Geheime diensten tonen geen 'smoking gun' SyriŽ

Redactie

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben woensdag tijdens een geheime briefing in de Tweede Kamer geen sluitende bewijzen op tafel gelegd over het gebruik van chemische wapens door het regime in Syrië. Dat hebben Kamerleden na afloop gezegd.

"Het is niet zo dat zojuist de befaamde smoking gun is getoond", zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "Ik heb wel nieuwe dingen gehoord, maar er blijven nog veel vragen over." Servaes wil over enige tijd mogelijk opnieuw een hoorzitting achter gesloten deuren houden.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde de briefing verhelderend, maar zei dat er aan zijn standpunt niets is veranderd. De VVD houdt de mogelijkheid van ingrijpen open, mits er geloofwaardig en overtuigend bewijs komt.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wees erop dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft gezegd niet overtuigd te zijn door de informatie die er tot nu toe is. "Dat standpunt kan ik nu nog beter begrijpen."

Timmermans wil geen ingrijpen in Syrië steunen zolang niet duidelijk is wie achter de gifgasaanval zit van vorige maand. Eerst moet er onomstotelijk bewijs komen, vindt Timmermans. Ook moet er een juridische grond zijn om in te grijpen. De Tweede Kamer steunt Timmermans.