Nordic Games op gamescom

Wout (WoutD)

Elk jaar stellen de grote ontwikkelaars en uitgevers hun nieuwe games tentoon op de Gamescom. Maar er is ook aandacht voor kleinere gamebedrijven. Wij gingen op bezoek bij Nordic Games en ontdekten daar alles over hun baby’s.

Deadfall Adventures

“Er waren verschillende inspiratiebronnen voor Deadfall Adventures, zoals Uncharted.” We waren blij dat een medewerker van Nordic Games het zelf vermeldde, want hun game is gewoonweg een kopie van de geroemde blockbuster-actiegame. Met als grootste verschil dat Deadfall een first-person shooter is. Beter goed gestolen dan slecht bedacht?

Deadfall

De protagonist is deze keer dan wel niet Nathan Drake, maar James Lee Quatermain lijkt haast een rechtstreekse kopie van hem te zijn. Ook hij gaat al globetrottend op zoek naar een oud artefact dat verband houdt met zijn voorouder. Bijgestaan door een mannelijke sidekick en een mogelijke crush welteverstaan.

De gameplay in deze shooter valt op te delen in twee delen: de combat eist de meeste tijd op, maar ook puzzels zijn in deze game niet verlegen om op de voorgrond te treden. James beschikt over een zaklamp, kompas en notitieboekje (Uncharted!) en met behulp van deze objecten is hij in staat verborgen gebieden te ontdekken en bewaakte schatten te zoeken. Hiermee kan je dan weer James upgraden.

Deadfall 2

De actie in de game is vrij standaard. Je hebt de beschikking tot zowel normale wapens als rasechte prototypes die nooit gebruikt werden in oorlogstijden. Net zoals in die ene andere game bestaan je vijanden uit nazi’s, maar ook uit fantasiewezens. Deze vijanden kun je ook online afknallen, maar de multiplayermodus kregen we voorlopig nog niet te zien. Wel weten we dat je een co-opodus mag verwachten waarin je, niet verrassend, golf na golf van vijanden aan gort moet schieten.

Hoewel de vergelijkingen haast niet lijken te stoppen, zag Deadfall Adventures er toch amusant uit. Hier valt plezier mee te beleven, op voorwaarde dat je je verwachtingen aanpast.

The Raven – Legacy of a Master Thief

Het tweede deel van trilogie The Raven is ondertussen al beschikbaar, maar Nordic Games gaf ons toch nog een woordje uitleg over hun point-and-clickserie.

The Raven - Legacy of a Master Thief

Het uiteindelijke doel in The Raven is uitzoeken wie – toevallig hoor - The Raven precies is. Deze moordenaar laat een spoor van dood en verderf achter en het is aan politieagent Constable Zellner om orde op zaken te stellen. Het unieke aan deze game is dat je niet alleen de controle over Constable neemt, maar soms ook onverwacht in de huid van The Raven himself kruipt en dezelfde scene opnieuw beleeft, maar dan vanuit een andere invalshoek.

Wie je ook bestuurt, The Raven is een lust voor het oog. Nordic Games heeft er goed aan gedaan om de hele serie een cartoonesk tintje te geven. Vooral de personages krijgen op deze manier een eigen persoonlijkheid, maar ook de omgevingen hoeven niet onder te doen. En deze omgevingen zijn, zoals het een goede point-and-click adventure betaamt, heel talrijk.

The Raven

Nordic hamert erop dat de puzzels in The Raven steeds met alleen logisch verstand op te lossen zijn. Geen ridicule situaties zoals bij Monkey Island dus, maar wel een verademing voor degenen die echt eens hun hersenen – en niet hun gevoel voor humor - aan het werk willen zetten. Ben je toch even de weg kwijt of vind je een bepaald object niet, dan krijg je met een druk op de spatiebalk alle hotspots te zien die je eventueel verder kunnen helpen. Van dit privilege kun je echter niet voortdurend gebruikmaken, want elke tip kost je detective points. Deze DP verdien je bij het succesvol oplossen van puzzels, dus van tijd tot tijd de hersen pijnigen kan geen kwaad.

Als ook de derde episode van The Raven de trend voortzet, kunnen we ons voorbereiden op opnieuw een mooie, logische maar vooral amusante point-and-click adventure.