Teeven maakt werk van opsporen veroordeelden

Redactie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat de Kamer eind dit jaar informeren over hoeveel veroordeelden die hun straf wisten te ontlopen alsnog achter slot en grendel zitten. Dit zegde hij toe in de Tweede Kamer, waar een debat plaatsvond over de ruim veertienduizend mensen die een celstraf hebben gekregen maar die nog steeds vrij rondlopen.

De Kamerfracties waren eensgezind in hun onvrede over dit hoge aantal. "Dit is niet bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat", zei PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. "De strafrechtketen werkt niet naar behoren", concludeerde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Straffen moeten gewoon worden uitgezeten", zei CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Teeven was het met de Kamer eens. "Het is onaanvaardbaar dat straffen niet worden uitgevoerd." Hij wees er wel op dat het niet gaat om veertienduizend zware criminelen die rondlopen. In tachtig procent van de gevallen gaat het om mensen met een celstraf die korter is dan drie maanden. Vier procent is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar of meer. Bovendien zijn veel veroordeelden niet meer in Nederland, zoals bolletjesslikkers die wel veroordeeld zijn maar al lang weer terug zijn in het land waar ze vandaan kwamen.

Begin dit jaar lanceerde het kabinet plannen om het aantal personen dat hun straf ontloopt terug te dringen. Binnen de politie werd een 'team coördinatie executietaken' opgericht. Ook komen er meer mogelijkheden om paspoorten van voortvluchtigen vervallen te verklaren of afgifte van het paspoort te weigeren.

Teeven wees dinsdag wel op de beperkte capaciteit. Daardoor is het onmogelijk om veel werk te maken van het opsporen van veroordeelden die maar een paar dagen celstraf moeten uitzitten. Toch belooft Teeven beterschap. "Hier mag u mij op afrekenen", zei hij, zonder hier overigens getallen bij te noemen.