Duitse export gedaald door lagere uitvoer binnen EU

De Duitse export is de eerste helft van dit jaar met 0,6 procent gekrompen in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Duitsland exporteerde in het eerste halfjaar voor even minder dan 550 miljard euro aan goederen, zo meldt het Duitse federale statistiekbureau woensdag.

De daling is vooral het gevolg van de teruglopende export in het eerste kwartaal van dit jaar, toen de Duitse verkoop naar het buitenland met anderhalf procent afnam. De uitvoer van Duitse goederen nam in het tweede kwartaal namelijk weer toe, met 0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Vooral door de 28 landen van de Europese Unie werden minder Duitse goederen afgenomen. De export naar EU-landen kromp tussen januari en juni met 1,7 procent op jaarbasis. De export naar Italië kromp met een afname van 6,3 procent het sterkst, terwijl in Nederland voor 1,4 procent minder aan Duitse goederen werd besteed.

Ook de Duitse import nam vorig halfjaar af, met 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral uit landen buiten de Europese Unie werden minder goederen ingevoerd in Duitsland. Vanuit Nederland nam de goedereninvoer juist met 4,9 procent toe. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland, zowel op het gebied van export als van import.