Poetin: homopropaganda in Sotsji niet bestraft

Atleten en sportliefhebbers die tijdens de komende Olympische Winterspelen in Sotsji acties ondernemen die kunnen worden uitgelegd als 'homoseksuele propaganda' zullen niet worden bestraft. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een interview met Associated Press en Kanaal 1 van de Russische staatstelevisie. Poetin voegde daar wel aan toe dat hij een gay pride tijdens de Winterspelen niet zit zitten.

Eerder dit jaar zette de president zijn handtekening onder een wet die het verspreiden van informatie over of het promoten van homoseksualiteit verbiedt. Overtreding van de wet kan gevangenisstraf opleveren. De nieuwe wet leidde tot veel ophef en zelfs tot oproepen tot een boycot van de Spelen.

Poetin probeerde de gemoederen te sussen. Hij bood aan vertegenwoordigers van de homo- en lesbische gemeenschap te ontmoeten, als daar van hun kant belangstelling voor is. "Ik verzeker u dat ik werk met deze mensen. Ik reik soms staatsprijzen aan hen uit voor hun prestaties op verschillende gebieden. We gaan absoluut normaal met elkaar om."

In dat verband zei hij dat de Russen gek zijn op de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Van de componist werd vermoed dat hij homoseksueel was. "Eerlijk gezegd houden we niet om die reden van hem, maar hij was een groot musicus en we houden allemaal van zijn muziek."