Van Gaal geeft Sneijder basisplek tegen Estland

Boris (borisz)

Wesley Sneijder krijgt vrijdag een basisplaats in het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Estland. Dat vertelde bondscoach Louis van Gaal woensdag op een persconferentie. Sneijder was in eerste instantie niet opgeroepen, maar werd als vervanger van de geblesseerde Georginio Wijnaldum toch bij de selectie gehaald.

Sneijder krijgt de voorkeur boven Adam Maher, die volgens Van Gaal uit vorm is. De middenvelder van PSV kwam net als Sneijder later bij de selectie. Maher verving de aan zijn hamstring gekwetste Rafael van der Vaart. "'Als er iemand wegvalt, moet er een nieuwe komen. Na Wijnaldum is Sneijder de beste keus", verklaarde Van Gaal.

De middenvelder van Galatasaray beheerst al maanden het nieuws over Oranje. Sneijder werd vorige maand tegen Portugal voor het eerst gepasseerd, omdat hij volgens Van Gaal niet fit is. Tijdens de oefentrip naar Azië werd hem eerder al zijn aanvoerdersband ontnomen.

Volgens Van Gaal is Sneijder op de weg terug, maar staat hem nog wel het nodige werk te wachten. Vooral bij balverlies moet Sneijder verbeteren. "Het probleem van Sneijder zit hem in het mee terugverdedigen. Ik heb tegen hem gezegd: de eerste keer dat jij een bal verovert, zie jij een juichende coach langs de lijn."

Van Gaal kon woensdag tijdens de training over zijn volledige selectie beschikken. Arjen Robben, die dinsdag apart trainde, deed dus ook mee. Opvallend was dat het B-team tijdens een trainingspartij met 2-0 won van het A-team.