Nederland uit top vijf concurrerende economieën

Nederland is na een jaar al weer uit de top vijf van meeste concurrerende economieën in de wereld gevallen. Na een daling van drie plekken is Nederland dit jaar terug te vinden op plaats acht. Dat blijkt uit jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF), die woensdag werd gepubliceerd.

Nederland steeg vorig jaar nog twee plekken, van zeven naar vijf. Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de daling dit jaar onder meer te wijten aan de slecht functionerende financiële markt in Nederland.

"De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af", zo vertelt Volberda. De Rotterdamse hoogleraar was betrokken bij de verzameling van de gegevens voor de WEF.

Volgens de wetenschapper remmen de slecht functionerende arbeidsmarkt en het gebrek aan investeringen in onderwijs en innovatie de Nederlandse economie nog verder. Positief zijn de infrastructuur, de gezondheidszorg, de publieke instellingen en efficiënt werkende markten, maar desondanks 'weten we onvoldoende kansen te benutten van een aantrekkende economie'.

De totale lijst bestaat uit 144 landen. De top drie wordt gevormd door Zwitserland, Singapore en Finland. Naast Nederland is ook Zweden uit de top vijf gevallen. Nieuwkomers zijn Duitsland en de Verenigde Staten op de plaatsen vier en vijf.