[Vuelta] Cancellara wint tijdrit, Nibali pakt rood

Fabian Cancellara heeft de tijdrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Zwitserse specialist voltooide de 38,8 kilometer lange elfde etappe met start en finish in Tarazona in precies 51 minuten. Vincenzo Nibali reed de vierde tijd en had daaraan voldoende om de rode leiderstrui over te nemen van Chris Horner.

Cancellara was 37 seconden sneller dan regerend wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. Klimmer Domenico Pozzovivo werd op bijna anderhalve minuut verrassend derde, net voor Nibali. Stef Clement was met een achterstand van 2.24 minuten op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

Horner begon met een voorsprong van 43 seconden aan de tijdrit, maar verspeelde die marge ruimschoots. De Amerikaan, ploeggenoot van Cancellara bij Radioshack, duikelt in het klassement van de eerste naar de vierde plaats. Zijn achterstand op Nibali bedraagt 46 seconden.

Nicolas Roche is op 33 seconden de naaste belager van de drager van de rode trui. Alejandro Valverde staat derde, in dezelfde tijd als Horner. Laurens ten Dam is op de achttiende plaats de beste Nederlander.

Nibali droeg deze Vuelta al vijf dagen het rood. Hij verspeelde de trui na afloop van de achtste etappe. De 28-jarige Haai van Messina won de Ronde van Spanje in 2010.