IsraŽl wil nederzettingen voorlopig behouden

Israëlische onderhandelaars hebben hun Palestijnse gesprekspartners voorgesteld tientallen nederzettingen en legerkampen op de Westelijke Jordaanoever voorlopig ongemoeid te laten. Dat zegt een Palestijnse ingewijde. Het is de eerste keer dat iets van betekenis naar buiten sijpelt over de vredesbesprekingen. De partijen hebben een radiostilte afgesproken.

De Palestijnen voelen niets voor het Israëlische voorstel, zo liet de ingewijde weten. Zij zijn bang dat van voorlopig gedogen voorgoed accepteren komt. De bron, aan wie de Palestijnse afvaardiging verslag heeft uitgebracht, bedong dat zijn naam ongenoemd blijft omdat de beide delegaties hebben afgesproken te zwijgen zolang het vredesoverleg duurt.

Tot dusver hielden de onderhandelaars zich strikt aan het afgesproken stilzwijgen. De vredesbesprekingen werden eind juli, na een onderbreking van vijf jaar, hervat.

De Palestijnen willen een eigen staat die de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem omvat, gebieden die Israël in de oorlog van 1967 in handen kreeg. Wel hebben zij zich eerder bereid getoond op beperkte schaal grond te ruilen, zodat sommige van de tientallen joodse nederzettingen die op de Westoever zijn verrezen bij Israël kunnen worden gevoegd.