'Defensie verkoopt schip in aanbouw'

Defensie verkoopt een schip dat nog in aanbouw is. Het gaat om de Karel Doorman, het grootste en hoogste schip van de marine, schrijft Trouw woensdag op basis van ingewijden. Tegelijk wordt begonnen met de bouw van een kleiner en goedkoper bevoorradingsschip. De bouw van de Karel Doorman kost ruim 400 miljoen euro.

Het schrappen van het bevoorradingsschip, dat in aanbouw is in Vlissingen, maakt deel uit van een bezuiniging van 330 miljoen euro. De marine moet ook een compagnie inleveren, het gaat dan om 180 tot 200 man.

Bij de landmacht wordt een van de vier pantserinfanteriebataljons geschrapt. Daarmee verdwijnen 600 tot 650 banen. De luchtmacht moet zes of zeven F16's inleveren. Daar staat tegenover dat de JSF het vliegtuig opvolgt. Het aantal toestellen hangt af van de prijs. Er mag niet meer dan vier miljard euro aan worden uitgegeven. Dit zijn volgens de krant de hoofdlijnen van de maatregelen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Ze komen bovenop een bezuiniging van een miljard euro die Defensie eerder moest verwerken.

Het is nog niet bekend hoe de zes miljard euro die het kabinet nog extra wil bezuinigen voor Defensie uitpakt. Het personeel kijkt volgens de krant elke ronde weer met angst en beven waar de nieuwe bezuingingen neerdwarrelen.