Aardbeving in Groningen

Redactie

Bij Bedum, zo'n acht kilometer ten noorden van Groningen, heeft dinsdagnacht een aardbeving gewoed. Volgens eerste metingen had de beving een kracht van 3,2, maar deze metingen zijn nog niet beoordeeld door een seismoloog, meldt het Europees-Mediterranees Seismologisch Centrum.

Op een aardbevingskaart van de regionale zender RTV Noord waar inwoners zelf kunnen aangeven of ze een aardbeving hebben gevoeld staan meldingen uit de driehoek Bedum, Delfzijl en Uithuizen. Veel inwoners geven aan dat het om een sterke beving ging. De meeste meldingen komen uit de omgeving Loppersum. De beving woedde rond 03.30 uur. Op Twitter geven veel inwoners aan dat ze door de beving wakker schrokken.

In Groningen beeft de aarde door gaswinning zo'n veertig keer per jaar, maar door een eerder dit jaar verschenen rapport ontstond onrust. Uit het rapport bleek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.