Opruimen explosievenhuis Den Helder bijna klaar

Het leeghalen en doorzoeken van de volgepakte woning in Den Helder waarin vorige week twee granaten werden gevonden, is bijna klaar. Donderdagochtend moeten alleen nog drie olievaten met een soort brandstof worden leeggepompt en verwijderd. Als dat is gedaan, is de klus geklaard, meldt een politiewoordvoerder woensdagavond.

De granaten werden vorige week donderdag in de woning aan de Loodsgracht aangetroffen toen de deur werd geforceerd omdat de bewoonster afspraken met de gemeente, die de woning wilde inspecteren op instortingsgevaar, niet nakwam. Daarop werd besloten tot het leeghalen en verder doorzoeken van de woning. Hierbij werd onder meer ook munitie aangetroffen.

Directe omwonenden moeten zodra de werkzaamheden in het huis plaatsvinden elke keer hun woning verlaten. Donderdagochtend zal dat weer het geval zijn. Hoe laat het opruimen van de drie vaten is afgerond, kon de woordvoerder niet zeggen.

De bewoonster, die kampt met verzamelwoede, zit vast. De vrouw werd vorige week opgepakt. De rechter-commissaris besloot maandag dat zij langer vast mag worden gehouden. De 66-jarige vrouw wordt verdacht van het overtreden van de Wet wapens en munitie en milieuwetgeving.