FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 september 2013

[US Open] Li als eerste naar halve finale

De Chinese tennisster Na Li heeft dinsdag als eerste de halve finale van de US Open bereikt. De nummer vijf van de plaatsingslijst rekende in de kwartfinale af met de als 24e geplaatste Russin Ekaterina Makarova: 6-4, 6-7 (5) en 6-2. In de halve eindstrijd wacht Serena Williams (1) of Carla Suarez Navarro (18).

Li, die op de US Open nog nooit verder was gekomen dan de kwartfinale, won de eerste set. in het tweede bedrijf nam ze vervolgens twee keer een break voorsprong, maar twee keer kwam Makarova terug. De Russin keek ook in de tiebreak tegen een achterstand aan, maar sleepte alsnog een derde set uit het vuur. Daarin maakte Li al snel het verschil.

[US Open] Youzhny verslaat Hewitt na vijfsetter

Mikhail Youzhny heeft dinsdag de kwartfinale van de US Open bereikt. Dat ging ten koste van Lleyton Hewitt. De Australiër verkocht zijn huid echter duur. Pas na een kleine drie uur kwam de eindstand op het bord te staan: 6-3, 3-6, 6-7 (3), 6-4 en 7-5.

Nadat de 31-jarige Rus de eerste set naar zich toe had getrokken, kwam de Australische oud-winnaar van het Amerikaanse grandslamtoernooi tot leven. Hij trok de stand gelijk en was in een spannende tiebreak opnieuw de betere. De 2-1 voorsprong in sets gaf Hewitt vervolgens vleugels. De man uit Adelaide trok zich terug achter de baseline en sloopte zijn Russische opponent met keiharde klappen. Dat leidde tot een 4-1 voorsprong, maar vervolgens was de magie weg bij Hewitt.

Ook in het begin van de beslissende set brak Youzhny vervolgens als eerste. Hij zag zijn jaar oudere tegenstander echter terugkomen en uitlopen naar 5-2. Twaalf jaar na zijn toernooiwinst bleek de laatste game winnen te veel gevraagd voor Hewitt.

Youzhny krijgt bij de laatste acht Novak Djokovic of Marcel Granollers als tegenstander. De Rus doet echter sowieso goede zaken op de wereldranglijst. De afgelopen twee jaar sneuvelde hij op Flushing Meadows al in de eerste ronde.

Volgende week uitspraak groepsverkrachting India

De rechtbank in New Delhi doet 10 september uitspraak in de zaak van de fatale groepsverkrachting van een jonge vrouw in een rijdend busje in de Indiase hoofdstad. Dat heeft de advocaat van twee van de verdachten dinsdag meegedeeld.

De vier overgebleven verdachten kunnen de doodstraf krijgen. Een vijfde verdachte overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd afgelopen zaterdag tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en haar vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december in het busje waren gestapt. De zes aanvallers sloegen de man in elkaar en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak wekte veel beroering in India. De regering zag zich gedwongen wetgeving aan te passen en snelrechtprocedures in te voeren voor verkrachtingszaken. De nieuwe wet maakt stalken, begluren en seksuele intimidatie tot een misdrijf. Ook voorziet de wet in de doodstraf voor recidivisten of voor verkrachtingen waardoor het slachtoffer komt te overlijden.

Vriendin vond Peter Jan Rens 'vieze oude man'

De piepjonge vriendin van Peter Jan Rens was niet direct onder de indruk van zijn verschijning. "Ik dacht: wat een oude flodder in die kleren, wat een vieze oude man", vertelt Virginia, die 42 jaar jonger is dan Rens, in het BNN-programma Je Zal het Maar Zijn.

Toch sloeg even later de vonk toch over. "Ik moet zeggen dat ik in een sprookje leef", vertelt Virginia, die eerst de boot afhield. "Omdat hij zou oud was. Ik dacht: dat kan ik niet maken. Toen zei hij: je blijft hier, en toen ben ik niet meer weggegaan."

Ook de 62-jarige Peter Jan durfde niet direct toe te geven aan zijn gevoelens. "Nadat ik haar speels in de golven had geworpen dacht ik: dit is schandalig eigenlijk." Toch besloot hij voor Virginia te gaan. "Bijvoorbeeld vanwege haar ontzettend grote levenservaring op jonge leeftijd."

Het stel heeft grote plannen voor de toekomst. "Ik hoop dat hij me een toekomst kan geven op Tenerife en dat we een kleine krijgen", aldus Virginia. "Ik ook, ik wil er vier", vult Rens, die een dochter heeft uit een eerdere relatie, aan. "Maar ik wil ook trouwen in Las Vegas."

Ook op het gebied van zijn carrière ligt er volgens Rens veel in het verschiet. "We krijgen een eigen zender", vertelt de presentator, die daar verder niets over kwijt wil. "En Meneer Kaktus komt terug op tv."

Kopschoppers

Fijn een avondje op stap met je matties. Van kroeg naar kroeg en van kroeg naar club. Lekker pilzen tot in de vroege uurtjes. Daarna nog even shoarma naar binnen schuiven, met extra knoflooksaus. En uiteraard voor het slapen gaan nog even heerlijk iemand keihard voor z'n bek schoppen. Een zwaar outnumbered, volkomen willekeurig slachtoffer uitzoeken. Niet zomaar een beetje in mekaar trimmen, nee, loei- en loeihard. Zelfs wanneer het slachtoffer bewusteloos op de grond ligt, ontvangt hij nog een paar genadeloos harde, welgemikte schoppen tegen het hoofd. En maar lachen, op weg naar huis. En op maandag weer aan de slag, niks aan 't handje.

'Vlees met poepbacteriŽn in voedselketen'

Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Dat komt doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt. Het tv-programma Zembla meldt dinsdag dat keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat zeggen in de uitzending van komende donderdag.

De E.coli-bacterie veroorzaakt maagklachten en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

'Vlees met poepbacteriën in voedselketen'
'Vlees met poepbacteriën in voedselketen' (Foto: ANP)

Nieuwe reeks bomaanslagen Bagdad

Opnieuw een bloedige dag in Bagdad: bij aanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad vielen dinsdag minstens 67 doden en tientallen gewonden.

Nadat eerder op de dag al veertien mensen waren omgekomen, werd Bagdad dinsdag aan het begin van de avond opnieuw opgeschrikt door een reeks aanslagen met autobommen. Die deden zich binnen een tijdsspanne van twee twee uur voor in elf verschillende wijken en eisten ten minste 53 levens, meldden politie en ziekenhuizen. Getroffen werden onder meer winkelcentra en restaurants in de de wijken Husseiniyah en Talibiyah in het oosten en noordoosten, een politiebureau in de westelijke wijk Sadiyah en een centraal plein in de zakenwijk Karradah.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar gecoördineerde aanslagen met autobommen en aanslagen op burgers en leden van de Iraakse veiligheidsdiensten zijn een geliefde tactiek van de Iraakse tak van Al-Qaida.

Bij een van de eerdere aanslagen in Bagdad stormden gewapende mannen de woning binnen van een lid van een soennitische militie die tegen Al-Qaida gekant is; hij werd samen met zijn vrouw en drie kinderen omgebracht. De Sahwa-militie hielp enkele jaren geleden de Amerikanen bij de bestrijding van Al-Qaida. De militieleden worden sindsdien door de extremisten als verraders beschouwd. Een van de leiders van Sahwa ontkwam maandag ternauwernood aan een aanslag door twee zelfmoordterroristen, waarbij wel zes lijfwachten en een omstander om het leven kwamen.

Sinds april zijn door het weer toenemende geweld in Irak minstens vierduizend mensen om het leven gekomen. In de maand augustus alleen al vielen meer dan achthonderd doden, volgens gegevens van de Verenigde Naties.

FOK!toen: 385 doden in Beslandrama

Vandaag negen jaar geleden kwam de gijzeling in Beslan na twee dagen tot een bloederig einde. Er zouden in totaal 385 doden te betreuren zijn, waaronder (op één na) alle 32 terroristen. De school vier jaar later:

School No. 1, Beslan, 2008. Copyright Wiki-user Leon

FOK! berichtte destijds zeer uitgebreid over de gijzeling dankzij een nieuwssubmit van FOK!oldbie Meki in de ochtend van 1 september 2004 en middels veel live-updates daarna. Alle berichten die rond die dagen gepubliceerd werden, worden in dit stuk gelinkt.  

Tweedaagse gijzeling kost 385 levens
BESLAN, 03-09-2004. Nadat rond de 1100 leerlingen en ouders al twee dagen gegijzeld waren, vielen Russische veiligheidstroepen vandaag de school in Beslan binnen. Bij de bijzonder gewelddadige bevrijding werden honderden kinderen, ouders, leerkrachten en veiligheidstroepen door het spervuur dodelijk getroffen.

Uiteindelijk zouden er minstens 385 doden vallen bij de gijzeling en bevrijding: 31 terroristen, 334 gijzelaars (186 kinderen, 17 personeelsleden van de school, 118 familieleden), 10 soldaten en agenten, enkele reddingswerkers en medewerkers van de geheime dienst FSB en een aantal tot op heden vermiste personen.

Daarnaast raakten 783 mensen gewond. Minstens één overlevende pleegde na de gijzeling zelfmoord. De enige overlevende terrorist zit voor de rest van zijn leven vast. Beslan zou het dieptepunt blijken te zijn van de strijd om onafhankelijkheid die vanaf begin jaren negentig door diverse federale staten in de regio werd uitgevochten.

Kaart van de regio. Gemaakt door Wiki-user Kbh3rd

Waarom een gijzeling?
In Noord-Ossetië, Ingoesjetië en Tsjetsjenië wonen volkeren die weinig met de Russen op hebben. Van oudsher is de Kaukasus een verzameling van tientallen verschillende volkeren, met elk een eigen cultuur, taal, (vaak) geloof en geschiedenis.

Sommige van die volkeren kregen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig een eigen natiestaat, zoals de Georgiërs, Armeniërs en Azerbeidzjanen. Koerden, Tsjetsjenen, Osseten en een scala aan andere volkeren zouden echter verdeeld blijven over verschillende landen, of onafhankelijkheid willen maar die van Moeder Rusland niet krijgen.

Er werden gedurende de nineties verschillende oorlogen gevochten, guerilla's ontketend en terroristengroeperingen opgericht. Waarom dan de gijzeling? Het was niet de eerste, maar wel de grootste. Twee jaar eerder werden Tsjetsjeense gijzelnemers met gifgas door Russische veiligheidstroepen uitgeschakeld. Een nieuwe gijzeling werd ondernomen om twee hoofdredenen: het vrijlaten van Tsjetsjeense gevangenen die in het naburige Ingoesjetië vastzaten en het door Rusland erkennen van de Tsjetsjeense onafhankelijkheid.

De gijzeling begint op de eerste schooldag
Op 1 september wordt de gebruikelijke jaarlijkse opening van Russische scholen gevierd. Het heet daar de Dag van de Kennis en ouders gaan de eerste dag van het jaar met hun kinderen mee naar school. Zo ook in Beslan op School Nummer Eén. Rond half tien lokale tijd vielen Tsjetsjeense islamitische terroristen de school binnen. Hoewel er tientallen ouders en kinderen wisten te ontsnappen, zaten ruim duizend mensen als ratten in de val.

Om de gasaanval van twee jaar eerder te voorkomen sloegen de terroristen meteen alle ruiten in. Verschillenden stonden uren- of dagenlang op mijnen die af zouden gaan als ze doodgeschoten werden. Anderen droegen bomgordels. Een aantal blies zichzelf in de dagen daarna op in de volgepakte gymzaal.

Dezelfde dag nog arriveren politie, geheime dienst en leger. Er breken op de eerste dag vuurgevechten uit en er worden explosies in en rondom de school gemeld. Verschillende malen wordt de school op alle drie de dagen bestormd. De gevechten zouden af en aan aanhouden tot de uiteindelijke bestorming van de school op drie september.

Slachtoffers Beslan. Copyright Aaron Bird, CC-BY-licensie.
Een aantal slachtoffers.
CC-BY-licensie. Copyright Aaron Bird.   

Geen voedsel, geen water, '50 executies per dode gijzelnemer' 
Terwijl de wereld geschokt toekijkt gebeuren de dagen erna hartverscheurende zaken. De terroristen weigeren voedsel of water toe te staan en er gonzen geruchten over verkrachtingen, maar die blijken achteraf niet te kloppen.

Ook mogen bepaalde moeders de gymzaal waar alle gijzelaars zitten verlaten, maar mogen ze maar één van hun kinderen meenemen. Eén van de moeders: “Hoe kon ik kiezen? Mensen zeggen dat ze blij zijn dat Alan en ik naar buiten konden, maar hoe kan ik gelukkig zijn als mijn dochtertje nog binnen is?”

De gijzelnemers stelden: “We zullen vijftig mensen doden voor iedere gijzelnemer die sneuvelt. Per gewonde kameraad doden we twintig mensen. Als de communicatie of elektriciteit langer dan een minuut stilvalt, schieten we er tien neer. Zijn er meer dan vijf van ons dood, dan blazen we de hele boel op.”

Ex-president redt 26 vrouwen en kinderen
De gerespecteerde ex-president van Ingoesjetië (en generaal in de Sovjet-Unie) Ruslan Aushev mocht op twee september naar binnen en wist elf zogende vrouwen en hun vijftien zuigelingen te bevrijden. Behalve de 26 kinderen en moeders werden er daarna geen gijzelaars meer vrijgelaten. Wel wisten ongeveer 40 kinderen en moeders te ontsnappen tijdens de laatste bestorming.

De terroristen gaven Aushev een briefje en een videotape mee, maar de Russische autoriteiten meldden aanvankelijk dat er niets op de tape stond en er geen eisen werden gesteld. Dat bleek achteraf niet te kloppen.

Onderhandelingen met de terroristen faalden op de tweede dag. Geen van de belangrijke regionale politici die men wilde zien, zou komen opdagen en zodra dat duidelijk werd, werden de terroristen nog beestachtiger.

Foto's slachtoffers in school Beslan. Copyright Aaron Bird, CC-BY-licensie.
Foto's in de voormalige school. CC-BY-licensie. Copyright Aaron Bird.

Rond de duizend doden en gewonden op de laatste dag
Op de derde dag kwam het tot een laatste treffen. Verschillende bommen gevuld met spijkers en bouten gingen af in de school, hulpverleners die lijken mochten komen weghalen werden doodgeschoten door de terroristen en tijdens het urenlange vuurgevecht tussen Russische troepen en de terroristen vielen verreweg de meeste slachtoffers.

Een aantal gijzelnemers had burgerkleding aangetrokken en was op die manier gevlucht. Als reactie gooide Poetin de grenzen van Noord-Ossetië potdicht. Enkele terroristen verschansten zich in de kelder van de school en wisten 's avonds alsnog een explosie te veroorzaken. Daarmee was het drama eindelijk ten einde.

In de dagen erna zouden tientallen gewonden alsnog aan hun verwondingen overlijden en zou er een storm van internationale kritiek uitbarsten aangaande de bloedige bevrijding van de gijzelaars.

Moeder in Beslan bij graf, 2006. Copyright Aaron Bird, CC-BY-licensie.
Moeder in Beslan bij graf, 2006. CC-BY-licensie. Copyright Aaron Bird.


Russen woedend op Ben Bot 

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot was destijds ook EU-voorzitter en had in die rol op het ingrijpen der Russen gereageerd, door te stellen dat hij het betreurde dat de gijzelingscrisis niet vreedzaam kon worden opgelost. Verder sprak hij zijn begrip uit voor "het moeilijke dilemma waarmee de Russische regering zich geconfronteerd zag." Hij vroeg ook om meer informatie van de Russen, "om tot een afgewogen oordeel over de afloop te kunnen komen.” 

De Russen waren pissig en zagen vooral de laatste zin van Bots uitspraak als een eis om 'uitleg' van Nederlandse zijde. De Russische onderminister van BuZa Losjchinin: "De uitlatingen van de Nederlandse minister zijn op zijn zachtst gezegd ergerlijk en diep kwetsend. De feiten en de relatie tussen oorzaak en gevolg achter wat in Beslan gebeurd is, zijn voor iedereen duidelijk, behalve dan misschien voor de Nederlandse minister.” Bot reageerde door de laatste zin (die vroeg om meer uitleg) te schrappen uit de verklaring.

Ook Poetin laaiend om wereldwijde kritiek 
Ook Poetin reageerde (vier dagen) na de beëindiging van de gijzeling boos op internationale kritiek. "Ik wil niet praten met kindermoordenaars. Jullie in het westen moeten Osama bin Laden maar uitnodigen voor een gesprek in Brussel of het Witte Huis." De woorden van FOK! toen:

'Volgens Poetin zullen er gerust Russische militairen zijn die de mensenrechten hebben geschonden in Tsjetsjenië, maar "dat is, net als de foltering van gevangenen in Irak door Amerikaanse militairen, niet met toestemming van de top gebeurd." Er is, zo zei Poetin, ook geen verband tussen het Russische beleid in Tsjetsjenië en de gebeurtenissen in Beslan. "Denk je eens in dat mensen die kinderen in de rug schieten ergens op onze planeet aan de macht komen. Dan heb je geen vragen meer over ons beleid in Tsjetsjenië."

Boom van Verdriet, herdenkingsmonument in Noord-Ossetië
Boom van Verdriet, herdenkingsmonument in Noord-Ossetië

(Bijna) tien jaar later: weinig veranderd
Tegenwoordig zijn er op diverse plekken in Rusland herdenkingsmonumenten te vinden. De ruïnes van School Nummer Eén zijn gesloopt. De school die als vervanging (op een andere plek in de stad) werd gebouwd, is genoemd naar één van de overleden leraren en werd via een VN-hulpprogramma door Noorwegen en Griekenland betaald.

Ingoesjetië, Noord-Ossetië en Tsjetsjenië zijn nog steeds niet onafhankelijk. De oorlogen die al in de jaren negentig onder Jeltsin begonnen, gingen ook na de gijzeling door. De Tweede Tsjetsjeense Oorlog zou pas in 2006 eindigen na ruim 100.000 doden (op één miljoen Tsjetsjenen) en Abchazië en Zuid-Ossetië werden in 2008 door de Russen binnengevallen, buitgemaakt op Georgië en eenzijdig door de Russen erkend als 'onafhankelijke' landen.

---

Foto's van de gijzeling in Beslan zelf bevatten copyright. Je kunt op deze Getty Images-bestelpagina een aantal foto's bekijken. 

Staatskanaal Russia Today maakte vijf jaar na dato een reportage:

Dit FOK!toen-onderwerp werd door één van de lezers gesuggereerd. Heb je zelf een datum in de nabije toekomst waarop in het verleden iets is gebeurd dat de aandacht verdient? PM superworm of meld het in de comments hieronder.

Regime SyriŽ verbergt wapens en verplaatst troepen

Terwijl president Barack Obama het Amerikaanse Congres achter een militaire actie tegen Syrië probeert te krijgen, is het regime in Damascus druk bezig militair materieel te verstoppen en legereenheden van hun bases naar civiele gebieden te verplaatsen. Ook is president Bashar Assad in het offensief gegaan door in een interview met de Franse krant Le Figaro te waarschuwen dat een aanval op Syrië een oorlog in de hele regio kan uitlokken.

Mochten de Amerikanen besluiten tot een aanval met raketten, dan kan de reactie van Assad van grote invloed zijn op het verdere verloop van de burgeroorlog in Syrië. Buurlanden kunnen bij het conflict betrokken raken, of er verandert weinig in de crisis die in de afgelopen twee jaar al aan meer dan honderdduizend mensen het leven heeft gekost.

Vorige week, toen het er nog op leek dat de Amerikanen elk ogenblik tot de aanval konden overgaan, is het leger begonnen eenheden, alsook raketlanceerders, artillerie en andere zware wapens in steden in het hele land naar woonwijken te verplaatsen, zegt de belangrijkste door het Westen gesteunde oppositiegroep. Inwoners van Damascus hebben de verplaatsingen bevestigd. Een man zegt dat leden van de Republikeinse Garde zich toegang verschaften tot een van zijn huizen en hem een officieel document toonden waarin stond dat het leegstaande pand gevorderd werd omdat het land in oorlog was. Een vrouw in een ander deel van de stad zei dat militairen in een school naast haar huis waren getrokken.

Waarschijnlijk gaat het regime hiermee door nu Obama een actie heeft uitgesteld om het Amerikaanse Congres eerst om toestemming en steun te vragen.

"Het Syrische regime weet dat er dertig tot veertig potentiële doelwitten zijn voor Amerikaanse luchtaanvallen en het heeft volop tijd om zich daar op voor te bereiden", zegt Hisham Jaber, een Libanese generaal buiten dienst en directeur van het Centrum voor Studies en Politiek Onderzoek in Beiroet. "De helft, zo niet meer, is natuurlijk ontruimd, verplaatst of gecamoufleerd."

Obama heeft gezegd dat het Syrische regime gestraft moet worden voor een aanval met chemische wapens, op 21 augustus in door opstandelingen beheerste voorsteden van Damascus. De Amerikaanse regering heeft echter benadrukt dat een eventuele actie beperkt van aard zal zijn en niet bedoeld om de balans in de burgeroorlog in Syrië te doen omslaan.

In het interview met Le Figaro wilde Assad niet zeggen hoe Syrië op een eventuele aanval zal reageren, maar waarschuwde hij dat het MIdden-Oosten een kruitvat is en dat 'het gevaar van een regionale oorlog bestaat'.

Het regime heeft verschillende mogelijkheden. Het kan raketten afschieten naar bondgenoten van de Amerikanen in de regio. Het kan zijn eigen bondgenoten, zoals de Libanese Hezbollah, loslaten op westerse belangen in het buitenland. Of het kan eenvoudig niets doen, en propagandapunten scoren als slachtoffer van Amerikaanse agressie.

Hoe het regime reageert, hangt volgens analisten waarschijnlijk af van de schaal van de Amerikaanse militaire actie: hoe groter en langduriger de aanvallen, des te meer de regering in Damascus zich genoopt zal voelen te reageren. Mocht Washington met afgemeten aanvallen komen, dan zal Assad wellicht een politieke kaart trekken, in plaats van een militaire.

"Zijn eerste optie is propagandawaarde", meent Salman Shaikh, directeur van het Brookings Doha Center. Assad kan aanvoeren 'dat het Westen weer een staat in het Midden-Oosten aanvalt, een Arabische staat, zonder de juiste internationale legitimering. En hij kan dat verhaal versterken door te tonen dat onschuldige burgers daarvan de dupe zijn'. Als hij hiermee punten kan scoren, 'zal hij menen dat hij feitelijk gewonnen heeft zonder militair te hoeven reageren'.

Assad volgde een dergelijke koers in mei, nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen een wapenkonvooi voor de Hezbollah hadden aangevallen. Hij deed de aanval voorkomen als een bewijs van heimelijke samenspanning van de opstandelingen met Israël, de aartsvijand.

Als militair antwoord kan Assad raketten afschieten naar Amerikaanse bondgenoten als Turkije, Jordanië of Israël. Maar dat brengt het gevaar met zich mee van een langdurige militaire krachtmeting met een andere mogendheid, in een tijd waarin het regime alle middelen al nodig heeft om te vechten voor zijn voortbestaan.

Een aanval op NAVO-lid Turkije zou betekenen dat Syrië het hele bondgenootschap over zich heen krijgt, terwijl in Jordanië Amerikaanse F-16's, Patriot-batterijen en ongeveer duizend Amerikaanse militairen staan. Het regime kan ook raketten op Israël afvuren, of Hezbollah inschakelen. De groep, die in 2006 in een 34 dagen durende oorlog stand wist te houden tegen Israël, zou over een aanzienlijke voorraad raketten beschikken die grote Israëlische steden kunnen treffen.

Volgens analisten zal Syrië dit willen vermijden, tenzij de Amerikaanse aanvallen een rechtstreekse bedreiging van Assads greep op de macht gaan vormen.

Hezbollah zou ook veel te verliezen hebben. De groep krijgt al veel kritiek in Libanon omdat zij aan de kant van Assad vecht in Syrië. Die kritiek zou nog sterker worden als Hezbollah namens Syrië een conflict met Israël uit zou lokken.

Ergens tussen deze extremen kan Assad ook nog voor een middenweg kiezen, bijvoorbeeld een aanslag met een autobom door een sympathiserende militante groep. Als voorbeeld noemt Chris Phillips, Syrië-specialist aan de Queen Mary University in Londen, een dubbele autobomaanslag eerder dit jaar in Turkije, waarbij meer dan vijftig mensen omkwamen. Volgens de Turkse autoriteiten zat Syrië achter de aanslag, wat Syrië ontkent.

De Bakker wint eerste ronde Alphen

Tennisser Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De Bakker, de nummer 99 van de wereld, had echter zijn handen vol aan de 210 plaatsen lager gerangschikte Tsjech Roman Jebavy: 7-5 en 6-4. In de tweede ronde wacht de Duitser Andreas Beck die zijn landgenoot Dominik Meffert met tweemaal 6-4 klopte.

In de eerste set hadden beide mannen een vroege break en ging het vervolgens lang gelijk op. Uiteindelijk ging De Bakker er echter via een tweede break alsnog met de setwinst vandoor. In het tweede bedrijf leek de Westlander uit te lopen, maar kwam Jebavy terug. Breakkansen liet de Tsjech vervolgens onbenut en De Bakker sloeg daarna wel toe.

Schorsing voor Menzo na rood

Stanley Menzo zal het komende duel van Lierse SK vanaf de tribune moeten bekijken. De trainer van de Belgische club is voor één duel geschorst vanwege zijn gedrag tijdens de competitiewedstrijd tegen AA Gent op 17 augustus.

Tijdens dat duel had Menzo te heftige aanmerkingen op de leiding waarna hij door de scheidsrechter naar de tribune werd gestuurd.  De oud-doelman van Ajax en het Nederlands Elftal kan daardoor niet op de bank zitten bij het duel tegen Club Brugge op 14 september. Met 5 punten uit zes duels staat Lierse SK vooralsnog in de onderste regionen.

Nieuwe versie Android heet KitKat

De volgende versie van Android gaat KitKat heten. Dat hebben zowel Google als Nestle laten weten. Het lijkt hier echter te gaan om een gigantische marketingstunt.

Tegelijk met het bekend maken van de naam, werd bekend dat er inmiddels ruim een miljard Android-apparaten zijn geactiveerd. Eerdere versies van het besturingssysteem kregen op alfabetische volgorde een naam vernoemd naar zoetigheden; zoals Honeycomb, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean.

Oorspronkelijk zou de nieuwe versie van Android de naam Key Lime Pie gaan dragen. Binnen Google zou echter het idee zijn ontstaan iets 'leuks en onverwachts te gaan doen' en kwamen uiteindelijk op het idee de naam KitKat te gaan gebruiken. Zowel Google en Nestle hebben laten weten dat er geld aan te pas komt bij het gebruik van de merknaam.

Het gebruik van de naam voor Android lijkt echter gepaard te gaan met een wereldwijde marketingcampagne. Óf en wanneer de nieuwe versie wordt uitgebracht is niet bekend.


Android KitKat gepresenteerd

Courtney Stodden eindelijk topless

Courtney Stodden heeft zich eindelijk van haar beste kant laten zien. 'Dat blonde mokkel van die ene uit The Green Mile' heeft namelijk haar tieten laten zien.

De 19 lentes jonge blondine zit momenteel in het Britse Big Brother-huis. En de camera ontgaat niets, en draait dan ook vrolijk door in de badkamer.

Courtney is dan ook duidelijk te zien. En nog beter, haar volledig plastic voorgevel (maat DD) ook. Eet smakelijk!

Pics or it didn't happen! (NSFW, uiteraard)

Gevel gebouw in Londen werkt als brandglas

Een half voltooide wolkenkrabber in Londen verhit de gemoederen. Niet alleen dat: de eigenaar van een voor het gebouw geparkeerde Jaguar zegt dat een deel van zijn auto is gesmolten en een kapperszaak aan de overkant zegt dat er een gat gebrand is in de deurmat.

De problemen zouden worden veroorzaakt door de glazen gevel, die de zonnestralen zou bundelen en daardoor werkt als een soort brandglas.

De ontwikkelaars van het gebouw, dat bekend staat als de Walkie-Talkie, nemen de klachten serieus. De 37 verdiepingen tellende toren moet in 2014 af zijn. Het probleem doet zich gedurende twee uur per dag voor en dit zal nog twee tot drie weken aanhouden, totdat de zon minder hoog aan de hemel staat. Door met steigers een tijdelijk zonnescherm aan te brengen hopen zij het probleem te beperken. Ondertussen hebben ze het stadsbestuur gevraagd op drie plaatsen een voorlopig parkeerverbod in te stellen.

VN-chef waarschuwt voor aanval op SyriŽ

Een militaire aanval op Syrië in verband met de vermoedelijke gifgasaanval van vorige maand kan leiden tot meer onrust en bloedvergieten in dat land. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag gezegd.

De Verenigde Staten en Frankrijk overwegen militaire actie te ondernemen tegen het Syrische regime. Ban waarschuwde Washington en Parijs dat een dergelijke aanval alleen legaal is als het om zelfverdediging gaat, of als ingrijpen is goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Rusland en China hebben al meerdere keren resoluties tegen Syrië in de Veiligheidsraad met een veto geblokkeerd.

Ban zei dat het gebruik van chemische wapens 'een ernstige schending van het volkenrecht en een grove oorlogsmisdaad' zou zijn. Als dit gebruik bevestigd wordt in een lopend onderzoek van wapeninspecteurs van de VN, dan moet dit 'de internationale gemeenschap wakker schudden', zei hij.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven actie te willen ondernemen, maar wil daarvoor de toestemming van het Amerikaanse Congres. Het Congres is tot volgende week met reces, en zal daarna stemmen over Obama's plannen. De Franse president François Hollande heeft aangegeven de stemming in Washington af te willen wachten.

Dennis Rodman weer bij vriend Kim Jong Un

Oud-basketballer Dennis Rodman is voor de tweede keer dit jaar in Noord-Korea. Rodman gaat een bezoekje brengen aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. "Ik wil mijn vriend Kim ontmoeten", zei de Amerikaan dinsdag.

"Ik ga daar niet heen als diplomaat. Ik ga er gewoon heen om gezellig tijd door te brengen met Kim en zijn familie", zegt de 52-jarige ex-sportman die het bezoek een 'vriendelijk gebaar' noemt. Rodman is van plan om dinsdag of woensdag bij Kim Jong Un langs te gaan.

Naast zijn bezoek aan de Noord-Koreaanse leider wil Rodman ook de relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten verbeteren. "Ik wil mensen laten zien dat het niet slecht is om naar Noord-Korea te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten."

Ook is de Amerikaan van plan basketbal op de kaart te zetten. Rodman, die als basketballer furore maakte bij onder meer Chicago Bulls, was in februari ook al in het Aziatische land om Kim Jong Un te ontmoeten en een film te maken over basketbal.

Kerry spreekt voor Senaatscommissie

Het Assad-bewind heeft de ernstigste aanval met chemische wapens in de 21e eeuw uitgevoerd. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdagavond (onze tijd) gezegd voor de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat.

De bewindsman probeert de senatoren met zijn optreden over te halen tot instemming met militaire actie tegen Syrië. Nu niet handelen betekent een signaal afgeven dat aanvallen met massavernietigingswapens oké zijn, aldus de bewindsman.

Kerry spreekt voor Senaatscommissie
Kerry spreekt voor Senaatscommissie (Foto: ANP)

Jansen Steur wil bescherming tegen ex-patiŽnten

De omstreden arts Ernst Jansen Steur wil beschermd worden tegen mogelijk emotionele reacties van ex-patiënten bij de behandeling van klachten bij het Medisch Tuchtcollege in Zwolle. Als aan zijn voorwaarden wordt voldaan, wil Jansen Steur naar de behandeling komen, heeft zijn advocaat gezegd tegen RTV Oost.

De advocaat is naar eigen zeggen momenteel in gesprek met het tuchtcollege over de voorwaarden. Bij het tuchtcollege in Zwolle zijn in november drie zittingsdagen gepland voor de zaak rond de ex-neuroloog. Na de tuchtzaak volgt de strafzaak bij de rechtbank in Almelo.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn praktijken zou minstens een patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.

Desi Bouterse ziet complot achter aanhouding zoon

Desi Bouterse, de president van Suriname, vermoedt een groot Amerikaans complot achter de aanhouding van zijn zoon, Dino Bouterse. Dat zei hij dinsdagavond op een persconferentie in Paramaribo.

Het was de allereerste maal dat president Bouterse sprak over zijn 40-jarige zoon Dino sinds diens arrestatie vorige week donderdag in Panama. Dino werd meteen daarna overgedragen aan de Verenigde Staten. Die beschuldigen Bouterse junior van drugssmokkel en wapenhandel. Er hangt hem levenslang boven het hoofd.

Het nieuws over die arrestatie werd donderdag door de Amerikaanse ambassadeur meegedeeld aan de Surinaamse autoriteiten. Dat Bouterse op dat moment net acht Zuid-Amerikaanse staatshoofden in Paramaribo op bezoek had, maakt de zaak extra pijnlijk. "Het nieuws was een zware klap, te meer omdat ik op dat moment volledig geconcentreerd was op het bezoek van mijn collega's. Als president moet je dan echter privézaken aan de kant schuiven en je concentreren op je werk", begon Bouterse de persconferentie.

Volgens het Surinaamse staatshoofd is het geen toeval dat zijn zoon net werd gearresteerd op de dag dat in Paramaribo een conferentie werd gehouden van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen. Bouterse ziet de aanhouding van zijn zoon als deel van een Amerikaans complot dat is opgezet om die bijeenkomst negatief te beïnvloeden.

"Het behoeft weinig denkwerk om tot die conclusie te komen. In een gevecht als dit, met zo'n perfecte timing, kan je niet anders dan respect opbrengen voor de tegenstander. Het doel om de Unasur-top te doen mislukken is echter faliekant mislukt. Ik heb alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden die hier waren persoonlijk geïnformeerd over de zaak. Twee van hen hebben meteen hun persoonlijke advocaten ter beschikking gesteld van mijn zoon."

Naar eigen zeggen zat Bouterse door de hele affaire de afgelopen dagen 'slechts voor 95%' met zijn hoofd bij zijn werk. "Mijn zoon is geen kind van twaalf meer, ik ben dus zeker niet op de hoogte van wat hij allemaal uitvreet. Zijn aanhouding is een grote domper voor onze hele familie. Ik heb echter geloof in een eerlijke rechtsgang. Hoe dan ook zullen we de uitspraak van de rechter respecteren. Iedereen weet dat ik een man ben die altijd het hoofd buigt voor een rechterlijk vonnis."

Dino Bouterse staat terecht voor de federale rechtbank van Manhattan. Zijn zaak wordt voortgezet op 9 september. Hij verklaarde op een zitting vlak na zijn arrestatie al onschuldig te zijn.

Bokser en Rocky V-ster Morrison overleden

Op 44-jarig leeftijd is ex-wereldkampioen en acteur uit de film ‘Rocky V’ Tommy Morrison overleden na een langdurig ziekbed. De geruchten gaan al lange tijd dat de Amerikaan HIV-positief was, maar het is niet bevestigd of dat ook de doodsoorzaak is. Volgens de Amerikaanse zender ESPN kon Morrison al meer dan een jaar zijn bed niet uit komen.

In 1990 werd Morrison bekend door zijn rol in de film Rocky V, waar hij Sylvester Stallone bijstond. De bokser werd in 1993 wereldkampioen in de zwaargewichtklasse door George Foreman te verslaan. De Nevada Athletic Commission maakte drie jaar daarna bekend dat hij positief was bevonden op HIV, waarna hij geschorst werd.

Morrison ontkende in 2006 echter dat hij leed aan HIV en zei dat de tests uit 1996 foutief waren. Om duidelijkheid te scheppen wilde de overheid van Quebec tijdens een bokswedstrijd in 2011 nogmaals een bloedtest uitvoeren, maar dit weigerde hij.

'Vegan streaker' vast na protest in stierenarena

De Nederlandse 'vegan streaker' is zondag bij een protestactie in Spanje opgepakt nadat hij tijdens een stierengevecht in de arena was gesprongen. Een Spaanse dierenrechtenorganisatie meldt dat Peter Janssen klappen kreeg en werd geduwd door stierenvechters en omstanders.

Janssen, die het dierenleed dat gepaard gaat met het stierenvechten aan de kaak wilde stelen, sprong de arena in met ontbloot en met leuzen beschreven bovenlijf. Hij bleef daar even staan totdat hij werd vastgegrepen door stierenvechters en de arena uit werd gezet.

Het stierengevecht in de zuidwestelijke stad Mérida werd live uitgezonden door de Spaanse publieke omroep. Volgens de dierenrechtenorganisatie Partido Animalista Pacma werd de Nederlander na een nacht in de cel vrijgelaten. Een rechter zou hem een boete tot drieduizend euro voor zijn actie kunnen opleggen.

De 28-jarige Janssen kreeg zijn bijnaam nadat hij in 2008 in zijn onderbroek in een tv-show van Paul de Leeuw aandacht voor dierenleed had gevraagd. De presentator trok vervolgens de onderbroek van zijn lijf. In 2010 werd hij veroordeeld tot 265 dagen cel en een werkstraf voor het vrijlaten van 2500 nertsen uit een nertsenfokkerij in het Zeeuwse Stavenisse.

'Voedselcrisis dreigt in Zimbabwe'

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt voor een nakende voedselcrisis in Zimbabwe. Naar verwachting van het WFP zullen 2,2 miljoen mensen, ofwel een kwart van de plattelandsbevolking van Zimbabwe, in de komende maanden op noodhulp zijn aangewezen.

Vanaf volgende maand tot de nieuwe oogst in maart zal het WFP de voedselverstrekking in Zimbabwe uitbreiden. Voornamelijk in het zuiden van het land is gebrek aan voedsel. Het tekort wordt veroorzaakt door grillige weersomstandigheden, de hoge kosten van zaaigoed en kunstmest en een forse stijging van de prijs van maïs door een slechte oogst dit jaar.

Vorig jaar hadden 1,4 miljoen Zimbabwanen, op een bevolking van dertien miljoen, voedselhulp nodig.

Wild zegeviert in Holland Ladies Tour

Kirsten Wild heeft de eerste etappe van de Holland Ladies Tour op haar naam geschreven. De Nederlandse wielrenster won vandaag in Roden na 109 kilometer de massasprint van het peloton. De Britse Lizzie Armitstead eindigde als tweede, maar pakte vanwege de opgeraapte bonificatieseconden onderweg wel de leiderstrui.

Wild was vandaag niet bezig met de leiderstrui. "Nee, daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik ben hier met het doel een paar ritten te winnen en het is mooi dat het direct gelukt is. De sprint verliep perfect en ik won met een comfortabele voorsprong, wat meer kan ik nog wensen?"

De Holland Ladies Tour duurt nog tot en met zaterdag wanneer er gefinisht wordt in Berg en Terblijt. Titelverdedigster Marianne Vos is er niet bij. Zij neemt een week rust.

KNVB maakt werk van klokkenluidersregeling

De KNVB wil een klokkenluidersregeling opnemen in de reglementen. Dat stelt de voetbalbond als reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat matchfixing in Nederland voorkomt. De bedoeling is de pakkans van sporters die wedstrijden manipuleren te vergroten.

De KNVB werkt de plannen uit in overleg met sportkoepel NOC*NSF. Ook wordt met andere sportbonden gesproken. "We willen dat dit centraal wordt opgepakt", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong. De bond werkt nu al met een tiplijn waarop voetballers misstanden aan de kaak kunnen stellen. Een regeling voor klokkenluiders moet meer mensen over de streep trekken.

Om voetballers en het publiek te informeren, werkt de KNVB tevens aan een aparte website over matchfixing. "We willen zo uitleg geven over de risico's en de mogelijke straffen", zegt De Jong. "De website kan mogelijk al binnen een of twee maanden online."

Vanaf deze maand maakt de KNVB een tocht langs alle clubs in de Eredivisie en Jupiler League om extra voorlichting te geven. Aanvullend wordt de slag gemaakt naar de Topklasse en de hoofdklasse. Ook scheidsrechters worden geïnformeerd.

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers blijkt dat 27 procent van de ondervraagde sporters denkt dat het manipuleren van wedstrijden zich in hun eigen omgeving heeft voorgedaan. Vier procent zegt zelf te zijn benaderd. Bijna negentig procent van de deelnemers komt uit de voetbalwereld.

De KNVB weet niet of de problemen zich vooral voordoen in het betaald voetbal of bij de amateurs. "Daar geeft het rapport geen duidelijkheid over", meldt De Jong. "Dus daar moeten we navraag naar doen. Die informatie hebben we nodig om met gerichte maatregelen te kunnen komen."

[US Open] Azarenka knokt zich langs Ivanovic

Victoria Azarenka heeft dinsdag met de nodige moeite de kwartfinale bereikt op de US Open. De Wit-Russin had tegen Ana Ivanovic wel drie sets nodig: 4-6, 6-3 en 6-4. De nummer twee van de wereld staat bij de laatste acht in New York tegenover Daniela Hantuchova. De wedstrijd stond oorspronkelijk maandag gepland, maar was door regen verschoven.

Azarenka begon slap aan het duel de als dertiende geplaatste Ivanovic profiteerde. nadat de Servische de eerste set had gewonnen, sloeg Azarenka echter terug. In het derde bedrijf was het Azarenka die naar 2-0 uitliep, maar Ivanovic brak terug. De Servische gaf nogmaals haar servicebeurt uit handen waardoor Azarenka op 5-3 kwam. Ivanovic brak op die stand terug, maar een game later was het alsnog einde wedstrijd.

Toivonen overweegt contractverlenging bij PSV

Ola Toivonen sluit niet uit dat hij zijn aflopende contract bij PSV alsnog verlengt. Dat vertelde de Zweed aan Voetbal International. Toivonen slaagde er tijdens de transferperiode niet in een nieuwe club te vinden en loopt daarom het risico dat hij de rest van het seizoen zijn wedstrijden bij Jong PSV moet afwerken.

PSV en Toivonen gaan binnenkort met elkaar om de tafel zitten. "Wat mij betreft is alles open. Ik ben benieuwd naar de plannen van PSV", zegt de middenvelder, die bedankte voor een transfer naar Norwich City. "Ik moet nu ook andere ideeën serieus nemen. Verlengen ook, als PSV dat tenminste nog wil. Ik heb het in principe goed in Nederland."

Mocht Toivonen zijn contract niet verlengen, kan hij aan het eind van het seizoen transfervrij vertrekken uit Eindhoven. PSV wil dat koste wat het kost voorkomen en dreigde daarom eerder al de speler definitief te verbannen naar Jong PSV.

Toivonen weet dat een seizoen in de Jupiler League zijn kansen op een plaats in de Zweedse WK-selectie niet groter maken. "Als we ons plaatsen voor het WK, wil ik natuurlijk mee. Om kans te maken op een selectie moet ik spelen, dat besef ik goed."

Ayoub, Letschert haken af bij Jong Oranje

Yassin Ayoub is dinsdag geblesseerd afgehaakt bij Jong Oranje. De middenvelder van FC Utrecht liep op de training een dijbeenkwetsuur op. Ook FC Groningen-verdediger Timo Letschert vertrok uit het trainingskamp. Hij liep een gekneusde nier op. Verder werd Adam Maher door Louis van Gaal naar Oranje overgeheveld om het wegvallen van Rafael van der Vaart op te vangen.

Bondscoach Albert Stuivenberg heeft de vervangers bij Jong Ajax gezocht. Hij nodigde Lesley de Sa en Fabian Sporkslede uit. Ook Joeri de Kamps, die maandag door sc Heerenveen van Ajax werd gehuurd, kreeg alsnog een oproep.

Jong Oranje speelt donderdag in Nijmegen het eerste duel in de EK-kwalificatiereeks voor het eindtoernooi van 2015. Om 18.30 uur is Jong Schotland de tegenstander. Maandag volgt een uitduel tegen Jong Luxemburg.

Gemengd beeld op Wall Street

De beurzen op Wall Street boden dinsdag een gemengd beeld. De handel opende na een lang weekeinde stevig in de plus, maar beleggers deden een stapje terug nadat bekend werd dat de Republikeinen president Barack Obama steunen in zijn plannen voor een militaire aanval op Syrië.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 14.789 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 1637 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg met 0,5 procent tot 3607 punten.

Beleggers namen een afwachtende houding aan nadat duidelijk werd dat de Republikeinse leiders in het Congres Obama steunen wat betreft militaire actie tegen Syrië. Eerder op de dag werd de handel in Europa al opgeschrikt door een Israëlische raketoefening in de Middellandse Zee.

De twee grote overnames die maandag en dinsdag in het nieuws kwamen werden door beleggers niet beloond. Microsoft noteerde ruim 6 procent lager. Beleggers waren er niet gerust op dat de dinsdag aangekondigde overname van Nokia voor 5,4 miljard euro goed zal uitpakken voor de softwaregigant. Met de overname hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. Zo'n 32.000 mensen die nu nog in dienst zijn van de Finse fabrikant komen op de loonlijst van Microsoft te staan.

Telecombedrijf Verizon verloor 2,6 procent. Het telecomconcern koopt voor 130 miljard dollar het belang van 45 procent dat Vodafone heeft in de mobiele tak Verizon Wireless. De deal kwam maandag rond.

Olie steeg, vooral na de Republikeinse steunbetuigingen, verder in prijs. Een vat lichte Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 108,66 dollar. Brentolie ging met 1,4 procent omhoog tot 115,87 dollar.

Duits oud-international Hitzlsperger stopt

De Duitse oud-international Thomas Hitzlsperger stopt op 31-jarige leeftijd met voetbal. Dat heeft hij dinsdag in de Süddeutsche Zeitung bekendgemaakt. Hitzlsperger zat sinds zijn contract bij Everton in juli afliep zonder club. Bovendien kampte hij met blessures. "Ik vind het genoeg geweest."

"Sinds een paar dagen weet ik het zeker: ik speel niet meer", laat de 52-voudig Duits international optekenen. Zijn lichaam liet hem weten dat topsport te zwaar werd. "Ik hang niet zo aan het topsportersbestaan dat ik het zo lang mogelijk wil rekken."

Dat hij zijn afscheid stilletjes voorbij laat gaan is een statement, zegt Hitzlsperger. "Ik ben niet zo belangrijk. Er zijn in het voetbal genoeg mensen die hun eigen grootste fan zijn. Zo kan ik duidelijk maken dat ik geen overtuigd zelfbewonderaar ben."

Hitzlsperger werd opgeleid door Bayern München, maar verhuisde voor hij een wedstrijd speelde bij de club uit zijn geboortestad naar Aston Villa. In Birmingham speelde de middenvelder tot 2005 99 duels in de Premier League. Vervolgens haalde VfB Stuttgart hem terug naar de Bundesliga en met die club werd hij in 2007 kampioen. Via Lazio, West Ham United en VfL Wolfsburg belandde hij vorig seizoen bij Everton.

Familie oorlogsheld WO2 vraagt Obama om hulp

De familie van Raoul Wallenberg, een Zweedse held uit de Tweede Wereldoorlog, wil de Amerikaanse president Barack Obama woensdag om hulp vragen. Wallenbergs nichtje wil Obama vragen te achterhalen wat er met de Zweedse diplomaat is gebeurd nadat hij in 1945 werd gearresteerd door het Sovjet-leger.

Wallenberg werkte in 1944 als diplomaat in het door de nazi's bezette Boedapest. Zijn functie was echter een dekmantel voor zijn werk voor het Amerikaanse Bestuur voor Oorlogsslachtoffers, een organisatie die probeerde joden uit handen van de nazi's te houden. Wallenberg wist zeker twintigduizend joden te redden door ze Zweedse reispapieren te verschaffen of onder te brengen op onderduikadressen. Ook zou hij Duitse officieren hebben overgehaald af te zien van de slachting van zeventigduizend joden in het getto van Boedapest.

Wallenberg werd in 1945 door het Rode Leger opgepakt, waarna hij spoorloos verdween. De Sovjets ontkenden in eerste instantie Wallenberg in handen te hebben, maar zeiden later dat hij in 1947 in de gevangenis aan een hartaanval was overleden.

"Het is tijd dat de wereld er eindelijk achterkomt wat er met hem is gebeurd", schrijft Wallenbergs familie in een brief die ze woensdag aan Obama wil overhandigen. "Het zou een passend eerbetoon zijn aan alle mensen die dagelijks hun levens in de waagschaal leggen voor de burgerrechten van anderen, en aan de miljoenen slachtoffers die (...) niet konden worden gered."

Obama brengt woensdag een bezoek aan Zweden voordat hij doorreist naar Rusland voor een top van de G20.

Egypte verbiedt uitzendingen Al-Jazeera

De Egyptische afdeling van Al-Jazeera en drie andere televisiezenders moeten stoppen met uitzenden omdat ze 'illegaal hebben gehandeld'. Dat heeft een Egyptische rechter bepaald, meldde het staatspersbureau MENA. De sluiting houdt waarschijnlijk verband met uitzendingen van de zenders over protesten van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

De vier zenders moeten hun kantoren in Egypte sluiten en stoppen met uitzenden. Het hof zei dat ze 'leugens hebben uitgezonden naar het Egyptische volk, de krijgsmacht hebben belasterd, de beroepscode hebben geschonden en andere landen hebben opgehitst tegen Egypte', aldus MENA.

Al-Jazeera, dat volgens de Egyptische regering Morsi's Moslimbroederschap een warm hart toedraagt, werd vorige week al op de korrel genomen door de autoriteiten. Drie ministeries zeiden dat Al-Jazeera Mubasher Misr een 'nationale bedreiging' vormde en geruchten verspreidde. Volgens de ministers was de berichtgeving 'schadelijk voor de Egyptische nationale veiligheid en een bedreiging voor de eenheid van het land'.

Na de machtsovername door het leger op 3 juli besteedde Al-Jazeera uitgebreid aandacht aan de protesten van de Moslimbroederschap. De afgelopen weken begon de zender ook boodschappen van voortvluchtige Moslimbroeders uit te zenden. Behalve Al-Jazeera moeten ook een zender die banden heeft met Hamas en een islamistische zender uit Jordanië hun werkzaamheden staken.

Staatssecretaris mag ingrijpen bij chemiebedrijf

De staatssecretaris van Milieu krijgt de bevoegdheid rechtstreeks in te grijpen bij grote chemische bedrijven. Het kabinet wil hiermee de mogelijkheid creëren in uitzonderlijke gevallen in actie te kunnen komen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag.

De staatssecretaris kan ingrijpen bij dreigende calamiteiten of als de bedrijven lange tijd niet aan de regels voldoen. De wijze waarop het toezicht nu is geregeld blijft wel hetzelfde. Regionale milieudiensten houden in opdracht van provincies en gemeenten toezicht op bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Als het toezicht goed wordt uitgevoerd, hoeft de staatssecretaris niet in actie te komen, aldus het ministerie.

De aanpassing is een onderdeel van een pakket maatregelen dat het kabinet heeft opgesteld in reactie op een advies over grote chemische bedrijven van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar Odfjell. De Rotterdamse vestiging van dit Noorse tankopslagbedrijf kent een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen.

Het kabinet wil ook dat het bedrijfsleven met ideeën komt om de cultuur en prestaties op het gebied van veiligheid te verbeteren. Verder wil het kabinet samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Inspectie SZW, het Veiligheidsberaad en het Openbaar Ministerie overlappingen en eisen in vergunningen aanpakken. Bij het verlenen van de vergunning moet voortaan duidelijk zijn of een bedrijf een eigen brandweer moet hebben. Ook moet er een uniforme controle op de bedrijven komen.

Gratis geld bij goddeloze gek

Niets is makkelijker dan geld aftroggelen van domme mensen. Sommige mensen zijn zelfs zó dom dat ze er actief naar streven om zich geld af te laten troggelen. Zo ook Sam Harris. Hij heeft namelijk een flinke beloning in het vooruitzicht gesteld voor degene die kan bewijzen dat zijn atheïstische boek The Moral Landscape onjuist is.

De regels zijn eenvoudig: iedereen die denkt de centrale stelling van het boek onderuit te kunnen halen, mag dat in hoogstens duizend woorden proberen. Het beste antwoord wordt op Harris' site gezet en de schrijver ervan krijgt duizend dollar. Mocht het antwoord Harris zelfs overtuigen dan kan de schrijver tienduizend dollar tegemoet zien.

Volgens eigen zeggen is het geen stunt om boeken te verkopen. Harris vindt wedstrijden gewoon 'leuk en motiverend': "Het gaat over interactie met lezers - met name degenen die kritisch zijn over mijn positie ten overstaan van morele waarheid." Ook wil hij het filosofisch debat uit de academische hoek halen en in het publieke forum plaatsen.

Tegenstanders vertrouwen de zaak echter totaal niet. "Sam Harris is niet geïnteresseerd in het vergroten van ons begrip over het morele raamwerk,"  schrijft Collin Garbarino. Volgens hem is het een poging om meer boeken te verkopen of om materiaal te verzamelen voor een boek waarmee hij religieuze apologisten te kakken zet.

Wie eens een kans wil wagen, kan zich hier melden. De beloofde prijs is overigens al verdubbeld door een fan. Iedereen die iets zinvollers wil doen, kan beter proberen een muur te bekeren.

Franse tekenaar vervolgd voor spotprent paus

Plantu, de bekendste karikaturist in Frankrijk, moet volgend jaar juli voor de rechter verschijnen voor een spotprent met de paus. Dat heeft een rechtbank in Parijs dinsdag bekendgemaakt. De katholieke organisatie tegen racisme en voor respect voor de Franse en christelijke identiteit (Agrif) verwijt hem dat hij met de tekening heeft aangezet tot haat en religieuze discriminatie.

Op internet en later in de krant Le Monde verscheen in maart 2010 een tekening van Plantu van de toenmalige paus Benedictus XVI die zich van achteren over een kind buigt. Bij de tekening staat de tekst: Pedofilie: De paus neemt stelling.

Rectificatie: geen Nederlands voor Zelda

Afgelopen vrijdag hebben we gemeld dat The Legend of Zelda: The Wind Waker HD volledig in het Nederlands gespeeld kon worden vanwege een melding daarvan in een Nintendo-trailer. Dit is dus niet mogelijk.

Nintendo heeft op hun Wii U-facebookpagina een rectificatie geplaatst waarin aangegeven is dat de trailer foutief was en dat de game gewoon Engels is. Onderstaand de rectificatie:

[Rectificatie] Afgelopen vrijdag hebben we de The Legend of Zelda: The Wind Waker HD - Story Trailer gepost waarin foutief werd gemeld dat deze game in het Nederlands speelbaar is. Aangezien dit niet het geval is, willen we ons hierbij excuseren voor dit misverstand en hebben wij intussen deze video van ons kanaal verwijderd. Je kan de aangepaste trailer hier bekijken:

Rus overtuigend door in Alphen

Arantxa Rus heeft zich dinsdag met overmacht geplaatst voor de tweede ronde van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn. De Monsterse was met 6-0 en 6-1 veel te sterk voor Lucia Cervera-Vazquez uit Spanje. In de tweede ronde treft ze Indy de Vroome die eerder vandaag zich al voor de tweede omloop plaatste.

Ook Richel Hogenkamp en Cindy Burger spelen in de tweede ronde tegen elkaar. Hogenkamp (3) won vandaag Iryna Brémond uit Frankrijk. Burger was in een Nederlands onderonsje na twee tiebreaks Eva Waccano de baas: 7-6 (4) en 7-6 (5).

Voor Angelique van der Meet, Lisanne van Riet en Gabriela van de Graaf viel het doek in de eerste ronde. Van der Meet verloor van de Zwitserse Conny Perrin met 0-6 en 3-6, terwijl Van Riet niet opgewassen was tegen de Française Irena Pavlovic (4): 1-6 en 6-7 (6). Lucky loser Van de Graaf boog voor Julia Cohen (6) uit de Verenigde Staten: 2-6 en 1-6.

Schema Nederlandse IJshockeybeker bekend

De Nederlandse IJshockeybond heeft vandaag het schema voor de beker gepubliceerd, dat net als vorig seizoen via loting vooraf is vastgesteld. Hieruit blijkt dat er geen herhaling mogelijk is van de afgelopen bekerfinale tussen Tilburg en Eindhoven.

Beide teams ontmoeten elkaar al in de kwartfinale. Den Haag en Geleen komen elkaar ook al in de kwartfinale tegen. De andere twee kwartfinales bestaan uit Herentals tegen de winnaar van het duel in de eerste ronde tussen Dordrecht en een team uit de Eerste Divisie en uit Heerenveen tegen de winnaar van een eerste rondeduel tussen twee teams uit de Eerste Divisie. De beste drie teams uit de Eerste Divisie plaatsen zich voor deze eerste ronde.

De eerste ronde, die in best-of-two wordt gespeeld, vindt plaats in het weekeinde van 22 november. De kwartfinales worden vervolgens in een best-of-three gespeeld tussen 29 november en 4 december. De halve finales, wederom best-of-three, staan vervolgens voor de periode tussen 6 december en 11 december op het programma. De finale wordt gespeeld op 15 januari.

Timesplitters Rewind in ontwikkeling voor PS4

Timesplitters Rewind is een fangebaseerde game die goedkeuring krijgt van Crytek. De ontwikkelaars achter de game, fans van de serie en oude Crytek-ontwikkelaars, hebben nu aangegeven dat ze de game maken voor een PS4-release.

De ontwikkelaars hebben voor het project goedkeuring van Crytek maar voor een PS4-release heeft Crytek nog niks aangegeven. De ontwikkelaars van het project willen niet afwachten wat Crytek er van zal vinden en zijn gewoon begonnen. Mocht het bedrijf er alsnog problemen mee hebben dan zien ze de ontwikkelaars dan wel wat er gaat gebeuren.

Bekijk hieronder alvast wat pre-alpha-gameplaybeelden van het spel dat drie-vier maanden in ontwikkeling is nu.

Ouders extra genaaid door kabinet

Vrijwel alle gezinnen met een of meer thuiswonende kinderen gaan er de komende jaren op achteruit als gevolg van de hervorming van de zogeheten kindregelingen. Bijstandsmoeders worden het meest getroffen. Dat blijkt uit een doorrekening van een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag heeft gepresenteerd.

Van de huishoudens met kinderen gaat 91 procent erop achteruit, met gemiddeld driekwart procent. "Alle ouders zullen het voelen", zei Asscher bij de presentatie in Den Haag. Hij noemt dat onvermijdelijk gezien de omvang van de versoberingsoperatie.

De grootste achteruitgang, tot 4,5 procent, is er voor alleenstaande ouders met een uitkering op minimumniveau.Tegelijkertijd gaan alleenstaande ouders die het minimumloon verdienen er tot ruim tien procent op vooruit. Asscher wil zo voorkomen dat mensen met een uitkering minder te besteden krijgen als ze gaan werken, zoals nu vaak het geval is.

De kinderbijslag voor kinderen van 6 jaar en ouder gaat vanaf volgend jaar geleidelijk omlaag. Voor oudere kinderen is de kinderbijslag nu nog hoger, maar daaraan wordt een einde gemaakt. Voor kinderen van 12 tot en met 17 betekent dit dat de kinderbijslag omlaag gaat van 273,78 naar 191,65 euro per kwartaal. Voor kinderen van 6 tot en met 11 gaat de kinderbijslag van 232,71 naar eveneens 191,65 euro.

Het kabinet bezuinigt op termijn 810 miljoen euro op de kindregelingen, waaronder onder meer de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag vallen. Van de elf regelingen die er nu zijn, blijven er met ingang van 2015 nog vier over: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.

De bezuiniging is minder groot dan eerder werd verwacht, doordat mensen gemiddeld minder verdienen als gevolg van de economische crisis. Asscher is daardoor meer geld kwijt aan inkomensafhankelijke regelingen.

Het kabinet is niet van plan de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken, zei Asscher. Ook rijke ouders blijven kinderbijslag krijgen. En uiteraard blijft de villasubsidie ook onaangetast.

PS4 en PS Vita nog niet samen

Sony heeft aangegeven nog geen concrete plannen te hebben om de PS4 en de PS Vita samen te bundelen in één pakket. Wel geven ze aan met retailers te kunnen samenwerken om eventuele aanbiedingen te maken voor een ander pakket waarbij de console en handheld 'los' aan elkaar gebundeld worden.

Nu Sony meer duidelijkheid heeft wat de releasedatum is kunnen ze concrete afspraken gaan maken met retailers. Deze pakketten kunnen we zelfs verwachten rond de launch van de PlayStation 4. Natuurlijk hangt dit allemaal af van de gesprekken die Sony nu gaat voeren met verschillende retailers.

Inval in woningen om fraude met kinderopvangtoeslag

Zes woningen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant zijn dinsdag doorzocht vanwege een onderzoek naar fraude met kinderopvangtoeslag. Het totale schadebedrag wordt geschat op 740 duizend euro, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

De bewoners hebben vermoedelijk afzonderlijk van elkaar aanvragen voor kinderopvangtoeslag ingediend, terwijl ze daar geen recht op hadden. De zes verdachten van 32 tot en met 49 jaar ontvingen ieder afzonderlijk van elkaar tienduizenden euro's aan kinderopvangtoeslag. In een geval loopt het geschatte fraudebedrag op tot meer dan 210 duizend euro.

De doorzoekingen waaraan zo'n zestig mensen meewerkten vonden plaats op twee adressen in Amsterdam Zuidoost en in Zoetermeer, Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel en Geldrop. Daarbij is beslag gelegd op administratie.

Marokkanen overvallen moeder met kind

Twee Marokkanen van tussen de 20 en 30 jaar oud hebben gisteren in Amsterdam een vrouw overvallen en mishandeld. Haar 3-jarig zoontje was hier getuige van.

Waarschijnlijk hebben de medelanders haar gevolgd vanaf het Bos en Lommerplein waar de vrouw bij de bank een substantieel bedrag had opgehaald.  Op de Robert Scottstraat sloegen de overvallers toe. Terwijl het zoontje toekeek kreeg moeder Semra een klap op haar hoofd. De kloeke moeder probeerde zichzelf nog te verdedigen en wist een van de overvallers te bijten. Maar dit en roepen om hulp mocht niet baten.

Semra heeft nog veel hoofdpijn, last van haar zij en tanden die zeer doen. Het kind is erg geschrokken en Semra zelf durft niet meer naar buiten.

De politie is op zoek naar twee lichtgetinte hufters. Zij hadden opgeschoren zwart haar, zijn ongeveer 1.70m lang en droegen blauwe spijkerbroeken en (uiteraard) zwarte jassen met capuchons.

Filmpje.

Oud-Ajacied Zeegelaar naar Blackpool

Marvin Zeegelaar speelt dit seizoen voor Blackpool. De Nederlandse linksbuiten komt op huurbasis over van Elazigspor, meldt de club uit de Championship dinsdag. Voor de Turken kwam hij vorig seizoen negentien keer in actie.

De 23-jarige Zeegelaar doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar een doorbraak bleef uit in Amsterdam. Nadat hij een halfjaar op huurbasis voor Excelsior had gespeeld, ging hij in de zomer van 2011 bij Espanyol aan de slag. Bij de Spanjaarden maakte hij enkel zijn opwachting in het tweede team, waarna hij zijn heil bij Elazigspor zocht.

De tijdelijke overgang werd maandag twee minuten voor het verstrijken van de transferdeadline afgerond. Bij Blackpool staat voormalig Engels international Paul Ince aan het roer.

'Sony werkt zelf aan virtual reality'

Sony werkt mogelijk aan een eigen virtual reality-bril voor de Playstation 4. Intern is de bril naar verluidt getest met het racespel Drive Club. Gamers zouden in hun rond kunnen kijken in de cockpit van een raceauto door hun hoofd te bewegen. Volgens anonieme bronnen van de Britse website Eurogamer moet de bril volgend jaar op de markt verschijnen.

In een gesprek met Novum Nieuws vorige maand liet Sony topman Jim Ryan weten dat hij de Oculus Rift 'een interessant product' vindt. Dat was echter alles wat hij toen wilde zeggen. Het bedrijf flirtte in de afgelopen al enkele malen met de virtual reality-bril van techbedrijf Oculus.

Sony heeft zelf ook al een eigen draagbaar display gemaakt, de HMZ-T1. De virtual reality-bril zou echter verschillen doordat het bewegingssensoren bevat waardoor het beeld meebeweegt met de gebruiker. Voor het maken van driedimensionaal beeld wordt voor elk oog een klein beeldschermpje geplaatst waardoor de gebruiker diepte ziet.

Berichten rond een eigen virtual reality-bril heeft Sony nog niet bevestigd, maar het is opvallend dat het racespel Drive Club genoemd wordt. Die game wordt namelijk gemaakt door Evolution Studios. Die studio was ook betrokken bij de introductie van gamen met een 3D-bril op de Playstation 3.

Volgens het Britse tijdschrift Computer and Video Games wil Sony zijn versie van de bril deze maand onthullen. Dit zou mogelijk kunnen gebeuren tijdens de Tokyo Game Show. Sony heeft berichten rond een eigen 3D-bril niet bevestigd.


'Sony werkt zelf aan virtual reality' (Foto: Novum)

TsjechiŽ kandidaat voor EK 2020

Tsjechië wil een van de dertien gastheren van het EK voetbal van 2020 zijn. Dat heeft de Tsjechische voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Praag wordt waarschijnlijk naar voren geschoven als speelstad, al heeft het land nog geen stadion dat aan het minimum van dertigduizend zitplaatsen voldoet.

Het EK wordt in 2020 ter ere van het zestigjarig jubileum van het toernooi in dertien verschillende Europese landen gehouden. Twaalf van de speelsteden mogen drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt vervolgens de halve finale en de finale toegewezen.

In het stadion van Slavia Praag speelden Bayern München en Chelsea vrijdag het duel om de Supercup. In het stadion is plaats voor zo'n 21.000 supporters. Het is niet duidelijk of Tsjechië een nieuw stadion wil bouwen of dat een van de huidige onderkomens wordt uitgebreid.

Amsterdam maakte vorige maand bekend dat het de Nederlandse speelstad wil worden voor de Europese titelstrijd. Duitsland heeft München genomineerd.

Schadelijk fruitvliegje al wijdverspreid

Een zeer schadelijke fruitvlieg die vorig jaar voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd, blijkt inmiddels op allerlei plekken in het land rond te vliegen. Dat hebben onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, een onderdeel van Wageningen University, ontdekt.

De vlieg Drosophila suzukii kan flinke schade veroorzaken aan fruit. In Noord-Amerika en Zuid-Europa heeft de soort voor miljoenen euro's aan schade gezorgd.

Om de opmars van het insect in de gaten te houden, is de afgelopen maanden een landelijk monitoringsnetwerk opgezet. Daarvoor zijn op diverse plekken in Nederland tachtig vallen gezet. Tot half augustus werd in de vallen geen enkele suzukii-fruitvlieg gevonden.

De afgelopen weken veranderde dat echter en bleken op tien locaties in Zeeland, Gelderland en de Betuwe exemplaren in een val te zitten. Veelal ging het om een klein aantal, maar in een kersenboomgaard werden er in een week tijd meer dan 450 gevangen.

De onderzoekers roepen fruittelers op de komende periode geen fruit van elders aan te voeren, geen overrijp fruit te laten hangen en dagelijks afval af te voeren of te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen. Verder moeten bedrijven die de komende maanden nog fruit oogsten, zoals herfstframbozen, bramen, aardbeien en druiven, goed opletten.

Obama heeft vertrouwen in Congres over SyriŽ

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er vertrouwen in dat het Congres zal instemmen met een militaire actie tegen Syrië. Dat heeft Obama dinsdag gezegd na overleg met leden van het Congres. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft aangegeven Obama te steunen.

De president wil het volgens hem bewezen gebruik van chemische wapens in Syrië bestraffen met een militaire interventie. Hij gaf zaterdag aan hier de toestemming en steun van het Congres voor te willen.

Leiders van beide partijen in het Congres spraken dinsdag in het Witte Huis met de president over de plannen voor een militaire aanval op Syrië. In het Congres bestaat echter veel twijfel over Obama's plannen. De president gaf aan bereid te zijn de formulering van de resolutie die hij naar het Congres heeft gestuurd aan te passen.

Boehner is niet een van de twijfelaars. Hij zei dat het gebruik van chemische wapens om een reactie vraagt en riep zijn partijgenoten op zich achter Obama te scharen. De Verenigde Staten zijn volgens Boehner het enige land met de capaciteiten om de Syrische president Bashar Assad te stoppen en andere landen in de wereld duidelijk te maken dat het gebruik van gifgas niet zal worden getolereerd. "Dit is iets wat de VS als land moeten doen."

Obama had dinsdag ook een boodschap voor de vele Amerikanen die bang zijn voor de zoveelste langdurige militaire expeditie in het Midden-Oosten. Hij zei dat een actie tegen Syrië 'beperkt en proportioneel' zal zijn. "Dit is niet Irak, en dit is niet Afghanistan", aldus Obama.

Sneller boete bij misstanden in slachthuis

Misstanden in slachthuizen worden binnenkort sneller beboet. Bij intimidatie wordt een slachthuis hoe dan ook stilgelegd en controleurs krijgen meer begeleiding, zodat zij hun taak beter kunnen uitvoeren. Met onder meer die maatregelen wil staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) het toezicht op slachthuizen verbeteren, schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanscherping volgt op een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het op een aantal punten niet goed gaat met het toezicht en de handhaving in vooral kleine en middelgrote slachtplaatsen voor rood vlees. Maar ook in grote slachterijen doen zich incidenten voor.

De rapportage wijst uit dat overtredingen niet altijd worden gezien, mogelijk door tijdgebrek, gewenning of gebrek aan kennis. Inspecteurs beschouwen overtredingen daarnaast soms irrelevant. En als overtredingen wel worden gezien en onderkend, duurt het te lang voordat wordt ingegrepen. Soms gebeurt dat zelfs helemaal niet, mogelijk vanwege een gebrek aan supervisie, te veel rompslomp of een te sterke betrokkenheid bij het gecontroleerde bedrijf.

Dijksma stelt dat adequaat moet worden gereageerd op incidenten in slachthuizen. "Niet alleen voor onze voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn is dit van belang, maar ook voor onze exportpositie."

Dijksma wil ook dat de tarieven die de NVWA doorberekent aan het bedrijfsleven kostendekkend worden. De NVWA, waarop fors wordt bezuinigd, moet de maatregelen binnen een halfjaar invoeren.

Beurzen wachten oorlogsdynamiek af

De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stapje terug. Beleggers wachtten de ontwikkelingen rond mogelijke militaire actie tegen Syrië af en namen winsten na de rally van maandag. Nokia schitterde na de verkoop van zijn mobieltjestak aan Microsoft.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 367,09 punten. De MidKap daalde eveneens met 0,6 procent, tot 540,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,6 en 0,8 procent.

De handel werd aan het begin van de handel opgeschrikt door berichten over afgevuurde raketten in het Middellandse Zeegebied. Dit veroorzaakte een dip in de beurskoersen en ook de olieprijs liep even op. Israël liet echter weten in samenwerking met de Verenigde Staten het raketafweersysteem te hebben getest. Tegen het einde van de handel werd bekend dat de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden president Barack Obama steunen in zijn plannen voor een aanval op Syrië.

In Helsinki steeg Nokia bijna 34 procent in beurswaarde. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft neemt de Finse mobieltjesmaker grotendeels over voor 5,44 miljard euro. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname. Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer richten op netwerkinfrastructuur, services en de navigatiediensten.

Beurzen wachten oorlogsdynamiek af
Beurzen wachten oorlogsdynamiek af (Foto: ANP)

RKC geeft Schet profcontract

RKC Waalwijk heeft Damiano Schet voor twee jaar vastgelegd. Dat meldt de Brabantse club dinsdag. De 23-jarige aanvaller, die deze zomer overkwam van topklasser Rijnsburgse Boys, speelde al op amateurbasis voor RKC. Hij begon dit seizoen in alle vijf de eredivisieduels in de basis.

"We zien hem elke week beter worden en hebben er alle vertrouwen in dat hij zijn plafond nog lang niet heeft bereikt", laat manager technische zaken Janus van Gelder weten. "Met zijn snelheid, acties, dribbel en voorzet heeft hij alle wapens in huis waarover een goede flankspeler moet beschikken."

Damiano is de jongere broer van Mitchell, die bij ADO Den Haag onder contract staat.

Matchfixing in Nederland 'niet op grote schaal'

Het manipuleren van sportwedstrijden komt voor in Nederland, maar niet op grote schaal. Dat is de conclusie van een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar matchfixing in opdracht van minister van Sport Edith Schippers (VVD). Concrete gevallen worden niet genoemd.

Van de sporters die de onderzoekers hebben ondervraagd, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent mensen die zijn benaderd, vier procent is zelf benaderd. Het gaat meestal om manipulatie die geen verband houdt met gokken, maar om bijvoorbeeld sportieve redenen.

"De onderzoeksuitkomsten geven geen aanleiding om te veronderstellen dat in Nederland voortdurend grote aantallen wedstrijden worden gemanipuleerd of dat hele competities corrupt zijn", schrijven de onderzoekers, die zich hebben gericht op voetbal, tennis, de draf- en rensport, basketbal en boksen.

Volgens de onderzoekers zijn maatregelen nodig. Zo moeten er gedragscodes komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en moeten mensen met een strafblad worden geweerd als clubbestuurder of zaakwaarnemer. Alle sportbonden moeten het gokken op eigen wedstrijden expliciet verbieden en een meldplicht invoeren.

De onderzoekers noemen geen concrete gevallen van Nederlandse wedstrijden die zijn gemanipuleerd. Een Duitse officier van justitie zei onlangs tegen de NOS dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. Ook hij wilde niet zeggen om welke wedstrijden het ging.

Schippers komt over enkele weken met een reactie, samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), zo kondigde zij dinsdag aan in de Tweede Kamer.

Osasuna ontslaat coach na drie duels

Osasuna heeft coach Jose Luis Mendilibar al na drie duels ontslagen. De club wist nog geen punt te pakken en staat daardoor onderaan in de Primera Division. De 52-jarige Mendilibar stond sinds februari 2011 aan het roer bij de formatie uit Pamplona.

Volgens voorzitter Miguel Archanco heeft Osasuna vier kandidaten op het oog om de vacature in te vullen. "We zoeken een jonge en toegewijde trainer", liet hij dinsdag weten. Voorlopig neemt assistent Alfredo Sanchez de honneurs waar.

Treinverkeer Schiphol vrijwel plat in weekend

Rond Schiphol is komend weekend nauwelijks treinverkeer mogelijk vanwege werk aan het spoor. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een uur. De meeste mensen die met de trein van of naar Schiphol moeten krijgen te maken met extra overstappen, vervangend busvervoer of omreizen, meldt de NS dinsdag.

In juli lag het treinverkeer rond Schiphol ook al eens een weekend vrijwel plat vanwege werk aan het spoor. Net als toen worden kruiers ingezet die tussen 09.00 en 23.00 uur op station Schiphol en Amsterdam reizigers helpen bij het dragen van hun bagage. De werkzaamheden moeten zorgen voor een uitgebreidere treindienst tussen het noordoosten en westen van Nederland. Ook de komende jaren wordt hiervoor nog regelmatig aan het spoor gewerkt.

De werkzaamheden gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.00 uur van start en eindigen maandag om 05.00 uur. Tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer Arena, Schiphol en Diemen Zuid en Schiphol en Amsterdam Sloterdijk rijden geen treinen. De dienstregeling van de nachtnettreinen wordt aangepast. Deze treinen stoppen niet op Schiphol. Ook de Thalys rijdt niet dit weekend via Schiphol.

Saudische prins steekt geld in Sheffield United

De Saudische prins Abdullah bin Mosaad heeft vijftig procent van de aandelen van Sheffield United gekocht. Dat meldt de Britse voetbalclub dinsdag. De 47-jarige Abdullah wordt mede-eigenaar van de club, die uitkomt op het derde niveau in Engeland. Welk bedrag met de deal is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Abdullah zegt te investeren in een 'goed geleide organisatie en een volksclub met een geweldige historie'. Met behulp van de Saudische prins wil Sheffield een opmars inzetten die de club naar de Premier League moet brengen. "Maar het geld zal verantwoord worden uitgegeven", verzekert hij.

Sheffield speelde in 2007 voor het laatst op het hoogste niveau. De enige titel in de Premier League werd in 1898 gevierd. Daarna wist de ploeg nog wel vier keer de FA Cup te veroveren, maar dat gebeurde voor het laatst in 1925.

Galatasaray strikt Portugees Bruma

Galatasaray heeft zich versterkt met de Portugees Armindo Tué Na Bangna, beter bekend als Bruma. De 18-jarige vleugelaanvaller komt voor tien miljoen euro over van Sporting Portugal, meldt de Turkse topclub waar ook Wesley Sneijder speelt. Hij heeft een contract voor vijf seizoenen getekend.

Bruma doorliep de jeugdopleiding van Sporting, waar hij vorig seizoen zijn doorbraak beleefde. In dertien competitieduels scoorde hij een keer. De buitenspeler maakte deze zomer indruk op het WK onder 20 jaar, waar hij in de groepsfase vijf keer scoorde voor de Portugezen. De transfermarkt in Turkije sluit in tegenstelling tot veel andere landen in Europa pas vrijdag.

FOK!filmtip vd dag: Ghost (1990)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Ghost

Het is vanavond weer huilen met de pet op wat films betreft. Ok, A Few Good Men is te zien op RTL7, maar 22.35 uur lijkt ons toch niet echt een geschikt tijdstip op een doordeweekse dag, vooral niet als je morgenochtend al weer vroeg op moet. De FOK!filmtip van de dag gaat dan ook naar de mierzoete romantische fantasyfilm Ghost, die om 20.30 uur te zien is op RTL8.

 Ghost 2

In de film van Jerry Zucker zien we Patrick Swayze als Sam Wheat, een man die bij een overval wordt gedood. Zijn geest blijkt echter nog geen zin te hebben om te verkassen naar het hiernamaals en besluit om bij zijn vriendin Molly Jensen (Demi Moore) te blijven. Dan ontdekt Sam dat zijn dood geen toevalstreffer was. Sam was in het bezit van een code waarmee hij geld kon verduisteren en een collega wilde deze van hem afpikken. Die collega denkt echter dat Molly de code in bezit heeft en zo wordt zij het volgende doelwit van de maniak. Door middel van de  helderziende Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg) probeert hij zijn vriendin te waarschuwen, maar is Sam nog op tijd?

 Ghost 3
Hee poes, poes, hee, poes

Zet de familieverpakking tissues maar binnen handbereik want het is weer ongelimiteerd snotteren in deze tranentrekker van jewelste. Zucker wou voor de rol van Sam Wheat eigenlijk niet voor Swayze kiezen, maar nadat Paul Hogan, Tom Hanks, Kevin Bacon, Mel Gibson, Dennis Quaid, Bruce Willis, John Travolta, Nicolas Cage, Mickey Rourke, David Duchovny, Johnny Depp, Kevin Costner en Alec Baldwin de rol hadden afgewezen kwam hij toch bij Swayze terecht. Dat de film zijn impact wel had bleek al in de vroege jaren negentig toen de uitdrukking "I'm Swayze!" synoniem stond voor "I'm a ghost!"

Boetseerklei, snacks en drank op tafel en gaan met die banaan. Veel kijkplezier! Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Blatter zet vraagtekens bij transfer Bale

Sepp Blatter zet openlijk vraagtekens bij het bedrag dat Real Madrid heeft betaald om Gareth Bale over te nemen van Tottenham Hotspur. Met een transfersom van vermoedelijk honderd miljoen euro werd de Brit in een klap de duurste voetballer aller tijden. "Ik vraag me af of een speler echt zo veel geld waard is, maar ik kan het niet stoppen", reageerde FIFA-voorzitter Blatter dinsdag.

De transfer komt op een moment dat Spanje in een recessie zit en kampt met een enorme werkloosheid. "Je kunt er wel op wijzen dat een land arm is of schulden heeft, maar in het voetbal is altijd geld te vinden", weet Blatter. "Dat is de marktwerking en daar kunnen we ons nu eenmaal niet mee bemoeien."

Renners Tour de France leven langer

Franse wielrenners die hebben meegedaan aan de Tour de France worden 6,3 jaar ouder dan de gemiddelde Fransman. Dat blijkt uit onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd op een congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie in Amsterdam, bericht de Franse krant Le Monde.

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van bijna 790 renners die sinds 1947 aan de tour hebben meegedaan. In dat jaar vond de eerste editie na de Tweede Wereldoorlog plaats.

Hoofdonderzoeker Xavier Jouven noemde het verschil met de gemiddelde Fransman 'enorm'. Volgens hem bewijzen de resultaten dat artsen mensen veel meer moeten aansporen tot zware sportieve inspanningen.

Actie tegen Ajaxstraat in Rotterdam

Amanda den Hartog uit Rotterdam is een actie begonnen tegen de Ajaxstraat in haar woonplaats. Als Feyenoord-fan vindt ze deze naam ongepast in de havenstad.

Op de site Petities.nl heeft Den Hartog een petitie aangemaakt om het gemeentebestuur over te halen de gewraakte naam te veranderen. De speciale straatnamencommissie komt morgen bij elkaar.

De Ajaxstraat is vernoemd naar de Griekse held Ajax, en niet naar de gehate voetbalclub. Het straatnaambord, dat regelmatig wordt gesloopt, hangt in de Rotterdamse wijk 110 Morgen. De vrouw woont overigens zelf niet in de wijk, maar kwam er ineens achter dat deze straat in haar woonplaats bestaat.

Voor de jonkies onder ons: Feyenoord is de grootste voetbalclub van Rotterdam. Hoewel hun laatste landstitel al weer van 1999 dateert, is er nog altijd een grote strijd tussen Feyenoord en aartsrivaal Ajax uit Amsterdam.

'ME sloeg 11-jarige in elkaar'

Eerlijk is eerlijk: sommige voetbalfans zijn agressieve klootzakken. Niemand zal het erg vinden als zulke hooligans een paar klappen krijgen van de politie. Maar een 'hooligan' van elf jaar oud klop geven en vervolgens zijn vader knock-out slaan, dat zal de meesten toch te ver gaan.

Het overkwam zoon Tom en vader Peter. Vanwege de vakantie mocht Tom eens wat langer opblijven en kon hij mee naar een Europese thuismatch van 'zijn' Feyenoord, die tegen Kuban Krasnodar. Na de wedstrijd lopen vader en zoon naar huis, als ze plots de schrik van hun leven krijgen.

Wanneer ze vanuit de richting Coen Moelijnweg naar het Stadionsviaduct lopen, draaien ze 'bij de trappen' de hoek om. Plots komen ze uit het niets in een charge van de ME terecht. Die zag in de elfjarige een gevaarlijk stuk straattuig, getuige hun reactie.

Als Tom naar zijn vader wil rennen, krijgt een knuppel in z'n maag. Hij komt al snel klem te zitten tussen twee politiepaarden en valt. Peter wil zijn zoon te hulp schieten, maar krijgt zo'n klap van meneer agent dat hij het bewustzijn verliest.

Uiteindelijk heeft Peter tot zaterdag in het ziekenhuis gelegen, met geheugenverlies, kneuzingen, bloedingen en een hersenschudding. Tom heeft buikpijn en pijn bij het plassen dankzij de beuk in zijn buik. Ook is hij nogal getraumatiseerd door het gebeuren.

De vrouw van Peter heeft ondertussen een klacht bij de politie neergelegd, in de hoop dat de schuldigen aangepakt worden en het in de toekomst voorkomen wordt. Maar omdat Peter zich niets herinnert van de avond, hoopt ze via internet getuigen te vinden. Daarom roept de supportersvereniging De Feijenoorder iedereen die iets gezien heeft op om contact op te nemen met de site.

Mogelijk tropisch weer in aantocht

Nederland heeft nog een aantal zonnige en warme zomerdagen voor de boeg. Donderdag wordt zelfs een 'onvervalste stranddag', meldt weeronline.nl dinsdag. De temperaturen kunnen lokaal oplopen tot 30 graden.

Het wordt de komende dagen geleidelijk warmer. Er zijn minder wolken, weinig wind en de temperatuur stijgt naar 25 graden aan zee en 28 of 29 in het zuidoosten van het land. Een dag later is het wederom prima weer met mogelijk tropische temperaturen van 30 graden of meer. Ook 's avonds blijft het nog lang warm.

Een tropische dag in september komt in het zuiden van het land gemiddeld eens in de vijf jaar voor, laat een woordvoerder van het weerbureau weten. In 2009 gebeurde dat voor het laatst in het Limburgse Ell. Het werd toen op 8 september 30,3 graden. In De Bilt worden vrijwel nooit tropische waarden gemeten in september.

De hoogste temperatuur in september werd op 4 september 1929 gemeten. Het werd toen 35,3 graden in het zuiden van het land.

Na donderdag neemt de kans op regen- en onweersbuien weer toe maar blijft het zomers warm. Ook in het weekeinde is er opnieuw kans op hoge temperaturen. Daardoor bestaat zelfs een 'minuscule' kans op een regionale hittegolf.

Devil Survivor 2 verschijnt toch in Europa

Het rollenspel Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 voor de Nintendo DS wordt toch uitgegeven in Europa. Dat heeft uitgever Ghostlight dinsdag bekendgemaakt. Het Britse gamebedrijf nam het besluit nadat achttienhonderd consumenten het spel hadden besteld. Ghostlight wilde het spel alleen uitgeven bij voldoende animo.

De uitgever aarzelde om het spel in Europa op de markt te brengen omdat het om een Nintendo DS-spel gaat. Veel spellen voor de Nintendo DS worden illegaal gekopieerd. Bovendien ligt de Nintendo 3DS al in de winkel. Ghostlight vond het financieel risico dan ook te groot om het spel zonder navraag in de winkel te leggen.

Achttienhonderd bestellingen is niet veel, maar genoeg voor Ghostlight om te besluiten het strategische rollenspel uit te geven. Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 verschijnt op een nader te bepalen datum voor de Nintendo DS, maar is ook speelbaar op de Nintendo 3DS en de volgende maand te verschijnen Nintendo 2DS.

Calado derde coureur bij Force India

James Calado heeft het derde stoeltje ingenomen bij Force India. De Brit heeft deze plek te danken aan zijn sterke optreden tijdens de Young Driver Test in juli op Silverstone. De GP2-rijder mag dit weekend zich al in een F1-bolide bewijzen, want hij mag vrijdag de eerste vrije training in Italië rijden.

Calado staat momenteel vijfde in het GP2-kampioenschap en wordt als een van de meest veelbelovende coureurs gezien die de overstap naar de Formule 1 kan gaan maken. Force India wil de Brit helpen door hem dit jaar in vrijdagtrainingen ervaring op te laten doen. Hij moet Paul di Resta, Nico Hülkenberg en Jules Bianchi volgen die allen na een testzitje bij Force India bezet hebben (weer) in de F1 racen.

Wietkwekerij ontdekt boven school De Plantage

Schilders hebben dinsdag in Houten een hennepkwekerij ontdekt boven een basisschool met de toepasselijke naam De Plantage. In een van de woningen boven de school stond een nog onbekend aantal wietplantjes, zegt een politiewoordvoerder.

De schilders waren bezig met een opknapbeurt van De Plantage toen ze de kwekerij ontdekten. In de kwekerij was niemand aanwezig. Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie heeft de kwekerij dinsdagmiddag ontmanteld.

Premier AustraliŽ verdedigt homohuwelijk

De Australische premier Kevin Rudd heeft zich enkele dagen voor de parlementsverkiezingen sterk gemaakt voor het homohuwelijk. In mei liet hij zijn weerstand tegen het homohuwelijk varen en gaf hij aan legalisering binnen honderd dagen door te drukken als zijn Labor-partij de verkiezingen wint. Op een verkiezingsbijeenkomst Brisbane bevestigde hij zijn nieuwe standpunt.

Een geestelijke uit Brisbane vroeg Rudd naar diens visie op het homohuwelijk en verwees naar een bijbelpassage waaruit opgemaakt kan worden dat het huwelijk louter een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Menselijke en sociale omstandigheden veranderen, repliceerde Rudd zijn vragensteller. "De Bijbel leert ons ook dat slavernij een natuurlijke toestand is."

Het fundamentele principe van het Nieuwe Testament is universele liefde, aldus Rudd. "Als u denkt dat homoseksualiteit een onnatuurlijke toestand is, dan kan ik, de wetenschap in ogenschouw nemend, het eerlijk gezegd niet met u eens zijn."

Rudds tegenstrever Tony Abbott is een zelfverklaard tegenstander van het homohuwelijk, ook al is zijn lesbische zus Christine Forster wel een voorvechtster van gelijke behandeling voor homo's en hetero's. Abbotts conservatieve partijverbond maakt de grootste kans de verkiezingen zaterdag te winnen.

Meldcode kindermishandeling nog te weinig gebruikt

In de gezondheidszorg worden vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling nog te weinig doorgegeven. Zorgmedewerkers weten vaak niet hoe ze de zogeheten meldcodes, die beschrijven wat ze moeten doen bij signalen van geweld, moeten gebruiken. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van onderzoek.

De inspectie onderzocht vorig jaar het gebruik van de meldcode op verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in vijftien zorgsectoren. De code bleek het meest in gebruik bij het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (honderd procent) en GGD'en (negentig procent).

Bij particuliere klinieken (negen procent), logopedisten (achttien procent), thuiszorginstellingen (23 procent) en fysiotherapeuten (27 procent) blijft het gebruik echter achter. De meeste sectoren gaven wel aan van plan te zijn codes te gaan gebruiken. Sinds juli is het gebruik wettelijk verplicht.

De meldcodes zijn hulpmiddelen voor de zorgsector bij het opsporen en signaleren van geweld. Organisaties mogen zo'n code zelf opstellen, maar er moeten in ieder geval vijf stappen in staan die moeten worden gezet, waaronder het overleg met een collega en een gesprek met de cliënt. Niet overal zijn alle vijf de stappen terug te vinden.

De scholing van medewerkers voor het gebruik van de codes is nog lang niet overal op orde, aldus de IGZ. De noodzaak om al het personeel te scholen voor het werken met de meldcodes is volgens de inspectie nog niet overal goed doorgedrongen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) is teleurgesteld over de resultaten, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij gaat in een campagne extra aandacht besteden aan sectoren die er negatief uitspringen.

Gearbox werkt aan twee nieuwe next-gen games

Hoge pief van Gearbox Randy Pitchford heeft aangegeven dat Gearbox momenteel bezig is met twee nieuwe games te maken voor de next-gen consoles. Precies welke consoles is niet bekend.

Pitchford was aangeschoven bij een PAX Prime panel en vertelde hier dat de Borderlands-maker twee nieuwe franchises aan het maken is voor de volgende generatie consoles. Ook grapte Pitchford of ze direct Borderlands 3 moesten aankondigen, maar dit is hoogstwaarschijnlijk een grap geweest, vooral omdat in oktober nog een GOTY-editie uitkomt van Borderlands 2. Het is daarentegen waarschijnlijker dat Brothers in Arms: Furious Four een nieuwe IP gaat worden. Gearbox heeft vorig jaar aangekondigd dat ze met dit spel verdergaan.

Ook heeft Gearbox meer informatie vrijgegeven over hun eigen 2013 Community Day event. Bij aankoop van de digital bonus pack voor dit event kan je op 14 september alles in HD bekijken, krijg je toegang tot een closed beta en mag je Homeworld HD downloaden zonder er extra voor bij te betalen. Een prijs is hier nog niet voor bekend.

Gearbox geeft aan met twee nieuwe IP's bezig te zijn voor next-gen

God of War-schrijver waarschuwt voor problemen Kratos-film

Tijdens een PAX-prime panel sprak Marianne Krawczyk, schrijver van de God of War-serie, over de mogelijke problemen voor de filmversie van het personage Kratos, vooral in vergelijking met de gameversie van de bloeddorstige halfgod.

Zo zei Krawczyk dat vooral het gamerpubliek dat al bekend is met Kratos wellicht moet wennen aan een nieuwe Kratos met een nieuwe stem, die zich ook anders gedraagt dan hij in de spellen doet. Ook gaat Kratos waarschijnlijk meer praten in de film dan hij ooit in de spellen heeft gedaan. Krawczyk denkt daarom dat het moeilijk is om een nieuwe Kratos aan de mensen voor te stellen, maar ze hoopt dat het ooit lukt.

Momenteel is Universal Studios samen met de schrijvers van Saw bezig met het maken van een film over de ongelukkige Spartaan. Deze moet voortbouwen op de films Clash of the Titans en Immortals, maar dan wat uitdagender. Het bronmateriaal is daar perfect voor geschikt.

De filmversie van Kratos kan volgens Krawczyk tegenvallen

Hogenkamp en De Vroome door in Alphen aan den Rijn

Op het ITF-25k tennistoernooi van Alphen aan den Rijn zijn Richel Hogenkamp en Indy de Vroome doorgedrongen tot de tweede ronde. Anqelique van der Meet werd direct uitgeschakeld. 

De als derde geplaatste Hogenkamp(WTA-197) verloor nog wel de eerste set qualifier Iryna Bremond(Fra, WTA-788), maar gaf daarna slechts één game weg. Het werd 4-6, 6-0 en 6-1. De Vroome(WTA-354) maakte het vooral zichzelf lastig door in totaal achttien dubbele fouten te slaan. Ze won wel in drie sets van de Russische Valeria Solovyeva([3], WTA-209). De setstanden waren 6-3, 4-6 en 6-2. 

Van der Meet, die een wildcard kreeg voor dit toernooi, was niet opgewassen tegen Conny Perrin(Zwi, WTA-286). Ze verloor met 6-0 en 6-3. Later vandaag speelt Cindy Burger nog tegen Eva Waccano en Arantxa Rus speelt tegen Lucia Cervera-Vazquez.  

Verspringer Phillips uitgesprongen

Verspringer Dwight Phillips heeft zijn imposante carrière beëindigd. De 35-jarige Amerikaan meldde dat op de website van de internationale atletiekfederatie IAAF. Phillips was de olympisch kampioen van Athene 2004 en veroverde vier keer de wereldtitel: in 2003, 2005, 2009 en 2011. Met zijn persoonlijk record van 8,74 meter staat hij vijfde op de wereldranglijst aller tijden.

Phillips sprong vorige week in Zürich zijn laatste wedstrijd. Met 7,53 bleef hij ver verwijderd van zijn beste prestatie. Hij slaagde er in 70 wedstrijden in verder dan 8,20 meter te springen. Vorig jaar kwam hij door een zware achillespeesblessure helemaal niet in actie en miste dus de Olympische Spelen in Londen. Bij de WK in Moskou was hij er dit jaar weer bij, hoewel hij daar niet verder kwam dan de 11e positie.

Dwight Phillips uitgesprongen
Dwight Phillips uitgesprongen (Foto: ANP)

Space Hulk-schietspel in de maak

Focus Home Interactive en gamestudio Streum On Studio werken samen aan het schietspel Space Hulk: Deathwing. De game is gebaseerd op het Space Hulk-bordspel van Games Workshop, de licentiehouder van alle spellen gebaseerd op Warhammer 40K.

Het spel moet in ieder geval verschijnen voor de pc, maar wanneer is nog niet bekend. Gamers stappen in Space Hulk: Deathwing in de schoenen van een Space Marine van het Deathwing-peleton. In een groot ruimteschip, een Space Hulk, moet hij het opnemen tegen een invasie van de buitenaardse Genestealers.

De strijd tussen de Space Marines en de Genestealers staat ook centraal in het vorige maand uitgebrachte Space Hulk van het onafhankelijke gamebedrijf Full Control. Daarbij gaat het echter om een tactisch spel, waarbij spelers in beurten moeten handelen.

Space Hulk: Deathwing wordt het tweede actiegerichte spel gebaseerd op het sciencefictionbordspel na de release van Warhammer 40K: Space Marine in september 2011.


Space Hulk-schietspel in de maak

NG:DEV.TEAM wordt Nintendo-developer

NG:DEV.TEAM, ontwikkelaars van side scrolling shoot 'm ups als Gunlord, is nu officieel Nintendo-ontwikkelaar geworden. Het eerste project zal zijn om Gunlord te porten naar Nintendo 3DS en Nintendo Wi U. Om geld in te zamelen hebben ze een indiegogo-campagne gestart.

Gunlord voor 3DS en Wii U zal een port worden van de Dreamcast- en NEOGEO-versie en verscheen in 2012. De game heeft tien levels en is te herkennen aan de graphics in 16-bits-stijl. De eindbazen zullen je halve scherm innemen en de hele game loopt op een constante 60 fps.

De nieuwe versies krijgen een groter beeld aangezien het origineel slechts in 320x240 pixels liep. De 3DS-versie wordt bijvoorbeeld 400x240 en de Wii U-versie krijgt een 16:9-beeldformaat. De Wii U-versie kan tevens tv-lijnen nabootsen zodat het lijkt alsof je op een ouderwetse beeldbuis aan het gamen bent. De moeilijkheidsgraad van de game wordt verbeterd zodat het gelijkmatiger wordt, tevens zal er een easy mode toegevoegd worden. 

Mocht je interesse hebben in de game, dan kun je meehelpen om de game te financieren via indiegogo. Vanaf 12 euro kun je al een 3DS- of Wii U-exemplaar bemachtigen.

Van der Vaart valt geblesseerd uit, Maher opgeroepen

Rafael van der Vaart heeft dinsdag geblesseerd een training van het Nederlands elftal verlaten. Hij heeft last van een hamstringblessure en zal niet in actie kunnen komen tegen Estland (vrijdag) en Andorra (dinsdag). De linkspoot is inmiddels op weg naar Hamburg om de blessure daar verder te onderzoeken.

Bondscoach Louis van Gaal heeft Adam Maher (PSV) als vervanger opgeroepen. Oorspronkelijk zou Maher uitkomen voor Jong Oranje, dat aan een nieuwe kwalificatiecyclus begint voor het EK onder 21 in 2015. 

Podolski drie maanden aan de kant

Lukas Podolski komt dit jaar mogelijk niet meer in actie voor Arsenal. De blessure aan zijn linkerdij is ernstiger dan verwacht. De 28-jarige Duitse international is minstens drie maanden uitgeschakeld, laat hij dinsdag weten aan Bild.

Podolski liep de kwetsuur vorige week op in de play-offs van de Champions League tegen Fenerbahçe. De aanvaller besloot zich in München te laten onderzoeken door de Duitse teamarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, die een scheurtje in zijn hamstring constateerde. Arsenal ging uit van een absentie van tien weken.

Werken, luie bijstandstrekkers!

Her en der is er oproer in de Nederlandse gemeentes. Wordt de luie bijstandstrekker straks verplicht om wat aan de staat terug te geven, door eindelijk die schop onder zijn hol te krijgen? Sinds 2012 mogen gemeenten zelf bepalen of en hoe zij bijstandsuitkeringsgerechtigden aan de dwangarbeid zetten. Nu de crisis vordert en de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 naderen, wordt het tijd voor uitspraken. Tegen behoud van uitkering mogen de handophouders namelijk vrijwilligerswerk doen. Het gaat nog net niet met treinen tegelijk naar Auschwitz, maar het bordje ‘Arbeit macht Frei’ moet toch wel de lokker zijn van de eeuw. 

Banen van Nokia blijven in Finland

Finland hoeft zich geen zorgen te maken dat banen uit het land verdwijnen na de overname van Nokia door Microsoft. De Amerikaanse softwaregigant heeft geen plannen om de werkgelegenheid naar elders te verplaatsen. Dat zei Microsoft-topman Steve Ballmer dinsdag tijdens een presentatie over de overname.

Het telecombedrijf was lange tijd een van de belangrijkste werkgevers in Finland. In de laatste jaren moest Nokia echter veel mensen ontslaan door tegenvallende resultaten. Bij de bedrijfsonderdelen van Nokia in Finland die worden overgenomen door Microsoft werken nu 4700 mensen. Wereldwijd heeft Nokia ruim 112 duizend werknemers.

"We zijn zeer begaan met de Nokia-werknemers in Finland", aldus Ballmer. "Ze vormen een sterk en talentvol team en spelen een sleutelrol in de overname."

Microsoft wil bovendien in Finland een nieuw datacentrum bouwen dat een groot deel van de Europese klanten bedient. Met de bouw is een investering gemoeid van meer dan 250 miljoen dollar (190 miljoen euro).

FIFA 13 verkoopt het best

Het Duitse blad GamesMarkt heeft in hun nieuwste editie de Europese softwareverkopen van de eerste helft van het jaar gepubliceerd.

In het onderstaande tabel is te zien dat FIFA 13 en Call of Duty: Black Ops II erg goed hebben verkocht en ook Tomb Raider valt in positieve zin op. The Last of Us verkoopt extreem goed, aangezien de game op dat moment pas enkele weken uit was.

Verkoopcijfers eerst helft 2013

De data is afkomstig van GfK International en is gebaseerd op verkopen van fysieke verkooppunten in twintig Europese landen. Digitale verkopen zijn dus niet meegenomen in bovenstaand tabel.

Verder publiceerde GamesMarkt ook nog de top 10 uitgevers, gebaseerd op het marktaandeel in games in Europa.

01. (=) Electronic Arts - 17,25% (-2,14)
02. () Nintendo - 11,82% (+0,50)
03. () Activision Blizzard - 11,51% (-1,79)
04. () Sony CEE - 8,78% (+2,37)
05. () Ubisoft - 8,54% (+0,67)
06. (=) Take-Two Int. - 5,07% (+0,51)
07. () Square Enix - 5,02% (geen verschil)
08. (=) Namco Bandai - 4,22% (+0,60)
09. () Microsoft - 4,11% (-0,18)
10. () Warner Interact. - 2,77% (geen verschil)

Plet gaat bij voorkeur naar het buitenland

Glynor Plet is transfervrij. Zijn contract bij FC Twente werd ontbonden, waardoor hij nu alsnog naar een andere club kan. Wat hem betreft een buitenlandse club. "Als ik eerlijk ben ga ik het liefste naar het buitenland", vertelt Plet aan Voetbal International. "Aan de andere kant, Nederland sluit ik ook niet uit. Bij Heracles Almelo was ik bijvoorbeeld lekker bezig." In Almelo scoorde de spits achttien goals in 33 competitiewedstrijden.

"Ik heb het gevoel dat ik het in Nederland nog niet helemaal heb laten zien, daardoor hink ik een beetje op twee gedachten. Maar er leiden verschillende wegen naar Rome, dus ik wacht het gewoon af. Mijn zaakwaarnemer heb ik nog niet gesproken."

De aanvaller heeft over belangstelling uit eigen land niet te klagen. Eerder toonden NEC, SC Heerenveen en FC Utrecht al interesse in zijn diensten, ook SC Cambuur en Roda JC willen Plet vastleggen. Toch wil de spits niet te lang gebruik maken van zijn transfervrije status: "Het is lekker om snel aan de bak te kunnen, dus daarom wil ik niet te lang wachten op een club."

Tiener vast voor dood bejaarde

De politie heeft een 18-jarige man aangehouden voor de dood van een 74-jarige man vorige week in Amsterdam. Hij zit voorlopig vast, meldt de politie dinsdag.

Hulpdiensten kregen een melding van een 'onwel persoon' in een woning in de Hugo de Grootbuurt. Toen brandweerlieden de man in een kamer aantroffen werd hij direct gereanimeerd. De hulp kwam echter te laat. Politieonderzoek wees daarna vrij snel uit dat sprake was van een misdrijf.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het onderzoek is nog niet afgerond.

IllumiRoom komt niet op de markt

IllumiRoom, Microsoft's Augmented Reality-project, komt niet op de markt voor consumenten. De techniek zou veel te duur worden voor een gemiddelde consument.

Alberto Penello, hoofd Xbox One-productplanning, gaf in een interview aan dat hij niet verwacht dat IllumiRoom te koop zal zijn. "It’s very, very cool tech but it’s, like, for a consumer, it requires projectors and things. It’s really super-neat if you’re in the lab and you’ve got Microsoft money and you could totally set up this awesome lab, but... we looked at it, but for an average customer it’s, like, thousands of dollars [for the set up]."

Eerder dit jaar kwam nog een filmpje uit waarop te zien was dat IllumiRoom beelden op de muren achter de televisie projecteerde, waardoor gameplay nog veel intenser zou worden.

Onderzoek naar overlijden thuiszorgpatiŽnt Geleen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een cliënt van Ambulante Thuiszorg in Geleen. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie dinsdag na berichtgeving hierover in Limburgse media.

Personeel van de thuiszorginstelling zou onzorgvuldig hebben gehandeld bij het verzorgen van een 64-jarige man die aan alvleesklierkanker leed en stervende was. Zo zouden ze vergeten zijn een morfinepomp aan te zetten en kreeg hij later juist te veel morfine toegediend. Het overlijden van de man werd later niet gemeld bij de inspectie.

De woordvoerder kan nog niets zeggen over wat zich precies heeft afgespeeld. Ook wil ze niets zeggen over de inhoud van het onderzoek.

Duitse justitie wil bewakers Auschwitz vervolgen

Dertig vermoedelijke voormalige bewakers van nazivernietigingskamp Auschwitz moeten worden vervolgd. Dat adviseert de speciale afdeling van het Duitse openbaar ministerie dat onderzoek doet naar misdaden uit het nazitijdperk.

Justitie heeft onderzoek verricht naar vijftig voormalige bewakers van het vernietigingskamp en besloot dat in dertig gevallen tot vervolging kan worden overgegaan, zei het openbaar ministerie van de deelstaat Baden-Württemberg dinsdag. De zaken worden overgedragen aan het OM.

Vorig jaar overleed oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in afwachting van zijn beroep tegen het vonnis dat hij medeplichtig was aan de moord op 28.060 mensen in Sobibor, waar hij als kampbewaker had gewerkt. Het vonnis was van groot belang voor het onderzoek naar de vijftig Auschwitz-bewakers. De zaak-Demjanjuk wees namelijk uit dat voormalige kampbewakers veroordeeld kunnen worden voor medeplichtigheid aan moord, zelfs als er geen direct bewijs is dat zij daadwerkelijk bij moordpartijen betrokken waren.

Regering Japan financiert oplossing voor Fukushima

De Japanse regering financiert een kostbare, nog niet uitgeteste methode in een wanhopige poging verder lekken van radioactief water bij de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi te voorkomen. Zij stelt voor het project zo'n 47 miljard yen (een kleine 360 miljoen euro) ter beschikking. Dit heeft premier Shinzo Abe dinsdag bekendgemaakt.

De nog niet uitgeteste methode houdt in dat ondergronds, tot een diepte van dertig meter een muur van bevroren aarde rond de kapotte reactoren wordt gebouwd, zodat het grondwater niet meer in contact kan komen met het koelwater van de reactoren. Verder worden betere waterzuiveringsinstallaties gekocht om de hoeveelheid radioactief vervuild water te verminderen.

Maandag werd bekend dat de Japanse nucleaire toezichthouder (NRA) meer lekken heeft gevonden bij de in haast gebouwde opslagtanks bij de kerncentrale. Ook zijn er problemen met de funderingen van de tanks, zei NRA-voorzitter Shunichi Tanaka. Zondag werd bekend dat bij de kerncentrale een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau is gemeten.

Bij diverse opslagtanks zijn lekken geconstateerd, aldus Tanaka. Een deel van het radioactieve water is de zee in gelekt. Nadat twee weken geleden was ontdekt dat driehonderd ton radioactief water was weggelekt uit een opslagtank stelde de NRA een nieuw onderzoek in. Dat onderzoek heeft nu sterke aanwijzingen voor nieuwe lekken blootgelegd.

Tepco, de beheerder van de kerncentrale, liet zondag weten dat bij reservoirs op het terrein bij Fukushima een stralingsniveau van 1800 millisievert is gemeten. Die hoeveelheid straling is voor mensen binnen vier uur fataal, aldus Tepco. Het bedrijf tekende daarbij aan dat gammastraling slechts 1 millisievert van dat totaal uitmaakt. Het gaat vooral om bètastraling, die minder bereik en minder doordringend vermogen heeft. Veilige afstand bewaren en het aanbrengen van afdekmateriaal kan volgens Tepco soelaas bieden.

Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na de aardbeving en tsunami van maart 2011 oververhit raakten en smolten.

Koers Nokia explodeert na overname

De prijs van een aandeel Nokia heeft dinsdag een vlucht genomen nadat bekend werd dat Microsoft de Finse telefoonmaker overneemt. Op de beurs van Helsinki stond Nokia rond 10.00 uur bijna veertig procent in de plus. In korte tijd werden bijna tweehonderd miljoen aandelen in de telefoonbouwer verhandeld.

Nokia en Microsoft maakten dinsdag bekend dat de Amerikaanse softwaregigant de telefoontak en enkele andere onderdelen van Nokia overneemt voor 5,44 miljard euro in contanten. De aankoop moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van het Finse telefoonbedrijf en de mededingingsautoriteiten. Beide bedrijven verwachten dat de overeenkomst in 2014 is afgerond.

Zwembond stelt bij eigen diploma borstcrawl voorop

De schoolslag is te ingewikkeld en daarom moeten kinderen eerst de borstcrawl leren. Dat stelt de nationale zwembond KNZB, die volgend jaar een eigen zwemdiploma wil introduceren, bevestigt algemeen directeur van de bond Jan Kossen dinsdag na berichtgeving over de kwestie in de Volkskrant.

De bond komt met een eigen zwemdiploma en een eigen lesmethode waarin kinderen niet beginnen met de schoolslag, maar met borst- en rugcrawl. "De schoolslag is een heel ingewikkelde slag, waarbij armen en benen in bijna tegengestelde richting worden bewogen. De borstcrawl is veel natuurlijker op jonge leeftijd" , aldus Kossen. Het diploma is in tien maanden te halen. Zwemlessen worden nu nog georganiseerd door zwembaden of zwemscholen.

De KNZB werkt al twee jaar aan de nieuwe methode en inmiddels is gestart met een tweede ronde van pilots bij drie zwemclubs. Als die naar tevredenheid verlopen wordt in september volgend jaar gestart met zwemlessen.

Volgens Kossen is het niet de bedoeling de concurrentie aan te gaan met de huidige diploma's, het zogenoemde zwem-ABC. "De methodes kunnen naast elkaar bestaan. Ouders kunnen zo kiezen."

Voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) Mervyn Stegers is kritisch en zegt zich in de Volkskrant grote zorgen te maken over het nieuwe diploma. Hij twijfelt of kinderen na de lessen zelfredzaam zullen zijn. Ook zou de borstcrawl minder lang vol te houden zijn dan de schoolslag wanneer een kind te water raakt. Kossen verwerpt die kritiek. "Liever een goede borstcrawl, dan een slechte schoolslag."

Gratis FIFA 14 alleen bij Xbox One Day One

Microsoft bevestigt dat alleen mensen die de Xbox One Day One-editie hebben gepre-orderd FIFA 14 gratis krijgen.

Eerder liet Microsoft nog weten dat alle Xbox One pre-orders in aanmerking kwamen voor een gratis digitale download van FIFA 14. Het officiële Xbox Twitter-account had dit getweet, maar nu is dit dus ontkracht.

Microsoft social marketing manager Graeme 'AceyBongos' Boyd laat dat weten op zijn Twitter: "Had a few questions on this so wanted to clarify: FIFA 14 will only come free with Xbox One Day One Edition pre-orders, while stocks last."

"If you have already pre-ordered a Day One Edition Xbox One, or pre-order one from now on while stocks last, you will receive FIFA 14 free.

"Another important note - the Day One Edition Xbox One FIFA 14 offer is valid in Europe, this holiday, while stocks last."

Er staat duidelijk dat het alleen gaat om de Day One-edities die rond de kerst uitkomen, dus Nederlandse gamers kunnen de gratis FIFA 14 waarschijnlijk op hun buik schrijven.

Xbox One Day One FIFA 14

Lucht wordt wel schoner, maar niet genoeg

De Nederlandse lucht is vorig jaar minder vies geworden. Maar hoewel de gemeten concentraties van vervuilende stoffen weer iets zijn verbeterd ten opzichte van eerdere jaren, voldoet Nederland nog niet aan de door Europa vereiste stikstofdioxidenorm, blijkt dinsdag uit het jaaroverzicht luchtkwaliteit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De overschrijding van de norm wordt nog acuter als Nederland vanaf 2015 moet voldoen aan strengere Europese regels waar Nederland nu tijdelijk nog niet aan hoeft te voldoen. Het tempo van verbetering is nu nog onvoldoende om die norm te halen. Dit geldt vooral in grote steden als Amsterdam en Rotterdam waar het verkeer sterk bijdraagt aan de concentratie stikstofdioxide.

De algemene daling van de gemeten concentraties van vervuilende stoffen komt onder meer door gunstigere weersomstandigheden. Vorig jaar waren er in Nederland geen dagen met ernstige smog door ozon. Wel is op vijf dagen matige smog geconstateerd.

Externe HDD's beperkt ondersteund op nextgen-consoles

Externe harde schijven worden maar beperkt ondersteund bij de nieuwe generatie consoles. Het installeren van games zal op zowel Xbox One en PlayStation 4 niet mogelijk zijn.

De Xbox One heeft een ingebouwde 500 GB harde schijf, maar deze kan niet vervangen worden. In mei, toen de Xbox One werd aangekondigd zei Microsoft nog dat externe harde schijven aangesloten kunnen worden via USB 3.0 en dat hier games en downloads op geïnstalleerd kunnen worden.

Nu blijkt dat deze functie bij de launch van de console nog niet mogelijk zal zijn. Major Nelson vertelt dit tijdens een podcast die tijdens PAX werd opgenomen: "The future plan is for definitely to support external storage much like we do on the Xbox 360."

"My understanding is that feature will not be there at launch because the team is working on some other things, but it definitely is on the list. I don't know when it will come in though," aldus Major Nelson. De podcast kun je hier terug luisteren, rond 37 minuten gaat het over deze functie.

Sony heeft nu ook bevestigd dat het niet mogelijk zal zijn om games te installeren op externe harde schijven. Sony Worldwide Studios baas Shuhei Yoshida was op Twitter kort maar krachtig op de vraag of het mogelijk is: "no."

Ook de PlayStation 4 zal een 500 GB harde schijf bevatten, maar deze kan wel vervangen worden, in tegenstelling dus tot de harde schijf in de Xbox One.

Gaikai voorlopig niet naar Europa

De streamingservice Gaikai komt voorlopig niet naar Europa. Sony was al angstvallig stil over Gaikai op gamescom en nu blijkt waarom. In de Verenigde Staten komt Gaikai begin 2014 uit, maar Europa blijft dus voorlopig achter.

Op E3 legde Sony uit hoe Gaikai gaat werken op PlayStation 4, zo kunnen PlayStation 3-games gestreamd worden naar de console. Sony Computer Entertainment Europe CEO Jim Ryan laat weten dat er problemen zijn met de breedbandverbindingen in Europa.

"So the plan is to begin with North America next year and the plan is to provide a streaming service that will allow for PS3 content initially to be streamed to firstly PS4 then PS Vita and then PS3," he said.

"And so that will happen in 2014 in North America initially. Now, and I touched upon these issues of broadband in Europe during the presentation - Europe is of course on the roadmap for that service to be deployed at some point in the future, but for reasons outside of our control we don't yet have a timeline for it.

"So at a show which is now pretty global in its reach but primarily aimed at a European audience, we didn't really want to start talking about the virtues of this great cloud-based service without knowing exactly when it'll come to Europe.

"We've got a roadmap, there's just a few bumps along the road that need to be ironed out."

In de presentatie op gamescom liet Ryan op het podium nog weten dat Sony afspraken heeft gemaakt met verschillende internetproviders om PlayStation-eigenaren 'priority bandwith' te verlenen.

Sony kocht Gaikai in juli 2012 voor 380 miljoen dollar om deze nieuwe cloudservice op te zetten.

Sijsling zegt af voor Davis Cup

Robin Haase, Thiemo de Bakker, Jesse Huta Galung en Jean-Julien Rojer zijn door captain Jan Siemerink geselecteerd om over anderhalve week in Groningen de wereldgroep van de Davis Cup te gaan halen. Oranje speelt dan tegen Oostenrijk. 

Igor Sijsling meldde zich af voor de play-off, waarbij de inzet een plaats in de wereldgroep is. Hij voelt zich momenteel geen toegevoegde waarde voor de Nederlandse equipe, zei Siemerink dinsdag. Sijsling verloor vorige week in de eerste ronde van de US Open van qualifier Peter Gojowczyk. 

"We zitten gelukkig in de positie dat Nederland vier spelers in de top 100 heeft, die dit seizoen hebben laten zien goed op gravel uit de voeten te kunnen", aldus Siemerink. "Ik heb dan ook vertrouwen in ons team, maar het belooft een spannende ontmoeting te worden waarbij ik hoop op de massale steun van het Nederlandse publiek."

'Boer Zoekt Vrouw van de buis'

Yvon Jaspers is bang dat Boer Zoekt Vrouw door de bezuinigingen in de toekomst van de buis verdwijnt. "Ik maak me zorgen. Dat is duidelijk", zegt de 40-jarige presentatrice maandag in het AD.

Jaspers begrijpt wel dat bezuinigingen nodig zijn. "Ik snap dat de keuze snel gemaakt is als het gaat om gezondheidszorg of de omroep." Wel wil ze vechten voor Boer Zoekt Vrouw en andere programma's. "Ik zal me hard maken voor programma's van de publieke omroep."

In het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw gaat de serie, die overigens een kijkcijferkanon is, over de grens. De presentatrice helpt geëmigreerde Nederlandse boeren aan een Nederlandse partner. Jaspers vond het erg leuk om de wereld rond te vliegen voor deze reeks. "Allerlei dingen waarvan ik houd, komen hierin samen: reizen, tv-maken, Boer Zoekt Vrouw."

Hoewel het KRO-programma dit seizoen de wereld in trekt, is volgens Jaspers de kern hetzelfde. "Deze mannen komen, net als de eerdere boeren, niet makkelijk hun erf af om mensen te ontmoeten omdat ze keihard aan het werk zijn." De kick-off van Boer Zoekt Vrouw Internationaal is zondag op televisie. In december gaat de serie verder.

Acht controllers tegelijk op Xbox One

Microsoft heeft bevestigd dat het mogelijk zal zijn om acht controllers tegelijkertijd aan te sluiten op de Xbox One.

De Xbox 360 ondersteunde maximaal vier controller op hetzelfde moment. Sony heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel controllers de nieuwe PlayStation zal ondersteunen.

Op de officiële Xbox One-website is ook te lezen dat de controllers over een maximale afstand van ongeveer 9 meter werken. Dit is overigens dezelfde afstand als de controllers van de Xbox 360.

De Xbox One ligt ergens volgend jaar in de Nederlandse winkels. In november kunnen Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wel al aan de slag met de nieuwe console.

Xbox One controller

Zanger Rinus is ziek

Pech voor de fans die Zanger Rinus deze week hadden willen zien optreden. De beste man is namelijk ziek.

"goede morgen fans rinus heeft zich ziek gemelt een keel onsteking", zo schrijft Rinus Dijkstra vandaag op zijn Facebook-pagina. Inmiddels stromen daar de reacties en steunbetuigingen binnen.

Voorlopig mag Rinus dus even niet met Romana op de scooter. Fans geven hem veel goedbedoelde adviezen om het leed te verzachten, waaronder het eten van bananen, ijsjes en een frikandel speciaal.

Het is voor de populaire volkszanger niet te hopen dat hij last heeft van een poliep op de stembanden. Al veel bekende volkszangers hebben hierdoor een tijdje rust moeten houden. Het is niet bekend of en hoeveel concerten Zanger Rinus moet afgelasten door zijn keelontsteking.

Tatjana gaat samenwonen met nieuwe miljonair

Tatjana Simic heeft weer een multimiljonair aan de haak geslagen. De 50-jarige geboren Kroatische gaat binnenkort samenwonen met de vijftien jaar oudere Lex van Hessen. "Toen Lex zei: ik wil niet met je tussen de lakens, maar wel heel graag met je wakker worden, wist ik dat het hem menens was", vertelt Tatjana dinsdag aan De Telegraaf.

"We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Dat is dan wat ik heb geleerd van eerdere liefdes." Tatjana zou al een jaar samen zijn met Van Hessen. Hij verdiende zijn vermogen, dat wordt geschat op 190 miljoen euro, met de productie van worstomhulsels. Eerder had de zangeres, actrice en presentatrice relaties met onder meer rijkaard Marcel Boekhoorn en Ronny Rosenbaum, die miljoenen verdiende als ondernemer in de textiel- en vastgoedwereld.

"De geruchten over ons gingen inderdaad al langer", vertelt Tatjana over haar nieuwe relatie. "Maar ik wilde per se wachten met praten over onze liefde totdat we beiden zeker waren van onze gevoelens voor elkaar. Vorige week hebben we alle twee de wens om met elkaar verder te gaan uitgesproken." Simic en Van Hessen zoeken een woning om te gaan samenwonen.

Toen de twee elkaar leerden kennen, zat Van Hessen nog in een andere relatie. "Maar die breuk stond los van de liefde die zich tussen ons heeft ontwikkeld", vertelt Tatjana. "Lex had al bepaald dat hij verder wilde met zijn leven voordat ik in beeld kwam. Het enige wat voor mij telt, is dat Lex en ik samen vooruitblikken."

Eventuele kritiek op haar nieuwe relatie deert Tatjana, die in Nederland bekend werd met Flodder, niet. "Mensen vinden van alles over iedereen. Dus zullen ze over mij ook een mening hebben. Dat is in het verleden ook al wel gebleken." Met Lex aan haar zijde kan Tatjana naar eigen zeggen alles aan. "Lex heeft me geleerd mij niet zoveel van anderen aan te trekken. Hij helpt me om een olifantenhuid te hebben en verhalen naast me neer te leggen."

Slachtoffers willen nieuw purschuimonderzoek

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) moet een onafhankelijk onderzoek instellen naar de feitelijke blootstelling aan de stof polyurethaan, beter bekend als pur. Dat stelt het Meldpunt Purslachtoffers dinsdag. Volgens het meldpunt laat het TNO-onderzoek naar de gezondheidsrisico's van woningisolatie met pur vragen onbeantwoord.

TNO voerde het onderzoek uit in opdracht van energiemaatschappij Nuon en stelt dat kruipruimtes veilig kunnen worden geïsoleerd. Volgens het bureau is de kans op gezondheidsrisico's bij blootstelling aan pur klein, mits wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Volgens het meldpunt heeft TNO niet gekeken naar de lichamelijke klachten van de slachtoffers en ook niet naar de omstandigheden waaronder pur is opgespoten. "Als niet boven water komt waarom zoveel mensen ziek worden na purisolatie, blijven de risico' voor de volksgezondheid bestaan", stelt het meldpunt in een verklaring.

Het meldpunt kreeg tot dusver 184 meldingen binnen en concludeert dat niet meer gezegd kan worden dat purschuim veilig is. In een enquête, die begin dit jaar werd gehouden onder 44 slachtoffers, zegt bijna een kwart binnen een dag na de plaatsing van de isolatie klachten te hebben gekregen. Twee derde van de respondenten kreeg last van de luchtwegen, 55 procent van de slijmvliezen en de huid.

Ook problemen met concentratievermogen en vermoeidheid worden vaak genoemd. De klachten worden minder als mensen van huis zijn. 86 procent van de respondenten zegt deze klachten niet eerder te hebben gehad. Behalve nieuw onderzoek wil het meldpunt ook dat de minister zorgt voor onder meer alternatieve woningen voor slachtoffers.

Minister Blok liet vorige week in reactie op het TNO-onderzoek al weten dat het rapport veel vragen onbeantwoord laat. Volgens de minister kon een causaal verband tussen de pur en de gezondheidsklachten niet worden gevonden, maar ook niet worden uitgesloten. Hij zei verder de gezondheidsrisico's van de stof serieus te nemen.

Blok riep de branche van purfabrikanten en isolatiebedrijven op tot het maken van een actieplan voor de isolatie van huizen. Zo moet de sector onder meer zorgen dat de richtlijnen overal worden aangescherpt, zoals het beter afdichten en ventileren van ruimtes bij het aanbrengen van pur. Ook moet de branche van Blok zorg dragen voor goede voorlichting aan woningeigenaren.

Mosley: "F1 doet te weinig om kosten te besparen"

Voormalig FIA-president Max Mosley heeft naar zijn opvolger Jean Todt uitgehaald. Volgens de Brit wordt er in de Formule 1 te weinig gedaan om de kosten terug te dringen. De FIA had hier volgens hem in de afgelopen jaren veel meer aan moeten doen.

Mosley zwaaide tussen 1993 en 2009 de scepter bij de FIA en in zijn periode is de sport veel veiliger geworden. In de laatste jaren legde de Brit zich toe op het besparen van kosten. Tegenover Die Welt meldt hij dat hij gehoopt had dat Todt hier mee door zou gaan, zeker omdat nu veel renstallen in de financiële problemen zitten en failliet dreigen te gaan.

"De sport stevende hier al jarenlang op af. Aangezien er niet werd ingegrepen om de kosten terug te brengen, was het onvermijdelijk dat het zover zou komen. De teams hebben officieel weliswaar een akkoord gesloten om de kosten aan banden te leggen (de Resource Restriction Agreement, red.) maar dat is eigenlijk niet meer dan een lege huls. De RRA klinkt vooral mooi, want het zet geen zoden aan de dijk. Wat ook niet geholpen heeft, is het feit dat mijn opvolger Jean Todt geen fan is van kostenbesparing en de FIA zich daar zodoende niet meer om bekommert, waardoor de Formule 1 nu een groot probleem heeft."

Mosley wil dan ook dat er weer meer maatregelen getroffen worden om kosten te besparen. De Brit denkt weer aan de budgetlimiet zoals hij die in het verleden al eens voorgesteld heeft. Dit zou volgens hem de sport weinig aantasten en alleen eerlijker maken. Het de teams simpelweg meer prijzengeld geven gaat in ieder geval niet werken, omdat ze dan de uitgaven op gaan schroeven en er verder niets verandert.

Next-genverschil Dragon Age: Inquisition zal enorm zijn

Volgens BioWare is het verschil tussen Dragon Age: Inquisition op de huidige consoles en de nieuwe generatie consoles en pc enorm. De next-gen versie, EA noemt deze generatie 'gen four', krijgt namelijk een veel levendigere wereld.

BioWare Edmonton producer Cameron Lee: "On gen four you'll see far better graphics and, more importantly, a much more immersive world."

"It's a lot richer, and there's more depth to it. We can put more things on screen. There are more NPCs. There is more life to the world.

"That, while a subtle thing, really does over time build up into quite a strong connection to the game compared to the other gen three platforms."

Lee legt uit dat BioWare Edmonton op pc, PlayStation 4 en Xbox One een veel dichtere wereld kan maken, met veel mooiere en betere grafische effecten.

"The visual fidelity differences are huge. For example, the shaders you can put on the characters through different weather systems. The build up system we have, like when you walk through mud, the mud builds up on the leg, then if you're in a fight, blood goes on top of the mud.

"One of our graphics programmers took a nug and overlayed all these different things on it. Eventually it looked like a nug that had been dipped in chocolate because there was so much stuff that was put on top of it. That's all the power you can get from the gen four stuff. You'll see that sort of a difference."

"The spell visual effects are incredible on the gen four and high-end PC. On gen three they will be much lower fidelity. Seeing Vivienne bringing up that big fire storm is brilliant on gen four and high-end PC. That's the kind of stuff that will make this a gen four experience."

"You get a more interesting landscape. You get more foliage. And that provides more of a sense of discovery."

Op het moment is zijn de verschillen tussen beide versies voor esthetisch, maar volgens Lee zou ook gameplay beter kunnen worden door de sterkere apparaten.

"Really, gen four is about, how much can you do with the game? We've got these big open worlds. How much content we can put in there and how big that can be and how complex that environment can be can be pushed farther on gen four. You get a more interesting landscape. You get more foliage. And that provides more of a sense of discovery.

"If you're walking around a corner, because you couldn't see through all the trees and lush foliage on gen four, when you walk around a corner there's suddenly something interesting and cool there that you didn't know about. You get that sense of, oh my god, I found something!

"On gen three, if there's less foilage you can see farther. It has this subtle influence over the experience you have. Fundamentally they're still the same game, but just a better experience on a higher end platform."

BioWare ontwikkelt Dragon Age: Inquisition in de eerste plaats voor de nieuwe consoles en pc. "We build it on really high-spec PCs, which just melt faces. Then we're looking at ways of how we can bring that down to gen three platforms."

Toch zouden mensen niet bang moeten zijn dat de game op de huidige consoles heel veel minder zal zijn: "fundamentally it will be the same experience across all platforms. We won't be limiting anything on the gen three because we don't want the significant number of people who will still be on gen three to feel cheated," aldus Lee.

Dragon Age: Inquisition mag grafisch dan de stap naar de nieuwe generatie maken, functies zoals het tweede scherm, Kinect en PlayStation Move worden niet ondersteund.

"We're coming out a year after launch of gen four," zo zei Lee. "We definitely have some ideas about it, but until we see how people respond. We're just going to wait and see what happens. So right now there's no difference between platforms."

Dragon Age: Inquisition komt uit op pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360 in de herfst van 2014.

Slagter en Hoogerland completeren selectie WK

Tom-Jelte Slagter (Belkin) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) zijn als laatste twee Nederlandse wielrenners geselecteerd voor de wegwedstrijd op het WK, 29 september in Florence. Zij completeren de negenkoppige selectie van bondscoach Johan Lammerts. Dat heeft wielerbond KNWU dinsdag bekendgemaakt.

Eerder al waren de Belkin-renners Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Robert Gesink en Wilco Kelderman, Wout Poels van Vacansoleil, Tom Dumoulin van Argos-Shimano en Pieter Weening van Orica-GreenEdge zeker van een plek in de selectie. Lieuwe Westra (Vacansoleil) en Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) zullen de tijdrit gaan rijden. 

De damesploeg bestaat uit: Marianne Vos, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, Loes Gunnewijk, Lucinda Brand, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters en Kirsten Wild. Van Dijk en Gunnewijk zullen ook individueel tegen de klok gaan fietsen. 

Microsoft ziet groei in Lumia-telefoons

Microsoft wil doorgaan met het maken van Lumia-telefoons. In een verklaring geeft Microsoft dinsdagochtend aan dat de verkoop van telefoons belangrijk is voor de groei van de tabletmarkt, en dat zou weer van positieve invloed zijn op de verkoop van pc's. Het Amerikaanse bedrijf wil jaarlijks meer dan driehonderd miljoen apparaten met Windows als besturingssysteem op de markt brengen.

Telefoons uit de Lumia-reeks van het Finse Nokia zijn de populairste Windows-telefoons, met 7,4 miljoen verkochte exemplaren in het tweede kwartaal. Het marktaandeel van Windows Phone ligt op dit moment rond de vier procent. Het Android-besturingssysteem heeft een aandeel van bijna tachtig procent, terwijl Apple met zijn iOS genoegen moet nemen met ruim dertien procent.

De verkoop van de Lumia-telefoons moet de interesse in Windows-tablets aanwakkeren. Verschillende bedrijven, waaronder Lenovo, Acer, Asus en Microsofts zelf maken gebruik van het Windows-besturingssysteem.

De overname van Nokia werd dinsdagochtend bekendgemaakt. De Amerikaanse softwaregigant betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. De deal moet begin 2014 zijn afgerond, na goedkeuring van onder meer de aandeelhouders van Nokia en van mededingingsautoriteiten. Er zouden geen banen verloren gaan.

Japan ontvouwt maatregelen Fukushima

De Japanse regering heeft dinsdag plannen gepresenteerd om de acute problemen rond de verwoeste kerncentrale van Fukushima het hoofd te bieden. Zo moet een ondergrondse muur van bevroren aarde rond de beschadigde reactoren voorkomen dat nog meer radioactief water weglekt. Ook worden nieuwe zuiveringsinstallaties gebouwd om het stralingsniveau te verminderen.

Japan trekt 360 miljoen euro uit voor de maatregelen. Een definitieve oplossing voor het enorme nucleaire probleem is nog niet voorhanden. De aan zee gelegen kerncentrale van Fukushima werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en een tsunami. Een grote kernramp was het gevolg.

Wie er voor de kosten moet opdraaien, blijft vooralsnog onduidelijk. "Dit is een kwestie van publieke veiligheid, dus het land moet de leiding nemen en zo snel mogelijk reageren. De rekening opmaken is van latere zorg", zei minister van Economische Zaken Akira Amari.

Corruptieonderzoek kost Chinese oliebaron baan

De baas van het Chinese energieconglomeraat CNPC, Jiang Jiemin, is de wacht aangezet. Hij wordt in verband gebracht met corruptie. Dat heeft persbureau Xinhua dinsdag gemeld. Jiang zou te nauwe banden hebben gehad met de in ongenade geraakte politicus Bo Xilai. Eerder werden al vier directeuren van CNPC en dochteronderneming PetroChina ontslagen.

Tegen CNPC (China National Petroleum Corp.) is een omvangrijk corruptieonderzoek ingesteld. De strijd tegen corruptie is een van de speerpunten van het presidentschap van Xi Jinping. Niet alleen de mindere goden moeten zich zorgen maken, ook de hoogste partijleden komen aan de beurt. Jiang stond bijvoorbeeld niet alleen aan het hoofd van een van de invloedrijkste bedrijven in het land, maar was ook lid van het tweehonderd leden tellende Centrale Comité van de Communistische Partij.

Jiang liet de CNPC olieraffinaderijen aanleggen op plekken waar Bo de scepter zwaaide om Bo's 'politieke prestaties' op te vijzelen, meldde de gezaghebbende krant 21st Century Business Herald.

"De staatsconglomeraten zijn rijken in zichzelf. Ze hebben te veel geld en te veel macht", zei Willy Lam, deskundige op het gebied van partijpolitiek aan de Chinese Universiteit van Hong Kong. "Dit kan een teken zijn dat Xi Jinping en (premier, red.) Li Keqiang proberen hen in het gareel te krijgen en de teugels van de conglomeraten strakker aan te halen."

Chris Brown ook op vakantie een aso

Ook op vakantie is Chris Brown niet geliefd in de buurt. De r&b-zanger, die in Los Angeles al lange tijd in de clinch ligt met zijn buren, gaf op Hawaii een luidruchtig feest. Daarop dienden omwonenden klachten in bij de eigenaar van Browns tijdelijke onderkomen, vertellen ingewijden aan entertainmentwebsite TMZ.

Chris was vorige week in Hawaii voor een optreden en had voor de gelegenheid een enorme villa gehuurd, voor 2450 dollar per nacht. De eerste avond gaf Brown al een feest, tot groot ongenoegen van zijn tijdelijke buren. Hoewel zij klachten indienden mocht Brown blijven, de rest van de week bleven klachten uit.

Koud terug in Los Angeles kreeg Brown het aan de stok met zijn buren thuis. Die klaagden bij de politie over geluidsoverlast, waarna agenten bij Chris op de stoep stonden.

Brown kwam eerder in de problemen in de buurt omdat hij de muur rond zijn huis heeft volgespoten met graffiti. Na een stortvloed aan klachten uit de buurt sommeerde de gemeente de schilderingen te verwijderen. Na maanden discussie liet Brown de gewraakte graffiti in juli overschilderen.

Van Rijn wil afspraken over daklozenopvang

Gemeenten moeten betere afspraken maken over de opvang van daklozen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag laten weten. Hij reageert op onderzoek waaruit blijkt dat gemeenten vaak ten onrechte daklozen weigeren.

Van Rijn wijst erop dat gemeenten wettelijk verplicht zijn iedereen op te vangen die daar recht op heeft, ook mensen die geen binding hebben met een bepaalde regio. Volgens het onderzoek weigeren steden vaak opvang aan daklozen die van elders komen.

Hulpverleners bezorgd over kwaliteit jeugdzorg

Hulpverleners vrezen voor de kwaliteit van de jeugdzorg wanneer de verantwoordelijk daarvan vanaf 2015 overgaat van het rijk naar gemeenten. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête van Abvakabo FNV waaraan ruim twaalfhonderd medewerkers in de jeugdzorg meededen. Volgens respondenten gaat de overgang veel te snel, verdwijnt specialistische kennis en zijn er te veel onderlinge verschillen tussen gemeenten.

Van de ondervraagden verwacht 89 procent dat de kwaliteit van de zorg zal verschillen tussen de verschillende gemeenten. Verder denkt 86 procent dat gemeenten vooral naar de prijs van de zorg zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit. 79 procent vreest dat specialistische kennis zal verdwijnen.

Verder denkt 79 procent van de respondenten dat gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de overgang. Ruim de helft denkt ook dat de organisatie waar zij voor werken er dan nog niet klaar voor is. Driekwart van de medewerkers zegt te vrezen voor zijn eigen baan.

"Wij willen voorkomen dat de jeugdzorgwerknemers net als bij de thuiszorg de dupe worden van aanbestedingen. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat de specialistische zorg die nu wordt uitgevoerd door goed opgeleide, ervaren en betrokken jeugdzorgmedewerkers gegarandeerd blijft", aldus Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk in een verklaring.

Obama op zoek naar bondgenoten bij G20

De Amerikaanse president Barack Obama zal er deze week op een top van de G20 in Rusland bij leiders op aandringen Amerikaans militair ingrijpen tegen Syrië te steunen. Het driedaagse bezoek zal voorts in het teken staan van de vertroebelde betrekkingen met Ruslands president Vladimir Poetin, een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad.

De G20-top komt wellicht op een ongunstig moment voor Obama. Nog geen week na zijn aankondiging het Congres om toestemming te vragen voor militair ingrijpen in Syrië is hij niet in Washington aanwezig om de partijen in het Congres voor zijn plannen te winnen.

De G20-top gaat donderdag van start.

Gemeenten sturen daklozen ten onrechte weg

Gemeenten zetten jaarlijks enkele honderden daklozen ten onrechte op straat. Ook weigeren zeven van de tien gemeenten daklozen die van elders komen onderdak te bieden. Ze handelen daarmee in strijd met de wet. Die schrijft voor dat daklozen in elk geval tijdelijk van bed en brood voorzien moeten worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut dat het ministerie van VWS heeft laten verrichten. Een woordvoerder heeft een bericht van de Volkskrant van dinsdag hierover bevestigd. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van ambtenaren die zich voordeden als daklozen.

Gemeenten sturen daklozen ten onrechte weg
Gemeenten sturen daklozen ten onrechte weg (Foto: ANP)

Dakota Johnson krijgt hoofdrol in Fifty Shades

Dakota Johnson heeft de hoofdrol te pakken in de boekverfilming van Fifty Shades of Grey. "Ik ben verheugd te kunnen melden dat de geweldige Dakota Johnson onze Anastasia gaat spelen in de filmversie van Fifty Shades of Grey", twitterde schrijfster E.L. James maandag.

Al maanden zoemen namen rond van acteurs en actrices die rollen zouden gaan vertolken in de film die gebaseerd is op de erotische roman. Voor de vrouwelijke hoofdrol werden actrices als Mila Kunis, Emma Watson en Lucy Hale getipt.
Eerder werd bekend dat de Britse Sam Taylor-Johnson de film gaat regisseren. Fifty Shades of Grey moet volgend jaar in de bioscopen draaien. Er gaan geruchten dat Robert Pattinson de rol van miljonair Christian Grey op zich neemt.

De 23-jarige Dakota Johnson is de dochter van acteurs Don Johnson en Melanie Griffith. Ze speelde in films als Beastly en 21 Jump Street.

56 spelers wisselen op de valreep van club

Op de laatste dag van de transferperiode heeft de KNVB nog 56 spelers overgeschreven. Het betreft voetballers die van het buitenland naar Nederland zijn gekomen en vice versa en spelers die een binnenlandse transfer hebben gemaakt. In totaal wisselden 471 spelers van club tussen 11 juni en 2 september, zo maakte de bond bekend.

Er vertrokken 97 spelers naar het buitenland, terwijl Nederland evenzoveel nieuwe spelers mocht verwelkomen. 277 spelers gingen binnen de eigen landsgrenzen elders aan de slag. In 64 gevallen betrof het een verhuurperiode.

De KNVB noteerde vorig jaar 543 zomertransfers, het jaar daarvoor lag het aantal op 509. Overigens kunnen werkloze spelers ook buiten de transferperiodes worden overgeschreven indien zij een contract tekenen.

Bony: "Een speciaal moment"

"Het is geweldig om even terug te zijn voor dit speciale moment." Dat zei Wilfried Bony maandagavond op het Voetballer van het Jaar-Gala. "Ontzettend bijzonder om op deze avond de Gouden Schoen in ontvangst te mogen nemen", zei Bony na afloop tegen De Telegraaf.

De Ivoriaan verkaste deze zomer van Vitesse naar Swansea City, maar hij had nog wat prijzen tegoed. De spits won zowel de Gouden Schoen, alsmede de prijs voor beste speler van het jaar. Bony ontving de Gouden Schoen uit handen van Ruud Gullit, die zijn bewondering uitsprak voor de topscoorder én beste speler van de vorige jaargang in de Eredivisie.

"Voor een écht groot feest heb ik helaas geen tijd", aldus Bony. "Morgenochtend vlieg ik weer naar Ivoorkust om me te melden bij de nationale ploeg. Dat is ook het leven van een profvoetballer."

FOK!filmblik: Boxing Helena (1993)

Op 3 september 1993 verscheen met Boxing Helena het regiedebuut van Jennifer Chambers Lynch, de dochter van David Lynch, in de bioscopen. Het scenario voor de bizarre romantische film werd geleverd door Jennifer Chambers Lynch, die haar verhaal baseerde op een boek van Philippe Calland.

 Boxing Helena 1

In Boxing Helena draait het om Nick Cavanaugh (Julian Sands), een eenzame chirurg uit Atlanta, die geobsedeerd is door een vrouw genaamd Helena (Sherilyn Fenn). Nadat de vrouw door een motor wordt aangereden besluit Cavanaugh om de vrouw te kidnappen. Om te voorkomen dat de vrouw wegloopt neemt de chirurg drastische maatregelen.

 Boxing Helena 2

De productie van Boxing Helena ging zeker niet zonder slag of stoot. Nadat eerst Madonna, en daarna ook Kim Basinger, aangaven dat ze niet beschikbaar waren voor de film volgden er een aantal rechtzaken. Basinger werd zelf veroordeeld tot het betalen van 8,1 miljoen dollar, maar na een hoger beroep in 1994 wist ze de zaak af te kopen met 3,8 miljoen dollar en ontsnapte zo aan een faillissement.


Boxing Helena won op de 14e Golden Raspberry Awards de prijs voor de slechtste film van het jaar. Een bijzondere film, waarin we naast Fenn en Sands ook belangrijke rollen zien voor Bill Paxton, Kurtwood Smith en Art Garfunkel.

[US Open] Raonic niet voorbij Gasquet

Ondanks de 39 aces en 102 winners is het de Canadees Milos Raonic niet gelukt om door te dringen tot de kwartfinales van de US Open. Richard Gasquet bleek vannacht na een wedstrijd van bijna vijf uur te sterk.

Op de beslissende momenten sloeg de Fransman toe en die uitgekiende tactiek leidde de nummer acht van de ranglijst naar een zege in vijf sets: 6-7 (4), 7-6 (4), 2-6, 7-6 (9) en 7-5.

De Fransman overleefde een matchpoint in de tiebreak van de vierde set. "Daar had ik geluk", zei de 27-jarige Gasquet, die pas voor de tweede keer in zijn carrière zich bij de laatste acht van een grandslamtoernooi schaarde. "Maar ik speelde een geweldige vijfde set."

'Feyenoord wil transfervrije Bakkal'

Feyenoord hoopt ook na het sluiten van de transfermarkt nog een speler aan zich te binden. De transfervrije Otman Bakkal is in beeld, meldt De Telegraaf. Bakkal (28) zit zonder club nadat zijn contract bij Dynamo Moskou vorige week werd ontbonden. Hierdoor kan hij ook buiten de transferwindow om de overstap naar een nieuwe club maken.

Voor Feyenoord is het echter onmogelijk om het salaris van Bakkal over te nemen. Wanneer Bakkal terugkeert in Rotterdam dan zal hij water bij de wijn moeten doen. Door de transfervrije status van de middenvelder hebben beide partijen voldoende tijd om te onderhandelen.

Bakkal is geen onbekende van Feyenoord. In het seizoen 2010/2011 speelde de voormalige PSV'er al op huurbasis in De Kuip.

[US Open] Nadal door naar kwartfinales

Rafael Nadal heeft de kwartfinales bereikt van de US Open. De nummer twee  van de wereld versloeg de Duitser Philipp Kohlschreiber. In de kwartfinales zal Nadal zijn landgenoot Tommy Robredo treffen. Robredo versloeg eerder verrassend de Zwitser Roger Federer in de vierde ronde.

Kohlschreiber wist de eerste set van Nadal te winnen, maar daarna schakelde de Spanjaard een tandje bij. De Duitser gaf niet op, maar kon het niveau van Nadal niet bijhouden. Uiteindelijk won hij met met 6-7 (4), 6-4, 6-3 en 6-1.

Red-Band trailer voor Plush

Er is een trailer verschenen voor Plush, de nieuwe film van regisseur Catherine Hardwicke. Waarom deze echter is geplaatst als een Red-Band trailer is ons een raadsel, er is namelijk weinig schokkends in het filmpje te zien.

In de film zien we Emily Browning in de rol van Hayley, een sexy rock artiest, wiens leven drastisch veranderd als haar broer en mede-bandlid door een overdosis om het leven komt. Nadat het album van haar band Plush flopt vind ze veel steun bij de nieuwe gitarist Enzo. Als de getrouwde moeder Hayley laat merken dat ze niet gediend is van de avances van Enzo komt ze tot ontdekking dat ze een man in haar leven heeft toegelaten met een zeer donker verleden, die een bedreiging vormt voor eenieder van wie ze houdt.

Plush is geregisseerd door Catherine Hardwicke, die we ook kennen van films zoals Thirteen (2003), Lords of Dogtown (2005) en de eerste film uit de succesvolle Twilight-reeks. In de film zien we dan ook een cast met onder meer Emily Browning, Cam Gigandet en Xavier Samuel in de belangrijkste rollen. Plush draait vanaf 13 september in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse verschijningsdatum is nog niet bekend.


Waarschuwing: De Red-Band trailer voor Plush heeft een hoog Twilight gehalte!

[US Open] Rojer naar kwartfinales dubbel

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft maandag met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi de kwartfinales bereikt van de US Open. Het als vijfde geplaatste duo was in de derde ronde van het dubbeltoernooi te sterk voor Lu Yen-hsun uit Taiwan en Divij Sharan uit India: 7-6 (6), 3-6 en 6-3.

In de kwartfinale staan de Nederlandse dubbelspecialist Rojer en Qureshi tegenover het sterke koppel Leander Paes/Radek Stepanek.

'MŠxima naast Willem-Alexander bij troonrede'

Koningin Máxima zit bij de komende troonrede op een 'neventroon' naast koning Willem-Alexander. Dat meldt het AD dinsdag. De krant noemt het een 'historische primeur' voor Máxima, omdat echtgenotes van eerdere koningen zich niet op die plek mochten vertonen.

Wijlen prins Claus zat wel altijd naast toenmalig koningin Beatrix. Prinses Beatrix komt dit jaar niet meer naar de Ridderzaal. Ook haar moeder Juliana en haar grootmoeder Wilhelmina deden dat niet meer na hun abdicatie.

Het AD noemt het verder 'opvallend' dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven niet bij de troonrede aanwezig zijn. Alleen 'reservekoning' prins Constantijn en prinses Laurentien zijn erbij op 17 september en verschijnen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima 's middags op het balkon van paleis Noordeinde.

Weekers versoepelt inkeerregeling zwartspaarders

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) versoepelt de tijdelijke inkeerregeling voor zwartspaarders. Wie zich voor 1 juli volgend jaar vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. De maatregel hangt samen met een wetsvoorstel dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De inkeerregeling wordt tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In het nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de Belastingdienst en worden de regels voor kwaadwillenden strenger.

De Belastingdienst kan straks tot twaalf jaar terug aanslagen voor verzwegen inkomen en vermogen opleggen. "Mensen die zichzelf melden voor 1 juli volgend jaar, ontlopen de boete. Daarna is het klaar met de coulance", aldus Weekers in een verklaring. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer.

Politiek Den Haag wacht 'hete herfst'

Het zomerreces van de Tweede Kamer is voorbij. In Den Haag beginnen alle partijen dinsdag weer aan de eerste officiële werkdag sinds begin juli. Voor de regeringspartijen VVD en PvdA breken spannende tijden aan: de komende weken en maanden moet duidelijk worden of het tweede kabinet-Rutte genoeg steun weet te verwerven in de Eerste Kamer om te kunnen blijven regeren.

Hoewel er de afgelopen maanden in de Tweede Kamer niet werd gedebatteerd, is het maar korte tijd stil geweest rond het Binnenhof. De coalitiepartijen kwamen halverwege augustus alweer bijeen om te onderhandelen over de zes miljard aan extra bezuinigingen. Die plannen worden pas over twee weken op Prinsjesdag gepresenteerd, maar een aantal voorstellen lekte - tot ongenoegen van de oppositie - al uit.

Alle aandacht richt zich de komende tijd op de Eerste Kamer, waar het kabinet afhankelijk is van de steun van diezelfde oppositiepartijen voor een meerderheid. Het is het kabinet tijdens de zomer nog niet gelukt om op deelonderwerpen steun te verwerven. Gesprekken met D66 en GroenLinks over steun op het gebied van onderwijs en kindregelingen liepen spaak.

Daarop waarschuwde D66-leider Alexander Pechtold het kabinet om het niet te laten aankomen op een confrontatie in de senaat. "Ik zie geen D66'er uiteindelijk voor een onderwijsbegroting stemmen waar een bezuiniging in zit", zei hij enkele weken geleden.

Vanuit CDA-kring klonk vergelijkbare taal. "Het CDA in de senaat gaat het kabinet niet alleen maar nee verkopen", zei fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman (CDA) onlangs in NRC Handelsblad. "Maar als het om hogere lasten en nog meer nivelleren gaat, trekken wij een streep."

Veel zal afhangen van hoe de extra bezuinigingen ter grootte van zes miljard er precies uit zien en in hoeverre er ook wordt geïnvesteerd in de economie. De eerste confrontatie in de senaat vindt echter mogelijk al voor Prinsjesdag plaats. Daarbij gaat het over de pensioenplannen van het kabinet. Daarvan is nu al duidelijk dat CDA en D66 uitermate kritisch zijn.

En ook na Prinsjesdag dienen er zich voldoende momenten aan waarop de Eerste Kamer het de coalitie uiterst moeilijk kan maken. Dan gaat het bijvoorbeeld over het Belastingplan voor volgend jaar. Als de Eerste Kamer daar tegen stemt, heeft het kabinet een serieus probleem. PVV-leider Geert Wilders beloofde het kabinet eerder al een 'bloedhete herfst'.

Intussen rommelt het ook in de coalitie. PvdA-leider Diederik Samsom zag zich in korte tijd geconfronteerd met het vertrek van twee ontevreden fractieleden en onthullingen over de 'kadaverdiscipline' bij de fractie. In de meest recente peiling staat de PvdA met twaalf zetels op een dieptepunt.

Samsom en premier Mark Rutte (VVD) zullen alle zeilen bij moeten zetten om de begroting voor volgend jaar door het parlement te loodsen. Lukt dat, dan wacht meteen een nieuwe uitdaging: het verkiezingsjaar 2014. Mocht de stembusgang voor de gemeenteraad en Europees Parlement uitlopen op een nederlaag voor VVD en PvdA, dan wacht Rutte en Samsom mogelijk een morrende achterban met alle gevolgen van dien voor de stabiliteit van de coalitie.

Man die moeder hielp te sterven voor de rechter

Albert Heringa, de man die in juni 2008 zijn 99-jarige moeder hielp met sterven, staat vanaf dinsdag terecht voor de rechtbank in Zutphen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor hulp bij zelfdoding. Dinsdag worden drie deskundigen gehoord in de zaak. Euthanasievereniging NVVE organiseert een actieontbijt voor de deur van de rechtbank.

De hulp die de 70-jarige Heringa zijn moeder bood bij haar zelfdoding bleef aanvankelijk onopgemerkt. De zaak kwam in de openbaarheid toen begin 2010 een documentaire over de zaak werd uitgezonden. Op basis van Heringa's verklaring in de documentaire dat hij zijn moeder had geholpen met sterven besloot justitie hem te vervolgen. Die beslissing viel pas in december 2012.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde lanceerde maandag onder de titel Manifest 294 een campagne om de aandacht te vestigen op dit soort gevallen. "Hulp is geen misdaad", betoogt de vereniging, die het gewraakte artikel 294 lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt wil zien.

Bij de moeder van Heringa, Moek, was geen sprake van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden', het wettelijke criterium om euthanasie te mogen toepassen. "Moek was 99 jaar en wilde geen 100 jaar worden. Zij was van mening dat haar leven voltooid was en wilde op een waardige en humane wijze sterven", zo laat het kantoor van Heringa's advocaat Wim Anker weten.

Justitie liet in december weten vervolging te hebben ingesteld vanwege de gevoeligheid en complexiteit van de zaak. De rechter moet volgens het OM uitmaken of Heringa, die geen arts is, strafbaar heeft gehandeld.

De NVVE wil Heringa tijdens het proces een hart onder de riem steken en zegt met zo'n 150 leden naar Zutphen af te reizen. Het actieontbijt bij de rechtbank in de Gelderse stad vindt plaats omdat niet voor iedereen plaats is op de publieke tribune.

De maximale straf die Heringa kan krijgen is volgens de NVVE drie jaar cel. Welke straf justitie gepast acht voor Heringa wordt pas duidelijk tijdens de tweede dag van het proces. Die staat gepland voor 24 september.

Lukaku, Barry en McCarthy naar Everton

Everton heeft maandag drukke tijden beleefd. Naast  het verkopen van Marouane Fellaini aan Manchester United was de club uit Liverpool bezig met nog drie transfers. Gareth Barry en James McCarthy versterken de gelederen, Victor Anichebe vertrekt en Romelu Lukaku wordt gehuurd van Chelsea en. Alle transfers werden vlak voor de transferdeadline afgerond.

Met McCarthy haalt Everton-manager Roberto Martinez een speler binnen die hij al kent. De 22-jarige Ierse middenvelder komt voor ruim vijftien miljoen euro over van Wigan Athletic, de vorige club van de Spanjaard. De 32-jarige Barry, ook een middenvelder, wordt overgenomen van Manchester City.

Aanvaller Victor Anichebe verliet Everton. De 25-jarige Nigeriaan mocht voor een transfersom die op kan lopen tot ruim zeven miljoen euro naar West Bromwich Albion vertrekken. Die club had even daarvoor naast de diensten van Lukaku gegrepen. De Belg van Chelsea werd door Everton gehuurd.

West Brom had eerder maandag al Stéphane Sessegnon aangetrokken. De 29-jarige aanvallende middenvelder uit Benin kostte West Brom meer dan het ooit voor een speler betaalde. Hoeveel dat precies is, hield de hekkensluiter in de Premier League echter voor zich.

Manchester United hengelt Fellaini toch nog binnen

Manchester United heeft op de valreep toch nog toegeslagen op de transfermarkt. Ruim na het verstrijken van de deadline werd bekend dat de Red Devils Marouane Fellaini van Everton over hebben genomen. Met de transfer is ongeveer 32 miljoen euro gemoeid.

United had Fellaini al enige tijd op het oog nadat Barcelona aangaf Cesc Fabregas niet te willen verkopen. Everton zag een vertrek van de controlerende middenvelder niet zitten en vroeg de hoofdprijs voor hem. Maandagavond zou Fellaini een officieel transferverzoek in hebben gediend.

Eerder op maandag gingen er geruchten dat United Ander Herrera van Athletic Bilbao over wilde nemen. Afgevaardigden van de Engelse kampioen meldden zich op de burelen van de Primera Division, maar de betreffende mannen hadden naar later bleek niets met United van doen. Wat hun doel was is onbekend.

Ajax verhuurt Boccara aan Evian

Ajax verhuurt Ilan Boccara de rest van het seizoen aan Evian. Dat maakte de Amsterdamse club maandagnacht vlak na het verstrijken van de transferdeadline bekend. De Franse club heeft bovendien een optie tot koop bedongen. Boccara heeft nog een contract tot en met medio 2015 in de Arena.

De 20-jarige Boccara werd vorig jaar zomer vastgelegd. De middenvelder, die dankzij een Nederlandse moeder en een Franse vader twee nationaliteiten heeft, speelde in september vorig jaar een keer in het eerste van Ajax. Voor hij in Amsterdam neerstreek kwam hij uit voor de jeugd van Paris Saint-Germain.

[US Open] Federer sneuvelt in vierde ronde

Roger Federer is er voor het eerst sinds 2003 niet in geslaagd de kwartfinale van de US Open te bereiken. De vijfvoudig winnaar werd in drie sets verslagen door de als negentiende geplaatste Spanjaard Tommy Robredo: 7-6 (3), 6-3 en 6-4. Federer was in New York als zevende geplaatst.

Door het verlies van Federer komt de op voorhand verwachte kwartfinale tegen Rafael Nadal er niet. De 32-jarige Zwitser is bezig aan een mager jaar. Voor het eerst sinds 2002 haalde hij op geen enkel grandslamtoernooi de finale. Tijdens Wimbledon was de tweede ronde zelfs al het eindstation.

Federer had in de eerste drie rondes op de US Open geen set verloren, maar tegen Robredo gaf hij op de beslissende momenten niet thuis. De Zwitser benutte maar twee van zijn zestien breakpoints. Robredo, die de tien eerdere onderlinge ontmoetingen had verloren, benutte vier van zijn zeven kansen.

Robredo is bezig aan zijn twaalfde US Open, maar bereikte nooit eerder de kwartfinale. Zijn volgende tegenstander is de Spanjaard Rafael Nadal.

Duizend manieren om zombies te doden

Er is een volgende gameplaytrailer uitgebracht door gamestudio Capcom voor hun zombieshooter Dead Rising 3. In de video zien we hoofdpersoon Nick Ramos helemaal los gaan op hordes zombies.

In Dead Rising 3 heb je de mogelijkheid om je wapens aan te passen en om voertuigen te gebruiken tegen de zombies. Zoals ook blijkt uit de video zijn er straks oneindig veel mogelijkheden om je van de vele zombies te ontdoen.

Dead Rising 3 komt in 2014 exclusief uit op Xbox One.

FOK! wat een weer...Steeds meer zon

Goeiedag mensen! Opnieuw was het gisteren op veel plaatsen een bewolkte dag en hier en daar viel er zelfs een spatje regen. In de zuidelijke provincies was het al mooi weer geworden en deze opklaringen trokken later ook naar het midden toe. Vandaag moet het noorden nog steeds even geduld hebben met de zon.

In het zuiden en midden is er vanaf zonsopgang al veel zon, maar de bewolking blijft in het noorden nog lang hardnekkig. Aan het einde van de dag zal ook daar de zon wel moeten gaan doorbreken. De temperatuur begint al te stijgen en ligt op de Wadden rond 21 graden, terwijl het in Limburg al 25 graden gaat worden. Er staat maar weinig wind.

Tot in het weekend is het overal zonnig en warm.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Kip
Wie elke ochtend bij het lezen van het weerbericht wil genieten van een vers eitje...

 Kip2
...kan vanaf nu terecht bij KlapMongeaul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mansveld krijgt duurzame plannen in koffer

Het is weer Duurzame Dinsdag. De organisatie daarvan heeft de laatste tijd veel duurzame ideeën verzameld. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) krijgt dinsdag op het Binnenhof in Den Haag een koffer met 350 van die plannen. Duurzame Dinsdag heeft al doel om zo veel mogelijk milieuvriendelijke initiatieven een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Zo komt een Groninger met een flessenpletter. Dat apparaatje maakt in korte tijd de flessen moeiteloos plat. Een man uit Den Haag heeft een oplossing om het aantal wegwerpfietsverlichtingen te verminderen. Hij heeft een verlichting bedacht waarin een zonnepaneel zit die de batterij oplaadt.

Dit jaar is de Duurzame Dinsdag voor de 15e keer. Evenals vorig jaar is er nu ook weer 'de duurzame troonrede'. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken reikt een aantal 'duurzame lintjes' uit aan mensen die zich inspannen voor een duurzame samenleving.

Mansveld krijgt duurzame plannen in koffer
Mansveld krijgt duurzame plannen in koffer (Foto: ANP)

Microsoft neemt Nokia over

Softwaregigant Microsoft neemt Nokia grotendeels over. De twee bedrijven hebben de voorgenomen deal met een totale waarde van 5,44 miljard euro dinsdag bekendgemaakt.

Als de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren, zal die begin 2014 een feit zijn.

Microsoft levert momenteel de software voor mobieltjes van het Finse Nokia. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname.

Microsoft neemt Nokia over
Microsoft neemt Nokia over (Foto: ANP)

Arabisch Hof voor Mensenrechten op komst

Er komt in de Golfstaat Bahrein een Arabisch Hof voor de Mensenrechten, dat de mensenrechten en menselijke vrijheden in de hele regio moet bevorderen. De Arabische Liga heeft daartoe besloten tijdens een vergadering van ministers in Caïro, meldde het Bahreinse staatspersbureau BNA maandag.

Welke bevoegdheden het hof krijgt en wanneer het wordt geopend is nog onbekend. Koning van Bahrein Hamad bin Isa al-Khalifa kwam eind 2011 met het idee om een dergelijk hof in het leven te roepen. Hij verwees destijds naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) als voorbeeld.

Een prominente mensenrechtenorganisatie in Bahrein reageerde sceptisch. "Niemand neemt dit serieus", zei voorzitter Maryam al-Khawaja van het Bahrein Centrum voor Mensenrechten tegen tv-zender Al Jazeera.

Arabisch Hof voor Mensenrechten op komst
Arabisch Hof voor Mensenrechten op komst (Foto: ANP)

[Upd] [Overzicht] Laatste dag transferperiode

Vannacht om 0.00 uur sluit de Europese transfermarkt. Veel clubs zullen op de laatste dag proberen hun selectie voor komend seizoen nog te versterken. FOK!sport houdt door middel van een overzicht, net als vorig jaar, de belangrijkste transfers van vandaag bij.

Overzicht binnenlandse transfers 2 september

Naam Oude club Nieuwe club
Joeri De Kamps * Ajax sc Heerenveen
Marnick Vermijl * Manchester United N.E.C. Nijmegen
Marko Maletic * VfB Stuttgart FC Oss
Angelo Cijntje - FC Groningen
Simon Cziommer - Heracles Almelo
Leroy Labylle MVV PEC Zwolle
Lerin Duarte Heracles Almelo Ajax
Samuel Stefanik Trencin N.E.C. Nijmegen
Jakob Jantscher Red Bull Salzburg N.E.C. Nijmegen
Mark Uth* sc Heerenveen Heracles Almelo
Matthew Steenvoorden * Feyenoord FC Dordrecht
Sam Hutchinson * Chelsea Vitesse
Uche Innocent Nwofor * VVV-Venlo sc Heerenveen
Jens Streuker * sc Heerenveen Heracles Almelo
Lucas Woudenberg * Feyenoord Excelsior
Youness Mokhtar PEC Zwolle FC Twente
Iliass Bel Hassani Sparta Rotterdam Heracles Almelo
Roland Alberg Elazığspor ADO Den Haag
Wilfried Kanon Corona Brasov ADO Den Haag
Rihairo Meulens Almere City FC FC Dordrecht
Maic Sema * FK Haugesund MVV
Jochem Jansen De Graafschap FC Oss


Overzicht buitenlandse transfers 2 september

Naam Oude club Nieuwe club
Marko Arnautovic Werder Bremen Stoke City
Kaká Real Madrid AC Milan
Joshua John FC Twente FC Nordsjælland
Mamadou Sakho Paris Saint-Germain Liverpool
Morgan Amaliftano * Olympique Marseille West Bromwich Albion
Thiago Ilori Sporting Portugal Liverpool
Ismaïl Aissati Antalyaspor Terek Grozny
Makoto Hasebe VfL Wolfsburg 1. FC Nürnberg
Victor Moses * Chelsea Liverpool
Josuha Guilavogui Saint-Etienne Atlético Madrid
Fabio Borini * Liverpool Sunderland
Emiliano Viviano * Palermo Arsenal
Jonathan Cristaldo * Metalist Kharkiv Bologna
Lisandro López * Benfica Getafe
Jack Hunt Huddersfield Town Crystal Palace
Mathias Schamp Heracles Almelo KSV Oudenaarde
Andrea Petagna * AC Milan Sampdoria
Alessandro Bernardini * Livorno Chievo Verona
Luca Marrone Juventus Sassuolo
Sven Kums sc Heerenveen Zulte-Waregem
Jimmy Kebé Reading Crystal Palace
Tranquillo Barnetta * Schalke 04 Eintracht Frankfurt
Abdul Razak * Manchester City Anzhi Makhachkala
Emmanuel Mayuka * Southampton FC Sochaux
Jeong-Ho Hong Jeju United FC Augsburg
Florent Cuvelier Stoke City Sheffield United
Adrian Mariappa Reading Crystal Palace
Antonio Adán Real Madrid -
Birkir Bjarnason Pescara Sampdoria
Denis Cheryshev * Real Madrid Sevilla
Mehdi Carcela-Gonzalez Anzhi Makhachkala Standard Luik
Alvaro Vazquez * Getafe Swansea City
Mesut Özil Real Madrid Arsenal
Libor Kozak Lazio Roma Aston Villa
Joel Obi * Internazionale Parma
Stephen Ireland * Aston Villa Stoke City
Ezequiel Schelotto * Internazionale Sassuolo
Jaroslav Plasil Bordeaux Catania
Karim Haggui Hannover 96 Stuttgart
Lee Camp * - West Bromwich Albion
Danijel Pranjic - Panathinaikos
Sandro Calabro - Royal Antwerp FC
Vitinho Botafogo CSKA Moskou
Barry Bannan Aston Villa Crystal Palace
Peter Odemwingie West Bromwich Albion Cardiff City
Brayan Perea Deportivo Cali Lazio Roma
Bébé * Manchester United Paços Ferreira
Davide Petrucci * Manchester United Antwerp FC
Florian Thauvin Lille Olympique Marseille
Agim Ibraimi NK Maribor Cagliari
Marco Donadel * Napoli Hellas Verona
Andrea Dossena * Napoli Sunderland
Ricardo Centurión * Racing Club (Arg) Genoa
Juan Manuel Iturbe * FC Porto Hellas Verona
Neeskens Kebano Paris Saint-Germain Charleroi
Georgios Tzavellas AS Monaco PAOK Saloniki
Tolga Cigerci * VfL Wolfsburg Hertha BSC
Nick Powell * Manchester United Wigan Athletic
Jhon Córdoba * Jaguares Espanyol
Toby Alderweireld Ajax Atlético Madrid
Stéphane Sessegnon Sunderland West Bromwich Albion
Mario Lemina Lorient Olympique Marseille
Elsad Zverotic Young Boys Fulham
Gabriel Torje * Udinese Espanyol
Benoît Assou-Ekotto * Tottenham Hotspur Queens Park Rangers
Ilan Boccara * Ajax Evian
Tom Carroll * Tottenham Hotspur Queens Park Rangers
Romelu Lukaku * Chelsea Everton
Marouane Fellaini Everton Manchester United
Niko Kranjcar * Dinamo Kiev Queens Park Rangers
James McCarthy Wigan Athletic Everton
Victor Anichebe * Everton West Bromwich Albion
Gareth Barry * Manchester City Everton

* Verhuurd

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
special
VrijMiBabes #124 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #737
review
Splatoon 3
special
Random Pics van de Dag #736
©FOK.nl e.a.