik een fijne vriend."

Gunning beseft dat ze fout bezig is geweest, maar heeft geen spijt. "Ik heb mijn ex verlaten, omdat hij vreemd ging en vervolgens ga ik met een man waarvan ik weet dat hij een relatie heeft. Maar dat is het risico van een leuk persoon zijn."

Het management van Linda de Mol is in spoedzitting bijeen. Vanmiddag zullen ze met een verklaring komen.

Xbox One wordt nog sneller

Microsoft is gestart met de massaproductie van de Xbox One en heeft nog een laatste wijziging doorgevoerd. De CPU is nu namelijk geklokt op 1,75 GHz waar dit eerder 1,6 GHz was.

Yusef Mehdi, baas van de marketingdivisie van Microsoft, sprak op de Citi Global Technology Conference en zei dat Microsoft de massaproductie van Xbox One gestart is met het idee deze in november 2013 te lanceren.

Een ander interessant punt is dat het bedrijf, ongeveer een maand na het verbeteren van de GPU-kloksnelheid, nog een technische boost uit de console heeft kunnen halen door de snelheid van de processor van 1,6 GHZ tot 1,75 GHz op te schroeven.

Een exacte releasedatum voor Xbox One is er nog steeds niet gegeven, maar Mehdi gaf wel aan dat dit de grootste lancering die Microsoft ooit heeft gedaan met veel meer te verkopen eenheden bij de lancering. Wij Nederlanders moeten sowieso tot 2014 wachten voordat de next-gen console van Microsoft in de Nederlandse winkels ligt.

Xbox One

Russische marine blijft weg bij Wereldhavendagen

De Russische marine komt niet met een schip naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, die in het teken staan van de betrekkingen met Rusland. Ook een optreden van de marinekapel gaat niet door, meldt de organisatie van het evenement, dat vrijdag begint. De Russen hebben niet gezegd waarom ze op het laatste moment zijn afgehaakt.

De Rotterdamse afdelingen van D66 en GroenLinks kondigden eerder al aan te protesteren tijdens het evenement. Ze zijn boos over de antihomowetgeving die begin juli door de Russische president Vladimir Poetin werd ingevoerd. De partijen wilden aandacht voor het onderwerp vragen voor homorechten in Rusland door met regenboogvlaggen versierde boten rond het marineschip te varen.

Directeur van de Wereldhavendagen Sabine Bruijnincx vindt het jammer dat de Russische marine heeft afgezegd. "Zeker, want het zou toch wel een bijzonder bezoek zijn. Een Russisch marineschip zie je niet elke dag in Rotterdam", aldus Bruijnincx woensdag in een verklaring. Het programma staat volgens haar echter als een huis en blijft 'woest aantrekkelijk'.

De Wereldhavendagen duren tot en met zondag. Er komen jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers voor naar de havenstad.

Bertens geopereerd aan enkel

Kiki Bertens is met succes geopereerd aan haar enkel. Dat heeft de tennisster woensdag laten weten. Bertens had al langer last van het gewricht en besloot daarom na de US Open onder het mes te gaan. Ze moet nu ongeveer drie maanden revalideren en komt volgend seizoen pas weer in actie.

Bertens werd dinsdag geopereerd en mocht woensdag weer naar huis. "Het is goed gegaan, helemaal geslaagd", liet ze weten. De Wateringse wilde een operatie eigenlijk lager uitstellen, maar toen de klachten tijdens het grasseizoen erger werden, besloot ze om zich toch te laten opereren.

Geheime diensten tonen geen 'smoking gun' SyriŽ

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben woensdag tijdens een geheime briefing in de Tweede Kamer geen sluitende bewijzen op tafel gelegd over het gebruik van chemische wapens door het regime in Syrië. Dat hebben Kamerleden na afloop gezegd.

"Het is niet zo dat zojuist de befaamde smoking gun is getoond", zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "Ik heb wel nieuwe dingen gehoord, maar er blijven nog veel vragen over." Servaes wil over enige tijd mogelijk opnieuw een hoorzitting achter gesloten deuren houden.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde de briefing verhelderend, maar zei dat er aan zijn standpunt niets is veranderd. De VVD houdt de mogelijkheid van ingrijpen open, mits er geloofwaardig en overtuigend bewijs komt.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wees erop dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft gezegd niet overtuigd te zijn door de informatie die er tot nu toe is. "Dat standpunt kan ik nu nog beter begrijpen."

Timmermans wil geen ingrijpen in Syrië steunen zolang niet duidelijk is wie achter de gifgasaanval zit van vorige maand. Eerst moet er onomstotelijk bewijs komen, vindt Timmermans. Ook moet er een juridische grond zijn om in te grijpen. De Tweede Kamer steunt Timmermans.

Amsterdams overlastgezin verhuist naar container

Een gezin in Amsterdam dat door de rechter uit huis mocht worden gezet wegens jarenlange overlast, vertrekt woensdag vrijwillig. Het gezin verhuist naar een containerwoning op een braakliggend terrein bij de Zeeburgertunnel, bevestigt een woordvoerder van woningstichting Rochdale, die de woning voor het gezin neerzette.

De familie zorgde volgens Rochdale sinds 2000 voor structurele overlast aan de Eierlandstraat in Amsterdam-Noord. Buurtbewoners werden geïntimideerd en een van de familieleden zou zich hebben misdragen tegenover een medewerker van de woningstichting.

De kantonrechter bepaalde begin vorige maand dat Rochdale het gezin de wacht mocht aanzeggen. Een ultieme poging van het gezin om de uitzetting maandag tegen te houden werd door de voorzieningenrechter opnieuw afgewezen.

Tot een huisuitzetting kwam het woensdag echter niet, omdat de familie dinsdag laat besloot alsnog in de container te trekken. Hoeveel leden van het gezin - dat behalve de vader en moeder bestaat uit twee volwassen en drie minderjarige kinderen - meeverhuizen is onduidelijk, aldus de woordvoerder.

Het verblijf in de container is aan voorwaarden van Rochdale verbonden. Zo moet de familie de huur op tijd betalen en mag ze geen overlast of schade veroorzaken. "Anders is het einde oefening", aldus de zegsman van de woningstichting.

Marokko wil uitlevering Spaanse pedofiel

Marokko heeft Spanje om de uitlevering van een Spaanse kinderverkrachter gevraagd. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van justitie woensdag bekendgemaakt. De Spanjaard kreeg in juli per abuis gratie van de Marokkaanse koning Mohammed VI en keerde terug naar Spanje, waar hij op 5 augustus werd gearresteerd. Hij zat in Marokko een gevangenisstraf van dertig jaar uit wegens het verkrachten en fotograferen van elf kinderen.

Het pardon voor de kinderverkrachter leidde tot demonstraties bij het parlementsgebouw in Rabat. Mohammed VI zei eerder niets te hebben geweten van de misdaden van de man. Hij zou hem nooit gratie hebben verleend als hij wel had geweten wat hij op zijn kerfstok had, aldus de koning.

Voetbalelftal Venezuela geveld door maagvirus

Het nationale voetbalelftal van Venezuela wordt geplaagd door een maagvirus. Volgens bondscoach Cesar Farias hebben twintig spelers van de nationale selectie het virus te pakken. "Ze hebben een slechte nacht gehad en hebben niet kunnen trainen", sipte Farias op een persconferentie in aanloop naar het WK-kwalificatieduel in en met Chili.

De heersende ziekte binnen de ploeg komt Farias niet goed uit. Venezuela staat momenteel met zestien punten zesde in het klassement van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule. Het land moet één doelpunt verschil goedmaken op Uruguay dat vijfde staat en ook zestien punten heeft. 

Alleen de eerste vier van de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in 2014 in Brazilië. Chili is vierde met 21 punten. De nummer vijf speelt play-offwedstrijden tegen Jordanië of Uzbekistan.  Venezuela is het enige Zuid-Amerikaanse land dat zich nog nooit voor een wereldkampioenschap heeft geplaatst.

Russische wielerbond schorst renners en arts

Vier renners en een ploegarts van de Russische wielerploeg RusVelo zijn door de Russische wielerbond geschorst voor dopinggebruik. Drie renners mogen een half jaar niet deelnemen aan wedstrijden en de arts, dokter Sergey Lyakhov, en nog een renner staan twee jaar buitenspel.

Het trio van de Procontinentale ploeg bestaat uit Artem Ovechkin, Roman Maikin en Andrey Solomennikov. Zij testten na het nationaal kampioenschap op 23 juni positief. Solomennikov werd daar derde in de wegwedstrijd. Ploeggenoot Ovechkin behaalde de derde plaats tijdens de tijdrit eerder die week. Valery Kaikov wordt zwaarder bestraft. Hij is voor twee jaar geschorst omdat hij het kankerverwekkende middel GW1516 gebruikte.

Slachtoffers vaak ontevreden over politie

Slachtoffers van misdrijven zijn vaak ontevreden over de politie. De meerderheid vindt dat de politie niet genoeg doet om herhaling te voorkomen. Bijna de helft vindt dat de politie te weinig inzet toont om de dader te pakken. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek.

Van de ondervraagde slachtoffers vindt 54 procent dat de politie niet genoeg doet om het gevaar van herhaling te verkleinen en vindt 47 procent dat de politie te weinig inzet toont bij het opsporen van de dader. Daarnaast voelt 49 procent zich niet goed op de hoogte gehouden over de voortgang in hun zaak.

Slachtoffers voelen zich wel serieus genomen door de politie, en zijn ook in grote meerderheid tevreden over de beleefde behandeling die ze krijgen. Ook over de informatievoorziening over de rechten van slachtoffers en de mogelijkheden voor hulp is een ruime meerderheid te spreken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wijst er in een reactie op dat de politie en het Openbaar Ministerie al maatregelen hebben genomen om verdachten sneller te straffen en de informatievoorziening aan slachtoffers te verbeteren. Zo heeft het OM sinds woensdag een digitaal systeem waarmee slachtoffers de voortgang van hun zaak in hoger beroep kunnen volgen. Op termijn komt dit er ook voor zaken in eerste aanleg.

In 2016 wordt het onderzoek herhaald, zodat duidelijk wordt of er inderdaad verbetering is opgetreden.

Koningspaar bezoekt Spanje

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende maand een kennismakingsbezoek aan Spanje. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

In oktober volgen bezoeken aan Noorwegen en Zweden. Noorwegen staat 2 oktober op het programma, Zweden is op 14 oktober aan de beurt. Op 14 oktober was eerst een bezoek aan België gepland, maar dat is uitgesteld in verband met de recente troonswisseling in het land, bevestigt de RVD.

In Spanje worden Willem-Alexander en Máxima ontvangen door koning Juan Carlos en koningin Sofia. Ook bezoeken ze het Huis van Afgevaardigden en is er een gesprek met premier Mariano Rajoy in diens ambtswoning, het Palacio de la Moncloa.

Willem-Alexander en Máxima hebben sinds de inhuldiging op 30 april kennismakingsbezoeken gebracht aan Luxemburg, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Het bezoek aan België is uitgesteld omdat het protocol voorschrijft dat het kortst zittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langst zittende staatshoofd. Sinds de troonswisseling in België op 21 juli is Willem-Alexander degene die het langst op de troon zit.

Lexus roept 900 auto's in Nederland terug

Lexus roept in Nederland ruim negenhonderd auto's terug. Bij de RX 400h kan 'in zeldzame gevallen' het vermogen teruglopen, waardoor de auto nog maar beperkt te rijden is, meldt de fabrikant woensdag. Ook kunnen onterecht waarschuwingslampjes gaan branden.

Het gaat om wagens die tussen 2004 en eind 2008 zijn gemaakt. De problemen worden veroorzaakt doordat de zogenoemde Intelligent Power Module te heet kan worden.

Er zijn in Nederland nog geen meldingen bekend, maar de fabrikant neemt het zekere voor het onzekere. In het buitenland worden ook andere modellen teruggeroepen, maar in Nederland is dat volgens de fabrikant niet nodig.

Zeiler De Ridder uit America's Cup gezet

Zeiler Dirk de Ridder mag niet meedoen aan de America's Cup. De Nederlander was bemanningslid van titelhouder Oracle Team USA dat de vermaarde race in San Francisco dit weekend bovendien start met een achterstand van twee punten op uitdager Emirates Team New Zealand. Ook kreeg het team bijna 200.000 euro boete opgelegd.

Volgens de organisatie van de America's Cup hebben enkele bemanningsleden van Oracle Team USA in een voorwedstrijd opzettelijk valsgespeeld door extra gewicht mee te nemen. De Ridder wordt gezien als hoofddader en zou tijdens een verhoor over het voorval gelogen hebben. Hierdoor wordt hij uitgesloten van deelname aan deze editie van de America's Cup.

McCain pokert tijdens SyriŽ-zitting

De Republikeinse senator John McCain is dinsdag betrapt toen hij een potje poker speelde tijdens de hoorzitting van de belangrijke Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken over gewapend ingrijpen door de VS in Syrië. Een fotograaf legde het tafereel vast.

De 77-jarige oud-presidentskandidaat reageerde laconiek. "Schandaal! Betrapt op het spelen van een spelletje op mijn iPhone tijdens een hoorzitting van meer dan 3 uur", liet hij via Twitter weten.

De Senaatscommissie hoorde dinsdag onder anderen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Defensie Chuck Hagel over hun plannen. De Republikein McCain is net als de Democratische president Barack Obama voor een militaire actie.

Duitse export gedaald door lagere uitvoer binnen EU

De Duitse export is de eerste helft van dit jaar met 0,6 procent gekrompen in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Duitsland exporteerde in het eerste halfjaar voor even minder dan 550 miljard euro aan goederen, zo meldt het Duitse federale statistiekbureau woensdag.

De daling is vooral het gevolg van de teruglopende export in het eerste kwartaal van dit jaar, toen de Duitse verkoop naar het buitenland met anderhalf procent afnam. De uitvoer van Duitse goederen nam in het tweede kwartaal namelijk weer toe, met 0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Vooral door de 28 landen van de Europese Unie werden minder Duitse goederen afgenomen. De export naar EU-landen kromp tussen januari en juni met 1,7 procent op jaarbasis. De export naar Italië kromp met een afname van 6,3 procent het sterkst, terwijl in Nederland voor 1,4 procent minder aan Duitse goederen werd besteed.

Ook de Duitse import nam vorig halfjaar af, met 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral uit landen buiten de Europese Unie werden minder goederen ingevoerd in Duitsland. Vanuit Nederland nam de goedereninvoer juist met 4,9 procent toe. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland, zowel op het gebied van export als van import.

Tweetal Alien documentaires online gezet

Er zijn maar weinig films die zo tot de verbeelding spreken als de legendarische sciencefiction horrorfilm Alien van Ridley Scott en de door James Cameron geregisseerde opvolger Aliens. Ondanks de daaropvolgende twee beduidend zwakkere films mogen we de rolprenten van Scott en Cameron zeker tot de beste films aller tijden rekenen.

In 2003 werd werd de Alien-quadrilogie opnieuw in een geremasterde versie uitgebracht. Bij die speciale uitgave van de films troffen we ook een tweetal documentaires aan over de eerste twee Alien films. Zowel The Beast Within: The Making of Alien als Superior Firepower: The Making of Aliens zijn nu online gezet. In zo'n vijf uur tijd krijgen we een zeer uitgebreide blik achter de schermen van de filmklassiekers, doorspekt met prachtige anecdotes van cast en crew. Heb je dus altijd al eens willen weten hoe Bolaji Badejo, de man in het alien-pak, er in het echt uitziet, dan mag je deze prachtige documentaires zeker niet missen.


Superior Firepower: The Making of Aliens

Nog steeds geschuif F1-kalender 2014

De Formule 1-kalender voor het seizoen 2014 is nog steeds niet helemaal vastgesteld. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer welke race wordt gehouden en welke evenementen er allemaal door zullen gaan. Hierdoor wordt er nog steeds geschoven met de racedata.

Zo leek de Grand Prix van Oostenrijk aanvankelijk op 6 juli gepland te worden, maar daarna werd de race op de Red Bull Ring een week naar voren gehaald op 29 juni. Volgens persbureau APA zal het ook deze datum niet worden, maar nog een week eerder, namelijk op 22 juni. Volgens een woordvoerder van Red Bull is deze datum voor 99% zeker. Eind september lijkt er voor de eerste maal een kalender voor komend seizoen uit te gaan komen, waarna deze in december bekrachtigd zal gaan worden.

Super September in Runescape

In september zal Gielinor, de wereld van de bekende MMO Runescape, geïnspireerd worden door superhelden. Het is namelijk Super September. In deze maand kan je door middel van 'heldhaftige' opdrachten flinke XP-bonussen verdienen in een vaardigheid naar keuze. Elke dag staat er een nieuwe opdracht voor je klaar.

Deze bonussen verdien je dus door middel van opdrachten en deze opdrachten variëren erg, het zijn bijvoorbeeld eetwedstrijden of het kan zijn dat je Gielinor rond moet trekken om voorwerpen op te halen.

Voor degenen die elke dag de opdrachten voltooien staan er ook speciale prijzen klaar. Per vijf dagen waarvan je de opdrachten voltooid zul je naast de XP-beloning ook een speciaal voorwerp ontvangen.

Runescape 3-header (Foto: Jagex)

SP wil wel 5000 SyriŽrs opvangen

Nederland zou volgens de SP wel 5000 Syrische vluchtelingen op kunnen vangen. Dat stelde SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen dinsdag in het tv-programma Pauw& Witteman.

Nederland heeft toegezegd dat in 2013 en 2014 in totaal 250 vluchtelingen uit Syrië mogen overkomen. Volgens Gesthuizen is dat onvoldoende. Eerder stelde zij dat Nederland 1000 vluchtelingen zou moeten helpen, maar stelt nu dat dit aantal nog wel vervijfvoudigd kan worden.

Eerder op de dag zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dat hij serieus kijkt naar de opname van Syrische vluchtelingen in Nederland. Het zal nog een week duren voordat hij hier meer duidelijkheid over kan geven.

De Tweede Kamer zal volgende week ook debatteren over het opnemen van Syrische vluchtelingen.

Dik meisje (14) uit winkel gegooid

Shelby Buster uit Eugene, in de Amerikaanse staat Oregon, is woedend op Rue 21. De kledingwinkel had het 14-jarige meisje naar buiten gebonjourd. Het kind is namelijk te dik.

Het meisje had onlangs voor haar verjaardag wat centjes gekregen. Shelby wilde deze uitgeven aan nieuwe kleren (maat tig XL), maar dat kon ze mooi vergeten. "Ik liep naar binnen, en ik werd direct door een medewerkster aangesproken", klaagt ze. "'Hé, je bent te dik voor deze winkel', zei ze tegen mij. 'Je moet deze winkel verlaten'."

Huilend ging het tienermeisje naar haar moeder, die in een naburige snackbar zat te wachten. Deze kwam verhaal halen, waarna de winkel toezegde camerabeelden van het incident te bekijken.

Shelby staat het huilen nader dan het lachen. "Dit is totaal respectloos en gemeen. Ik ben nu eenmaal geen slanke den. Toch is dit geen reden om mij zo te behandelen."

'Ik ben niet dik, ik heb zware botten!'

Poetin waarschuwt Westen tegen eenzijdige actie

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwt het Westen tegen eenzijdige actie tegen Syrië. Hij zegt echter ook dat Rusland niet bij voorbaat steun uitsluit aan een VN-resolutie over militaire actie tegen Syrië als bewezen kan worden dat het regime in Damascus gifgas heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking.

Poetin deed deze uitspraken dinsdagavond in een interview met Associated Press en Kanaal 1 van de Russische staatstelevisie.

De president sprak de hoop uit dat hij met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama, die voor de top van de G-20 in Petersburg wordt verwacht, tot een serieus gesprek kan komen over de kwestie Syrië.

[US Open] Murray na stroeve start langs Istomin

Andy Murray heeft de kwartfinale van de US Open bereikt. De als derde geplaatste Brit, die in New York zijn titel verdedigt, sloeg zich in vier sets langs de Oezbeek Denis Istomin. Na een stroeve start won Murray uiteindelijk met 6-7 (5), 6-1, 6-4 en 6-4.

Murray stuit in de kwartfinale op Stanislas Wawrinka. De als negende geplaatste Zwitser zette de Tsjech Tomas Berdych (5) met 3-6, 6-1, 7-6 (6) en 6-2 aan de kant. Murray en Wawrinka stonden dertien keer eerder tegenover elkaar. Acht keer ging de overwinning naar de Schot. De laatste onderlinge ontmoeting, vijf maanden geleden in Monte Carlo, werd echter met 6-1 en 6-2 gewonnen door Wawrinka.

PVV wil onderzoek naar 'shariawijken'

De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van 'shariawijken' in Nederland. Ze zal daar donderdag voor pleiten in een debat met minister Lodewijk Assscher van Sociale Zaken.

Aanleiding voor het debat zijn mediaberichten dat er in de Haagse Schilderwijk een gebied zou zijn waar de orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan buurtbewoners. De politie zou nauwelijks greep hebben op deze buurt.

Volgens Asscher en het Haags gemeentebestuur valt dat allemaal wel mee, maar de PVV denkt daar anders over. Een buurt waar ,,op straat het nuttigen van alcohol of varkensvlees niet vrijelijk kan, waar mensen die hun hond uitlaten worden bedreigd, vrouwen met een luchtig truitje worden geïntimideerd, ronselaars voor de jihad actief zijn en er zelfs een islamitische ordedienst om hulp wordt gevraagd door de politie is een sharia-enclave", zegt Tweede Kamerlid Joram van Klaveren.

Poetin: homopropaganda in Sotsji niet bestraft

Atleten en sportliefhebbers die tijdens de komende Olympische Winterspelen in Sotsji acties ondernemen die kunnen worden uitgelegd als 'homoseksuele propaganda' zullen niet worden bestraft. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een interview met Associated Press en Kanaal 1 van de Russische staatstelevisie. Poetin voegde daar wel aan toe dat hij een gay pride tijdens de Winterspelen niet zit zitten.

Eerder dit jaar zette de president zijn handtekening onder een wet die het verspreiden van informatie over of het promoten van homoseksualiteit verbiedt. Overtreding van de wet kan gevangenisstraf opleveren. De nieuwe wet leidde tot veel ophef en zelfs tot oproepen tot een boycot van de Spelen.

Poetin probeerde de gemoederen te sussen. Hij bood aan vertegenwoordigers van de homo- en lesbische gemeenschap te ontmoeten, als daar van hun kant belangstelling voor is. "Ik verzeker u dat ik werk met deze mensen. Ik reik soms staatsprijzen aan hen uit voor hun prestaties op verschillende gebieden. We gaan absoluut normaal met elkaar om."

In dat verband zei hij dat de Russen gek zijn op de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Van de componist werd vermoed dat hij homoseksueel was. "Eerlijk gezegd houden we niet om die reden van hem, maar hij was een groot musicus en we houden allemaal van zijn muziek."

True Blood stopt na zeven seizoenen

De Amerikaanse tv-serie True Blood stopt volgend jaar na het zevende seizoen. Dat liet programmabaas Michael Lombardo van de zender HBO dinsdag weten.

True Blood is sinds het eerste seizoen in 2008 zeer populair in de Verenigde Staten, met regelmatig meer dan tien miljoen kijkers per aflevering. Ook in Nederland heeft de show een grote schare fans verzameld.

"True Blood heeft HBO op de kaart gezet", liet Lombardo in een verklaring weten. "Het wordt voor ons en voor de fans moeilijk om afscheid te nemen van de bewoners van Bon Temps, maar ik zie uit naar een fantastische finale van deze ongelofelijke show."

In True Blood leven mensen en vampiers in betrekkelijke vrede naast elkaar, dankzij de uitvinding van een synthetisch bloeddrankje. Het drama bestaat uit de momenten dat de contacten wat stroever verlopen. Acteurs Anna Paquin en Stephen Moyer spelen de hoofdrollen als respectievelijk telepathische serveerster Sookie Stackhouse en vampier Bill Compton in het fictieve stadje Bon Temps in Louisiana. De serie is gebaseerd op de inmiddels 13-delige boekenreeks The Southern Vampire Mysteries van de 61-jarige auteur Charlaine Harris.

Stichting krijgt meerderheid KPN in handen

De Stichting Preferente Aandelen KPN heeft de meerderheid van het stemrecht bij het telecombedrijf verkregen. Dat bleek woensdag uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De stichting heeft nu 50,07 procent van de stemmen en kan daardoor bij aandeelhoudersvergaderingen tegen plannen stemmen die volgens haar een bedreiging vormen voor KPN.

De stichting onder leiding van oud-voorzitter van VNO-NCW Jacques Schraven maakte vorige week al bekend dat het een belang van 49,9 procent in het telefoonbedrijf had genomen. Het in 1994 opgerichte orgaan probeert op die manier een beschermingswal rond het bedrijf op te werpen en de overname van het Mexicaanse América Móvil zo voorlopig te blokkeren.

Schraven zei vrijdag dat hij een behoorlijk bod van de Mexicanen verwacht, voordat hij de verdedigingsstructuur weer afbouwt. De stichting is het niet eens met de manier waarop het bedrijf van miljardair Carlos Slim KPN probeert over te nemen. De Mexicaanse telefoongigant houdt zich volgens het orgaan niet aan de Nederlandse regels voor een bedrijfsovername.

Doordat de stichting haar meerderheid heeft verkregen via preferente aandelen - die niet lijken te bestaan totdat ze, naast de gewone aandelen, worden uitgegeven - is het belang van Slim in KPN verwaterd. Waar de miljardair eind juni nog een belang van 29,77 procent had in de Nederlandse telefoonmaatschappij, is dat nu gehalveerd.

Stroomuitval in groot deel Venezuela

In een groot deel van Venezuela, ook in de hoofdstad Caracas, is de stroom uitgevallen. Zo'n zeventig procent van het land zat dinsdag zonder elektriciteit. Volgens president Nicolas Maduro is de storing het gevolg van 'sabotage door rechtse krachten'. Hij zei dat in veertien van de 23 deelstaten de stroomvoorziening was uitgevallen.

Door de storing ontstond in de miljoenenstad Caracas een complete chaos. De verkeerslichten deden het niet en ook de metro viel grotendeels uit.

Stroomstorigen komen vaker voor in Venezuela. De hoofdstad blijft daarvoor echter doorgaans gespaard.

Maduro zei dinsdagavond op de televisie dat de rechtse oppositie achter de stroomstoring zit. Volgens de president voert rechts oorlog tegen de revolutie die door wijlen zijn voorganger Hugo Chavez in gang is gezet.

Maduro's politieke tegenstanders zeggen dat de regering slecht beleid voert en dat dat de voornaamste oorzaak van de stroomstoringen is.

'Gemeenten vrezen rechtszaken over zorg'

Gemeenten vrezen dat inwoners straks massaal naar de rechter stappen om zorg op te eisen waar geen geld meer voor is. Daarom pleiten zij voor een instantie die in zulke gevallen kan bemiddelen tussen inwoners en gemeenten, schrijft de Volkskrant woensdag. De gemeenten moeten vanaf 2015 meer zorgtaken uitvoeren voor minder geld.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn probeert via de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor elkaar te krijgen dat de zorg minder door de staat en meer door de omgeving wordt geregeld. De bedoeling is dat kinderen en buren bijvoorbeeld ouderen helpen bij het huishouden.

Gemeenten kunnen deze mantelzorg echter niet verplichten. Zij vrezen dat er veel discussie ontstaat over hoeveel recht op zorg van de gemeente iemand heeft. De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleit daarom voor een ombudsman of een andere bemiddelaar. Dat zou gelijk in de nieuwe WMO moeten worden geregeld, die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat.

Staatssecretaris Van Rijn laat in de krant weten geen reden te zien om de wet aan te passen. Gemeenten moeten er volgens hem alles aan doen om 'onnodige juridisering' te voorkomen. Het staat ze daarin vrij zelf een ombudsman aan te stellen.

Bij de invoering van de oude WMO in 2007 werden al taken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar gemeenten overgeheveld. Daarna lukte het sommige inwoners al om via de rechter zorg af te dwingen.

'Steeds vaker overlast van piepjonge crimineel'

Steden ondervinden steeds meer overlast van jonge kinderen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) slaat daar alarm over, meldt dagblad Metro woensdag. Vooral kinderen onder de 12 jaar zijn lastig aan te pakken. Dat wordt mogelijk nog lastiger omdat de Eerste Kamer een artikel in de Gemeentewet, waarmee de jeugd via de ouders wordt aangepakt, wil schrappen, vrezen de gemeenten.

De VNG deed een inventarisatie onder 32 gemeenten en concludeerde dat die steeds vaker overlast ervaren van kinderen jonger dan 12 jaar. Gemiddeld komt van de vijfhonderd kinderen tussen de 4 en 12 jaar er ieder jaar eentje als verdachte in aanraking met de politie, zo zou blijken uit onderzoek van onderzoeksbureau DSP-groep. Het gaat om bijna tweeduizend kinderen per jaar. Vernielingen zijn vaak het eerste delict van het grut, direct gevolgd door diefstal. Ook geweldsmisdrijven komen vaak voor.

De VNG is bezorgd omdat een artikel uit de Gemeentewet waarmee jonge criminelen kunnen worden aangepakt op de tocht staat. De Eerste Kamer heeft een wetswijziging aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voorgesteld dat het artikel schrapt. Met het artikel kunnen ouders van overlastgevende kinderen onder de 12 jaar een bevel krijgen om erop toe te zien dat hun kroost 's avonds en ' s nachts niet onbegeleid op straat is.

"De bevoegdheid in de Gemeentewet is belangrijk voor gemeenten om overlast onder deze groep tegen te kunnen gaan. Het is een stok achter de deur om ouders te laten inzien dat het gedrag van hun kind ontoelaatbaar is", stelt de vereniging in een brief aan minister Opstelten.

Een woordvoerder van de gemeente Den Bosch laat in Metro weten achter de VNG te staan. "Wij willen dit instrument graag achter de hand hebben. Het is beter als een kind 's avonds bij zijn ouders is en niet op straat."

Sagan wint proloog in Tour of Alberta

Peter Sagan heeft de proloog van de Tour of Alberta op zijn geschreven. De Slowaak van Cannondale won de 7,3 kilometer lange tijdrit in een tijd van 8.28 minuten, dertien seconden voor nummer twee Rohan Dennis (Garmin-Sharp) en veertien seconden voor nummer drie Tobias Ludvigsson (Argos-Shimano).

Tom-Jelte Slagter van Belkin veroverde door op het klimmetje het snelst naar boven te fietsen de bergtrui. Australiër Cadel Evans zette de vierde tijd neer, op twintig seconden achter Sagan. Robert Gesink rijdt in Canada zijn eerste professionele wedstrijd sinds de Tour de France. Hij eindigde op 31 seconden op de twaalfde plaats.

Eerste teaserposter voor Transformers 4: Age of Extinction

Paramount Pictures heeft een eerste teaserposter online gezet voor de vierde film uit de succesvolle Transformers-reeks. Via dezelfde poster vernemen we dat de titel van de nieuwe film Age of Extinction gaat worden.

Transformers 4: Age of Extinction, het explosieve vervolg van Transformers: Dark of the Moon (2011), wordt op dit moment opgenomen door Michael Bay. In de film zien we een sterke cast met onder meer Mark Wahlberg, Stanley Tucci,  Jack Reynor, Nicola Peltz, Kelsey Grammer, Sophia Myles, T.J. Miller, Peter Cullen en Li Bingbing. Transformers 4: Age of Extinction is vanaf 27 juni 2014 in de bioscopen te vinden.

Transformers 4 (Foto: Paramount Pictures)
Transformers 4 (Foto: Paramount Pictures)

FOK!filmblik: Project Moon Base (1953)

Wat werden er in het verleden toch pareltjes gemaakt in het sciencefiction genre. Het wordt pas helemaal vermakelijk als de film zich dan ook nog in een periode afspeelt die voor ons alweer het verleden is. Zo ook in de fijne sciencefiction klassieker Project Moonbase, die vandaag precies zestig jaar geleden in de bioscopen te zien was.

Project Moonbase

Project Moonbase was een film van de Duitse regisseur Richard Talmadge. Talmadge was zijn loopbaan in Hollywood begonnen als stuntman voor Douglas Fairbanks, maar ging zelf ook al snel in films spelen. Zo speelt hij de hoofdrol in 1928 in The Cavalier. Aangezien Talmadge een nogal zwaar accent had besloot hij bij de invoering van de geluidsfilm dat zijn plaats achter de camera was. De regisseur zou vooral bekend worden door zijn films I Killed Wild Bill Hickok (1956), What's New Pussycat (1965) en Casino Royale (1967).

 Project Moonbase 1

Het ruimtelijke avontuur speelt zich af in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Amerika is druk bezig met het koloniseren van de maan en stuurt een raket met een drietal mannen om geschikte landingsplaatsen op het hemellichaam op te zoeken. Er blijkt echter een spion uit een ander land aan boord te zijn, die ervoor zorgt dat de raket neerstort op de maan. Terwijl de astronauten wachten op redding, blijkt ook de toekomst van de gehele mensheid op het spel te staan.

Project Moonbase 2

Project Moonbase was een film die in die tijd opviel vanwege het realistische karakter van het fenomeen ruimtereizen. We hebben het tenslotte wel over een tijd dat alleen muizen en apen de ruimte in werden geschoten en dat velen alleen maar konden dromen over een reis door het heelal. Ook liet de film een voor die tijd voor velen onvoorstelbare toekomst zien waarin vrouwen meer zeggenschap kregen en het zelfs konden schoppen tot president van Amerika. De film zou in januari 1990 ook te zien zijn in de humoristische reeks Mystery Science Theater 3000.


Project Moonbase (1953)

Bestuurlijke koerswijziging KNSB

Het bestuur van de KNSB gaat op de schop. In de komende vier tot negen maanden wordt er gekeken hoe de koerswijziging er uit moet komen te zien. Bekend is al wel dat de positie van topsport en breedtesport zal veranderen. Topsport zal een status aparte krijgen.

De extra ledenvergadering die gisteren plaatsvond, waarin het aftreden van voorzitter Doekle Terpstra door de afgevaardigden van de gewesten werd geaccepteerd, kwam al snel in het teken van de toekomst te staan. Woordvoerder Roel Dekker, de afgevaardigde van het gewest Overijssel:"Drie jaar geleden zijn wij in een model gestapt en nu blijken er veranderingen noodzakelijk."

De overige vier bestuurders blijven aanvankelijk verantwoordelijk. Zij zullen zo snel mogelijk op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter of versterking voor het bestuur.

Huidig bestuurslid Sippie Tigchelaar: "Er staan hele grote zaken op stapel, zoals de Olympische Spelen en de ijsbanenkwestie. Het zou van onze zijde onverantwoordelijk zijn nu te stoppen. We blijven aan 'met versterking' tot de bestuurlijke evaluatie klaar is. Dan zien we wel verder wat onze rol wordt."

Jochie (13) paalt papa's vriendin

De politie van Winona, in de Amerikaanse staat Minnesota, heeft Pamela Ann Fahy opgepakt. De 43-jarige vrouw blijkt al maandenlang een seksrelatie te hebben met haar 13-jarige stiefzoon.

De vader van het kereltje kwam zondagavond thuis en zag hoe zijn vriendin met ontbloot onderlijf uit de slaapkwamer van het mannetje kwam. Toen vaderlief de duimschroeven bij zijn zoon aandraaide, bekende het ventje dat hij al enkele maanden zijn stiefmoeder paalt. Ook trof de man des huizes ondergoed van zijn vriendin aan rond het bed van zijn zoon.

Uit politieonderzoek is gebleken dat stiefmoeder en -zoon op vele plekken van bil zijn gegaan, waaronder de woonwagen van de vrouw. Na enig aandringen bekende zij dat ze vele malen geslachtsgemeenschap hebben gehad. Ook werden er oraal lichaamssappen uitgewisseld. Mocht de vrouw schuldig worden bevonden aan verkrachting, dan verdwijnt ze voor 15 jaar achter tralies.

FahyDe vrouw in kwestie. Nice?

'Defensie verkoopt schip in aanbouw'

Defensie verkoopt een schip dat nog in aanbouw is. Het gaat om de Karel Doorman, het grootste en hoogste schip van de marine, schrijft Trouw woensdag op basis van ingewijden. Tegelijk wordt begonnen met de bouw van een kleiner en goedkoper bevoorradingsschip. De bouw van de Karel Doorman kost ruim 400 miljoen euro.

Het schrappen van het bevoorradingsschip, dat in aanbouw is in Vlissingen, maakt deel uit van een bezuiniging van 330 miljoen euro. De marine moet ook een compagnie inleveren, het gaat dan om 180 tot 200 man.

Bij de landmacht wordt een van de vier pantserinfanteriebataljons geschrapt. Daarmee verdwijnen 600 tot 650 banen. De luchtmacht moet zes of zeven F16's inleveren. Daar staat tegenover dat de JSF het vliegtuig opvolgt. Het aantal toestellen hangt af van de prijs. Er mag niet meer dan vier miljard euro aan worden uitgegeven. Dit zijn volgens de krant de hoofdlijnen van de maatregelen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Ze komen bovenop een bezuiniging van een miljard euro die Defensie eerder moest verwerken.

Het is nog niet bekend hoe de zes miljard euro die het kabinet nog extra wil bezuinigen voor Defensie uitpakt. Het personeel kijkt volgens de krant elke ronde weer met angst en beven waar de nieuwe bezuingingen neerdwarrelen.

Ontvoerder Ariel Castro dood gevonden in cel

De Amerikaanse ontvoerder en verkrachter Ariel Castro is dood gevonden in zijn cel. Hij heeft zelfmoord gepleegd, melden de autoriteiten woensdag.

Castro werd begin vorige maand veroordeeld tot levenslang plus duizend jaar voor moord en de ontvoering en verkrachting van drie vrouwen die hij in de loop der jaren in zijn huis opsloot en misbruikte. De zaak kwam aan het licht toen een van de vrouwen wist te ontsnappen. Bij een van zijn slachtoffers verwekte Castro een kind, een meisje dat nu 6 jaar oud is. Castro werd geïsoleerd van andere gedetineerden opgesloten omdat hij tussen andere gevangenen gevaar zou kunnen lopen.

Aardbeving in Groningen

Bij Bedum, zo'n acht kilometer ten noorden van Groningen, heeft dinsdagnacht een aardbeving gewoed. Volgens eerste metingen had de beving een kracht van 3,2, maar deze metingen zijn nog niet beoordeeld door een seismoloog, meldt het Europees-Mediterranees Seismologisch Centrum.

Op een aardbevingskaart van de regionale zender RTV Noord waar inwoners zelf kunnen aangeven of ze een aardbeving hebben gevoeld staan meldingen uit de driehoek Bedum, Delfzijl en Uithuizen. Veel inwoners geven aan dat het om een sterke beving ging. De meeste meldingen komen uit de omgeving Loppersum. De beving woedde rond 03.30 uur. Op Twitter geven veel inwoners aan dat ze door de beving wakker schrokken.

In Groningen beeft de aarde door gaswinning zo'n veertig keer per jaar, maar door een eerder dit jaar verschenen rapport ontstond onrust. Uit het rapport bleek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

Nederland uit top vijf concurrerende economieŽn

Nederland is na een jaar al weer uit de top vijf van meeste concurrerende economieën in de wereld gevallen. Na een daling van drie plekken is Nederland dit jaar terug te vinden op plaats acht. Dat blijkt uit jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF), die woensdag werd gepubliceerd.

Nederland steeg vorig jaar nog twee plekken, van zeven naar vijf. Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de daling dit jaar onder meer te wijten aan de slecht functionerende financiële markt in Nederland.

"De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af", zo vertelt Volberda. De Rotterdamse hoogleraar was betrokken bij de verzameling van de gegevens voor de WEF.

Volgens de wetenschapper remmen de slecht functionerende arbeidsmarkt en het gebrek aan investeringen in onderwijs en innovatie de Nederlandse economie nog verder. Positief zijn de infrastructuur, de gezondheidszorg, de publieke instellingen en efficiënt werkende markten, maar desondanks 'weten we onvoldoende kansen te benutten van een aantrekkende economie'.

De totale lijst bestaat uit 144 landen. De top drie wordt gevormd door Zwitserland, Singapore en Finland. Naast Nederland is ook Zweden uit de top vijf gevallen. Nieuwkomers zijn Duitsland en de Verenigde Staten op de plaatsen vier en vijf.

FOK! wat een weer... Nazomer

Dag dames en heren! Voor de weerkundigen is de herfst al op 1 september begonnen, maar het lijkt erop dat na zes té koude maanden er nu een flinke inhaalrace is begonnen. Dit kan voor de winterliefhebbers zeer nadelig uitpakken. Meer en bovendien actievere depressies ontstaan er vanaf november als gevolg van de warme zee. Tevens zal de huidige droogte ongetwijfeld gecompenseerd gaan worden door de natuur.

Om er even verder op in te haken, de temperatuur van het zeewater zal dus ongetwijfeld op niveau blijven en misschien zelfs nog wat oplopen met de komende dagen voor de deur. In de winter zal dit in west-Nederland voor zachte temperaturen blijven zorgen en ongetwijfeld ook voor wisselvallig weer. Uiteraard bestaat er de mogelijkheid op een Scandi-hoog, maar ík denk dat de westcirculatie pas in oktober en november echt op gang komt en de grote kou weinig kans gaat krijgen. 

Even terug naar de actualiteit: in het noorden blijven er nog steeds enkele wolkenvelden aanwezig, maar in de rest van het land is het toch wel grotendeels zonnig. Het kwik loopt uiteen van 23 graden in het noorden, tot 28 graden in Limburg. Verder staat er maar een zwakke oostelijke wind.

Tot in het weekend blijft het zonnig, maar er zou op zondag wel eens een onweersbui kunnen gaan ontstaan.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vlis1
We duiken vandaag met Afstandbediening even de archieven in om te kijken wanneer er wél buien vielen in ons land.

 Vlis2
Afstand maakte deze foto's vanuit Vlissingen...

 Vlis3
...en dit soort wolkenluchten heb ik al héél lang niet meer gezien. Waar zijn die tijden gebleven?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[US Open] Rojer strandt in kwartfinales dubbelspel

Tennisser Jean-Julien Rojer is samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi gestrand in de kwartfinales van het dubbelspel op de US Open. De Indiër Leander Paes en de Tsjech Radek Stepanek, de verliezend finalisten van vorig jaar, bleken dinsdag te sterk: 6-1, 6-7 en 6-4.

Vorig jaar wisten Rojer en Qureshi de halve finales van het tennistoernooi in New York te bereiken.

Rojer strandt in kwartfinales dubbelspel
Rojer strandt in kwartfinales dubbelspel (Foto: ANP)

Kut! Een kapotte lul

Copulatie. Seksuele gemeenschap. Voortplanting. De liefde bedrijven. Kindjes maken. Zomaar een paar beschaafde vertalingen van het inmiddels aanvaarde werkwoord 'neuken'. Hier is nog een hele serie synoniemen aan toe te voegen. Als ik er de minder flatteuze termen bij haal, kom ik op een behoorlijk indrukwekkende lijst van omschrijvingen van 'de daad'. Een beetje zoals de Eskimo's ook vijftig woorden hebben voor 'sneeuw'.

[US Open] Djokovic fluitend naar kwartfinale

Novak Djokovic heeft zich dinsdag bij de laatste acht van de US Open geschaard. De nummer één van de wereld hoefde zich tegen de Spanjaard Marcel Granollers nauwelijks in te spannen: 6-3, 6-0, 6-0.

Djokovic kreeg in de eerste set nog enige tegenstand. Vanaf een 5-3 stand zette de Serviër echter de turbo aan en won hij de volgende dertien games. Na een uur en negentien minuten was het pleit beslecht.

Djokovic neemt het in de kwartfinale op tegen Mikhail Youzhny. Die won eerder dinsdag van Lleyton Hewitt.

Manning dient gratieverzoek in

Wikileaks-informant Manning hoopt op genade van de Amerikaanse president Barack Obama. De voormalige soldaat die onlangs tot een celstraf van 35 jaar werd veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen heeft inmiddels een formeel gratieverzoek ingediend. Dat heeft zijn advocaat David Coombs dinsdag via Twitter bekendgemaakt.

Manning, die tegenwoordig liever bij zijn zelfgekozen vrouwennaam Chelsea genoemd wordt, speelde meer dan 700.000 vertrouwelijke en geheime Amerikaanse video's en documenten door aan onthullingssite Wikileaks. Geruchtmakend was de video Collateral Murder, waarin te zien is hoe Amerikaanse helikopters in 2007 burgers en journalisten beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Informant Manning dient gratieverzoek in
Informant Manning dient gratieverzoek in (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen staat om rooklobby

Longarts Wanda de Kanter van de Stichting Rookpreventie Jeugd wil de staat voor de rechter slepen vanwege de contacten die worden onderhouden met de tabakslobby. De overheid schendt daarmee een internationaal antirookverdrag, stelt zij in weekblad Vrij Nederland.

Het draait om het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de overheid zou verbieden om contact te hebben met de tabaksindustrie bij het opstellen van beleid dat roken moet ontmoedigen. Maar volgens het weekblad heeft het ministerie van Volksgezondheid de tabaksindustrie zelf actief benaderd en om commentaar gevraagd bij de implementatie van nieuwe antirookregels uit Brussel.

De Kanter kondigt aan om gerechtelijke stappen te zetten, aangezien het verdrag juridisch bindend is. "We gaan de Staat der Nederlanden dagvaarden wegens het schenden van het FCTC-verdrag", zegt zij volgens Vrij Nederland.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) sprak deze week overigens tegen dat het verdrag wordt geschonden. Het bepaalt weliswaar 'dat lidstaten hun tabaksontmoedigingsbeleid moeten beschermen tegen de commerciële en andere gevestigde belangen van de tabaksindustrie', maar een 'uitdrukkelijk verbod op contact' is er niet, schreef hij maandag in antwoord op Kamervragen van de SP.

Volgens de bewindsman wordt alleen contact gezocht als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld over 'technische zaken bij implementatie van wet- en regelgeving'. Zo overleggen Financiën en de gehele tabaksbranche een paar keer per jaar over 'lopende zaken'. "Tijdens een dergelijk overleg worden problemen op het uitvoeringstechnische vlak besproken."

Besluiten over het beleid vallen tijdens die bijeenkomsten niet. "Uiteindelijk zijn de desbetreffende bewindspersonen, in overleg met uw Kamer, verantwoordelijk voor de politieke keuzes die worden gemaakt", aldus Van Rijn.

Een op drie werkzoekers bewust van online reputatie

Een derde van de sollicitanten houdt er rekening mee dat potentiële werkgevers hun gedrag op sociale media bekijken. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Stepstone onder ruim zeventienduizend sollicitanten in acht Europese landen.

Uit het onderzoek blijkt dat van de bijna vijftienhonderd ondervraagde werkgevers driekwart op sociale media kijkt om een beeld te krijgen van de sollicitant. Als ongepast taalgebruik of afbeeldingen worden gevonden, kan dat een afwijzing tot gevolg hebben. Ook onjuist taalgebruik of tegenstrijdigheden met het meegezonden cv kunnen de sollicitant parten spelen.

Als de sollicitant online echter complimenten krijgt van anderen en goed blijkt te kunnen schrijven, kan dat juist positief werken. De helft van de werkgevers geeft aan op sociale media een bevestiging te hebben gekregen van het positieve beeld dat ze van een sollicitant hadden. Een kwart heeft echter wel eens een reden gevonden om een sollicitant toch af te wijzen.

Douwe Bob is niet vies van 'eerlijke knokpartij'

Douwe Bob Posthuma gaat een vechtpartij niet uit de weg. "Ik ben niet vies van een eerlijke knokpartij, als man tegen man", vertelt de zanger in Vrij Nederland.

"Soms is dat de enige oplossing: dan voel je zo'n ontzettende spanning dat je elkaar wel op kunt eten", legt Douwe Bob uit. "Nou, dan vind ik vechten niet erg. Zeker als we allebei oké zijn met de consequenties."

De 20-jarige zanger geeft toe dat hij vaak een klap heeft gekregen. "En dan ga ik niet terug met en knuppel of een mes, dat is belachelijk", aldus de singer-songwriter. "Dan ben je gewoon op je plek gezet. En ik vind op die manier vechten eigenlijk ook best een eerlijke beschaafde manier."

Teeven maakt werk van opsporen veroordeelden

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat de Kamer eind dit jaar informeren over hoeveel veroordeelden die hun straf wisten te ontlopen alsnog achter slot en grendel zitten. Dit zegde hij toe in de Tweede Kamer, waar een debat plaatsvond over de ruim veertienduizend mensen die een celstraf hebben gekregen maar die nog steeds vrij rondlopen.

De Kamerfracties waren eensgezind in hun onvrede over dit hoge aantal. "Dit is niet bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat", zei PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. "De strafrechtketen werkt niet naar behoren", concludeerde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Straffen moeten gewoon worden uitgezeten", zei CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Teeven was het met de Kamer eens. "Het is onaanvaardbaar dat straffen niet worden uitgevoerd." Hij wees er wel op dat het niet gaat om veertienduizend zware criminelen die rondlopen. In tachtig procent van de gevallen gaat het om mensen met een celstraf die korter is dan drie maanden. Vier procent is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar of meer. Bovendien zijn veel veroordeelden niet meer in Nederland, zoals bolletjesslikkers die wel veroordeeld zijn maar al lang weer terug zijn in het land waar ze vandaan kwamen.

Begin dit jaar lanceerde het kabinet plannen om het aantal personen dat hun straf ontloopt terug te dringen. Binnen de politie werd een 'team coördinatie executietaken' opgericht. Ook komen er meer mogelijkheden om paspoorten van voortvluchtigen vervallen te verklaren of afgifte van het paspoort te weigeren.

Teeven wees dinsdag wel op de beperkte capaciteit. Daardoor is het onmogelijk om veel werk te maken van het opsporen van veroordeelden die maar een paar dagen celstraf moeten uitzitten. Toch belooft Teeven beterschap. "Hier mag u mij op afrekenen", zei hij, zonder hier overigens getallen bij te noemen.

Jongere gehandicapte vaak in vrijheid beperkt

Veel begeleiders passen vrijheidsbeperkingen toe in de zorg voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Bijna twee op de drie begeleiders van deze jongeren en jongvolwassenen geeft aan dat vrijheidsbeperkende maatregelen bij alle cliënten toegepast kunnen worden als die daartoe aanleiding geven. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel dinsdag na onderzoek.

Het onderzoek werd door het Nivel en het VUmc uitgevoerd onder ruim 195 begeleiders. Het onderzoek wijst uit dat vrijwel alle begeleiders in separeren in een aparte ruimte en fixeren vrijheidsbeperkende maatregelen zien. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt verder dat sprake is van zo'n maatregel als een cliënt in een aparte ruimte wordt gezet waarvan de deur niet op slot is, als een bezoekregeling wordt getroffen of als het internetgebruik wordt gecontroleerd. Minder dan een derde vindt het naar de eigen kamer sturen van een jongere en het hanteren van een beloningssysteem vrijheidsbeperkende maatregelen.

Begeleiders passen vrijheidsbeperkende maatregelen vooral toe als de veiligheid in het geding is en zij geen andere oplossing meer zien. Hiervan is vooral sprake als de veiligheid van de cliënt zelf, van de groepsgenoten of het personeel in het gedrang komt of als de cliënt dreigt iets te vernielen. Maar ook in andere situaties wordt een vrijheidsbeperkende maatregel overwogen zoals voor verstoring van de orde in de groep (58 procent) en het niet nakomen van de huis- of groepsregels (24 procent).

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project Dwang en Drang van onder meer het Nivel en Vumc, waarbij wordt gekeken hoe het gebruik van vrijheidsbeperkingen kan worden afgebouwd. Het Nivel stelt op basis van het onderzoek dat het terugdringen van het aantal vrijheidsbeperkingen in de zorg voor jongeren en jongvolwassenen met een lichte verstandelijke handicap nog een grote investering vergt.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.