Disney's The Jungle Book

Disney voert al jaren een streng home release beleid. Een aantal van hun bekendste tekenfilms komen eens in de zoveel jaar uit de 'kluis' op een nieuw formaat, waarna de fans massaal weer aan de verkoop gaan. Dit keer is het de beurt aan The Jungle Book, de allerlaatste tekenfilm waar Walt Disney nog persoonlijk aan meegewerkt heeft.

Jungle Book cover

The Jungle Book behoeft geen uitgebreide introductie. Hoewel de film al in 1967 in première ging kent iedereen de film. En na al die jaren heeft de film nog niks aan kracht hoeven inboeten. Het vertelt over het kleine jongentje Mowgli, die in de jungle wordt opgevoed naar de wolven. Als hij 10 jaar oud wordt, vormt hij een bedreiging en neemt de panter Bagheera hem mee naar een mensendorp. Mowgli is echter niet van plan de jungle te verlaten, en zijn koppigheid doet hen al snel in verschillende avonturen belanden. Samen met de beer Baloo is het feest dus compleet.

De laatste jaren brengt Disney haar films ook uit op blu-ray. Een geschikt formaat voor deze animatieklassiekers van formaat, want net als bij eerdere films is het beeld een genot om naar te kijken. Nooit eerder was deze animatiefilm zo scherp en duidelijk te zien als nu. Zeker met de traditionele animatie is dit een genot. Je ziet de fijne details van de potloodlijnen letterlijk van je scherm afspatten. En het kleurrijke spektakel, wat The Jungle Book zeker is, verdient een kijkbeurt in de scherpte van Full HD. Ook de audio is gerestaureerd, naar een frisse DTS-HD MA 7.1 track die het historische karakter van de soundtrack bewaart maar toch een actueel geluid geeft voor de systemen van vandaag. 

Jungle Book screen
Kleurrijk en vrolijk

Op het eerste gezicht lijken de extra's weinig toe te voegen. Pas als je hierop gaat doorklikken, besef je hoe uitgebreid de toevoegingen op deze disc zijn. Het hoogtepunt van deze nieuwe toevoegingen is de documentaire 'Growing Up With Nine Old Men'. Deze documentaire bevat interviews met de kinderen van de zogenoemde 'Nine Old Men'. Dit is de vaste groep van tekenaars die jaren met Walt Disney hebben samengewerkt aan de belangrijkste tekenfilm tijdens zijn leven. Het is interessant om te zien wie deze mannen werkelijk waren. 

De blu-ray wordt aangevuld met extra's die ook eerder op de dvd-release verschenen. Hoogtepunt hiervan is een making-of in verschillende delen, waarin alle aspecten van het maken van deze film naar voren komen. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Walt Disney tijdens de productie van deze film. De extra's worden verder aangevuld met een alternatief einde (toegelicht met storyboards), een dag in Walt Disney World's Animal Kingdom en nog wat verwijderde scènes.

Kortom: deze blu-ray is de titel 'Diamond Edition' waardig. Een rijkelijk gevulde schijf met een uitstekende presentatie van deze klassieker, aangevuld met interessante features. Een aanschaf zeker waard.