Tientallen bij pedoprotest in Deventer

Redactie

Op het protest in Deventer tegen pedofilie zijn woensdagmiddag tientallen mensen afgekomen. De demonstranten hadden spandoeken bij zich en liepen een protestmars naar het stadhuis, waar ze werden toegesproken door burgemeester Andries Heidema (ChristenUnie). De demonstratie verliep rustig.

De demonstranten werden vorige week via Facebook opgeroepen zich te verzamelen nadat oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn Marthijn Uittenbogaard in de stad was gezien. Uittenbogaard werd tijdens zijn bezoek belaagd toen jongeren hem herkenden.

Een grote groep verzamelde zich donderdag- en vrijdagavond bovendien voor een flat omdat ze dachten dat Uittenboogaard daar verbleef. De groep eiste dat de oud-bestuurder de stad zou verlaten en richtte daarbij onder meer vernielingen aan. Uittenboogaard woont echter niet in Deventer en liet zelf weten de stad slechts twee dagen te hebben bezocht met een vriend.

Heidema liet eerder in een verklaring al weten begrip te hebben voor de onrust, maar niet voor ongeregeldheden. "Het kan niet zo zijn dat mensen deze bezorgdheid aangrijpen om anderen te bedreigen of vernielingen aan te richten", schreef hij zaterdag op de website van de gemeente. "Inwoners zijn vrij om initiatieven te nemen om hun bezorgdheid te uiten zolang de veiligheid en de openbare orde in de wijk en de stad niet in gedrang komen."