Milieudefensie: schaliegasrapport aangepast

Redactie

Het vorige week gepresenteerde rapport over de winning van schaliegas is onder druk van het ministerie van Economische Zaken aangepast. Dat vermoedt Milieudefensie. De milieuorganisatie wil inzicht in de communicatie tussen het ministerie en Witteveen + Bos, het ingenieursbureau dat het rapport opstelde.

Uit het onderzoek bleek dat de veiligheidsrisico's bij het boren naar schaliegas in Nederland te ondervangen zijn. Milieudefensie gelooft dat na een eigen analyse van het rapport niet. Volgens de milieuclub zijn de risico's die in het rapport naar voren komen in de samenvatting 'behoorlijk verzacht'.

In de samenvatting staat dat er geen risico op een zogeheten blow-out is. Maar het rapport besteedt uitgebreid aandacht aan het feit dat technische maatregelen om blow-outs te voorkomen, kunnen falen. Ook veel wetenschappelijke onzekerheden over de klimaateffecten van schaliegaswinning blijven volgens Milieudefensie in de samenvatting onvermeld.

"We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico's geeft dan het rapport zelf", zegt campagneleider bij Milieudefensie Geert Ritsema. "Het lijkt erop dat er zeer selectief gewinkeld is voor deze samenvatting en dat conclusies over de risico's afgezwakt of zelfs weggelaten zijn." Het kabinet en de Tweede Kamer mogen op basis van dit rapport geen besluit nemen over de winning van schaliegas, aldus Ritsema.

Een woordvoerder van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wijst er in een reactie op dat het onderzoek naar schaliegas na een Europese aanbesteding aan Witteveen + Bos is gegund. Een van de belangrijkste criteria daarbij was de onafhankelijkheid van de onderzoekers. "We doen dat niet voor niets." Onafhankelijkheid is ook voor het ministerie van groot belang, aldus de zegsman.

Milieudefensie wil de communicatie tussen het ministerie en het ingenieursbureau boven water krijgen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het departement wacht dat Wob-verzoek 'met belangstelling' af.

Kamp heeft overigens nog geen besluit genomen over het toestaan van proefboringen naar schaliegas. Hij wacht eerst nog een advies af van de commissie die het rapport toetst op de gevolgen voor het milieu. En ook daarbij wordt gekeken naar de mate van onafhankelijkheid, aldus de woordvoerder.