Russische marine blijft weg bij Wereldhavendagen

De Russische marine komt niet met een schip naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, die in het teken staan van de betrekkingen met Rusland. Ook een optreden van de marinekapel gaat niet door, meldt de organisatie van het evenement, dat vrijdag begint. De Russen hebben niet gezegd waarom ze op het laatste moment zijn afgehaakt.

De Rotterdamse afdelingen van D66 en GroenLinks kondigden eerder al aan te protesteren tijdens het evenement. Ze zijn boos over de antihomowetgeving die begin juli door de Russische president Vladimir Poetin werd ingevoerd. De partijen wilden aandacht voor het onderwerp vragen voor homorechten in Rusland door met regenboogvlaggen versierde boten rond het marineschip te varen.

Directeur van de Wereldhavendagen Sabine Bruijnincx vindt het jammer dat de Russische marine heeft afgezegd. "Zeker, want het zou toch wel een bijzonder bezoek zijn. Een Russisch marineschip zie je niet elke dag in Rotterdam", aldus Bruijnincx woensdag in een verklaring. Het programma staat volgens haar echter als een huis en blijft 'woest aantrekkelijk'.

De Wereldhavendagen duren tot en met zondag. Er komen jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers voor naar de havenstad.