FOK!filmblik: Project Moon Base (1953)

dekatophetspek

Wat werden er in het verleden toch pareltjes gemaakt in het sciencefiction genre. Het wordt pas helemaal vermakelijk als de film zich dan ook nog in een periode afspeelt die voor ons alweer het verleden is. Zo ook in de fijne sciencefiction klassieker Project Moonbase, die vandaag precies zestig jaar geleden in de bioscopen te zien was.

Project Moonbase

Project Moonbase was een film van de Duitse regisseur Richard Talmadge. Talmadge was zijn loopbaan in Hollywood begonnen als stuntman voor Douglas Fairbanks, maar ging zelf ook al snel in films spelen. Zo speelt hij de hoofdrol in 1928 in The Cavalier. Aangezien Talmadge een nogal zwaar accent had besloot hij bij de invoering van de geluidsfilm dat zijn plaats achter de camera was. De regisseur zou vooral bekend worden door zijn films I Killed Wild Bill Hickok (1956), What's New Pussycat (1965) en Casino Royale (1967).

 Project Moonbase 1

Het ruimtelijke avontuur speelt zich af in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Amerika is druk bezig met het koloniseren van de maan en stuurt een raket met een drietal mannen om geschikte landingsplaatsen op het hemellichaam op te zoeken. Er blijkt echter een spion uit een ander land aan boord te zijn, die ervoor zorgt dat de raket neerstort op de maan. Terwijl de astronauten wachten op redding, blijkt ook de toekomst van de gehele mensheid op het spel te staan.

Project Moonbase 2

Project Moonbase was een film die in die tijd opviel vanwege het realistische karakter van het fenomeen ruimtereizen. We hebben het tenslotte wel over een tijd dat alleen muizen en apen de ruimte in werden geschoten en dat velen alleen maar konden dromen over een reis door het heelal. Ook liet de film een voor die tijd voor velen onvoorstelbare toekomst zien waarin vrouwen meer zeggenschap kregen en het zelfs konden schoppen tot president van Amerika. De film zou in januari 1990 ook te zien zijn in de humoristische reeks Mystery Science Theater 3000.


Project Moonbase (1953)