The Conjuring

Het echtpaar Ed en Lorraine Warren is een duo 'demonologen'. Ze schieten te hulp bij mensen die last hebben van, nou ja, demonen dus. Bespookte huizen, bezeten personen, objecten met een demon erin, dat werk. Over de verhalen die het duo verzamelde zijn al eerder films gemaakt, zoals The Amityville Horror en The Haunting in Connecticut. Regisseur James Wan, bekend van Saw en Insidious, wilde zich ook eens aan een Warren-verfilming wagen.

De film claimt met grote letters dat het verhaal waargebeurd is. Het is altijd lastig te zeggen wat dat betekent voor de film; is de bedoeling om de verwachtingen omlaag bij te stellen en dan toch enorm te verrassen? Of is het een extra laagje spanning over de gebeurtenissen in het verhaal? Zo van "en let op, dit is dus allemaal echt gebeurd!". In The Conjuring lijkt geen van beide benaderingen echt waarde toe te voegen.

The Conjuring

The Conjuring verhaalt over het gezin Perron, dat in een nieuw huis intrekt. Ouders Roger en Carolyn en hun vijf dochters verhuizen naar een mooi groot huis, ergens weg van de beschaving, en menen hun droomwoning te hebben gevonden.

Zoals nooit elders in films te zien is geweest, blijkt er echter iets mis met het huis. Dat wordt al voorschaduwd, naast de premisse van de film, door het feit dat de gezinshond weigert het pand te betreden. Langzaam wordt duidelijk dat de hond een punt heeft: er zijn vreemde geluiden te horen, deuren bewegen uit zichzelf, de kids worden geplaagd door wat lijkt op geesten en Carolyn wordt dagelijks wakker met nieuwe blauwe plekken op haar lichaam.

De wanhoop nabij schakelt het echtpaar de Warrens in. Deze komen naar het huis en horen de verhalen aan. Al snel wordt duidelijk dat er daadwerkelijk iets aan de hand is de Warrens stellen een team samen om bewijzen te verzamelen zodat de kerk om een uitdrijving gevraagd kan worden.

The Conjuring is in alle aspecten een klassieke horrorfilm. Er is namelijk helemaal niets origineels te vinden. Het huis is, in enige vorm, bezeten door een demonische aanwezigheid. Deze aanwezigheid heeft een achtergrondverhaal dat het gedrag verklaart. Er zijn scènes waarin personages iets denken te zien en het dan wegvuiven als 'niets', om er later op terug te komen. Er is gebonk, er wordt met deuren geslagen, personen vliegen door de lucht, er wordt Latijn gesproken en tegen demonen geschreeuwd. Het is alsof er een checklist moest worden afgestreept.

The Conjuring

Dit maakt overigens niet dat The Conjuring een slechte film is. Integendeel: het is een degelijke lichte horrorvertelling over een gezin dat gebukt gaat onder demonische krachten in hun nieuwe huis, en demonenjagers die hen te hulp schieten. Juist omdat alle ingrediënten aanwezig zijn, is het een onderhoudend verhaal met een aantal prima schrik- en andere spannende momenten. Het is echter een verdomd onoriginele film.

En dat is jammer, want hoe degelijk het verhaal in elkaar steekt, hoe prettig James Wan de camera weet te positioneren en draaien en hoe doeltreffend de prima cast de rollen vertolkt, aan het einde van de rit kan niet anders dan geconcludeerd worden dat deze film er eentje is die je niet uit een line-up haalt. The Conjuring is daarom voornamelijk geschikt voor de onervaren horrorkijker, voor wie alle elementen nog nieuw en fris zijn. Want als je het niet allemaal al gezien hebt, is dit een uitstekend startpunt voor de beginnende horrorfan.