Boek: De waarheid over Don Vito - Berta Marsť

Hungry_Joe

Het zou je maar gebeuren. Twee weken op de hond van je beste vriendin moeten passen die een vakantie in een luxe resort heeft gewonnen. Om het beest op de eerste dag al in een onbewaakt moment plat te laten rijden door een auto. Moet je het slechte nieuws bij het eerste het beste telefoontje van je vriendin al brengen om daarmee haar vakantie vakkundig om zeep te helpen of niet? En besluiten het te verzwijgen en mooi weer te spelen zoals hier het geval is? Verteerd door schuldgevoel neemt de oppas steeds meer absurde beslissingen om het onzalige moment van de waarheid maar niet aan te hoeven laten breken.

cover
cover 

De waarheid over Don Vito is het titelverhaal uit een bundel van zeven korte verhalen die even uiteenlopend als zwartgallig van aard zijn. Zo ontdekt de puberende zoon uit een Spaans huishouden dat de dagelijkse beslommeringen van een gezin uit een populaire sitcom wel erg herkenbaar zijn, is er een vriendinnenclubje dat regelmatig op hun vaste stek gaat dineren om bij te kletsen en vooral heel veel te roddelen over degenen die te laat komen, lijkt een zwangere vrouw een film van Roman Polanski te beleven en krijg je een blik door de ogen van enkele zevenjarige meisjes tijdens hun spelbeleving. Samen met de daarmee gepaard gaande wreedheid die zo verbluffend alledaags is voor kinderen van die leeftijd. Onder andere, want de voorgeschotelde verhalen in deze bundel mogen met recht divers genoemd worden.

Berta Marsé (Barcelona, 1969) is de dochter van Juan Marsé, een gerenommeerd Spaans auteur die met zijn werk veelvuldig in de prijzen is gevallen. Eerder schreef ze De magische mossel, wat (ondanks dat het de titel van een nogal dubieus Suske & Wiske-album zou kunnen zijn) veel lof wist te oogsten in de internationale pers.

Marsé is iemand die de kunst van het vertellen meester is en heeft een eigenzinnige schrijfstijl waarbij ze ook nog blijk geeft van een scherp observatievermogen. Dat gezegd hebbende; zo divers als het gebodene in deze bundel is, zo divers is ook de kwaliteit ervan. De waarheid over Don Vito bevat enkele juweeltjes waar het op herkenbare situaties en zwarte humor aankomt, maar heeft als tegenhanger ook haar schare verhalen te bieden die dermate doelloos en onbevredigend overkomen dat ze nogal snel irritatie weten op te wekken.

Een bundel met pieken en dalen dus, maar daar waar Marsé haar lezers weet te intrigeren, vermaken en zelfs sporadisch weet te ontroeren, doet ze het met verve. Marsé maakt nieuwsgierig naar meer.