Regiobank wil flappentap terug in dorpen

Redactie

De Regiobank begint een proef om dorpen weer te voorzien van een geldautomaat. Dat bevestigt een woordvoerder van de dochter van SNS Reaal woensdag.

De op kleine dorpskernen gerichte bank wil de geldautomaten exploiteren in samenwerking met gemeenten of winkeliersverenigingen. De bank neemt de kosten van het apparaat zelf voor zijn rekening, maar de exploitatiekosten zouden moeten worden gedeeld.

Voor de proef zijn vijf losstaande automaten aangeschaft en is een aantal gemeenten in Zeeland, Limburg en Brabant aangeschreven. De flappentappen moeten een plek krijgen in bijvoorbeeld een buurtsuper of een buurthuis met zo lang mogelijke openingstijden. Na een jaar wordt de proef geëvalueerd. Regiobank verwacht uiteindelijk tientallen automaten te kunnen plaatsen.

Het aantal geldautomaten is in Nederland sinds 2008 met dertien procent gedaald. Vooral in dorpen moeten bewoners nu verder reizen voor contant geld, bleek eerder dit jaar uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Het aantal pinautomaten daalt doordat banken de exploitatie niet langer rendabel achten. Veel consumenten regelen hun bankzaken online en daardoor is er minder behoefte aan contant geld. Volgens de woordvoerder van Regiobank is dat in kleine kernen echter minder het geval.