Stichting krijgt meerderheid KPN in handen

Redactie

De Stichting Preferente Aandelen KPN heeft de meerderheid van het stemrecht bij het telecombedrijf verkregen. Dat bleek woensdag uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De stichting heeft nu 50,07 procent van de stemmen en kan daardoor bij aandeelhoudersvergaderingen tegen plannen stemmen die volgens haar een bedreiging vormen voor KPN.

De stichting onder leiding van oud-voorzitter van VNO-NCW Jacques Schraven maakte vorige week al bekend dat het een belang van 49,9 procent in het telefoonbedrijf had genomen. Het in 1994 opgerichte orgaan probeert op die manier een beschermingswal rond het bedrijf op te werpen en de overname van het Mexicaanse América Móvil zo voorlopig te blokkeren.

Schraven zei vrijdag dat hij een behoorlijk bod van de Mexicanen verwacht, voordat hij de verdedigingsstructuur weer afbouwt. De stichting is het niet eens met de manier waarop het bedrijf van miljardair Carlos Slim KPN probeert over te nemen. De Mexicaanse telefoongigant houdt zich volgens het orgaan niet aan de Nederlandse regels voor een bedrijfsovername.

Doordat de stichting haar meerderheid heeft verkregen via preferente aandelen - die niet lijken te bestaan totdat ze, naast de gewone aandelen, worden uitgegeven - is het belang van Slim in KPN verwaterd. Waar de miljardair eind juni nog een belang van 29,77 procent had in de Nederlandse telefoonmaatschappij, is dat nu gehalveerd.