[US Open] Van Koot: "Grand Slam zou een mooie bekroning zijn"

DeLuna

De US Open is voor de rolstoeltennissers het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Aniek van Koot, de hoogstgeplaatste Nederlandse speelster en de nummer twee van de wereld, heeft een bewogen jaar achter de rug:“De druk op mijn schouders was enorm.”

Begin van dit jaar was Van Koot nog de nummer twee van de wereld, achter Esther Vergeer, die alle grote toernooien won. In februari dit jaar maakte Vergeer bekend dat ze ging stoppen. Daardoor werd de nummer twee van de wereld plotseling de nummer één. "Ja, toen was ineens de nummer één weg en was ík het. Dat vond ik best moeilijk", zegt de 23-jarige Arnhemse. "Ik had het gevoel dat ik niet meer mocht verliezen, dat ik alles goed moest doen. Die druk werd steeds groter."

In juni raakte zij haar nummer één positie kwijt op Roland Garros aan de Duitse Sabine Ellerbrock. "Tijdens dat toernooi zat ik niet lekker in mijn vel", zegt Van Koot nu. "Aan dat mentale aspect heb ik afgelopen zomer hard gewerkt. Ik wil graag weer nummer 1 worden. Maar ik hoop dat ik daar dan ook echt klaar voor ben; frisser, volwassener en wijzer."

Dubbelspel

Samen met Jiske Griffioen, haar vast dubbelpartner, heeft Van Koot dit jaar wel al drie Grand Slamtoernooien op haar naam staan. Het duo won zowel op de Australian Open, Wimbledon als Roland Garros de titel. Zij zijn er op gebrand om in New York de Grand Slam te voltooien. 

"Het zou een mooie bekroning zijn van 2013. Stilletjes is dat echt onze droom", zegt de Arnhemse. "Nou ja, stilletjes... We hebben dat naar elkaar uiteraard wel uitgesproken. Maar ik vind het moeilijk om echt hardop te zeggen: wij gáán voor die titel! Dat doet toch iedereen die meedoet? Maar voor ons zou het wel extra speciaal zijn."

Vijf Nederlanders

In New York komen in totaal vijf Nederlandse rolstoeltennissers in actie. Naast Van Koot zijn dat bij de dames Jiske Griffioen en Marjolein Buis. Bij de heren gaan Maikel Scheffers en Ronald Vink strijden voor de grandslamtitel.