Europese beurzen met eindsprint op winst

Chuck-N0rr1s

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag dankzij een eindsprint met winst. Twee uur voor het slot stonden de meeste graadmeters nog op verlies. De beurshandel werd lange tijd gedicteerd door de angst voor militair ingrijpen in Syrië en Ryanair zette met een winstwaarschuwing de luchtvaartsector onder druk.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 368,26 punten en de MidKap-index won 0,6 procent tot 543,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen enigszins achterbleef met een plus van 0,1 procent.

"Het was redelijk stil op de beurzen. De Syrische kwestie hangt als een grauwsluier boven de markt. Onderliggend was de teneur niet zo slecht, met positieve factoren vanuit de economie en de recente overnameberichten", zei analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen. Volgens hem wachten beleggers ook op het rentebesluit van de ECB op donderdag en op het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt.

Philips was de hele dag boven aan de AEX te vinden. Het fonds steeg 2,7 procent zonder direct aanwijsbare reden. Dinsdag stelden analisten van Rabobank dat het aandeel nog steeds ondergewaardeerd is. Beleggers zouden onder meer te weinig oog hebben voor het forse potentieel van het onderdeel Consumer Lifestyle.

In Dublin ging Ryanair 11 procent onderuit. De Ierse prijsvechter vreest dat de winst dit lopende boekjaar aan de onderkant van de afgegeven winstverwachting uitkomt, of zelfs iets lager wordt. Volgens Ryanair is er in de afgelopen weken sprake is van een lagere vraag naar vliegreizen. Ook heeft het bedrijf te kampen met toenemende prijsconcurrentie en negatieve wisselkoerseffecten. In Londen verloor easyJet meer dan 5 procent en in Amsterdam daalde Air France-KLM 0,7 procent.

Delhaize verloor in Brussel 7,5 procent na de aankondiging van een machtswisseling. De Nederlander Frans Muller volgt op 8 november Pierre-Olivier Beckers, die met pensioen gaat, op als bestuursvoorzitter. Roland Smith stopt per direct als topman van Delhaize America. Vooral dat nieuws viel volgens analisten slecht bij beleggers.

De euro was 1,3213 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 107,63 dollar per vat. Brent zakte 0,4 procent tot 115,22 dollar.

Europese beurzen met eindsprint op winst
Europese beurzen met eindsprint op winst (Foto: ANP)