Autobouwers en tech in trek op Wall Street

Chuck-N0rr1s

Zorgen over Syrië verdwenen woensdag even naar de achtergrond op Wall Street dankzij een stevige stijging van de autoverkopen en gunstig nieuws voor een aantal technologiebedrijven. Het tij kan nog keren omdat de senaat zich later op de dag uitspreekt over militair ingrijpen in Syrië. Ook zijn de ogen gericht op het banencijfer dat vrijdag naar buiten komt in de hoop dat daar uit af te leiden valt wanneer de Fed begint met het afbouwen van steun.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 14.930 punten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1652 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 3644 punten.

Diverse autofabrikanten, waaronder Chrysler, General Motors (GM) en Ford, maakten hun verkoopcijfers over augustus bekend. Voor deze traditionele 'grote drie' was de afgelopen maand de succesvolste in jaren met verkoopstijgingen tot 15 procent. Ford steeg 3,5 procent en GM won bijna 5 procent. Chrysler is merendeels in handen van het Italiaanse Fiat.

De chipfabrikanten Micron Technology en SanDisk profiteerden met winsten tot 6 procent van een brand bij rivaal SK Hynix in China, dat daardoor zijn productie moest stilleggen. Het aandeel Apple kreeg een koopadvies van Cantor Fitzgerald en was onderwerp van speculatie over een samenwerking met China Mobile. Het technologieconcern steeg daarop bijna 2 procent.

Microsoft (min 2,2 procent) viel als een van de weinige bedrijven uit de toon. Morgan Stanley waardeerde het aandeel af naar aanleiding van de dinsdag aangekondigde overname van grote delen van Nokia. Volgens de bank kan de aankoop ter waarde van 5,44 miljard euro nog mislukken en zullen de kosten van Microsoft stevig stijgen als de transactie wel lukt.

LinkedIn verloor 3 procent. De zakelijke netwerksite wil met de uitgifte van nieuwe aandelen ongeveer 1 miljard dollar (759 miljoen euro) ophalen, onder meer om nieuwe producten te kunnen ontwikkelen. Dat bedrag is veel groter dan het geld dat met de beursgang van het bedrijf in 2011 werd opgehaald.

Autobouwers en tech in trek op Wall Street
Autobouwers en tech in trek op Wall Street (Foto: ANP)