FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 december 2010

VPRO steunt WikiLeaks

De VPRO steunt WikiLeaks. Op de site van de omroep is een kopie van WikiLeaks te zien. "We willen laten zien dat we een voorstander zijn van het recht op informatievrijheid", schrijft de omroep dinsdag op zijn site.

PowNed zette eind vorige week de door WikiLeaks gelekte stukken in een zogeheten mirrorsite online, nadat WikiLeaks.org uit de lucht was gehaald. Ook de VPRO heeft een mirror van de site online gezet. "Hoe meer kopieën er online staan, des te moeilijker is het om de informatie die WikiLeaks aanbiedt, uit de lucht te halen", stelt de omroep.

VPRO steunt WikiLeaks
VPRO steunt WikiLeaks (Foto: ANP)

Staking TNT Post begonnen

Postmedewerkers van TNT zijn dinsdagavond om elf uur aan een driedaagse staking begonnen. De postbodes en postsorteerders zijn het niet eens met het aantal mensen dat TNT in het kader van een reorganisatie wil ontslaan. Voor de derde keer in een maand tijd leggen de TNT'ers het werk neer.

TNT Post wil elfduizend arbeidsplaatsen schrappen, omdat het bedrijf lijdt onder een krimpende postmarkt en steeds meer concurrentie. Eerder was sprake van 4500 gedwongen ontslagen. Dat aantal zakte na actiedreiging van de bonden naar 3100. Dinsdag kwam TNT Post in een nieuw voorstel tot 2300 gedwongen ontslagen en uitstel van executie voor nog eens driehonderd mensen. De bonden vonden dat voorstel 'te mager'.

Bij de afdelingen die getroffen worden door de reorganisatie, werken ongeveer 20.000 postbodes en postsorteerders. Bonden van CNV en FNV hebben daar een achterban van ruim 10.000 medewerkers. Vakbond BVPP, die vijfduizend leden heeft onder de postbodes, ziet af van de staking. De bond gelooft niet dat het aantal gedwongen ontslagen nog verder naar beneden kan.

Staking TNT Post begonnen
Staking TNT Post begonnen (Foto: ANP)

VS geeft eis voor bouwstop IsraŽl op

De Amerikaanse regering heeft haar pogingen opgegeven om Israël ertoe te bewegen de bouw in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever stil te leggen. Dat hebben bronnen binnen de regering dinsdag gezegd.

De regering van president Barack Obama heeft maandenlang geprobeerd een oplossing te vinden voor de vastgelopen vredesgesprekken met de Palestijnen, maar is tot de conclusie gekomen dat dit niet de beste manier was om de onderhandelingen te hervatten, zeggen de bronnen.

Dat de regering haar pogingen staakt Israël te laten instemmen met een nieuwe bouwstop, betekent niet dat zij het nastreven van een vredesovereenkomst opgeeft. Israëlische en Palestijnse onderhandelaars ontmoeten elkaar volgende week in Washington.

'Opstelten laat achterdeur open staan'

"Minister Opstelten rammelt hard, maar hij rammelt aan de verkeerde deur." Dat verweet SP-Kamerlid Ronald van Raak minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten dinsdag in het Kamerdebat over de aanpak van drugsgeweld in Brabant. Ook de PvdA, GroenLinks en D66 betoogden dat het invoeren van de wietpas geen oplossing is voor de problematiek.

De linkse oppositiepartijen vinden dat Opstelten de georganiseerde wiethandel niet aan de voor-, maar aan de achterdeur van de coffeeshop moet aanpakken. Daar komt de drugs immers binnen. Het versneld invoeren van een wietpas, zoals Opstelten wil doen, helpt niet om de criminelen af te schrikken. "We gaan de oorlog niet winnen met wietpassen", aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Volgens Ivo Opstelten draagt de wietpas er aan bij dat de coffeeshop weer teruggaat naar de oorspronkelijke functie: kleinschalige wietverkoop aan de lokale bevolking. Daarnaast moet de taskforce, waarbij meerdere politiekorpsen, de Belastingdienst en de marechaussee helpen om de twintig drugsbendes, die naar schatting actief zijn in Brabant, te bestrijden.

De minister vroeg om vertrouwen van de Kamer. "Steun mij hierin, we gaan dit aanpakken!", zei hij. Opstelten wilde niet ingaan op de vraag hoeveel agenten precies ingezet gaan worden om de recente geweldsgolf het hoofd te bieden. "Er zijn 49.500 dienders in Nederland. We zetten zoveel agenten in als nodig is." Voor de inzet van de marechaussees geldt hetzelfde, verzekerde Opstelten.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi verweet Opstelten dat hij te weinig concreet was en te veel in vage bewoordingen bleef hangen. SP'er Van Raak wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om de achterdeur van coffeeshops beter te reguleren.

Boschker: "Dit is een klassieker hŤ"

Sander Boschker zal zich zijn Champions League-debuut op veertigjarige leeftijd anders hebben voorgesteld. In de beginfase ging hij verschrikkelijk in de fout.

"Het is één van de klassiekers hè"
, omschrijft Boschker de 0-1 in het Champions League-duel van FC Twente met Tottenham Hotspur (3-3). "Peter Wisgerhof speelt hem terug, ik wil hem wegschieten, maar die bal stuitert volgens mij twintig à dertig centimeter op. Ik schiet er vol onder door en hij rolt er zo binnenkant paal in."

Boschker baalde ook van de derde tegentreffer, die gemaakt werd door Jermain Defoe. "De derde goal, waarbij Theo (Janssen, red.) wegglijdt, geef je ook een goal weg. Doodzonde", aldus Boschker tegenover de camera's van de NOS.

"Ik heb een gemixt gevoel bij deze wedstrijd. We hadden hem gewoon kunnen winnen", besluitt de veertigjarige doelman, die zijn Champions League-debuut mocht maken ten faveure van Nikolay Mihaylov.

De Boer: "Ik wil een strijdbaar Ajax zien"

Frank de Boer zit woensdagavond in het San Siro voor het eerst op de bank als hoofdtrainer van Ajax. Op de persconferentie voorafgaand aan het duel liet de kersverse trainer weten een 'strijdbaar Ajax' te willen zien tegen AC Milan.

En dag nadat hij werd aangesteld als opvolger van Martin Jol, sprak hij de internationale media toe. "Ik ben vanochtend om 6:00 uur opgestaan, waarna we na alle vertragingen pas om 18:00 uur in ons hotel aankwamen. Dat is natuurlijk geen ideale voorbereiding, maar toch heb ik er alle vertrouwen in", zei De Boer, geciteerd door de clubwebsite van Ajax.

Nu De Boer het voor het zeggen heeft, wil hij nog niet gelijk te veel veranderen. "Het is aannemelijk dat we niet veel gaan veranderen in de opstelling. Het is niet verstandig om nu al zo snel veel te wijzigen. Daarnaast heb ik nu veel aan Danny Blind. Hij kent deze selectie door en door."

De voormalig international denkt goed met de druk om te kunnen gaan die het hoofdtrainerschap bij Ajax met zich meebrengt. "Ik heb heel veel jaren in de top gevoetbald bij Ajax, Barcelona, Glasgow Rangers en Galatasaray. Daardoor weet ik wat druk is. Daar ben ik tegen opgewassen. Ook heb ik de afgelopen tweeënhalf jaar bij de A1 - en natuurlijk als assistent-bondscoach - steeds meer het gevoel gekregen dat ik hoofdcoach wilde worden."

Op tactisch gebied kan De Boer zijn ploeg zo kort voor de wedstrijd niet meegeven. Wel heeft hij een boodschap voor Ajax. "Zoals ik vanochtend al heb aangegeven: het plezier moet terugkeren. Dat miste ik afgelopen zaterdag tegen NEC. Er was een soort gelatenheid. Dat heb ik de groep ook kwalijk genomen. We moeten er nu met elkaar keihard aan werken om het plezier terug te krijgen. Te beginnen met het veiligstellen van overwintering in de Europa League. Daarbij wil ik een strijdbaar Ajax zien", aldus de kersverse coach.

China komt met eigen vredesprijs

China wil donderdag een eigen vredesprijs uitreiken -een dag voordat het Noorse Nobelcomité de Vredesprijs uitreikt aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, die de ceremonie zelf niet bij zal wonen. Op 17 november liet de Chinese regering voor het eerst doorschemeren een eigen vredesprijs, de Confucius Vredesprijs, te hebben gecreëerd.

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu wekte de woede van de Chinese regering. Het regime noemde het besluit van het Nobelcomité een poging van het Westen om de opkomst van China tegen te werken. China lanceerde een campagne om te voorkomen dat andere landen de uitreiking vrijdag bijwonen. Inmiddels hebben achttien andere landen een uitnodiging van het Nobelcomité afgewezen. Het werd Liu, die in de gevangenis zit, en zijn familie bovendien verboden naar Noorwegen te reizen.

De Chinese prijs is in het leven geroepen om de 'Chinese kijk op vrede te interpreteren'. Het comité dat de prijs toekent werkt nauw samen met het ministerie van Cultuur.

De eerste winnaar van de prijs is Lien Chan, de voormalige president van Taiwan en erevoorzitter van de Nationalistische Partij, omdat hij een 'brug van vrede bouwde tussen het vasteland en Taiwan'. Andere gegadigden waren miljardair Bill Gates, voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela, voormalig president van de Verenigde Staten Jimmy Carter, de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en de Panchen Lama, de op één na hoogste figuur in het Tibetaanse boeddhisme.

De Chinese regering beschuldigt de Dalai Lama van het opstoken van separatistische bewegingen in Tibet, maar de 20-jarige Panchen Lama is door Beijing in het zadel geholpen. De jongen die door de Dalai Lama werd verkozen is verdwenen.

Grote aardgasvondst in ArgentiniŽ

Argentinië heeft in de regio Patagonië mogelijk een enorme voorraad aardgas ontdekt. Dat heeft het Argentijnse ministerie van Energie bekendgemaakt. Het gasveld zou groot genoeg zijn om jarenlang te voorzien in de aardgasbehoefte van het land, waardoor import overbodig wordt. In totaal zou het veld rond de 7,28 biljoen kubieke meter gas bevatten.

Het is nog niet bewezen dat er daadwerkelijk aardgas in de bodem zit en bovendien kost het winnen van deze vorm van aardgas -schaliegas- meer geld dan het winnen van gewoon aardgas. Tevens wordt er bij de winning van schaliegas meer water gebruikt, wat gevolgen heeft voor het milieu. De Argentijnse presidente Cristina Fernandez gaat naar verwachting veranderingen in de subsidieregeling voor energie bekendmaken, zodat de winning van het aardgas winstgevend kan worden gemaakt.

Duitse president herdenkt opstand in getto Warschau

De Duitse president Christian Wulff heeft dinsdag een herdenking van joodse slachtoffers van de Opstand in het getto van Warschau in 1943 bijgewoond. Hij legde een krans bij het Helden van het Getto-monument dat de opstand herdenkt.

Wulff legde tevens bloemen bij een nabijgelegen gedenkplaat voor de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt. Brandt ging veertig jaar geleden op zijn knieën bij het monument tijdens een historisch bezoek aan de Poolse hoofdstad. Het dramatische gebaar van nederigheid markeerde een belangrijk keerpunt in de verzoening tussen Polen en Duitsland na de oorlog.

In een toespraak zei Wulff dat het gebaar van Brandt ook heeft geholpen bij de rehabilitatie van Duitsland. Door het gebaar onstond volgens Wulff 'een beeld van een ander Duitsland'. "Een Duitsland van vrijheid, democratie en vredelievendheid dat op zoek is naar harmonie met zijn buren", aldus Wulff.

Dries deed het met hitsige buurvrouw

Dries Roelvink is een baas. De populaire zanger heeft verklaard in zijn jonge jaren het bed te hebben gedeeld met zijn buurvrouw.

"Toen ik een jaar of 18 was, kregen we een nieuwe buurvrouw", vertelde Dries vandaag tijdens de presentatie van zijn boek 'Toverballen'. "Het bed van mijn ouders stond tegen haar muur en mijn ouders klaagden vaak dat ze 's nachts zo luidruchtig was."

Het geluk stond aan Dries' zijde, want na een jaartje dumpte de vrouw haar man en hield niemand minder dan Driesje regelmatig het bed van de buuv warm. "Op een keer kwam ik net bij haar vandaan en toen zei m'n vader: je bent net te laat, de buurvrouw ging weer zo tekeer." Dries vindt deze quote zo geweldig, dat deze een plekje heeft gekregen in het literaire hoogstandje van de 51-jarige volkszanger.

Dries doet zijn fans ook een belofte: zijn gele zwemslip heeft hij aan de wilgen gehangen. "Dat heb ik mijn familie moeten beloven", zegt Dries. "Ik stop ermee, met die gele zwembroek."


Eerder deed 'baas' Dries 't al in een kamer vol mensen én met de
bruid op een bruiloft van een bekende

Brandweer redt mannen uit ijskoud water

Twee mannen die dinsdagmiddag in Amsterdam-Noord door het ijs waren gezakt, zijn gered. Het was een spectaculaire redding, meldt de brandweer.

Twee brandweermensen kropen met redvest en touw om hun middel over het ijs om de mannen uit het water te halen. Het duo is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Het had volgens de brandweer een stuk slechter met ze kunnen aflopen.

Cees Veerman stapt op als chef wetenschap CDA

Cees Veerman legt zijn functie als voorzitter van het wetenschappelijk instituut van het CDA neer. Een woordvoerder van het partijbestuur bevestigt dit dinsdag. De 61-jarige Veerman was sinds 2007 voorzitter van het instituut.

Voormalig landbouwminister Veerman kan zich niet vinden in de kritiek van de commissie-Frissen op het instituut. Hij is bovendien gepikeerd dat hij niet is benaderd door de commissie die de verkiezingsnederlaag van het CDA onderzocht. Volgens het rapport van Léon Frissen was het CDA de afgelopen jaren onzichtbaar, had de partij een grijs profiel en vond er onvoldoende vernieuwing plaats. Het wetenschappelijk instituut zou bovendien niet genoeg hebben gedaan om de partij scherp te houden. Tegenover het Nederlands Dagblad zegt Veerman dat kritische rapporten die het wetenschappelijk instituut schreef door de partijtop werden genegeerd. Eerder toonde de CDA-coryfee zich al kritisch over de samenwerking met de PVV.


Veerman legt functie als voorzitter van wetenschappelijk instituut van CDA neer (Foto: Novum)

Jeroen van der Boom wil geen showbizzhuwelijk

Geen witte duiven, driedaagse ceremonie of groots mediacircus voor Jeroen van der Boom. De zanger ziet een showbizzhuwelijk à la Wesley en Yolanthe niet zitten. De zanger vindt dat trouwen iets voor jezelf is en houdt het graag klein met familie en vrienden.

Toen begin vorige week het nieuws uitlekte dat Van der Boom en zijn vriendin Dany in juli gaan trouwen, doken de media er bovenop. "Dat komt door Gordon", vertelt de 38-jarige zanger in het TMF-programma Kijk Dit Nou. "Hij ging bij 3FM zeggen: Jeroen gaat trouwen."

De zanger heeft geen zin in een mediacircus rond zijn trouwerij. "Trouwen is voor iedereen anders, maar ik ben van het normale", legt de 38-jarige Van der Boom uit. "Trouwen doe je voor elkaar, voor je gezin, je familie en je directe vrienden." Ook is Jeroen niet van plan geld te verdienen aan de speciaalste dag in zijn leven door beelden te verkopen aan media. "Dat ga ik echt niet doen."

De zanger, die twee zoons van 4 en 7 heeft met Dany, wachtte expres met trouwen tot zijn kinderen oud genoeg waren. "Ik vind het wel leuk als de kleinste later ook kan zeggen: ik weet het nog."


Jeroen van der Boom wil geen showbizzhuwelijk (Foto: Novum)

Ierland maakt begroting 2011 bekend

De Ierse minister van financiën Brian Lenihan heeft de begroting voor 2011 bekendgemaakt. In totaal wil de regering voor 4,5 miljard euro snoeien in de overheidsuitgaven en moeten belastingverhogingen anderhalf miljard opbrengen. Het Ierse parlement keurde het verhogen van de belastingen dinsdag goed.

Hoewel de 4,5 miljoen inwoners van Ierland 'een traumatische en zorgwekkende tijd' tegemoet gaan, kan de economie volgend jaar toch groeien, zei Lenihan. Voor het parlement protesteerden honderden mensen in de ijzige kou tegen de bezuinigingen.

Ierland krijgt volgend jaar te maken met de zwaarste bezuinigingen in de geschiedenis. Inkomstenbelastingen stijgen en uitkeringen en het minimumloon gaan omlaag. De maatregelen moeten voorkomen dat het land failliet gaat.

Het Ierse parlement stemde met 82 stemmen voor en 77 tegen voor het verhogen van de brandstofaccijnzen, waarmee de eerste horde voor het invoeren van de bezuinigingsmaatregelen genomen was. De komende weken stemt het parlement over andere maatregelen.

Uitslagen Champions League (07/12/10)

Vanavond werden in de Groepen A tot en met D de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Hieronder de uitslagen en standen van deze groepen. Morgen werken de Groepen E tot en met H hun laatste groepswedstrijd af.


Groep A:

FC Twente (NED) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 3-3
12' Wisgerhof e.d. 0-1
22' Landzaat (pen) 1-1
47' Defoe 1-2
55' Rosales 2-2
57' Defoe 2-3
63' Chadli 3-3

SV Werder Bremen (GER) - FC Internazionale Milano (ITA) 3-0
39' Prödl 1-0
49' Arnautovic 2-0
88' Pizarro 3-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Tottenham Hotspur FC (ENG) * 6 3 2 1 11 18-11
2 FC Internazionale Milano (ITA) * 6 3 1 2 10 12-11
3 FC Twente (NED) + 6 1 3 2 6 9-11
4 SV Werder Bremen (GER) 6 1 2 3 5 6-12

Groep B:

Olympique Lyonnais (FRA) - Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) 2-2
62' Lopez 1-0
63' Sahar 1-1
69' Zahavi 1-2
88' Lacazette 2-2

SL Benfica (POR) - FC Schalke 04 (GER)
1-2
20' Jurado 0-1
81' Höwedes 0-2
87' Luisao 1-2

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Schalke 04 (GER) * 6 4 1 1 13 10-3
2 Olympique Lyonnais (FRA) *
6 3 1 2 10 11-10
3 SL Benfica (POR) +
6 2 0 4 6 6-10
4 Hapoel Tel-Aviv (ISR) 6 1 2 3 5 7-10


Groep C:

Manchester United FC (ENG) - Valencia CF (ESP) 1-1
32' Hernandez 0-1
63' Anderson 1-1

Bursaspor KD (TUR) - Rangers FC (SCO) 1-1
20' Miller 0-1
79' Yildirim 1-1

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United FC (ENG) * 6 4 2 0 14 7-1
2 Valencia CF (ESP) * 6 3 2 1 11 15-4
3 Rangers FC (SCO) + 6 1 3 2 6 3-6
4 Bursaspor KD (TUR) 6 0 1 5 1 2-16


Groep D:

FC København (DEN) - Panathinaikos FC (GRE) 3-1
26' Vingaard 1-0
50' Grønkjær (pen) 2-0
73' Cisse e.d. 3-0
90' Kante 3-1

FC Barcelona (ESP) - FC Rubin Kazan (RUS) 2-0
51' Fontas 1-0
82' Vazquez 2-0

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona (ESP) * 6 4 2 0 14 14-3
2 FC Kobenhavn (DEN) *
6 3 1 2 10 7-5
3 FC Rubin Kazan (RUS) +
6 1 3 2 6 2-4
4 Panathinaikos FC (GRE) 6 0 2 3 2 2-13

* = Naar achtste finale Champions League
+ = Naar 1/16e finale Europa League

Greenpeace bezet kolencentrale Eemshaven

Dertig actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagavond de bouwplaats van een kolencentrale van Essent in de Groningse Eemshaven bezet. De bedoeling is dat elf klimmers in drie hoge hijskranen een klimmerskamp installeren en op een hoogte van honderd meter spandoeken ophangen, laat Greenpeace weten.

Volgens de organisatie hebben de actievoerders genoeg voorraden bij zich om de bezetting 'een lange tijd' vol te houden. Essent wil volgens Greenpeace in de Eemshaven de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland bouwen, aan de rand van de Waddenzee.

Kolencentrales vormen volgens Greenpeace een bedreiging voor het klimaat vanwege de CO2-uitstoot. De Waddenzee zou worden vervuild door koelwater en de uitstoot van fijnstof, dioxine en zware metalen.

Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven, aldus Greenpeace. Campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Agnes de Rooij zegt dat 'terwijl op dit moment in Cancún gezocht wordt naar een oplossing voor gevaarlijke klimaatverandering, deze energiegiganten blijven investeren in ouderwetse en vervuilende kolencentrales'. "Als deze plannen doorgaan, neemt de CO2-uitstoot van de energiesector in Nederland met een kwart toe."

Met de actie vraagt Greenpeace Essent te stoppen met het plan. "Het is nog niet te laat om het tij te keren: Essent kan alsnog besluiten de bouw van de kolencentrales te stoppen en de verantwoordelijkheid te nemen in de noodzakelijke omslag naar schone energie", zegt De Rooij.

Geen asiel voor geworteld kind

Het kabinet wil bij het afwijzen van asielverzoeken geen uitzondering maken voor minderjarige kinderen die al langer dan acht jaar in Nederland zijn. Ook als zij al geworteld zijn in Nederland en minstens twee jaar rechtmatig in dit land zijn, moet geen uitzondering worden gemaakt.

Dat schrijft minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) aan de Tweede Kamer. Leers reageert hiermee op een motie die in april na de val van het toenmalige kabinet werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In die motie vroeg de Kamer afgewezen minderjarige asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven als zij geworteld zijn en langer dan acht jaar in Nederland verblijven, waarvan minstens twee jaar rechtmatig. Leers heeft onderzocht of de uitzonderingsregel mogelijk en wenselijk is en concludeert dat dit niet het geval is.

De uitzonderingsregel zou het rekken van illegaal verblijf en het op elkaar stapelen van procedures uitlokken, om de termijn van acht jaar vol te maken. Daarbij vindt het kabinet het in het belang van asielzoekerskinderen dat hun ouders zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun verblijfsrecht.

Volgens Leers is de regel ook niet uitvoerbaar. Bij illegaal verblijf is het vaak niet te controleren hoe lang iemand al in Nederland is en of dat onafgebroken is. Ook is het moeilijk om vast te stellen hoe geworteld een minderjarig kind in de Nederlandse samenleving is.

Kristel van Eijk beste vrouwelijke radio-dj

Kristel van Eijk is dinsdagavond uitgeroepen tot beste radiovrouw. De ochtend-dj van Q-music ontving in Hilversum de RadioBitch Award 2010.

BNR-presentatrice Harmke Pijpers nam in poppodium De Vorstin de RadioBitches Oeuvre Award in ontvangst. Andere awards gingen naar directeur Jacqueline Bierhorst van SLAM!FM en nieuwslezeres Tamara Bok (Novum/RTV Utrecht). Cielke Sijben van 3FM werd onderscheiden met de TalentBitch Award.

De publieksprijzen voor getalenteerde radiovrouwen werden voor de vierde maal uitgereikt. BNN-dj Timur Perlin was de enige man die dinsdag in de prijzen viel. Hij kreeg de Bitches Bastard Award, want hij is in de ogen van de genomineerde vrouwen de beste mannelijke dj.

Kristel van Eijk beste vrouwelijke radio-dj
Kristel van Eijk beste vrouwelijke radio-dj (Foto: ANP)

[CL] Uitslag FC Twente - Tottenham Hotspur

Vanavond trof FC Twente tijdens de laatste groepswedstrijd van de Champions League het Engelse Tottenham Hotspur. Het spectaculaire duel eindigde in 3-3. De ploeg uit Enschede was al zeker van Europa League, terwijl de Spurs al gekwalificeerd waren voor de volgende ronde. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

Sander Boschker kreeg van trainer Michel Preud'homme een basisplaats en zodoende maakte de inmiddels veertigjarige doelman zijn debuut in de Champions League. Deze zal hij echter niet snel vergeten, aangezien de doelman na een klein kwartier gigantisch de fout inging. Peter Wisgerhof speelde de bal terug op Boschker, die de bal over zijn voet zag springen en vervolgens in het lege doel zag rollen; 0-1. Kort daarvoor had Wout Brama met een afstandsschot bijna zijn ploeg op voorsprong gezet, maar oud-PSV'er Heurelho Gomes pareerde de bal op mooie wijze.

De Tukkers raakten niet van slag door de tegengoal en bleven goed voetballen. Na ruim twintig minuten spelen kreeg de thuisploeg een penalty, nadat Benoît Assou-Ekotto de bal op zijn arm kreeg. Denny Landzaat wist de penalty tot tweemaal toe, de eerste keer kwam Palacios te vroeg ingelopen, achter Gomes te schieten. Tot aan de rust kreeg Twente nog een aantal kansen, maar vooral Mark Janko vond Gomes op zijn weg. Aan de andere kant greep Boschker goed in op een schot van Roman Pavluychenko en een voorzet van Gareth Bale werd door de doelman onderschept.

Direct na rust kwamen de Spurs meteen op voorsprong. Aaron Lennon, voor rust ingevallen voor de geblesseerd geraakte Jermaine Jenas, vond Jermaine Defoe in de zestien van Twente en hij liet Boschker kansloos. Niet veel later lag de gelijkmaker alweer achter Gomes. Na een goedlopende aanval kwam de bal bij Theo Janssen. Zijn voorzet werd prachtig binnengekopt door Rosales. Lange tijd kon de ploeg van trainer Preud'homme niet van dit doelpunt genieten, aangezien Defoe, na een fout van Janssen, direct weer tegenscoorde en daarmee zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Ook na deze treffer toonde Twente veerkracht. Nacer Chadli wist een vrije trap van grote afstand prachtig in de linkerhoek te schieten.

Na de gelijkmaker van Chadli ging Tottenham Hotspur op zoek naar de voorsprong. Ook Twente bleef aanvallend denken en zodoende ontstond er een open wedstrijd. Na 70 minuten mocht Brama, na goed voorbereidend werk van Chadli, opnieuw aanleggen om op doel te vuren. De poging van de middenvelder werd op prachtige wijze uit het doel gehouden door Gomes. Ruim tien minuten voor tijd stoomde Bale weer eens langs de linkerkant van het veld op. Zijn voorzet werd van richting veranderd door Douglas en Boschker bracht met een reflex prima redding op de inzet van zijn teamgenoot. In de slotminuten was Dwight Tiendalli nog dicht bij een doelpunt, maar de inzet van de verdediger ging net naast.


FC Twente

3 - 3

Tottenham Hotspur

 22' Landzaat(pen)
55' Rosales
63' Chadli
   12' Wisgerhof e.d.
47' Defoe
57' Defoe
 
 Gele kaart: Jenas (Tottenham Hotspur)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Velasco Carballo (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Landzaat
Janssen
De Jong
Janko (Vujicevic/73)
Chadli
  Gomes
Corluka
Gallas
Bassong
Assou-Ekotto
Kranjcar (Crouch/86)
Jenas (Lennon/34)
W.Palacios
Bale
Pavlyuchenko (Keane/73)
Defoe

Desailly wil niet meer naar Ghana

Marcel Desailly heeft geen interesse meer in het bondscoachschap van Ghana. De 42-jarige Franse oud-international heeft zijn sollicitatie ingetrokken omdat de Ghanese voetbalbond geen contact met hem opnam. "Ik heb niets gehoord, niets officieels", verklaarde Desailly dinsdag. De Fransman had drie maanden geleden gesolliciteerd naar de positie.

Vorige maand verklaarde de Ghanese voetbalbond nog dat Desailly uitgenodigd zou worden voor gesprekken. Ook de Serviër Goran Stevanovic, oud-bondscoach van Portugal, Marokko en Tunesië Humberto Coelho, voormalig Ghanees international Herbert Addo en de Turk Can Vanli mochten op gesprek komen.

Addo liet weten op 16 of 17 december met de bond te praten. Hij is 'vol vertrouwen' dat hij een goede kans maakt om Milovan Rajevac op te volgen. Die vertrok in september bij de Black Stars.

FOK! Kerstverhalenwedstrijd 2010

FOK! Kerstverhalenwedstrijd 2010

Kerst is traditioneel het feest waarbij mensen nader tot elkaar komen. Families vieren het samen, naastenliefde viert hoogtij. Huizen stromen vol met gasten. Met Kerst zijn we dicht bij elkaar. Dat is hoe het zou kunnen zijn, maar Kerst is niet altijd dichtbij. Soms kent Kerst grote afstanden.

Sinds 2004 organiseert FOK! ieder jaar een kerstverhalenwedstrijd. Ook dit jaar wordt die traditie voortgezet. Traditiegetrouw wordt de wedstrijd georganiseerd in het KSW-forum.

Dit jaar is het onderwerp 'Kerst op afstand'. Meedoen kan t/m 17 december. Voor meer informatie over de wedstrijd kun je hier terecht: http://forum.fok.nl/topic/1570273.

Handbalsters beginnen goed aan EK

De Nederlandse handbalvrouwen zijn goed begonnen aan het EK. Oekraïne werd in het Noorse Larvik met 25-13 verslagen.

De vrouwen van bondscoach Henk Groener hadden de overwinning vooral te danken aan de solide defensie. Halverwege stond Oranje met 13-8 voor en dat werd na de rust meer dan verdubbeld.

Maura Visser had een schotpercentage van 77 en maakte tien treffers waarvan zeven uit een strafworp.

Zeer grote brand bij Rotterdams bedrijf

Bij een bedrijf in Rotterdam heeft dinsdagavond een zeer grote brand gewoed. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen, meldt een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten.

Het vuur brak omstreeks 19.00 uur uit in het pand aan de Kiotoweg. Op dat moment was in het bedrijf een persoon aanwezig, die zichzelf in veiligheid wist te brengen.

In het pand zijn verschillende bedrijven gehuisvest. Wat voor bedrijf in het gedeelte zat waar de brand uitbrak, weet de woordvoerder niet. Naast het brandende deel van het gebouw zit een garage.

De brand werd snel opgeschaald naar een zeer grote brand vanwege de uitslaande vlammen en de kans dat het vuur over zou slaan naar andere gedeelten van het pand. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg. De brandweer was het vuur omstreeks 20.15 uur meester. Alleen bij het bedrijf waar de brand heeft gewoed is de schade groot.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

De Boer al eerder benaderd

Algemeen directeur Rik van den Boog heeft Frank de Boer vorige week al gepolst voor de functie van hoofdcoach van Ajax. De trainer van het hoogste juniorenteam heeft vervolgens laten weten dat hij klaar is voor een nieuwe stap in zijn loopbaan als trainer.

"Ik ben Ajacied", zei De Boer vandaag. "Als ze me nodig hebben, zal ik die club altijd helpen. Het is logisch dat een algemeen directeur een noodscenario achter de hand houdt. Hij voerde namelijk ook veel gesprekken met Martin Jol en was dus goed op de hoogte van de hele situatie."

Frank de Boer al eerder benaderd
Frank de Boer al eerder benaderd (Foto: ANP)

Weer nieuwe tactiek team-Contador

De advocaten van Alberto Contador zijn weer een nieuwe weg ingeslagen om de Spanjaard vrij te pleiten van dopinggebruik. Tegenover het persbureau AP zei één van de advocaten van de drievoudige Tourwinnaar dat gezien de minimale hoeveelheid van de gevonden stof waarschijnlijk dat de Spanjaard is besmet door contaminatie.

"Geen enkele wetenschapper waar wij mee gewerkt hebben kan uitsluiten dat het om contaminatie gaat," vertelde Ramos. "De waarden zijn krankzinnig laag. Het kan niet anders."

De advocaten van de op clenbuterol betrapte Contador beroepen zich hiermee in de dopingzaak rond Richard Gasquet. De Franse tennisser werd positief bevonden op het gebruik van cocaïne, maar nadat hij aantoonde dat dit middel door een kus in zijn lichaam gekomen zou kunnen zijn werd zijn schorsing ingekort.

Daarnaast refereert het team van Contador ook aan de zaak rond Dimitrij Ovtcharov. De tafeltennisser werd betrapt op 75 picogram clenbuterol en zei dat dit ook kwam door besmet vlees. Hij werd in oktober uiteindelijk vrijgesproken door de Duitse bond.

VS gaat Dag van de Persvrijheid verzorgen

De VS gaat volgend jaar van 1 tot en met 3 mei de Dag van de Persvrijheid verzorgen, zo meldt de Amerikaanse regering via hun website. Het thema van het evenement is '21st Century Media: New Frontiers, New Barriers'. 

"Nieuwe media stellen burgers over de hele wereld in staat om hun leefomstandigheden kenbaar te maken, hun mening te uiten over gebeurtenissen en informatie uit te wisselen, soms in een omgeving die vijandig staat tegenover de vrijheid van meningsuiting", zo stelt de Amerikaanse regering in hun heroïsche strijd voor persvrijheid.

De Amerikaanse regering geeft wel aan zich ernstig zorgen te maken over de 'vastberadenheid van sommige regimes om censuur toe te passen en individuen het zwijgen op te leggen'. "Evenementen als de Dag van de Persvrijheid zijn bij uitstek geschikt om onze steun toe te zeggen aan het ondersteunen en vergroten van de persvrijheid en de vrije stroom van informatie in dit digitale tijdperk."

Cityville verslaat Farmville en Mafia Wars

290 duizend gamers hebben binnen 24 uur na de lancering van Cityville het spel gespeeld. Cityville werd eind november uitgegeven en is de nieuwste Facebook-game van gamestudio Zynga. Het spel kent een succesvollere lancering dan hits als de boerderijsimulatie Farmville en Mafia Wars waarin de speler een misdaadsyndicaat moet oprichten. Dat schrijft de Amerikaanse techwebsite Venture Beat.

Cityville is een strategisch spel waarbij spelers een eigen stad moeten bouwen en onderhouden. Het lijkt op het populaire pc-spel Simcity, maar Cityville kent meer sociale spelelementen. De game die draait om stedenbouw biedt de mogelijkheid om winkelketens op te zetten in steden van Facebook-vrienden.

Cityville heeft het vorige record bijna verdubbeld. Het managementspel Frontierville van Zynga trok vorig jaar 116 duizend Facebook-gebruikers op de eerste dag. Frontierville wordt dagelijks door ruim zes miljoen spelers gespeeld.

Deze maand is Cityville al door bijna een miljoen spelers gespeeld. Om in de top vijftien van populairste Facebook-games te komen, moet het spel zeker 12,8 miljoen spelers per maand trekken. Games op Facebook zijn gratis te spelen. Tegen betaling kunnen spelers voordelen kopen voor in het spel.


Cityville verslaat Farmville en Mafia Wars

Smolov in winterstop weg bij Feyenoord

Fedor Smolov heeft zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. De aanvaller keert in de winterstop gedwongen terug naar Dinamo Moskou.

De Moskovieten maken gebruik van de optie in zijn huurcontract om hem deze winterstop terug te roepen. Dat melden de Rotterdammers op het digitale thuis van de club.

Omdat de aanvaller niet voor de winterstop fit is, zal hij niet meer in actie komen voor Feyenoord. Smolov verblijft momenteel al in Moskou, waar hij herstellende is van een hamstringblessure. De Rus arriveerde in juli bij Feyenoord, waar hij nooit echt zijn draai wist te vinden.

De jeugdinternational kwam in totaal in twaalf competitiewedstrijden in actie. Dinamo Moskou verwacht Smolov de volgende competitiejaargang, die in maart al begint, als basisspeler te gebruiken.

Win een leuke iPad gadget

In samenwerking met iPadparts.eu mag FOK! twee luxe iPad gadgets weggeven.

  • Een beschermhoes met een geintegreerd bluetooth toetsenbord(zonder iPad)Een kunstlederen beschermhoes die je iPad een professionele uitstraling geeft en je iPad omtovert naar een kleine computer! Handig als je veel moet typen op het FOK!forum!
  • Een standaard in de stijl van Apple die je iPad op een comfortabele manier presenteert en je iPad omtovert naar een fantastische digitale fotolijst wanneer je hem niet gebruikt!(ook zonder iPad)

Wil jij kans maken op één van deze twee iPad gadgets geef dan het antwoord op de volgende vraag:

  • iPadparts.eu verkoopt hoezen in allerlei soorten en maten, wat is de prijs van de duurste beschermhoes die je kan vinden op iPadparts.eu ?

Je kunt je antwoord tot en met 15 december inzenden via deze link.

Geef het aantal euro's zonder euroteken, komma's of het woordje euro. Dus bijvoorbeeld 12 en niet 12,00 of 12 euro.

PvdA zeer kritisch over defensiebegroting

De PvdA is uiterst kritisch over de begroting van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Als de minister niet tegemoetkomt aan de wensen van de PvdA, dreigt de partij tegen de begroting te stemmen.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak hekelde onder meer de afwikkeling van de schadeloosstelling van veteranen. Militairen die lichamelijk of geestelijk letsel hebben overgehouden worden hiervoor gecompenseerd, maar hier is geen geld meer voor.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zou desgevraagd tegen de PvdA hebben gezegd dat Hillen 'dan maar een tank minder koopt'. Albayrak eist dat de veteranen uit de algemene middelen worden betaald, en niet uit de defensiebegroting. Ook GroenLinks pleit voor een betere regeling. "Dat zijn we moreel aan de veteranen verplicht", zei Rik Grashoff.

De PvdA liet opnieuw weten geen voorstander te zijn van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Vorige week maakte het ministerie van Defensie bekend dat de ontwikkelingskosten 20 procent, 1,4 miljard euro, hoger uitpakken dan geraamd. Hillen gaf aan het project te gaan 'herijken'. In het voorjaar informeert hij de Kamer hierover.

Parkeergarages mogen niet naar boven afronden

Parkeergarages mogen hun tarieven niet langer naar boven afronden. De Tweede Kamer nam dinsdag een voorstel aan om tegen te gaan dat parkeergarages onredelijke bedragen vragen. Zo hoeft iemand die een uur en een minuut geparkeerd heeft van de Kamer niet langer voor twee uur te betalen.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet bij gemeenten en particuliere eigenaren van garages afspraken maken over de tarieven. Ook moet hij met hen in overleg treden over verbetering van het betaalgemak. Zo moet het overal mogelijk zijn om op verschillende manieren te betalen, vindt de Kamer.


Parkeergarages mogen niet meer naar boven afronden (Foto: Novum)

Japanse ruimtesonde bereikt Venus

Een Japanse ruimtesonde heeft dinsdag de planeet Venus bereikt. Er zijn voorbereidingen getroffen om de dampkring binnen te gaan en de sonde in een baan om de planeet te brengen. De sonde gaat twee jaar lang onderzoek doen naar het klimaat op de planeet. De missie van de sonde is een mijlpaal in de Japanse ruimtevaart.

Wetenschappers verloren dinsdagmorgen korte tijd het contact met de sonde en ook later op de dag ontstonden er communicatieproblemen. Of het binnentreden van de dampkring van Venus succesvol is verlopen, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zei dinsdag dat het nog enkele uren kon duren om de status van de sonde te bepalen.

De sonde, genaamd Akatsuki, ofwel 'dageraad', werd 20 mei gelanceerd en is de eerste Japanse sonde die in een baan om een andere planeet wordt gebracht. Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties zijn hier al eerder in geslaagd. Akatsuki, die is uitgerust met infraroodcamera's, moet de vulkanische activiteit op Venus in de gaten houden en informatie verzamelen over het wolkendek en het klimaat op de planeet.

Een van de mysteries die de Japanse wetenschappers hopen te ontrafelen is de intensiteit van de winden op Venus. Aangenomen wordt dat de wind op de planeet een snelheid kan bereiken tot 360 kilometer per uur.

Japan is de laatste jaren op ruimtevaartgebied overvleugeld door China. Dit land boekte grote vooruitgang in de ruimtevaart en heeft sinds 2003 tweemaal een mens in de ruimte gebracht. In het verleden was Japan echter een van de belangrijkste landen in de ruimtevaart. Het was het eerste Aziatische land dat een satelliet in een baan rond de aarde bracht.


Japanse ruimtesonde bereikt Venus (Foto: Novum)

'Assange niet uitgeleverd aan VS'

Hoofdaanklager Marianne Ny van het Zweedse Openbaar Ministerie in Gotenburg heeft dinsdag gezegd dat ze het uitgesloten acht dat WikiLeaksbaas Julian Assange aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. "Als iemand is aangehouden of gearresteerd op last van een Zweedse rechter, dan kan geen enkele Zweedse of buitenlandse overheid de verdachte zomaar komen ophalen", zei Ny.

"Uiteraard ben ik wel blij met de arrestatie van Assange. Ik hoop dat hij snel in Zweden is, want ik heb geen mogelijkheid naar Londen te gaan en hem daar te verhoren."

Ze wijst alle betrokkenheid van de Verenigde Staten en complottheorieën van de hand. "Ik ben alleen geïnteresseerd in Assange om de aanklacht van aanranding en de vier andere seksuele misdrijven waarvan hij wordt verdacht. Meer niet."

Cel en tbs geŽist tegen jeugdige verkrachter Almere

Tegen een 17-jarige jongen uit Almere is dinsdag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor een verkrachting en drie pogingen tot verkrachting. Ook zou de jongen, die ten tijde van de feiten 16 jaar was, een van zijn slachtoffers hard met een steen op haar hoofd hebben geslagen. De tiener heeft zich volgens het Openbaar Ministerie in Lelystad hiermee schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag.

De jongen stond dinsdag in een besloten zitting in de rechtbank in Lelystad terecht. De Almeerse wijken Hout en Haven werden tot juni geplaagd door een reeks zedenmisdrijven en mishandelingen tegen vrouwen en meisjes. Onder anderen een 10-jarig meisje werd slachtoffer.

De jongen, die veel geweld gebruikte bij de verkrachting en de pogingen daartoe, sloeg twee keer toe op 3 juni, en op 8 en 20 juni in Almere Haven, Almere Buiten en Almere Stad. Op 20 juni werd hij op heterdaad in Almere Stad opgepakt. Sindsdien hebben zich geen soortgelijke incidenten meer voorgedaan in de wijken.

Volgens de officier van justitie gaven de slachtoffers in alle gevallen hetzelfde signalement van de dader. Ook zijn er van de slachtoffers DNA-sporen gevonden op zijn kleding. Daarnaast komt de manier waarop de dader zijn slachtoffers belaagde overeen: op een afgelegen locatie overmeesterde hij zijn slachtoffers met buitensporig geweld om een zedendelict te kunnen plegen.

De zedenmisdrijven veroorzaakten veel onrust in Almere. Vanwege de aanvallen op de vrouwen en meisjes werd verscherpt toezicht van de politie ingesteld in verschillende wijken in Almere.

De officier van justitie vindt dat gezien de onrust en de ernst van feiten naast jeugddetentie ook een gedragsbeïnvloedende maatregel van een jaar nodig is. Een 16-jarige kan maximaal twee jaar jeugd-tbs opgelegd krijgen. Uiteindelijk kan de maatregel worden verlengd tot maximaal zes jaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

WK skiŽn in gevaar door koppige boer

Dankzij een koppige boer is het WK skiën in Garmisch Partenkirchen, dat 7 februari van start moet gaan, onzeker geworden. De organisatoren van het WK onderhandelen al twee jaar met de boer die weigert om zijn stuk grond, dat op de finishplek ligt, vrij te geven.

"Als we dit stuk grond niet kunnen gebruiken, kan de Internationale skifederatie de piste in Garmisch niet gebruiken. We kunnen enkel hopen dat het gezond verstand straks zegeviert," aldus de organisatie.

De afgelopen weken is er nagedacht over een tijdelijke onteigening van de landbouwer. In een artikel in de Duitse wet staat dat een gemeente tijdelijk de beschikking mag leggen op privé-eigendommen in het geval van hogere belangen.

Advocaten zijn inmiddels ook op de zaak gezet om de boer op andere gedachten te brengen.

Square Enix zet in op PSP-succes

De Japanse game-uitgever Square Enix heeft zijn zinnen gezet op de draagbare PSP-spelcomputer van Sony. Sony is recentelijk een charmeoffensief begonnen door goedkopere PSP-spelcomputers aan te bieden en bijbehorende games te promoten. De Japanse uitgever haakt hier op in door begin volgend jaar vier nieuwe spellen aan te bieden in Europa.

Het vechtspel Dissidia 012 [duodecim] Final Fantasy en de actiegame The 3rd Birthday zijn de twee grootste titels. Daarnaast brengt het Japanse bedrijf ook Lord of Arcana en Tactics Ogre: Let Us Cling Together begin volgend jaar naar Europa. Dat heeft de Japanse game-uitgever Square Enix dinsdag bekendgemaakt.

Dissidia 012 [duodecim] Final Fantasy is een spin-off van de Final Fantasy-serie. In tegenstelling tot andere spellen uit de gameserie is dit een vechtspel. The 3rd Birthday is het derde deel binnen de vooral in Japan populaire Parasite Eve-serie. Een meisje genaamd Aya moet het opnemen tegen een verspreidend virus. Dissidia 012 [duodecim] Final Fantasy en The 3rd Birthday zullen niet eerder dan eind maart verschijnen.

Het actiespel Lord of Arcana staat gepland voor een release in februari. De game wordt uitgegeven als een speciale editie waarbij de speler een 44 pagina's tellend boek krijgt met getekende ontwerpen van de game en een soundtrack met enkele nummers uit het spel. Het strategische rollenspel Tactics Ogre: Let Us Cling Together verschijnt begin maart.


Square Enix zet in op PSP-succes

Lens: "Uitschieters naar boven ontbreken"

Jeremain Lens maakte deze zomer de overstap naar PSV, maar de buitenwacht heeft de échte Lens nog niet gezien. "Ik ben nog lang niet op het punt waar ik wil zijn", aldus Lens in NUsport.

PSV nam de aanvaller in de zomer voor vier miljoen euro over van AZ. Bovendien bewandelde Dirk Marcellis de omgekeerde weg. In zeventien competitieduels voor PSV scoorde Lens vier keer en gaf hij zeven assists.

Tevreden is hij allerminst. "Ik heb voor het seizoen concrete doelen op papier gezet. Die houd ik voor mezelf. Maar ik kan wel verklappen dat ik als aanvaller niet tevreden zal zijn met minder dan tien doelpunten."

De 23-jarige buitenspeler vindt dat hij in zijn eerste half jaar bij PSV te wisselvallig heeft gepresteerd. "Ik verslap tijdens wedstrijden te vaak. Soms merk ik dat de concentratie even wegvalt. Dan is de juiste focus er niet bij bepaalde aannames. Daardoor maak ik een mindere actie of geef ik een slechte voorzet."

"Ik heb veel redelijke wedstrijden gespeeld, maar de uitschieters ontbreken. Die eis ik wel van mezelf." Lens speelde afgelopen half jaar ook zijn eerste wedstrijden voor Oranje. In de laatste interland, tegen Turkije, stond hij zelfs in de basis. "Dat geeft aan dat ik vooruitgang boek. Ook al heb ik bij het Nederlands elftal nog niet laten zien wat ik kan. Daar ben ik niet tevreden over."

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 49

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Premier League blijft Sunderland het goed doen. Afgelopen weekend werd West Ham United met 1-0 verslagen waardoor Sunderland nu zevende staat. Bij de winnende ploeg viel Boudewijn Zenden vlak voor tijd in. Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, verloor uit bij West Bromwich Albion met 3-1. Voor het bestuur van Newcastle was het verlies aanleiding om coach Chris Hughton te ontslaan. Laagvlieger Wigan Athletic speelde met 2-2 gelijk tegen Stoke City. Ronnie Stam kwam bij Wigan een kwartier voor tijd als invaller op het veld.


The Swan, mascotte van Swansea City, had weer reden tot juichen 
(WikimediaCommons/http//www.flickr.com/photos/roguesoul/38550277/)

In de Championship verloor Middlesbrough, met Marvin Emnes in de basis, met 1-0 bij Coventry City. Marion King maakte in de 78e minuut van de wedstrijd de enige goal van de wedstrijd. Swansea City won met 1-3 bij Ipswich Town en bezet nu de derde plaats. Dorus de Vries, die zijn team vooral in de eerste helft met prima reddingen in de wedstrijd hield, stond bij Swansea onder de lat terwijl Gianni Zuiverloon de gehele wedstrijd bij Ipswich meespeelde.

Laagvlieger Esbjerg fB heeft tijdens ontmoeting met koploper FC Kopenhagen niet kunnen stunten. In Kopenhagen ging de ploeg met 3-1 onderuit. Tim Janssen kreeg opnieuw een basisplaats bij Esbjerg, maar werd in de rust gewisseld. Door de nederlaag blijft Esbjerg op de voorlaatste plaats van de ranglijst.

Germinal Beerschot blijft in de onderste regionen staan. Zondag werd thuis met 0-1 verloren van RC Genk. Sherjill MacDonald kwam bij de thuisploeg in de tweede helft als invaller in het veld. sc Lokeren won in de Belgische competitie met 2-1 van Standard Luik. Benjamin de Ceulaer scoorde beide treffers voor Lokeren, waar Donovan Deekman vlak voor tijd inviel. Club Brugge versloeg zondag Westerlo met 4-3. Ivan Perišić zorgde voor de beslissende goal. Ryan Donk kwam bij de ploeg van coach Adrie Koster als invaller op het veld.

In de 2. Bundesliga steeg FC Augsburg naar de tweede plaats dankzij een 4-0 overwinning thuis op Energie Cottbus. Nando Rafael scoorde driemaal voor Augsburg waar Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman in de basis stonden. Bij Cottbus speelde Jules Reimerink de gehele wedstrijd mee.

In de Australische competitie stond er tijdens de midweekse speelronde een wedstrijd op het programma tussen twee landgenoten. Gold Coast United, met Bas van den Brink in de gelederen, trof in eigen huis North Queensland Fury. Bij deze ploeg staat Dyron Daal onder contract en hij kon, net als Van den Brink, rekenen op een basisplaats. North Queensland Fury, laatste in de A-league, won verrassend met 1-2. Afgelopen zondag maakte Gold Coast United de zeperd goed. Ditmaal werd Melbourne Heart met 3-0 verslagen. Van den Brink wist de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Tevens pakte de verdediger een gele kaart. Bij de bezoekers speelde Gerald Sibon de hele wedstrijd mee, terwijl Rutger Worm na rust inviel. Gold Coast United staat na dit weekend derde, terwijl Melbourne Heart op de zesde plaats staat.

North Queensland Fury kon de winst tegen Gold Coast United geen passend vervolg geven. In eigen huis nam de ploeg het afgelopen weekend op tegen Newcastle Jets, dat met 0-2 won. Daal begon opnieuw in de basis, maar werd ruim een kwartier voor tijd gewisseld. Adelaide United heeft dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek bij middenmoter Wellington Phoenix werd met 2-1 verloren. Sergio van Dijk speelde bij Adelaide de gehele wedstrijd mee en scoorde de openingstreffer. Door de nederlaag bedraagt de achterstand op koploper Brisbane Roar zes punten. Adelaide heeft echter nog twee wedstrijden tegoed.

Central Coast Mariners, de ploeg waar Patrick Zwaanswijk onder contract staat, boekte thuis een ruime 4-0 overwinning op laagvlieger Sydney FC. Zwaanswijk stond de gehele wedstrijd in de verdediging van de winnende ploeg. Door de driepunter naderden ze de derde plaats van Gold Coast United tot één punt.

AEK Larnaca heeft voor het eerst sinds lange tijd weer eens een partij weten te verliezen. Op bezoek bij laagvlieger AE Paphos werd met 2-0 verloren. Danny Schenkel, Kevin Hofland, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen speelden allen mee bij Larnaca. Hofland scoorde halverwege de tweede helft in eigen doel en zette daarmee de tegenstander op 2-0. Door de nederlaag staat Larnaca na dit weekend derde. Anorthosis Famagusta blijft wisselvallig presteren dit jaar. Afgelopen weekend werd er opnieuw niet gewonnen. In eigen huis kwam de ploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy de gehele wedstrijd meespeelde, niet verder dan 1-1 tegen Ethnikos Ahnas. Door de puntendeling staat Anorthosis vierde, zeven punten achter nummer drie AEK Larnaca.


Mike Zonneveld deed de gehele wedstrijd mee voor AEL Limassol
(Wikimedia/Commons/PaulBlank)

APOEL Nicosia blijft koploper in Cyprus. De ploeg kwam op bezoek bij AEL Limassol weliswaar niet verder dan 2-2, maar blijft een voorsprong van vijf punten houden ten opzichte van nummer twee Omonia Nicosia. Joost Broerse kon bij APOEL opnieuw niet rekenen op speelminuten. Bij AEL Limassol deden twee landgenoten mee. Mike Zonneveld speelde de gehele wedstrijd mee, terwijl Nicky Hofs tien minuten na rust inviel. AEL Limassol blijft door de puntendeling in de middenmoot hangen.

Red Bull Salzburg, de nummer drie in Oostenrijk, speelde met 1-1 gelijk tegen de nummer vier Austria Wien. David Mendes da Silva stond in de basis en zorgde voor het doelpunt van Red Bull.

In Zwitserland verloor St. Gallen de thuiswedstrijd tegen Xamax Neuchâtel met 0-2. Tim Bakens speelde de gehele wedstrijd bij de verliezende ploeg mee, terwijl Sandro Calabro inviel. St. Gallen bezet de negende plaats met zestien punten uit zeventien duels. FC Sion, met Michael Dingsdag in de basis, won met 2-0 van de nummer laatst Grasshoppers. Sion staat vierde met 24 punten uit zeventien duels, acht minder dan koploper FC Luzern.

In de Italiaanse Serie C1/A heeft Monza met 0-1 verloren van Como. Door de thuisnederlaag blijft Monza op de voorlaatste plaats staan. Zowel Sander Westerveld als Chedric Seedorf konden rekenen op een basisplaats. Seedorf werd na ruim een uur spelen gewisseld.

Hedewiges Maduro heeft met zijn ploeg Valencia niet weten te stunten op bezoek bij Real Madrid. De ploeg ging met 2-0 ten onder, al kwam de uitslag pas tot stand nadat Valencia-speler Albelda na 65 minuten met tweemaal geel het veld moest verlaten. Maduro speelde de gehele wedstrijd mee in de defensie van Valencia. Door de nederlaag staat Valencia na dit weekend op de vijfde plaats van de Primera División. Hércules Alicante heeft de wedstrijd tegen Deportivo La Coruna niet weten te winnen. De ploeg verloor op bezoek bij Deportivo met 1-0 en blijft daardoor op de veertiende plaats staan van de Primera División. Royston Drenthe stond in de basis bij Hércules, pakte een gele kaart en werd na ruim een uur spelen gewisseld. Doelman Piet Velthuizen moest na zijn basisplaats van vorige week weer op de bank plaatsnemen.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Spoeddebat arrestatie Assange

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Een verzoek daartoe van Tofik Dibi (GroenLinks) kreeg dinsdag voldoende steun. Dibi vindt dat Assange niet aan de VS mag worden uitgeleverd zolang een eerlijk proces niet is gegarandeerd.

Assange meldde zich dinsdagochtend bij de Britse politie, waarop hij werd aangehouden. Tegen hem was een Zweeds arrestatiebevel uitgevaardigd; het land zoekt hem in verband met mogelijke zedendelicten. Later op de dag wordt hij voorgeleid aan een rechter.

Dibi wees erop dat de oprichter van de klokkenluiderswebsite in de 'bijzondere belangstelling' staat van de Verenigde Staten, vanwege de vertrouwelijk diplomatieke documenten van dat land die de site de afgelopen tijd publiceerde. De Amerikaanse militair Bradley Manning die de 'cables' aan WikiLeaks heeft gelekt, zit al wekenlang in isolatie, waarbij mensenrechten worden geschonden, stelt het Kamerlid.

De vrees bestaat dat Zweden Assange uitlevert aan de VS. Dibi wil voorkomen dat hem dan eenzelfde lot ten deel valt als Manning. De ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rostenthal (VVD) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten er daarom voor zorgen dat de Europese Unie niet meewerkt aan een eventuele uitlevering.

Dibi kreeg steun voor het spoeddebat van onder meer de PvdA. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog niet bekend.


(Foto: Novum)

'Wietpas laatste kans gedoogbeleid'

De wietpas die het kabinet in wil voeren en waarmee alleen ingezetenen van Nederland softdrugs mogen kopen, is de laatste kans voor coffeeshops. Als de overlast rond softdrugs er niet door vermindert, moet de regering stoppen met het gedogen daarvan. Dat stellen Tweede Kamerleden van CDA en VVD.

Het CDA en de PVV zijn al langer kritisch over het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs. De VVD begint in toenemende mate bedenkingen te krijgen. Zo is volgens premier Rutte definitief een eind gekomen aan de 'uit de jaren zestig stammende romantisering van softdrugs'. Hij kenmerkt softdrugs als 'troep die geproduceerd wordt door keiharde criminele bendes'. Volgens VVD-Kamerlid Ard van der Steur staat het gedogen van coffeeshops op losse schroeven als de wietpas niet werkt. Zijn collega Coskun Çörüz van het CDA is blij met de uitspraken vanuit de VVD. ''Ons streven is altijd geweest: nul coffeeshops. Het CDA stond lang alleen, maar de neuzen beginnen nu dezelfde kant op te wijzen", aldus Çörüz. "Dit is hét kabinet dat daarvoor moet zorgen", voegt hij eraan toe.

Joint makenIn Amsterdam bestaat grote twijfel over de effectiviteit van de wietpas, waarmee meerderjarige ingezetenen van Nederland maximaal drie gram softdrugs per dag bij een coffeeshop mogen aanschaffen. De bedoeling van die beperking is het tegengaan van softdrugs-gerelateerde overlast door toeristen, maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan bestaat dat probleem in de hoofdstad helemaal niet. Hij stelt dat invoering van de pas juist voor problemen zal gaan zorgen, zoals het ontstaan van straathandel. Minister Ivo Opstelten wil de wietpas echter voor alle Nederlandse coffeeshops invoeren. Later deze maand heeft Van der Laan een gesprek met Opstelten over zijn bedenkingen.

Vorige week zei Opstelten dat het pasjessysteem in Brabant versneld moet worden ingevoerd. Daarmee wil hij geweldsincidenten een halt toeroepen die te maken hebben met de georganiseerde wietteelt.

Onderzoek naar lek Belastingdienst

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat tot de bodem uitzoeken of vaker vertrouwelijke informatie van de Belastingdienst via personeel in handen van criminelen is gekomen. Dat zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De kwestie werd aangekaart door Gerard Schouw (D66). Een uitzendkracht die bij de Belastingdienst werkte, heeft adresgegevens en burgerservicenummers doorgegeven aan de hoofdverdachte. Die manipuleerde vervolgens de gegevens waardoor de Belastingdienst geld terugstortte op de rekening van de verdachte en niet van de aanvrager.

Weekers noemde de zaak 'uitermate vervelend'. Omdat de rechter zich er momenteel over buigt, wilde de staatssecretaris niet specifiek op de kwestie ingaan. Wel stelde hij dat 'keihard' tegen dergelijke gevallen moet worden opgetreden. Of het een geïsoleerd geval betreft, of dat er meer aan de hand is laat hij uitzoeken.

Ook kijkt hij naar de kwetsbaarheid van het systeem. Mensen kunnen nu onbeperkt rekeningnummers doorgeven aan de Belastingdienst waarop de voorlopige teruggave kan worden teruggestort. Mogelijk komt hier een eind aan, stelde Weekers. Het hanteren van één rekeningnummer zou deze vorm van fraude flink beteugelen. Er kleven ook nadelen aan. "Dat zal ik goed in kaart brengen."

Ruim twintigduizend reizigers leggen claim bij NS

De NS heeft tot nog toe ongeveer duizend claims behandeld van reizigers die afgelopen zaterdag te maken kregen met de chaos op het spoor. Voor de toestanden van twee weken geleden heeft de NS tot nog toe ongeveer twintigduizend claims behandeld. Dat meldt een woordvoerder van de NS dinsdag.

De claims betreffen onder meer treinkaartjes, de aanschaf van eten en de kosten voor een taxi, zegt de woordvoerder. Verder ligt er nog een aantal niet behandelde claims. De NS verwacht dat het nog zo'n twee tot drie weken duurt voordat alles is behandeld. Onduidelijk is welk deel van de claims wordt gehonoreerd.

Zaterdagmiddag liep het treinverkeer rond Utrecht Centraal een tijd vast door hevige sneeuwval. Twee weken geleden zorgde een brand in het gebouw van de verkeersleiding in Utrecht ervoor dat duizenden reizigers op het Centraal Station in Utrecht en op veel kleinere stations richting Utrecht strandden.

De Tweede Kamer, minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) en FNV Spoor leverden maandag forse kritiek op de NS, die uiteindelijk excuses aanbood.

Renault biedt Piquets excuses voor crashgate

Formule 1-team Renault heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan Nelson Piquet junior en senior. De rechter deed vandaag uitspraak over de 'crashgate' in het voordeel van de familie Piquet.

Piquet junior biechtte vorig jaar aan de internationale autosportfederatie FIA op dat hij tijdens de Grand Prix van Singapore bewust een crash moest veroorzaken, om zijn teamgenoot Fernando Alonso de race te laten winnen.

Renault ontkende dit en sleepte vader en zoon Piquet destijds voor de rechter. Een jaar later besliste de rechter dat Piquet junior en senior niet gelogen zouden hebben. Renault maakte daarop aan beiden hun excuses.

Tijdens de behandeling van de zogenoemde 'crashgate' vorig jaar, had Renault al schuld bekend. Daardoor werd de renstal voor twee jaar voorwaardelijk geschorst. Renault had echter nooit hun excuses aan de familie Piquet aangeboden. Het Formule 1-team heeft tevens toegezegd een schadevergoeding te betalen.

Tweede Kamer wil verplicht etiket op halalvlees

Consumenten moeten voortaan kunnen zien of vlees afkomstig is van dieren die op islamitische wijze zijn geslacht. De regering moet verplichte etikettering van halalvlees invoeren, vindt de Tweede Kamer.

Een motie van PVV'er Dion Graus met deze strekking kon dinsdag op instemming van een meerderheid van het parlement rekenen. Graus wil met het verplichte etiket voorkomen dat consumenten zonder dat ze het weten vlees nuttigen dat mogelijk afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.


(Foto: Novum)

(nsfw) Pornoster Tori Black lekt foto's

Op het internet zijn persoonlijke foto's van de Amerikaanse pornoster Tori Black 'uitgelekt'. Maandag verschenen opeens 150 kiekjes van de 22-jarige actrice op verschillende internetfora. Naast tal van onschuldige foto's zijn er ook veel weinig verhullende ondeugende foto's te zien, gemaakt met de telefoon van Tori zelf.

De pornoster, onder andere bekend van de informatieve documentaires Lord Of Asses 15, Lex The Impaler 5 en Evil Anal 11, heeft nog niet gereageerd op de uitgelekte foto's.

Bekijk hier de uitgelekte foto's van Tori Black.

'Jol en Pardew strijden om vacature Newcastle'

Newcastle United ontsloeg trainer Chris Hughton, tot verbazing van de fans. De club wil een trainer met meer ervaring. Martin Jol en Alan Pardew worden genoemd als opties.

Jol, die maandag het heft in eigen hand nam en opstapte bij Ajax, is volgens de Engelse media in de race voor het trainerschap van Premier League-club Newcastle United.

Eigenaar Mike Ashley en directeur Derek Llambias worden vervloekt door een grote groep fans vanwege hun besluit. Het zal moeilijk worden om de fans rustig te stemmen met een nieuwe trainer. Voor de nieuwe 'ervaren trainer' worden door The Daily Mail Jol en Alan Pardew (trainer van Southampton) genoemd.

Jol, die maanden geleden de overstap naar Fulham leek te maken, heeft een voorliefde voor de Premier League. Het is echter ook mogelijk dat hij een baan krijgt aangeboden bij zijn oude club Hamburger SV.

Schumacher verwacht beter Mercedes in 2011

Volgens Michael Schumacher kan Mercedes Grand Prix volgend jaar een enorme stap voorwaarts maken. Het Duitse fabrieksteam eindigde dit jaar ver achter Red Bull, McLaren en Ferrari als vierde in het constructeurskampioenschap.

Schumacher vertelde tegenover het Duitse tijdschrift Auto, Motor und Sport dat hij veel verwachtingen heeft voor volgend jaar: "We staan er volgend jaar veel beter voor dan dit jaar, dankzij de geweldige steun van Mercedes."

"We moeten echter niet arrogant worden en denken dat we volgend jaar ineens om de titel mee kunnen gaan doen, maar ik denk wel dat we een enorme sprong voorwaarts kunnen maken in 2011. En hopelijk kunnen we ook races gaan winnen", aldus de voormalig wereldkampioen.

Man heet 'Captain Awesome'

Een man uit de Amerikaanse staat Oregon heeft zijn naam laten veranderen naar 'Captain Awesome'. Hij baseerde zijn nieuwe naam op een personage uit de Amerikaanse actie-drama-comedyserie Chuck.

De werkloze installateur vond de naam wel grappig. Het personage uit de serie heeft de naam, want 'een slechte nickname bouwt een goed karakter'.

Awesome heeft voor de naamsverandering wel voor een rechter moeten verschijnen. De rechter twijfelde namelijk aan de noodzaak van de naamsverandering, maar liet het wel toe.

Bezoek ook het centrale Chuck-topic op het forum.


Man verandert naam naar 'Captain Awesome' uit tv-serie Chuck

Xavi: "Maakt mij niet uit wie Gouden Bal wint"

Xavi is samen met Andrés Iniesta en Lionel Messi een van de drie genomineerden voor de Gouden Bal-verkiezing. De middenvelder van Barcelona laat echter weten dat het hem niet uitmaakt wie de prijs wint.

"Dit is een overwinning voor Barcelona en van de filosofie van de club", aldus Xavi tegen El Periodico. "Het maakt me, in alle eerlijkheid, niet uit wie de Gouden Bal gaat winnen. Natuurlijk ben ik blij en trots dat ik kandidaat ben, maar zie het vooral als een Gouden Bal voor Barcelona."

Het spel van Barcelona is gebasseerd op de filosofie van Cruijf. Xavi is de spil in het snelle positiespel van de Catalanen. "Op onze manier voeren we het idee uit dat Johan Cruijf over voetbal heeft. En iedereen binnen de club staat achter dat idee dat Cruijf had en heeft. Barca heeft veel goeds gedaan voor het voetbal. We laten mensen zien hoe je je moet gedragen op het veld. Mijn mening is dat een overwinning voor Barcelona altijd goed is voor het voetbal."

De middenvelder meent dat er echter meer spelers recht hadden op de Gouden Bal. "Ik sta dan wel op de lijst, maar er zijn er nog zo veel die er ook recht op zouden hebben. Verdient Iker Casillas die prijs niet? Of Diego Forlán, Sergio Busquets, Gérard Pique of Carles Puyol? Ik vind het rot voor hen dat ze niet op de lijst staan, maar ik ben blij dat de drie genomineerden recht doen aan de status van Barcelona", aldus  Xavi.

Assange, een verhoor

"Stop gewoon met die hele flauwekul. Doe wat tijd voor die Zweedse vrouwen. En dan is het klaar. Dan ga je lekker ergens achteraf wonen. Dan is het klaar. 
Want als jij zo door blijft gaan... vroeger of later word je een keer neergekogeld. Echt. Jij hebt ondertussen zo veel tegenstanders. Je hebt grote machtige vijanden gemaakt. Vroeger of later verongeluk je. Dat wil je niet hoor. En hoe stoer jij je ook voordoet. Wij kunnen het echt wel op een ongeluk laten lijken hoor. Echt wel..."

Zilverprijs door de $30

Voor het eerst sinds 1980 kost zilver meer dan 30 dollar per ounce (31,1 gram). Beleggers lijken voor zilver meer rendementen te verwachten dan het duurdere goud. De prijs van het goedkopere edelmetaal steeg dit jaar al met 78 procent.

Experts zien meerdere oorzaken voor de gestegen zilverprijs. Zo vrezen beleggers dat het bijdrukken van geld door de VS voor inflatie gaat zorgen. Daarnaast drijft de eurocrisis beleggers naar edelmetalen.

Verder stijgt de vraag naar zilver vanuit de industrie, met name vanuit China. Ook de handel in goud en zilver stijgt in Nederland explosief, zo meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag.


Zilverprijs hoogst in 30 jaar

'Nepalese blauwhelmen bron cholera-uitbraak'

De cholera-uitbraak in Haïti is begonnen in het stadje Mirebalais in Centraal-Haïti waar Nepalese blauwhelmen hun kamp hebben opgeslagen. Enkele dagen na de aankomst van de Nepalese VN-soldaten werden de eerste besmettingen gemeld.

Dat zeggen diplomatieke bronnen op basis van een nog niet vrijgegeven rapport van de befaamde Franse epidemioloog en cholera-expert Renaud Piarroux. Hij deed onderzoek naar de oorzaak van de epidemie op verzoek van Frankrijk en Haïti. Tot dusver ontkende de VN-missie in Haïti Minustah dat VN-militairen de bron van de epidemie zouden zijn geweest.

De epidemie heeft in ruim zes weken tijd al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost.

Pleidooien voor behoud Cultuurkaart

Schooldirecties, docenten en culturele instellingen hebben dinsdag in de Tweede Kamer gepleit voor behoud van de Cultuurkaart. Met deze kaart kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs 15 euro besteden aan onder meer theater, bioscoop en museum.

Via 1300 persoonlijke pleidooien hebben de scholen en cultuurinstellingen de Kamerleden dinsdag geïnformeerd over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen. Zij geven aan zonder de kaart geen cultuuronderwijs te kunnen geven.

De Cultuurkaart is volgens eerdere en dinsdag gepubliceerde cijfers een 'doorslaand succes'. Voor het seizoen 2009-1020 zijn 939.958 kaarten uitgedeeld. Van alle Nederlandse scholieren doet 88 procent mee. Het meest populair zijn de Centra voor de Kunsten. Deze zijn over het hele land verspreid en bestaan uit onder meer muziekscholen.

Kentekenvervalser maakt schrijffout

Een 25-jarige man uit Breda heeft op niet al te snuggere wijze de kentekenplaat van zijn auto vervalst. Hij had met gele verf de twee T's in zijn kenteken gewijzigd in één T. Hierdoor ontstond een combinatie die niet in Nederland voorkomt. De man is aangehouden, maakte de politie dinsdag bekend.

In de nacht van maandag op dinsdag zag de politie de verdachte rijden op de A59. De vreemde kentekenplaat viel meteen op. De man werd aan de kant gezet. Behalve dat de kentekenplaat niet in orde was, mocht de Bredanaar geen auto besturen. De rechter had het rijbewijs eerder ongeldig verklaard. Verder was de auto niet apk-gekeurd en niet verzekerd.

De politie vond ook inbrekersgereedschap in de auto.

Kamer wil af van clubcard

De regering moet met de KNVB en de clubs in het betaald voetbal gaan overleggen over het afschaffen van de clubcard. De komst van de Voetbalwet, waardoor hooligans hard kunnen worden aangepakt, heeft de clubcard overbodig gemaakt, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het parlement schaarde zich dinsdag achter een motie met deze strekking van PVV'er Richard de Mos. De clubcard maakt het bezoeken van een voetbalwedstrijd nu vaak onmogelijk voor 'de vele welwillende voetbalsupporters', omdat zij niet in het bezit zijn van zo'n kaart.

'Haaien Sharm al-Sheikh missen voer'

Illegaal voeren kan de oorzaak zijn van de uitzonderlijke reeks aanvallen van haaien de laatste dagen bij Sharm al-Sheikh in de Rode Zee, stelde zee-expert Mohammed Salem dinsdag.

"We denken dat iemand de haaien heeft laten wennen aan voer en daarmee is gestopt", zei de directeur van Zuid-Sinaï Natuurbeschermingscentrum. De haaien zijn daarna op zoek gegaan naar makkelijke prooien. "Dat is de voornaamste mogelijkheid."

De aanvallen vonden steeds rond hetzelfde tijdstip plaats en bij hetzelfde strand.

Zondag is een 70-jarige Duitse vrouw doodgebeten, toen ze enkele meters uit de kust snorkelde. De vrouw werd verscheurd voor de ogen van andere vakantiegangers. In de dagen ervoor waren vier duikers door haaien aangevallen. Van een Russische duikster werd een hand afgebeten.

Sharm al-Sheikh is een van de populairste duikplaatsen ter wereld.

'Haaien Sharm al-Sheikh missen voer'
'Haaien Sharm al-Sheikh missen voer' (Foto: ANP)

Assange blijft in hechtenis tot 14 december

WikiLeaks-baas Julian Assange blijft in hechtenis tot de volgende hoorzitting op 14 december. Dat heeft de Britse rechter dinsdag bepaald.

Een verzoek om op borgtocht te worden vrijgelaten werd door de rechter afgewezen. Enkele bekendheden als regisseur Ken Loach en Jemima Khan hadden aangeboden de borg te betalen.

De 39-jarige Assange werd dinsdag in Londen gearresteerd omdat hij in Zweden is aangeklaagd voor onder meer verkrachting. Hij heeft dit altijd ontkend. Assange is de voorman van de onthullingssite WikiLeaks, die de afgelopen maanden veel ophef veroorzaakte door vooral Amerikaanse geheime militaire en diplomatieke documenten te publiceren.

Assange blijft in hechtenis tot 14 december
Assange blijft in hechtenis tot 14 december (Foto: ANP)

Minister wil wiskunde verplichten

In de toekomstige profielen van de havo moet sowieso het vak wiskunde zitten. Dat zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw gaf een nadere toelichting op het internationale PISA-onderzoek, waaruit bleek dat het Nederlandse onderwijs blijft dalen op de internationale ranglijst. Van Bijsterveldt kondigde daarop aan dat scholen zich veel meer moeten beperken tot de kernvakken Nederlands, Engels, wiskunde en de bètavakken.

Daarom moeten de profielen in de bovenbouw van havo en vwo teruggebracht van vier naar twee, een alfa- en een bètaprofiel. Nu kent één profiel van de havo geen wiskunde. Maar in het toekomstige alfaprofiel moet dat vak wel zijn opgenomen, vindt de minster. De basiskennis van wiskunde is onontbeerlijk voor de toekomst van iedere havo-scholier, aldus Van Bijsterveldt.

Ajax eindelijk in Milaan

Ajax is dinsdagmiddag vijf uur later dan gepland in Milaan aangekomen. De selectie van de Amsterdamse club was vertraagd door de dichte mist rond Schiphol. Er waren vervolgens ook problemen met het toestel dat de formatie naar Italië zou vervoeren.

Ajax zou eigenlijk rond 11.30 uur al in Milaan landen. De nummer vier van de eredivisie voetbalt woensdagavond de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen AC Milan. Inzet is een plaats in de Europa League na de winterstop. De Amsterdammers verdedigen een voorsprong van een punt op Auxerre, dat op bezoek gaat bij Real Madrid.

Frank de Boer geeft dinsdagavond om 19.30 uur zijn eerste persconferentie als interim-trainer van Ajax. De voorlopig tijdelijke opvolger van de opgestapte Martin Jol onderwerpt zijn nieuwe spelersgroep vanaf 20.00 uur in San Siro aan een lichte training.

Neuville stopt met voetballen

De 37-jarige voormalig Duitse international Oliver Neuville heeft dinsdag besloten om zijn voetbalschoenen definitief in de kast te laten. Neuville besloot dat het mooi was geweest toen zijn club Arminia Bielefeld had besloten om zijn contract te ontbinden.

"Het zit er definitief op. Ik dacht er al wel een tijdje over na, want het liep de laatste tijd niet meer zoals ik gewild had. Ik had gehoopt om meer te mogen spelen", verklaarde de ex-aanvaller aan de Duitse krant Bild.

Neuville begon zijn carrière bij de Zwitserse clubs Locarno en Servette Genève, maar na een seizoen bij het Spaanse Tenerife in de Primera División koos hij in 1997 voor de Bundesliga. Achtereenvolgens speelde hij voor Hansa Rostock, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach en tot slot Arminia Bielefeld.

De Duitser van Zwitserse komaf droeg in totaal 69 keer het Duitse shirt. Hij scoorde daarin tien keer. Neuville nam daarbij in 2002 en 2006 deel aan het wereldkampioenschap met Die Mannschaft.

Creative Assembly denkt na over Total War op de console

RTS op een console... Velen beweren dat het niet zou werken en vele pogingen in die richting faalden ook daadwerkelijk . Creative Assembly, van RTS-serie Total War, zegt er over na te denken. Eén van de head-artists bij de ontwikkelaar zei het volgende toen hem gevraagd werd of de Total War-serie mogelijk ook naar de console zou kunnen gaan:

“At some point. Maybe. I don’t know. We have actually solved the problem with controlling Total War games using a control pad anyway. In the past one of the artists actually coded up some experimental stuff just on his own time and was like, ‘Oh that actually works really well.”

Jamie Fergusson, één van de chief-designers bij Creative Assembly, heeft het volgende erover gezegd:

“There’s also, which is the better platform to push for, which is the best method? I mean you’ve talked about using joypads, we’ve also looked elsewhere, we’re looking at everything including iPhones, online gaming as well. Just different ways of playing.”


In het verleden beweerde Creative Assembly nog dat een mogelijk deel van de Total War-serie op de consoles alleen zou gebeuren wanneer zo'n game de gehele ervaring van de PC met daarnaast ook intuïtieve controls en interfaces zou bevatten.

total war

Advocaat weer lid van CBV

Dick Advocaat is weer lid van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. De inspanningen van voorzitter Leo Beenhakker om de huidige bondscoach van Rusland terug te halen hebben volgens directeur Gerard Marsman succes gehad.

"Tijd heelt alle wonden", aldus Marsman. "Als club met aanzien willen we ook graag de mensen als lid hebben die er toe doen." Advocaat zei zijn lidmaatschap in 2004 op nadat hij openlijk kritiek had gekregen op zijn functioneren als bondscoach van het Nederlands elftal. Collega Co Adriaanse had niet veel vertrouwen in een goed resultaat bij het EK onder Advocaat.

Bij zijn aanstelling als voorzitter heeft Beenhakker zich als doel gesteld een aantal opgestapte coaches terug te halen. Frank Rijkaard, Gertjan Verbeek, Adriaanse en Huub Stevens zijn ook benaderd. "Nog niet iedereen heeft gereageerd, maar dat kan nog komen", aldus Marsman.

Zondagswet blijft bestaan

Het blijft verboden om op zondag voor 13.00 uur bijeenkomsten te organiseren die niet-religieus van aard zijn. D66 kreeg dinsdag geen meerderheid van de Tweede Kamer achter een voorstel om de zogeheten Zondagswet af te schaffen.

Volgens Gerard Schouw (D66) verhoudt de wet zich slecht met de scheiding tussen kerk en staat. Ook past de Zondagswet -die stamt uit 1815- volgens hem niet meer bij de huidige samenleving. Een Kamermeerderheid dacht hier anders over, waardoor gelovigen op de dag des Heeren ongestoord naar de kerk kunnen blijven gaan.

Van Gaal eist reeks overwinningen voor winterstop

Louis van Gaal eist dat Bayern München de resterende vier wedstrijden voor de winterstop winnend afsluit. "Dat is een absolute must", zegt de Nederlandse coach in de Duitse krant Bild.

Om te beginnen moet Der Rekordmeister voor de Champions League afrekenen met FC Basel. Dat de Duitsers al zeker zijn van de eerste plaats in de groep, mag geen excuus zijn. "Wij zijn FC Bayern: wij mogen niet verliezen in een uitverkocht huis. De fans mogen niet teleurgesteld worden."

Na het treffen met Basel wachten in de Bundesliga twee confrontaties met degradatiekandidaten. Eerst zaterdag thuis tegen Sankt Pauli en volgende week zondag uit bij Vfb Stuttgart. Datzelfde Stuttgart is een paar dagen later ook de tegenstander in het bekertoernooi.

Van Gaal heeft ook vier zeges nodig om zichzelf wat lucht te verschaffen. Met een zevende plaats in de competitie zijn de resultaten teleurstellend.

De achterstand op koploper Borussia Dortmund is na het 2-0 verlies bij Schalke 04 opgelopen tot zeventien punten en dus lijkt prolongatie van de titel een utopie. In zijn eerste seizoen won Van Gaal de dubbel en bereikte hij de finale van de Champions League, waarin Internazionale te sterk was.


(Foto: Novum)

Rusland en VS tekenen overeenkomst over kernreactor

Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag een overeenkomst getekend over het uitvoeren van studies naar het gebruik van laagverrijkt uranium in Russische onderzoeksreactors in plaats van hoogverrijkt uranium. Hiervoor moeten de reactors worden omgebouwd.

Een aantal Amerikaanse reactors is al omgebouwd als onderdeel van een initiatief om de hoeveelheid uranium te verminderen die geschikt is voor de vervaardiging van een kernwapen.

"Het is gepast en juist dat zowel Rusland als de Verenigde Staten volledige partners zijn in dit proces", aldus Daniel Poneman, de Amerikaanse onderminister voor Energie. Hij voegde daaraan toe dat de samenwerking tussen de VS en Rusland laat zien dat kernenergie steeds meer een kwestie van internationale aard wordt.

Vorige maand kocht een dochteronderneming van Rosatom, het Russische federaal agentschap voor kernenergie, een belang van 51 procent in Uranium One. Dit Canadese bedrijf exploiteert onder andere uraniummijnen in de VS. In reactie op opmerkingen in de media dat de VS de controle over zijn strategische bronnen dreigen te verliezen, zei Poneman dat deze zienswijze een 'misvatting van de fundamentele aard van de internationale kernergiecyclus' aantoont.

Deelnemer Wetten dass...? verlamd

De man die zeer zwaar ten val kwam tijdens een stunt in het Duitse tv-programma 'Wetten, dass...?' van de zender ZDF, heeft waarschijnlijk een blijvende verlamming opgelopen. Dat meldden media in Duitsland dinsdag op basis van uitspraken van een arts van het ziekenhuis in de stad Düsseldorf waar de onfortuinlijke deelnemer werd opgenomen.

De 23-jarige stuntman Samuel Koch viel toen hij met springveren onder zijn schoenen binnen vier minuten over vijf rijdende auto's probeerde te springen. Zijn halswervelkolom en ruggenmerg raakten beschadigd tijdens het incident, dat inmiddels door miljoenen mensen is gezien. De schokkende beelden zijn een 'hit' op internet.

De afgelopen dagen werd Koch in een kunstmatige coma gehouden. Dinsdag was hij weer bij bewustzijn gebracht en aanspreekbaar.

Deelnemer Wetten dass...? verlamd
Deelnemer Wetten dass...? verlamd (Foto: ANP)

Driedaagse poststaking gaat door

De driedaagse poststaking die dinsdagavond om elf uur begint, gaat door. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo dinsdag laten weten.

TNT Post en de bonden zaten dinsdag voor de tweede dag op rij om tafel om te proberen tot een akkoord te komen over de reorganisatie bij TNT Post. Het ging vooral over het aantal gedwongen ontslagen dat daarmee gepaard gaat. De partijen zijn het niet eens geworden.

Driedaagse poststaking gaat door
Driedaagse poststaking gaat door (Foto: ANP)

Visa schort betalingen aan WikiLeaks op

Creditcardmaatschappij Visa heeft alle betalingen aan WikiLeaks opgeschort in afwachting van een onderzoek naar de organisatie. De beslissing is een stevige klap voor de klokkenluiderswebsite, die voor een groot deel afhankelijk is van internetdonaties.

Eerder verbrak online betaalsysteem PayPal al de dienstverlening aan WikiLeaks. Maandag sloten de Zwitserse autoriteiten een pas geopende bankrekening van WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange af.

Kylie Minogue kiest voor eiceldonatie

Kylie Minogue heeft onthuld eiceldonatie te overwegen om een kind te kunnen krijgen. De 42-jarige zangeres zegt zich in meerdere opties te hebben verdiept om een gezin te kunnen vormen.

"Ik weet nog niet of ik een van die paden kies", zegt Minogue tegen Glamour Magazine. "Maar ik moet wel kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Ze kunnen ongelooflijke dingen vandaag de dag, vooral in de Verenigde Staten." De Australische gaf eerder in een interview aan bang te zijn dat haar lichaam het krijgen van een kind niet meer aan zou kunnen.

De zangeres kijkt met weemoed naar haar neefje Ethan, de baby van haar zusje Dannii. Toch is Minogue blij met haar leven en zegt ze dat ze eindelijk de gevolgen van de borstkanker achter zich heeft gelaten. "Ik wil in ieder geval niet meer gewicht verliezen", zegt de zangeres. "Ik moet alleen vaker naar de sportschool. Ik heb het gevoel dat ik dan mijn oude lichaam weer bijna terug heb. Dat zou fantastisch zijn. Ik heb zo lang het gevoel gehad dat ik in een vreemd lichaam zat."

Bij Kylie Minogue werd in 2005 borstkanker geconstateerd. Na een operatie en een behandeling van ruim een halfjaar werd de zangeres genezen verklaard. De zangeres heeft sinds twee jaar een relatie met het 32-jarige Spaanse model Andres Velencoso.

Op 17 maart geeft Kylie Minogue een concert in het Arnhemse Gelredome.


(Foto: Novum)

Kamer eist toilet in alle treinen

In iedere trein moet een toilet zitten. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie hiertoe aan van de SP.

Het is een groot deel van de Kamer al langer een doorn in het oog dat de nieuwe generatie stoptreinen -de zogeheten Sprinters- niet zijn uitgerust met een wc. Volgens de NS is dat niet nodig, omdat er alleen maar korte ritjes mee worden gemaakt.

Verzoeken van de vakbonden, het personeel van de NS, reizigersorganisaties en de Kamer om alsnog toiletten in te bouwen, heeft het kabinet tot dusverre genegeerd. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) vindt het te duur; het zou vier ton per wc kosten.

Vink: "Bedreigingen werden me teveel"

Pieter Vink besloot medio september om zijn internationale carrière te beëindigen. De scheidsrechter gaf dinsdag tijdens de presentatie van het magazine Helden aan waarom hij tot dit besluit kwam.

"Het dieptepunt was het briefje dat ooit in de broodtrommel van mijn dochter zat", vertelde Vink. " 'We schieten je kankervader kapot', stond erop. Mijn dochter was zeven en had het niet goed door, maar mijn vrouw was erg van slag."

De sfeer die in de Nederlandse voetbalstadions heerst, staat de arbiter al langere tijd niet meer aan. "Na afloop van de bekerfinale tussen PSV en Ajax in 2006 (1-2) waren de 20.000 supporters van PSV meteen weg, het stadion was half leeg. Toen ik als scheidsrechter naar voren werd geroepen begonnen de 20.000 Ajax-supporters te roepen dat mijn moeder een hoer was."

Vink maakte ook leuke dingen mee: "Het kan natuurlijk ook anders. Ik mocht de opening van het nieuwe Wembley stadion fluiten en na afloop was er een soort huldiging. Ik moest al die trappen op en kreeg van een van de prinsen iets uitgereikt. Toen de speaker mijn naam omriep volgde een staande ovatie van 90.000 man."

Niet alleen de bedreigingen speelden mee in de beslissing om zijn internationale loopbaan te stoppen. Ook het mislopen van het WK voetbal afgelopen zomer speelde een rol. "Afgelopen jaar heb ik een enorme klap gehad, toen ik op het laatste moment afviel voor het WK. Ik ging er zo vanuit dat ik mee zou gaan, hield er echt geen rekening mee dat ik zou afvallen. Ik had alle cursussen gevolgd, zat bij de laatste twintig en toen mochten er twaalf mee. Het is ook niet te verklaren waarom ik niet mee ging. Soms is het politiek, soms gewoon pech."

Haase mikt op plaats in top vijftig

Robin Haase hoopt volgend jaar definitief een plaats bij de beste vijftig tennissers van de wereld af te dwingen. Dit jaar vocht hij zich knap terug van blessureleed en staat op dit moment weer in de top-honderd.

"En dat is geen bescheiden doelstelling", zei de mondiale nummer 65 tijdens de presentatie van zijn nieuwe kledingsponsor Robey. "Om dat te bereiken zal ik sowieso vijftien tot twintig hele goede spelers moeten passeren."

Haase begon dit jaar als nummer 447 van de wereld, een direct gevolg van een hardnekkige knieblessure die hem een heel seizoen aan de kant hield. "Ik had gehoopt naar een plaats tussen de 120 en 150 te stijgen", blikte hij terug. "De top tweehonderd was een reëel doel. Dat ik zo'n sprong zou maken, had ik echt nooit verwacht."

Dat hij zichzelf ook komend jaar weer gaat verbazen, sluit de 23-jarige Hagenaar niet uit. "Ik heb veel punten te winnen en met de lotingen heeft het me dit jaar sowieso niet vaak meegezeten. Bovendien ben ik bij grandslamtoernooien nooit verder gekomen dan de tweede ronde, dus dat is voor verbetering vatbaar."

Het feit dat Haase op Wimbledon in de tweede ronde bleef steken, mocht geen verrassing heten. De latere winnaar Rafael Nadal had vijf sets nodig om de Nederlander een halt toe te roepen. "Natuurlijk putte ik daar vertrouwen uit, maar eigenlijk had ik meer aan mijn nederlaag op Roland Garros tegen Nicolas Almagro." Ook toen ging Haase in vijf sets onderuit. "Ik heb het toen zelf verprutst, maar voelde wel voor het eerst dat ik er weer echt bij hoorde."

Sombere momenten heeft Haase tijdens zijn revalidatie wel degelijk gekend. "Ik heb wel eens zitten huilen voor de tv als ik andere jongens zag tennissen", bekende hij. "Dan vroeg ik me af of ik zelf ooit weer normaal op de baan zou kunnen staan." Toen de blessure eindelijk was verholpen, waren die zorgen op slag verleden tijd. "Ik wist dat als ik fysiek in orde was, ik mijn oude niveau weer zou kunnen halen. Over het tennis zelf heb ik me nooit zorgen gemaakt."

Voor zijn prestaties werd Haase onlangs bekroond met de ATP Award voor beste comeback, een prijs die hij kreeg van zijn collega's. "Dat de beste tweehonderd tennissers van de wereld daarvoor mogen stemmen, maakt het wel bijzonder. Het is toch een blijk van waardering. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er ook wel het meeste recht op had." Haase troefde in de uitverkiezing David Nalbandian, Mardy Fish en Kei Nishikori af.

De beste positie die Haase ooit bezette op de wereldranglijst dateert nog van voor zijn blessure. In het voorjaar van 2008 stond hij 58e. "Dat moet ik dit jaar sowieso overtreffen", vindt de tennisser, die volgende week nog in actie komt bij de Masters in Rotterdam. "En op 3 januari begin ik alweer in Chennai, daarna speel ik in Auckland of in Sydney.

Dat hij volgend jaar in kleding van Robey in plaats van met het logo van Adidas op de baan staat, ziet Haase als een leuke bijkomstigheid. "Het voordeel is dat ik bij mijn nieuwe sponsor mijn wensen door kan geven en dat zij er dan mee aan de slag gaan. Dat gaat je bij Adidas niet zo makkelijk lukken. Er komt in ieder geval een speciale oufit voor Wimbledon en voor de Davis Cup."

Vrouw bijt mans tong af tijdens tongzoen

Een man uit Sheboygan, in de Amerikaanse staat Wisconsin, heeft een pijnlijke herinnering overgehouden aan een potje tongzoenen met zijn vrouw. Tijdens de zoen heeft de vrouw zijn tong afgebeten.

Volgens de politie zong het stel gisteravond kestliedjes waarna zij voldaan naar bed gingen. De man van in de zeventig gaf zijn vrouw een nachtkus toen zijn vrouw van in de vijftig zijn tong uit zijn mond beet.

De man belde direct het alarmnummer. Omdat de telefoniste hem niet verstond, leek het haar verstandig een ambulance te sturen. Toen de hulpdiensten en de politie eenmaal ter plaatse waren, zagen ze dat de vrouw koffie naar haar man gooide. De vrouw is inmiddels gearresteerd.

Actievoerders halen uit protest bankrekening leeg

Een aantal Franse activisten heeft dinsdag zijn bankrekening leeggehaald na een oproep van de Franse ex-voetballer Eric Cantona. De Fransman wilde de praktijken van grote banken aan de kaak stellen.

De groep marcheerde in kostuums door Parijs en nam geld op bij een filiaal van Société Générale. Vervolgens openden de actievoerders een rekening bij een nabijgelegen kantoor van Crédit Coopératif. De groep pleit voor het openen van een rekening bij een coöperatieve bank en het afwijzen van een rekening bij grote banken die moesten worden gered door de regering.

Bankiers en sommige economen hebben opgeroepen het voorbeeld niet na te volgen. Cantona zelf was dinsdag nergens te bekennen.

Man ontsnapt uit gevangenis Vught

Een 31-jarige gevangene is er maandagmiddag in geslaagd het huis van bewaring in Vught te ontvluchten. Hij zat in voorlopige hechtenis op verdenking van een geweldsmisdrijf. Hoe de man kon ontsnappen wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet kwijt.

De politie verstuurde een sms-alert na de ontsnapping, maar de man is nog voortvluchtig. Een team van het KLPD probeert de gedetineerde op te sporen.

Schooldirecteur veroordeeld voor kinderpornobezit

Een 53-jarige adjunct-directeur van een basisschool uit het Noord-Hollandse Avenhorn is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand wegens kinderpornobezit. Dat bepaalde de rechtbank in Alkmaar dinsdag. Ook kreeg hij een proeftijd van twee jaar opgelegd.

De man is veroordeeld voor het in bezit hebben van zeventien kinderpornografische afbeeldingen. Op de foto's staan geen kinderen van de school waar de man adjunct-directeur was. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de afbeeldingen als directeur van een basisschool in bezit had. Wel denkt de rechtbank dat de kans klein is dat hij nog eens in de fout zal gaan.

Het OM had acht maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk en reclasseringstoezicht tegen de man geëist. Volgens het OM ging het om 190 afbeeldingen. Omdat de meeste afbeeldingen in de map met tijdelijke bestanden stonden, acht de rechtbank niet bewezen dat de verdachte die in zijn bezit had.

De man liep twee jaar geleden tegen de lamp toen hij zijn computer en twee externe schijven naar een computerbedrijf bracht voor herinstallatie. Een medewerker ontdekte de afbeeldingen en stelde de politie op de hoogte.

De school waar de man werkt hoorde pas eind vorige maand dat de kinderporno op de computer van de adjunct-directeur werd gevonden en schorste hem direct. De school had 'absoluut eerder' over de zaak geïnformeerd willen worden. "We kijken daarbij niet alleen naar het Openbaar Ministerie, maar ook naar de adjunct-directeur", aldus een medewerker van de school.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten het vonnis te gaan bestuderen en op basis daarvan te beslissen of hoger beroep wordt ingesteld.

Rusland stap dichterbij lidmaatschap WHO

De Europese Unie en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een aantal handelskwesties. De overeenkomst moet de weg bereiden voor toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso had dinsdag een bespreking met de Russische president Dmitri Medvedev. Hij noemde de overeenkomst een 'mijlpaal' in de relatie tussen Brussel en Moskou. Barroso noemde het 'realistisch' dat Rusland in 2011 lid wordt van de WHO. Voordat Rusland lid kan worden, moet het land echter nog wel een aantal problemen met de WHO oplossen.

Rusland is de enige handelsmacht die geen lid is van de WHO. Het land heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het oplossen van een aantal bilaterale handelskwesties, variërend van uitvoerrechten tot beperkingen op de import van vlees.

De overeenkomst onderstreept de verbeterde relatie tussen Europa en Rusland. Ondanks de wereldwijde economische crisis is het handelsvolume met Rusland dit jaar gestegen. In de eerste negen maanden van 2010 was Rusland de op twee na grootste handelspartner van de EU. 6 procent van de Europese export gaat richting Rusland en 10 procent van de import naar de EU komt uit Rusland.

Supporters kunnen aftrap PSV kopen

PSV gaat de aftrap van de wedstrijd tegen Roda JC verkopen aan de hoogste bieder. De actie van de club uit Eindhoven is voor een goed doel. PSV wil geld ophalen voor Serious Request en Het Glazen Huis van radiostation 3FM.

Het Glazen Huis, waarin drie radio dj's een week lang zich laten opsluiten en niet eten, staat dit jaar in Eindhoven. PSV gaat naar aanleiding van de actie, die ten goede komt aan kindwezen ten gevolge van Aids/HIV, de aftrap van de Eredivisiewedstrijd tegen Roda JC veilen. Via Ebay kunnen fans en geïnteresseerden bieden om da bal aan het rollen te brengen op zondag 19 december.

PSV biedt daarnaast voor de actie ook twee VIP-pakketten aan. Ook zullen de spelers met speciale shirts spelen, die geveild gaan worden en kan men plaatjes aanvragen voor de wedstrijd en in de rust.

Kerkhove uitgeschakeld in ITF Benicarlo

Lesley Kerkhove heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in Benicarlo niet weten te bereiken. Onze landgenote verloor in een lange partij in drie sets van Valentine Confalonieri; 4-6, 7-6 en 7-6.

De partijtegen de als vierde geplaatste Spaanse duurde in totaal twee uur en drie kwartier. Na afloop van de partij was de Zeeuwse redelijk te spreken over haar eigen spel. "Ik ben heel tevreden, ook in trainingen gaat het weer beter", aldus Kerkhove op haar website.

Ronaldinho mogelijk afwezig tegen Ajax

Doordat AC Milan coach Massimiliano Allegri Zlatan Ibrahimovic rust geeft leek Ronaldinho een plaats in de voorhoede te krijgen tegen Ajax. De voormalig Gouden Bal-winnaar is echter niet helemaal fit.

Ronaldinho kreeg een tikje tijdens de training en is hierdoor nog een vraagteken voor het Champions League-duel van morgen tegen Ajax. "Als Ronaldinho tijdig fit is, speelt hij naast Robinho in de aanval. Zlatan zal op de bank beginnen," aldus Allegri.

Allegri heeft al diverse keren aangegeven dat de Braziliaan nog van waarde kan zijn voor het team maar geeft de laatste tijd veelal de voorkeur aan Pato en Ibrahimovic.

"Passanten moeten de schuld niet op zich nemen bij Ajax"

Keje Molenaar, die zich kandidaat heeft gesteld voor de ledenraad van Ajax, vindt niet dat de vertrokken trainer Martin Jol blaam treft voor de crisis bij Ajax. Het vertrek van Jol is voor Keje Molenaar vooral een signaal dat er nog veel moet gebeuren bij Ajax. "Jol is het zoveelste slachtoffer van het gebrek aan visie en leiding binnen de organisatie", stelt Molenaar tegenover het ANP.

"Het is duidelijk dat het belangrijk is dat er verandering komt. We moeten hier niet naar de passanten kijken, die moeten de schuld niet op zich nemen", vindt Molenaar. "Ik denk dat we serieus iets kunnen gaan doen en ben ervan overtuigd dat het dan weer goed kan komen met Ajax."

Op 14 december worden acht van de 24 zetels van de ledenraad opnieuw verdeeld. Volgens Cruijff moeten daarvoor acht oud-spelers van de club in aanmerking komen. In de ledenraad zitten nu nog geen oud-voetballers van Ajax.

Excelsior - NAC Breda naar 15 december

De Eredivisie-wedstrijd tussen Excelsior en NAC Breda zal woensdag 15 december om 20:00 uur worden hervat. De resterende 84 minuten zullen dan uitgespeeld worden.

De ontmoeting tussen beide ploegen werd gisteren na vijf minuten wegens dichte mist gestaakt.Het duel werd zaterdag wegens zware sneeuwval ook al afgelast. De Limburgse derby tussen VVV Venlo en Roda JC werd eerder al verzet naar dinsdag 14 december, 20.00 uur

Twee gewonden bij brand in verzorgingshuis

Een vrouw en haar verzorgster zijn dinsdagmiddag gewond geraakt bij een woningbrand in een verzorgingshuis in Amsterdam. De twee zijn met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand brak omstreeks 13.15 uur door nog onbekende oorzaak uit in een slaapkamer van het verzorgingshuis aan het Oeverpad. De verzorgster ontdekte de brand en bracht zichzelf en de bewoonster in veiligheid. De brandweer haalde de bewoners uit omliggende woningen. De geëvacueerde bewoners werden op een nabijgelegen locatie opgevangen.

De brandweer was de brand omstreeks 14.30 uur meester. De geëvacueerde bewoners konden kort daarna weer terug naar hun woning. De brand is beperkt gebleven tot de slaapkamer. De woning waarin het vuur uitbrak, wordt schoongemaakt.

Metro en Power Unlimited gaan samenwerken

Het maandelijkse blad Power Unlimited gaat samenwerken met het gratis dagblad Metro. Elke woensdag zal de gratis krant een gamespagina bevatten die in het teken staat van het laatste gamenieuws, reviews, achtergrondartikelen en een top drie met de beste games van dat moment. Het blad hoopt hierdoor naast de core-gamer die het maandelijks verschijnende blad leest, ook de casual-gamer aan te spreken.

De gratis krant Metro heeft een dagelijks bereik van 1.727.000 lezers. Hiervan geeft ruim zestig procent aan wel eens te gamen en geïnteresseerd te zijn in gamenieuws. "Power Unlimited richt zich traditioneel op de core-gamer. Met de Metro-pagina bereiken wij in één klap ook de mainstream. Door het hoge bereik van Metro komen nog meer mensen in contact met gaming en Power Unlimited" aldus Niels Roodenburg van de Power Unlimited.

De gratis krant Sp!ts biedt al enige tijd gamesnieuws, achtergrondartikelen en recensies.

Barrichello: "Sterker dan ooit"

Rubens Barrichello mag zich de veteraan in de Formule 1 noemen. De Braziliaan heeft als enige rijder ooit meer dan 300 races op het hoogste niveau gekregen en nog steeds heeft de tijd geen vat op de Williams-rijder gekregen. Hij zegt zich fysiek zelfs beter te voelen dan ooit tevoren.

"Dit jaar was ik lichamelijk op mijn sterkst, waardoor ik tot het uiterste kon gaan. Daar heb ik intens van genoten. Ik wou dat ik zo was toen ik nog voor Ferrari reed," zei Barrichello bij de Autosport Awards. "Er was een tijd dat ik vond dat Michael Schumacher op een bepaalde manier werd behandeld. Ik had dat meer van me af moeten schudden. Maar die periode heeft me beter gemaakt en daarom heb ik nu zo’n aangename tijd."

Barrichello staat positief in het leven, iets wat hem naar eigen zeggen geholpen heeft om zolang op topniveau mee te kunnen gaan. Komende winter wil hij enkele kilo's af gaan vallen om zo het gewichtsnadeel van het Kinetic Energy Recovery System te kunnen compenseren.

Petrovic: "Urawa de Manchester van AziŽ"

"Een enorme uitdaging bij het Manchester United van Azië," aldus Zeljko Petrovic over zijn aanstelling bij de Japanse voetbalclub Urawa Red Diamonds.

Voor Petrovic is de opdracht duidelijk: Urawa Red Diamonds terug brengen aan de top van de J-League. De club won in 2007 nog de Aziatische Champions League, maar eindigde het afgelopen seizoen op een teleurstellende tiende plaats.

Petrovic stapte onlangs op als assistent-trainer van Avram Grant bij West Ham United. Naar eigen zeggen omdat hij door Urawa was benaderd om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan.

Dieptepunt kijkcijfers Popstars (SBS 6)

Het kijkcijfer van de talentenshow Popstars heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. De derde liveshow van het SBS 6-programma trok maandagavond slechts 645.000 mensen. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Popstars stond daarmee pas op plek 22 in de kijkcijfertop-25.

De show kampt al sinds de start van het derde seizoen met lage kijkcijfers. Het sympathieke jurylid Henkjan Smits stelde wekenlang dat de kijkcijfers zouden aantrekken bij de start van de liveshows, maar dat is dus nooit gebeurd.

Nu denkt Smits dat het tij zal keren als Popstars vanaf januari naar de zaterdagavond verhuist. "Laten we in godsnaam hopen dat het dan wel lukt. Als het dan niet lukt, is het een zwalkend geheel aan het worden", aldus het jurylid.


Kijkcijfers SBS 6-talentenshow Popstars naar dieptepunt (Foto: Roy van Ingen)

Wielrenner Koch overleden

Oud-gangmaker Norbert 'Noppie’ Koch is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de wielerbond KNWU dinsdag op de website. Koch was in de jaren vijftig een verdienstelijk profrenner.

Op de weg won hij een etappe in de Ronde van Nederland en op de baan werd hij 1959, 1962 en 1963 Nederlands kampioen op het onderdeel stayeren. Na zijn eigen loopbaan begin jaren zestig, maakte Koch furore als gangmaker in het stayeren.

Zo reed de geboren Utrechter in 1966 en 1967 met Piet de Wit en in 1979 en 1981 met Matthé Pronk senior naar de wereldtitel bij de amateurs. Bij de profs deed hij dit met de Belgen Leo Proost, Theo Verschueren en de Nederlander Martin Venix. Allen wonnen twee keer de wereldtitel stayeren met Koch.

Zijn laatste grote succes waar hij als gangmaker bij betrokken was, was de Europese titel van de Belg Stan Tournee in 1987.

'Ballorig overweegt stappen tegen PowNed'

Speelparadijs Ballorig Amsterdam Arena distantieert zich van de actie van PowNed waar Rutger Castricum verkleed als Sinterklaas de baard van de in het speelparadijs aanwezige Sinterklaas heeft afgetrokken onder het toeziend oog van een groep jonge kinderen. Het bedrijf overweegt stappen te nemen tegen de omroep.

Castricum beweerde in een reactie op Twitter dat het om een hoax zou gaan. Dat het item in scène gezet zou zijn, werd echter ontkend door getuigen.

Naar aanleiding van de eerdere berichtgeving nam FOK!user Maanvis contact op met het speelparadijs. In een reactie ontkent het bedrijf enige betrokkenheid bij de actie. "Wij waren net zo geschokt als jullie en dit mag zeker niet in een kinderspeelparadijs gebeuren."

Bewoners ontsnapt na zwaar vuurwerk in brievenbus

Een woning in Utrecht is maandagavond bijna in vlammen opgegaan nadat iemand zwaar vuurwerk door de brievenbus naar binnen had gegooid. De bewoners wisten het vuur net op tijd te doven.

Meerdere ruiten sneuvelden door de klap en een deel van een gordijn verbrandde. De bewoners van het huis aan de Bosch van Drakesteinlaan gooiden het brandende gordijn snel in de sneeuw, waarna ze rond 23.30 uur de politie belden. Er is nog niemand aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

'Club Brugge bekeek Vleminckx in ArenA'

Club Brugge is geëinteresseerd in Björn Vleminckx van N.E.C. Nijmegen. Club zag de Belg afgelopen zaterdag gelijkspelen in Amsterdam.

De interesse in Vleminckx is naar verluidt al zo ver dat manager Luc Devroe de speler zelf is gaan bekijken. Volgens Het Nieuwsblad was Devroe bij de wedstrijd Ajax-N.E.C. Nijmegen aanwezig om de spits in eigen persoon te aanschouwen.

Devroe zag Vleminckx dit keer niet scoren. Een week eerder tegen FC Twente scoorde de spits wel. Destijds was er ook een delegatie uit Brugge bij de wedstrijd aanwezig. Zij zagen daar hoe Vleminckx afstand nam in de strijd om topscorerstitel van de Eredivisie. Inmiddels heeft de Belg dit seizoen al twaalf doelpunten gescoord.

De 25-jarige Belg speelde eerder in België voor Beveren, KV Oostende en KV Mechelen. N.E.C. Nijmegen nam hem in 2009 over. Vleminckx heeft nog een contract tot 2013.

Frankrijk pakt PKK-verdachten op

De Franse politie heeft dinsdag in Marseille zes vermoedelijke leden van de Koerdische guerrillabeweging PKK gearresteerd. De aanhoudingen werden verricht in het kader van een antiterrorismeonderzoek van een rechter in Parijs naar illegale financiering van de groep.

Volgens de Franse wet kunnen verdachten 96 uur worden vastgehouden voor verhoor. Daarna moeten ze worden aangeklaagd of vrijgelaten.

De PKK of Koerdische Arbeiderspartij wordt in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie beschouwd. De groep vecht voor Koerdische autonomie in het zuidoosten van Turkije. Het conflict heeft sinds 1984 aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Tien tanks

Gelukkig is het pas over een paar weken kerstmis. Want rond die tijd een filmpje plaatsen van de 10 beste tanks ter wereld. Tja, dat is in een tijd van vrede nogal raar.

Maar gelukkig is het nog geen kerst en kunnen we dus gewoon zonder schaamtegevoelens een filmpje plaatsen van tien toffe tanks.

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Siemens krijgt bankvergunning

Het Duitse industriële conglomeraat Siemens gaat een eigen bank beginnen. Het bedrijf ontving dinsdag de bankvergunning en mogelijk is de bank eind van het jaar al operationeel. Dat heeft het bedrijf dinsdag gezegd.

Siemens heeft de bankvergunning in juni aangevraagd. De bank gaat zich richten op klanten van Siemens en voornamelijk zakelijke diensten verlenen. Consumenten kunnen dan ook geen zaken doen met Siemens Bank.

De bank moet de verkoop- en financieringsdivisie versterken en het risicomanagement verbeteren. Siemens Bank geeft de Siemens-groep ook meer mogelijkheden met betrekking tot de financiering van zijn activiteiten.

Mulder weer terug op het ijs

Ronald Mulder heeft vanmorgen zijn eerste rondjes op het ijs weer gemaakt. De schaatser kreeg gisteren van zijn fysiotherapeut te horen dat hij weer mocht gaan trainen.

Mulder liep drie weken terug, tijdens de World Cup in Heerenveen, een scheurtje in zijn lies op. Normaal duurt de revalidatie voor deze blessure zes weken, maar Mulder mocht na slechts de helft van die tijd alweer op het ijs.

"Een spier groeit in negen dagen weer aan, maar dan is hij nog wel heel teer", aldus de schaatser van het APPM-team. Op dit moment mag Mulder alleen rustig trainen. "Het ging op zich goed. Ik heb vooral rechtop gereden en een paar rondjes gemaakt", aldus de specialist op de 500 meter.

Zijn herstel verloopt voorspoedig en zijn rentree heeft Mulder gepland tijdens het NK Sprint, eind december: "Op het NK Sprint doe ik weer mee en ik wil er ook wat betekenen."

Tevens werd bekend dat Mulder geselecteerd is als Sporter van het Jaar in zijn provincie Overijssel. Hij zal in deze verkiezing af moeten rekenen met collega-schaatser Mark Tuitert en ruiter Jeroen Dubbeldam. "Ik zal niet winnen, maar ik vind de nominatie al een hele eer", aldus Mulder.

Hulpdiensten te water om fietslampje

Hulpdiensten zijn maandagavond massaal uitgerukt nadat in het Zuid-Hollandse Leerbroek iemand een licht zag branden in het kanaal langs de Kanaaldijk. De getuige vermoedde dat er iemand te water was geraakt.

Twee duikploegen en twee blusvoertuigen van de brandweer, een medisch team, twee ambulances en agenten gingen rond 19.00 uur naar het kanaal om de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Een van de hulpverleners zag met een verrekijker duidelijk dat het om een led-lampje ging. De troepen konden vervolgens na een kort onderzoek in het water weer inrukken.

Van Marwijk hield al rekening met scenario

Bondscoach Bert van Marwijk werd maandag niet werkelijk verrast door de aanstelling van zijn assistent Frank de Boer als interim-coach van Ajax. Het scenario zat al in het achterhoofd van de trainer van het Nederlands elftal, die persoonlijk op de hoogte werd gebracht door De Boer.

"Zoiets komt altijd onverwacht, maar in mijn achterhoofd heb ik altijd met dit scenario rekening gehouden", reageerde Van Marwijk op de website van Voetbal International. "Frank heeft in korte tijd een uitstekende naam als trainer opgebouwd en voor mij was het duidelijk dat hij ooit hoofdcoach bij Ajax zou worden. Ik moet nu even afwachten hoe lang deze situatie gaat duren. Mijn gevoel zegt dat Frank deze klus niet slechts tot aan de winterstop gaat doen. Daar is hij het type niet voor."

Van Marwijk maakt zich echter geen zorgen over het eventuele vertrek van De Boer. "Mocht hij wegvallen bij Oranje, dan heb ik nog steeds volop vertrouwen in mijn technische staf, met Phillip Cocu en Dick Voorn. Maar zo ver wil ik nog niet op de zaken vooruit lopen. Voor Frank is het een groot compliment dat Ajax hem nu de technische leiding over het eerste elftal toevertrouwt. Dat gun ik hem van harte."

OM eist achttien jaar cel voor doden Andrea Luten

De 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen gaat als het aan justitie ligt achttien jaar de cel in wegens het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten in 1993. Het OM eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Assen, meldt de NOS.

F. werd in mei opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het 15-jarige meisje. Hij heeft bekend haar zeventien jaar geleden te hebben omgebracht. De politie kwam hem op het spoor nadat een schaamhaar van hem op het lichaam van Luten werd gevonden. F. is een bekende van de politie.

Het meisje vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd.

Volgens justitie heeft F. het meisje omgebracht met het doel de kans om gepakt te worden te verkleinen en makkelijker een ander misdrijf te kunnen plegen.

In de jaren na de moord werden zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van het slachtoffer. F. was eerder in geen enkel onderzoek voorgekomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Seksspelletje met mes eindigt bloederig

Een bizar seksspelletje van een Zweeds stel is vanochtend nogal bloederig afgelopen. Tijdens het kinky spelletje met als belangrijkste attribuut een mes stak de vrouw uit Västerås haar vriend per ongeluk met een mes in zijn dij.

De 47-jarige man en zijn 36-jarige vriendin hadden vanochtend in alle vroegte een behoorlijk stuk in de kraag toen ze besloten een seksspelletje te doen met behulp van een mes. Het leek hen een leuk idee om met het vljmscherpe wapen elkaars ondergoed van het lijf af te snijden.

De man wist met succes de kinky kousen van zijn vriendin aan flarden te snijden. Hierna greep de vrouw het mes met als doel de boxershort van de man van diens kont te snijden. Helaas was zij niet zo handig met een mes als haar vriend, en stak ze de arme drommel per ongeluk in zijn dij.

Hevig bloedend werd de man overgebracht naar het ziekenhuis, terwijl zijn vriendin geboeid werd afgevoerd naar het politiebureau. De vrouw heeft verklaard zeer verdrietig te zijn en spijt te hebben van haar daad. Haar vriend heeft toegezegd geen aanklacht tegen zijn vriendin in te dienen.

Danny Boyle wil Trainspotting 2

Danny Boyle is nog altijd van plan een vervolg te maken op zijn succesfilm Trainspotting uit 1996. "Het gaat vast een keer gebeuren", zegt de Engelse regisseur tegen de Amerikaanse website Moviefone. "We hebben een erg goed idee voor het scenario, en de personages zitten nu allemaal tegen een soort midlifecrisis aan te hikken."

De low budgetfilm Trainspotting was in 1996 een onverwacht grote hit, en werd genomineerd voor een Oscar voor beste scenario. De film betekende voor de grotendeels Schotse cast de doorbraak bij het grote publiek. Vooral de toen 25-jarige Ewan McGregor werd ineens een wereldster.

Trainspotting is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh. Toen in 2002 zijn vervolg Porno verscheen, begon het te gonzen over een mogelijke vervolgfilm. Wat Boyle en McGregor betreft moet een vervolgfilm gebaseerd zijn op het boek. Alleen, Porno is geen geweldig boek, vindt Boyle. "Porno is zeker niet het meesterwerk dat Trainspotting was", zegt de 54-jarige regisseur. "Maar we hebben het scenario hier en daar al aangepast, en het heeft zeker potentieel. Als de tijd rijp is, gaan we die film maken."

Boyle benadrukt dat hij niet zomaar een sequel wil maken om een zak geld mee binnen te slepen. Hij wil de bekende personages opnieuw bekijken, tijdens een heel andere fase in hun leven. "We kunnen op een zeer creatieve manier naar deze mensen kijken waar zoveel bioscoopgangers destijds een beetje verliefd op zijn geworden, en waar zoveel mensen zoveel van afweten. Ze zijn ouder geworden, net als wij allemaal. Dat moet de focus zijn van het script, dat is heel interessant."

De volgende film van Danny Boyle is het avonturendrama 127 Hours. Deze film, over een man die tijdens het bergbeklimmen vast komt te zitten en tot het uiterste moet gaan om zich te bevrijden, verschijnt op 24 januari in de Nederlandse bioscopen.


Danny Boyle wil vervolg op Trainspotting (Foto: Novum)

Babel: "Lekker om weer belangrijk te zijn"

Ryan Babel mocht weer eens negentig minuten spelen voor Liverpool. Hij was direct belangrijk voor de ploeg van trainer Roy Hodgson.

Babel stond maandagavond ineens in de basis voor de wedstrijd tegen Aston Villa. Hij verving Fernando torres wiens vrouw op het punt van bevallen stond. Mede door het bezielende spel van de Nederlands international werd Aston Villa met 3-0 aan de kant gezet.

Babel speelde gedreven. Hij bekroonde zijn basisplaats in de zestiende minuut. Een hoog balletje, weliswaar buitenspel, van Lucas was genoeg voor Babel om uit te halen. Het was zijn eerste doelpunt tijdens zijn eerste basisplaats in de Premier League dit seizoen.

"Ik hoorde een paar uur voor de wedstrijd dat ik zou spelen", vertelde Babel naderhand op de officiële website van Liverpool. "Fernando's omstandigheden waren duidelijk. De trainer gaf mij de voorkeur en daar was ik zeer content mee. Het was lekker om weer negentig minuten te spelen en belangrijk te zijn."

"Natuurlijk was ik blij met mijn doelpunt", vervolgde de aanvaller. "Doelpunten maken geeft altijd een goed gevoel en zelfvertrouwen."

Hof schiet gat in 100-procentscontrole Schiphol

Een man die in 2008 op Schiphol onderworpen werd aan een zogenoemde 100-procentscontrole hoeft toch geen boete te betalen. Hij had geweigerd mee te werken, waarvoor de politierechter hem honderd euro boete oplegde. De man ging in beroep, waarna het gerechtshof in Amsterdam vorige week oordeelde dat de boete onterecht was.

De man kwam met zijn familie op 30 oktober 2008 aan op Schiphol na een vakantie in Suriname. Toen een drugshond aansloeg bij zijn zoon, stelde de douane een onderzoek in. Ook de vader, geboren in 1953, werd overgebracht naar een speciale controleruimte. Daar werd hem gevraagd wat voor werk hij deed en wat het doel van zijn reis naar Suriname was.

De verdachte schold de douanier uit en weigerde antwoord te geven, waarop de vakantieganger een proces-verbaal kreeg. Het hof sprak hem vrij, omdat de eis van de douanier niet gestoeld was op het Communautair Douane Wetboek. Er is geen wettelijke grondslag voor de vragen van de douanemedewerker, stelde het gerechtshof.

Ten aanzien van de overige aspecten van de 100-procentscontrole heeft het hof zich niet uitgesproken. Dergelijke controles zijn sinds 2003 van kracht voor alle mensen die uit de Antillen of Suriname aankomen op Schiphol, om drugssmokkel tegen te gaan. Het betreft fysieke visitatie, onderzoek van drugshonden of een bodyscan. De controles lokten eerder al veel protest uit.

Lijk gevonden in appartementencomplex Hoogezand

In een appartementencomplex in het Groningse Hoogezand is maandagmiddag een stoffelijk overschot gevonden. Het lijkt te gaan om een misdrijf, zegt een politiewoordvoerder.

De melding dat er een lijk in het complex aan het Rembrandtplein lag, kwam rond het middaguur binnen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. De plek rond de vondst is afgezet, en de recherche is begonnen met het sporenonderzoek.

Van den Broeck verlengt bij Omega Pharma

Jurgen van den Broek heeft zijn verbintenis bij Omega Pharma-Lotto verlengd. De Belgische wielrenner staat nu tot minimaal eind 2013 onder contract bij de Belgische Pro Tour-formatie.

Manager van Omega Pharma-Lotto, Marc Sergeant, maakte het nieuws vandaag bekend tegenover La Derniere Heure. Het oude contract van Van den Broek, die in de afgelopen Tour de France als vijfde eindigde, liep tot eind 2011.

Volgens Sergeant waren er vele wielerploegen geinteresseerd in de diensten van Van den Broek, die dus trouw bleef aan zijn huidige ploeg Omega Pharma-Lotto.

BioWare plaagt verder

BioWare plaagt verder met nog een plaatje dat te herleiden is naar binaire-code, deze keer komt de code uit op een rode haring. Deze hint is nog nietszeggender dan de andere hints en het is nog steeds onduidelijk wat de nieuwe game van BioWare moet gaan worden, waar deze hints uiteindelijk naar moeten uitwijzen. De officiële aankondiging vind komend weekend plaats bij de VideoGame Awards.

Op dit moment zijn er vijf hints in vorm van de binaire-codes te vinden op de Facebook pagina van BioWare, het gerucht gaat de nieuwe game een Online Multiplayer versie moet worden van Mass Effect, maar uit de onderstaande hints is dit niet zeker.

Alle hints tot nu toe komen uit bij:

  • 55.845 – het atomische gewicht van ijzer.
  • Een temperatuur van 128.5˚ Fahrenheit.
  • The British Secret Intelligence Service.
  • Een cover van een album van The Clash.
  • Een rode haring. 

BioWare Tease

 

VVD-senator tegen hoger btw-tarief cultuur

De VVD heeft tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer zoals verwacht vraagtekens gezet bij de verhoging van het btw-tarief voor de podiumkunsten. Volgens fractievoorzitter Fred de Graaf valt dit niet te rijmen met het kabinetsbeleid om kunstenaars minder afhankelijk te maken van de subsidiepot.

Hij riep het kabinet op om maatregelen te nemen om 'lege zalen' en een 'chagrijnige samenleving' te voorkomen. De Graaf denkt daarbij niet meteen aan het terugdraaien van de verhoging, maar aan andere fiscale maatregelen, zodat de belasting op arbeid omlaag kan. Dat is dan weer gunstig voor werkgevers in de cultuursector, redeneert de senator.

Tijdens het debat uitte ook de andere regeringspartij CDA kritiek op het voornemen. Fractievoorzitter Jos Werner hekelde de 'denigrerende woordkeus' waarmee de regering spreekt over bezuinigingen op kunst en cultuur. Dat getuigt van 'weinig respect voor de grote betekenis van kunst voor onze beschaving', stelde de senator. Hij vroeg zich verder af waarom juist het btw-tarief voor de podiumkunsten omhoog moet.

De Tweede Kamer stemde onlangs wel in met de verhoging van het btw-tarief voor kaartjes voor musicals, concerten, het theater en andere culturele instellingen van 6 naar 19 procent. Deze maatregel, die op 1 januari ingaat, levert de schatkist per jaar negentig miljoen euro op. Daarnaast wil het kabinet tweehonderd miljoen euro bezuinigen op cultuur.

Arsenal drie weken zonder verdediger Koscielny

Laurent Koscielny kan waarschijnlijk pas volgend jaar weer in actie komen voor zijn club Arsenal. De 25-jarige Franse verdediger liep zaterdag in het competitieduel met Fulham een hersenschudding op. Hij kwam na een halfuur spelen ongelukkig in botsing met zijn teamgenoot Sébastien Squillaci en moest zich gelijk laten vervangen.

"Onze medische staf verwacht dat hij minimaal drie weken aan de kant staat", tekende Sky Sports op uit de mond van manager Arsène Wenger. De afwezigheid van Koscielny is een flinke aderlating want de Franse coach kan ook al geen beroep doen op de Belg Thomas Vermaelen, een andere centrale verdediger van The Gunners.

Dat heeft tot gevolg dat Squillaci en Johan Djourou de komende drukke weken het centrale duo vormen. De koploper van de Premier League staat voor een cruciale fase, met ontmoetingen tegen concurrenten Chelsea en Manchester United voor de boeg.

Koscielny kwam aflopen zomer over van het Franse Lorient, waar hij pas een jaar speelde. Eerder stond hij ook onder contract bij Tours en Guingamp. Koscielny paste zich bij Arsenal heel snel aan en startte vijftien keer in de basis.

Kaymer en McDowell delen titel beste golfer

Voor het eerst in de historie zijn twee spelers uitgeroepen tot beste golfer van het jaar op de Europese Tour. Een deskundige jury van gerespecteerde golfjournalisten kon geen keuze maken tussen de Duitser Martin Kaymer en de Noord-Ier Graeme McDowell en gaf dinsdag om die reden de prijs aan beide golfers.

De 25-jarige Kaymer eindigde dit jaar bovenaan in het geldklassement van de Europese Tour. Mede door vier toernooizeges, waaronder het KLM Open en een major: het US PGA Championship.

De 31-jarige McDowell vierde drie overwinningen, waaronder ook een major: het US Open. De Noord-Ier maakte tevens het winnende punt voor Europa in de Ryder Cup en versloeg afgelopen zondag nog Tiger Woods in de Chevron World Challenge.

Kaymer en McDowell delen titel beste golfer
Kaymer en McDowell delen titel beste golfer (Foto: ANP)

Les Misťrables in Concert - the 25th Anniversary

Het is 1985 als Cameron Mackintosh voor het eerst de musical Les Misérables op de planken zet in het Barbican Theatre in Londen. De kritieken zijn niet van de lucht en in de recensies wordt de musical met de grond gelijk gemaakt. Te somber, te donker, te saai, te lang, te deprimerend. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en is Les Misérables de meest succesvolle, meest opgevoerde en langstlopende musical ooit en draaien er in Londen momenteel zelfs twee producties tegelijk.

Waarom Les Misérables zo'n wereldwijd succes is weet niemand. Waarom ik er al sinds mijn zestiende levensjaar compleet weg van ben is omdat hij me raakt. De dramatische, bombastische muziek, aangevuld met geniale teksten en dito zang maken het een emotionele dollemansrit. Al 23 jaar ben ik fan van Les Misérables. Het logo staat op mijn arm getatoëerd. Ik durf het te zeggen. Les Misérables is de beste musical ooit.

Ik kocht de London Cast cd, de Broadway Cast cd, de Franse cast en de Complete Symphonic Recordings, maar ik wilde meer. In 1992 zag ik de musical met mijn toenmalige vriendin in het circustheater in Scheveningen. Twee keer (iets dat ik vorig jaar met mijn huidige vrouw nog drie keer dunnetjes overdeed in het Nieuwe Luxor in Rotterdam) en toen in 1995 een concert werd gegeven in het kader van het 10-jarig jubileum hield ik de BBC in de gaten tot het werd uitgezonden. Ik nam het op en keek het tientallen keren.

Later kocht ik de VHS en nog later de dvd van datzelfde concert, dat barstte van talent. Het was de beste cast die ooit was samengesteld. Grootheden als Michael Ball, Colm Wilkinson, Philip Quast, Ruthie Henshall en Lea Salonga zongen de sterren van de hemel en het was de mooiste vertolking die ik tot dan toe kende.

Inmiddels zijn er sinds dat concert vijftien jaar verstreken en pakt Macintosh groot uit met het 25th anniversary concert. Maar kan deze show het stokje overnemen van het 10th anniversary concert?

Ik bestelde de Blu-ray in Engeland en ging er eens lekker voor zitten...

Voorlopig geen Warcraft IV

Greg Street systems designer van World of Warcraft: Cataclysm bij Blizzard heeft laten weten dat het voorlopig geen Wacraft IV zal maken, dit komt omdat zij niet genoeg personeel in huis hebben om dit te realiseren. "Het World of Warcraft team is bezig met Cataclysm en ons Real-Time Strategy team is bezig met Strarcraft II, we hebben op dit moment, gewoonweg niet genoeg speling om zoiets te realiseren" aldus Street.

Blizzard baas Frank Pearce heeft eerder wel al aangegeven geïnterreseerd te zijn om een Warcraft IV te maken. Hij zei: "it is definitely something we would consider." Dit alleen wel op de voorwaarde dat één van de teams beschikbaar is, wat voorlopig dus niet zal gebeuren.

WC 

Sinkgraven nieuwe trainer FC Edmonton

Harry Sinkgraven is vanaf heden de nieuwe trainer van het Canadese FC Edmonton. Hij volgt Dwight Lodeweges op, die een aantal dagen geleden vertrok. Hij vertrekt samen met zijn assistent Hans Schrijver naar Japan.

Sinkgraven was in het seizoen 2008/09 trainer van het dameselftal van sc Heerenveen. Vorig seizoen was hij actief als trainer van FC Emmen. Daar legde Sinkgraven in augustus zijn taken als oefenmeester neer.

Bij FC Edmonton komt Sinkgraven een aantal landgenoten tegen. Zo verdedigt Rein Baart daar het doel en ook Paul Matthijs heeft een contract bij de Canadese ploeg.

Derikx: "Nieuwe baan niet te combineren met Oranje"

Geert-Jan Derikx maakt geen deel meer uit van de Nederlandse selectie. De 215-voudig international heeft, nadat hij door bondscoach Paul van Ass op de hoogte was gesteld van de verjongingsplannen in de Oranjeselectie, om maatschappelijke redenen besloten af te zwaaien bij Oranje.

"Paul vertelde dat hij me niet mee wilde nemen op stage naar Spanje", vertelt de verdediger van Amsterdam. "Prima, zo’n trainingskamp dat ken ik inmiddels wel. Ik heb daarop aangegeven dat ik me niet meer beschikbaar stel. Ik start op 1 februari met mijn nieuwe baan bij SHV Gas (een LPG-distributiebedrijf, red.) en daar wil ik me volledig op focussen."
 
"Het zou schitterend geweest zijn als ik mijn derde Olympische Spelen in Londen had kunnen spelen. Maar ik wil me ook maatschappelijk ontwikkelen. Mijn nieuwe functie is niet te combineren met het Nederlands elftal. Ik heb er rekening mee gehouden dat ik met Oranje moest stoppen. Ik wil geen half werk doen."
 
"Ik kies nu voor mijn maatschappelijke loopbaan. Ik heb een hele mooie tijd gehad bij het Nederlands elftal; heb de hele wereld gezien, op alle grote toernooien gespeeld. Bij alle bondscoaches was ik een onomstreden basisspeler. Ik ben altijd eerste cornerman en eerste lijnstop geweest. Het is mooi geweest en het is goed dat jonge jongens de kans krijgen."
 
Derikx’ keuze heeft vooralsnog geen consequenties voor het vervolg van zijn carrière als speler bij zijn club Amsterdam. "Het clubhockey is ’s avonds en dat gaat prima samen met mijn nieuwe baan. Ik heb met Taco (coach Van den Honert, red.) gesproken over de combinatie tussen werk en hockey. Ik krijg alle ruimte", besluit Derikx wiens contract na dit seizoen afloopt bij de winterkampioen van de Rabo Hoofdklasse.

Pikante sprookjes tussen kinderboeken

Dankzij een pijnlijke blunder van twee Chinese uitgeverijen is een erotische versie van de sprookjes van de gebroeders Grimm tussen de kinderboeken komen te liggen. De uitgeverijen hadden per ongeluk een volwassen sprookjesboek gevonden en naar het Chinees vertaald.

De uitgevers hadden bij gebrek aan beter een Japans sprookjesboek op de kop getikt en de tekst naar het Chinees vertaald. Ze hadden echter niet in de gaten dat het hier om een bewerking voor volwassenen ging. "We slaagden er niet in om de originele Duitse versie van de sprookjes van de gebroeders Grimm te vinden, zodat we een Japanse uitgave hebben gebruikt", zo laat een van de uitgeverijen weten.

In de bewuste versie wordt Sneeuwwitje een nymfomane en duikt met haar vader en de zeven dwergen het bed in. "Het boek was niet voor kinderen bestemd, maar het werd wel in de schappen met kinderboeken geplaatst. We hebben dus gevraagd het daar weg te halen."

"Mislopen WK schuld Britse media"

Britse media zijn medeverantwoordelijk voor het mislopen van de organisatie van het WK 2018 door Engeland. Dat stelt de Japanner Junji Ogura, lid van het uitvoerend comité van de FIFA. "De berichtgeving heeft zeker impact gehad op het Engelse WK-bid. Laat daar geen misverstand over bestaan." Engeland gold vooraf als de torenhoge favoriet maar zag Rusland er met het eindtoernooi vandoor gaan.

Volgens Ogura heeft de berichtgeving van de Engelse media het bid ernstig in diskrediet gebracht. Zo zond de BBC drie dagen voor de stemming in Zürich de documentaire Panorama uit waarin drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA beschuldigd werden van het aannemen van smeergeld. De wereldvoetbalbond nam vervolgens geen sancties, omdat het een oude zaak betrof die al uitgebreid door de Zwitserse rechtbank was onderzocht.

Eerder werden de FIFA-officials, Reynald Temarii uit Tahiti en de Nigeriaan Amos Adamu, voor respectievelijk één en drie jaar geschorst, omdat ze bereid waren hun stem voor veel geld te verkopen.

Ogura was zelf met Japan in de race voor het WK van 2022. Daarin werd het Aziatische land afgetroefd door Qatar.

Gudelj verlengt bij NAC Breda

De Servische voetballer Nemanja Gudelj heeft zijn contract bij NAC Breda verlengt met vier jaar. De 19-jarige speler ligt nu tot media 2015 onder contract bij de huidige nummer 10 van de Eredivisie.

"Een goede zaak voor NAC," volgens technisch directeur Jeffrey van As in een persbericht. "Een speler uit de eigen jeugd die het tot het eerste elftal heeft geschopt en die we nu voor langere tijd hebben kunnen vastleggen. Nemanja kan op verschillende posities uit de voeten, heeft al aangetoond dat hij het niveau aankan en zal zich nu moeten gaan toeleggen op het veroveren van een basisplaats."

[Dakar] X-Raid zet Mini in

Het Monster Energy X-Raid-team zal in de nieuwe Dakar-rally een Mini in gaan zetten. De auto is in slechts negentig dagen gebouwd en zal worden bestuurd door Guerlain Chicherit. Vorig jaar zomer is het project al eens besproken, maar pas dit jaar is de handschoen opgepakt en de auto gebouwd.

De Mini is uitgerust met een dieselmotor die twee turbo's bevat. Deze ligt ook in de BMW X3 CC die ook deel zal nemen aan de Dakar-rally. De auto heeft meer luchtinlaten dan de BMW. Ook is de bolide korter en heeft een lager zwaartepunt, waardoor deze beter te besturen is.

Volgende week zullen de eerste tests met de Mini All4 Racing cross-country in Frankrijk uitgevoerd, waarna de auto naar Zuid-Amerika verscheept wordt voor de Dakar-rally die op 1 januari in Buenos Aires van start gaat.

DVD: I Hope They Serve Beer In Hell

In de komedie I Hope They Serve Beer In Hell is de vrijgezel Tucker Max een echte vrouwenliefhebber, tenminste dat zegt hij zelf. Het liefst gaat hij met elke vrouw naar bed. Hij wordt uitgenodigd voor een vrijgezellenfeest van zijn vriend. De toekomstige bruid, Kristy, wordt voorgelogen door Tucker en de drie vrienden gaan naar de stripclub. De toekomstige bruidegom, Dan, drinkt iets te veel en belandt in de gevangenis. Als Kristy erachter komt dat Tucker alles gelogen heeft en dat hij eigenlijk ervoor gezorgd heeft dat Dan in de cel zit, heeft hij heel wat goed te maken.

De Boer mogelijk ook na winterstop trainer Ajax

De kans is aanwezig dat interim-trainer Frank de Boer ook na de winterstop trainer van Ajax blijft. Dat zegt directeur Rik van den Boog dinsdag in Het Parool. "We geven hem de tijd. Het duurt minstens een paar maanden voor je de hand van de nieuwe trainer kunt zien." Maandagavond, vlak na het opstappen van Martin Jol, werd nog gezegd dat De Boer de honneurs tot de winterstop zou waarnemen.

De directeur benadrukt dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen. "Het zal hoe dan ook een keuze in de Ajax-stijl zijn. Maar nogmaals: het kan ook dat Frank de Boer gewoon aanblijft." De laatste wedstrijd voor de winterstop wordt op 23 december gespeeld.

Van den Boog verwacht dat De Boer jonge spelers gaat inzetten. "De kans bestaat dat je niet altijd wint. Dat moet iedereen dan maar even voor lief nemen. Frank zal de Ajax-manier van werken doortrekken, zoals hij dat bij de jeugd heeft gedaan." De Boer werkt samen met Danny Blind.

De Boer was de afgelopen twee jaar trainer van de A1 van Ajax en fungeerde bovendien als assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

Nog geen gouden tip over zeilschip Ockels

De politie heeft nog geen enkel idee wie verantwoordelijk is voor de vernielingen aan het zeilschip Ecolution. Het 'innovatieve' schip van oud-astronaut Wubbo Ockels zonk vorige week in Groningen door de vernielingen. De schade bedraagt enkele tonnen.

De politie heeft bijna dertig tips binnengekregen over de vernielingen, maar de gouden tip zit er nog niet tussen. Een woordvoerder liet weten dat de politie nog geen idee heeft in welke richting ze de daders moet zoeken. Zes rechercheurs onderzoeken de binnengekomen tips.

Het schip van Ockels, die zelf ook geld in het 25 meter lange duurzame schip heeft gestoken, lag in het water bij de werf No Limits Ships aan de Friesestraatweg. Woensdagochtend bleek dat het vaartuig gedeeltelijk onder water stond als gevolg van de vernielingen, maar door de lage waterstand in het Reitdiep is het zeilschip niet helemaal onder water verdwenen.

Ockels gaf vorige week aan koste wat kost te willen weten wie achter de vernielingen zit. Hij looft vijfduizend euro uit voor de tip die leidt naar de dader of daders.

Kabinet onder vuur in Senaat

Het kabinet-Rutte heeft dinsdag tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer forse kritiek te verwerken gekregen van de oppositiepartij PvdA. Senator Han Noten (PvdA) hekelde de gedoogsteun die de regeringspartijen VVD en CDA krijgen van Geert Wilders.

Volgens Noten heeft de VVD 'geen enkele' poging gedaan om het politieke draagvlak van het nieuwe kabinet te verbreden. Premier Mark Rutte (VVD) wilde volgens hem een rechts kabinet, en niets anders. Hij is er daarom verantwoordelijk voor dat het kabinet 'enkel en alleen' kan bestaan 'bij de gratie van de steun van een beweging die zijn reden van bestaan vindt in polarisatie, uitsluiting en het zaaien van verdeeldheid'.

De PvdA'er betichtte het kabinet verder van veel retoriek, maar weinig beleid. Zo belooft het kabinet wel drieduizend extra agenten, maar 'in de werkelijkheid van alledag' komt er niet een bij, aldus Noten.

De Eerste Kamer debatteert de hele dag met Rutte over het regeer- en gedoogakkoord. De premier heeft de steun van de senaat nodig om zijn beleidsplannen te kunnen realiseren. Uit een enquête van Nieuwsuur bleek maandag dat grofweg de helft van de senatoren zich niet gebonden voelt aan de afspraken in het regeerakkoord. Onder hen bevinden zich tien CDA'ers en zeven VVD'ers.


(Foto: Novum)

S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl voor een dumpprijs

S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl is vandaag goedkoop, heel erg goedkoop. Deze First Person Shooter voor de PC is namelijk in de Games For Windows Live winkel te koop voor $0.99. Dit is een korting van negentien Amerikaanse Dollars. Dit is de meest recente toevoeging in de uitverkoop van Games For Windows Live.

De aanbieding is beschikbaar tot 17:30, dus wees er snel bij. Voor degenen die geïnterreseerd zijn, de game is hier te koop.

STALKER

HŁlkenberg: "Blijf zeker in de Formule 1"

Nico Hülkenberg verwacht volgend jaar zeker in de Formule 1 actief te blijven. De Duitser zag zijn contract bij Williams niet verlengd worden en werd bij de Britse renstal vervangen door Pastor Maldonado. Hülkenberg wordt nu nadrukkelijk genoemd als rijder bij Force india en als reserve-coureur bij Mercedes Grand Prix.

"Ik wil Williams bedanken voor drie fantastische jaren. Hoewel het jammer is dat de samenwerking niet voortgezet zal worden, ben ik blij dat ik onderdeel heb uitgemaakt van het team," schreef Hülkenberg op zijn site. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik in 2011 in de Formule 1 zal blijven. Ik heb nog geen contract met een ander team, maar dat gaat hopelijk snel veranderen. Het ziet er namelijk goed uit."

De Duitser beseft dat hij in het begin van het jaar door een gebrek aan ervaring in het begin van dit jaar in het nadeel was. "Ik realiseerde me dankzij mijn teamgenoot Rubens Barrichello al snel dat het belangrijk is om ervaring te hebben. Rubens is de sterkste teamgenoot die ik ooit gehad heb en ik ben blij dat ik dit jaar naast hem heb kunnen rijden. Hij heeft me erg geholpen met mijn ontwikkeling."

Hierdoor werd Hülkenberg volgens hemzelf gedurende het jaar steeds compeitiever en heeft de strijd met Barrichello er voor gezorgd dat Williams gedurende het jaar stappen voorwaarts heeft gemaakt. "We hebben in Abu Dhabi op zondag onze helmen uitgewisseld en er beiden wat persoonlijks op geschreven. Ik hoop dat Rubens nog lang in de Formule 1 actief zal zijn en ik wens hem het allerbeste."

Holocaustmonument Berlijn vertoont scheuren

Het Holocaustmonument in de Duitse hoofdstad Berlijn, dat bestaat uit ruim tweeduizend blokken beton, vertoont scheuren. Deskundigen gaan nu bekijken waardoor de scheuren worden veroorzaakt en hoe ze kunnen worden gerepareerd. Dat heeft een woordvoerster van de stichting die het monument beheert dinsdag gezegd.

De woordvoerster, Felizitas Borzym, kon niet zeggen hoeveel blokken beschadigd zijn. Deskundigen gaan onderzoeken of de scheuren worden veroorzaakt door het koude weer, zoals het Duitse dagblad Bild dinsdag schreef. De stichting heeft in 2008 al een aantal betonblokken gerepareerd met kunsthars en is nog aan het bekijken of deze methode effectief is.

Het enorme veld van beton is een belangrijke toeristische attractie. Meer dan acht miljoen mensen hebben een bezoek gebracht aan het monument sinds het in 2005 werd geopend.


(Foto: Novum)

'Transfer Afellay naar FC Barcelona bijna rond'

De transfer van Ibrahim Afellay van PSV naar Barcelona is zo goed als beklonken. Alleen een medische keuring staat de overgang nog in de weg. Volgens het AD reist Afellay na het bekerduel met Roda JC op 22 december naar Barcelona. De wedstrijd in Kerkrade moet de laatste worden in het shirt van PSV.

In Catalonië zal hij een medische keuring ondergaan waarna hij een contract ondertekent dat hem voor 4,5 jaar aan de koploper van de Primera División bindt. Mogelijk maakt hij dan op 2 januari zijn debuut in het shirt van Barça tegen Levante.

Barcelona en PSV kwamen vorige maand al tot een overeenkomst over de transfersom van drie miljoen euro. Afellay heeft een aflopend contract bij de Eindhovenaren.

Binnenkort Fallout: New Vegas patch

Fallout: New Vegas zit vol glitches. Ondanks dat heeft de game toch goede reviewscores ontvangen en veel mensen zijn ook zeer tevreden over de game. Bethesda is dan ook druk bezig om de glitches te minimaliseren.

Een stap in de goede richting is de patch die binnenkort gaat verschijnen. Hij is al klaar en als de toestemming geregeld is zal hij gelijk te downloaden zijn. De update zal volgens Bethesda zelf ‘comprehensive’ zijn en het save-probleem op de Xbox360 is in ieder geval opgelost.

Gamers zijn heel erg vergevingsgezind richting Bethesda, ondanks dat de problemen met New Vegas toch wel ernstig waren. Hopelijk wordt hun geduld met deze patch beloond.

Karthikeyan: "Voorlopig geen Formule 1"

Narain Karthikeyan testte afgelopen tijd, na afloop van de Grand Prix in Abu Dhabi, in de simulator van Force India. Volgens de coureur zelf moet daar verder weinig achter gezocht worden.

De Indiër komt tegenwoordig uit in de NASCAR. Hij is nog altijd geinteresseerd in de Formule 1, maar hij ziet zichzelf voorlopig gewoon in de Verenigde Staten racen.

"Elke coureur zou blij zijn met een kans in de Formule 1, maar er valt verder weinig te zeggen over de test in de simulator”, aldus Karthikeyan tegenover Times of India. "Ik zie mezelf de komende tien jaar nog wel in NASCAR rijden, verder wil ik het niet over Formule 1 hebben.”

In 2005 kwam Karthikeyan namens Jordan uit in de Formule 1. Destijds wist hij voor zijn renstal vijf WK-punten te verdienen. Deze behaalde hij in de Grand Prix van Indianapolis, waar hij vierde werd. Deze GP kende slechts zes deelnemers. De Indische coureur won later nog enkele malen in de A1GP.

OM wil straf verdubbeld zien voor moord op vrouw

Tegen een man die tot tien jaar cel en tbs is veroordeeld voor doodslag op zijn vrouw, heeft het OM in hoger beroep twintig jaar celstraf geëist. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Volgens justitie heeft de man zich schuldig gemaakt aan moord en is de straf van tien jaar te laag.

De man zou in juli 2009 zijn vrouw om het leven hebben gebracht en haar stoffelijk overschot in afdekzeil hebben verpakt. Het lichaam van de vrouw werd aangetroffen onder het bed in hun caravan op een recreatiepark in Zeewolde.

Het OM vindt dat de man met voorbedachten rade heeft gehandeld. Hij heeft voorafgaand aan het delict rustig kunnen nadenken en dat betekent volgens justitie dat er sprake is van moord.

De rechtbank Zwolle-Lelystad had de man veroordeeld tot tien jaar cel en tbs. Tegen dat vonnis ging zowel de veroordeelde als het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

De Boer: "Belangrijke periode voor Ajax breekt aan"

De interim-trainer van Ajax, Frank de Boer, beseft dat er direct prestaties van hem worden verwacht. Om te beginnen woensdag in San Siro voor de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan.

"Ik ben toch wel een beetje gespannen", zegt De Boer tegen Ajax TV. "Er breekt een belangrijke periode voor Ajax aan. In de komende drie weken kan er veel gebeuren." De 40-jarige De Boer is de vervanger van Martin Jol, die maandagavond zijn ontslag indiende bij de Amsterdamse club. Hij neemt minimaal tot de winterstop de honneurs waar, samen met Danny Blind.

De Boer heeft nog geen ervaring als hoofdtrainer. Na het beëindigen van zijn carrière in 2006 werkte de oud-international de afgelopen twee jaar als trainer van Ajax A1 en is hij ook assistent-trainer van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

Ajax moet woensdag in Milaan overwintering veiligstellen in de Europa League. De Amsterdammers verdedigen een punt voorsprong op het Franse Auxerre, dat op bezoek gaat bij Real Madrid.

Gerbrands baalt van situatie rondom Jonathas

Jonathas, de spits van AZ, is nog altijd spoorloos. Scout José Fortes Rodriguez is in Brazilië op zoek naar de aanvaller. Een maand geleden gaf AZ Jonathas toestemming om zijn ernstig zieke moeder op te zoeken. Sindsdien heeft de club uit Alkmaar niets meer vernomen van de speler.

Algemeen directeur Toon Gerbrands baalt van de situatie. "We hadden er in elk geval wel op gerekend dat hij contact met ons had opgenomen", zo zegt Gerbrands tegenover het Algemeen Dagblad.

"Ik moet oppassen om hier iets over te zeggen want er kan iets aan de hand zijn", vervolgt Gerbrands. "Ik heb als volleybaltrainer al eens iets dergelijks meegemaakt en toen was ik te snel in mijn oordeel. Toen was er een goed excuus van de speler dat hij te laat kwam. Als club kun je slechts je best doen."

Knieblessure voor skiester GŲrgl

Elisabeth Görgl zal de komende weken niet in actie kunnen komen. De skiester heeft een knieblessure opgelopen. Dit maakte de Oostenrijkse skibond vandaag bekend.

Görgl liep de blessure afgelopen weekend op tijdens wereldbekerwedstrijden in Lake Louise. De Oostenrijkse bezet in de algemene wereldbekerstand op dit moment de vierde plaats.

Op de Olympische Spelen van Vancouver begin dit jaar veroverde Görgl twee bronzen medailles.

Landzaat wil graag verlengen bij FC Twente

Bij Feyenoord was er geen toekomst meer voor Denny Landzaat, waarna FC Twente hem contracteerde. De middenvelder wil nu verlengen bij Twente. Speler en club gaan binnen afzienbare tijd om de tafel om te praten over een nieuw contract.

Door het wegvallen van Bryan Ruiz heeft Landzaat een basisplaats bij de Tukkers. Vanavond start hij in het duel met Tottenham Hotspur. "Ik heb genoeg meegemaakt in mijn loopbaan, maar dit blijven speciale duels."

"Ik merkte al tijdens de oefenstage dat ik waarde kon hebben voor deze ploeg", zo zegt de speler in het Algemeen Dagblad. "Dat heeft alles te maken met de voetballende organisatie. FC Twente heeft een vaste, aanvallende manier van spelen die wel bij mij past."

"Het is op het middenveld constant inpassen en doorbewegen, daarnaast wisselen we op het middenveld voortdurend van positie", vervolgt Landzaat. "Voor een speler als ik, die controlerend kan spelen, maar ook tussen de linies kan bewegen en voor het doel kan opduiken, is dat heerlijk voetballen."

VS, Zuid-Korea en Japan verwachten stappen China

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan willen de nucleaire onderhandelingen met Noord-Korea pas hervatten als dat land stopt met zijn 'provocerende en uitdagende' gedrag en concrete stappen zet om zijn kernwapenprogramma terug te draaien. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag na overleg met haar Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten Seiji Maehara en Kim Sung-hwan laten weten.

Clinton sprak de hoop uit dat China, als belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en organisator van het nucleaire overleg met dat land, samen met de VS, Zuid-Korea en Japan een 'duidelijke en niet mis te verstane boodschap' aan Noord-Korea stuurt. 'Wij zouden willen dat China duidelijker stelling neemt bij het waarschuwen van Noord-Korea' over de consequenties van zijn gedrag, zei Kim.

China heeft opgeroepen tot een spoedbijeenkomst van het zogenoemde zeslandenoverleg, maar Clinton maakte duidelijk dat Washington, Tokyo en Seoul Noord-Korea niet willen belonen voor slecht gedrag. Het communistische bewind in Pyongyang heeft er een handje van om provocerende acties te ondernemen, zoals het testen van een kernbom of het afschieten van raketten, en vervolgens in onderhandelingen concessies van de VS en hun partners te verlangen.

De VS gaan daar niet in mee, maar zijn onder voorwaarden bereid met Noord-Korea te praten. "Noord-Korea moet eerst concrete stappen zetten om een verandering in gedrag te tonen", zei Clinton. In een gezamenlijke schriftelijke verklaring stellen Clinton en haar beide ambtgenoten dat hervatting van het zeslandenoverleg van Noord-Korea 'oprechte inspanningen' verlangt om de betrekkingen met het zuiden te verbeteren, 'alsmede concrete stappen die blijk geven van een oprechte verbondenheid aan volledige, verifieerbare en onomkeerbare denuclearisering'.


VS, Zuid-Korea en Japan willen dat China Noord-Korea tot de orde roept (Foto: Novum)

Waxinewerper wil inzittenden Gouden Koets horen

De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, wil de inzittenden oproepen als getuige. Dat heeft hij vanuit de gevangenis laten weten, meldt De Telegraaf dinsdag op zijn website. Zijn advocaat was niet direct bereikbaar.

De 29-jarige man heeft psychische problemen. Hij houdt het koningshuis volgens de krant verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder. Toen zij in haar uitgebrande auto werd gevonden, werd L. volgens de krant als verdachte gezien. Uiteindelijk bleek dat het om zelfdoding ging.

Nu is L. volgens De Telegraaf woedend op politie en justitie. Daarom wil hij naast de leden van het koninklijk huis tien medewerkers van politie en justitie als getuige horen.

Het is aan zijn advocaat Mariëlle van Essen om het verzoek tot het horen van de getuigen in te dienen. Voor het horen van leden van het koninklijk huis is ministeriële toestemming nodig. Van Essen was niet direct bereikbaar om toe te lichten of ze toestemming gaat vragen.

Wesley Snipes toch voor kerst de bak in

Wesley Snipes mag niet wachten tot na de feestdagen om zijn gevangenisstraf uit te zitten. De acteur had de rechter gevraagd of hij zijn boetedoening vanaf 6 januari mocht ondergaan.

De 48-jarige Snipes moet voor drie jaar achter de tralies wegens belastingontduiking. De acteur had bij de rechter aangegeven dat hij vier jonge kinderen heeft en graag na de feestdagen zou willen beginnen met zijn straf. De rechter liet weten dat Snipes genoeg tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op de impact die de straf zal hebben op zijn familie. De acteur kreeg zijn veroordeling meer dan twee jaar geleden te horen.

De acteur werd veroordeeld voor drie vergrijpen op het gebied van belastingontduiking, hij zou een aantal inkomsten bewust niet hebben opgegeven. Snipes ging in hoger beroep tegen de uitspraak en werd van twee zwaardere delicten vrijgesproken. De acteur moet zich donderdagmiddag melden bij de McKean-gevangenis in Pennsylvania.


Wesley Snipes moet toch voor kerst de cel in (Foto: Novum)

Negentien landen zeggen af voor Nobelceremonie

Naast China hebben achttien andere landen uitnodigingen afgeslagen om vrijdag in Oslo de ceremonie bij te wonen rond de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. Tot de afzeggers behoren volgens het Noorse Nobelcomité de ambassades van Rusland, Pakistan, Servië, Iran, Venezuela en Cuba.

China is woest dat de prijs is toegekend aan Liu, die een gevangenisstraf van elf jaar uitzit wegens staatsondermijning. Liu is een van de opstellers van Charta'08, een oproep tot hervorming van het eenpartijstelsel in China.

China verbiedt familie en vrienden van Liu naar het buitenland te reizen om te verhinderen dat zij de prijs voor hem in Oslo in ontvangst nemen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde mensen die het voor Liu opnemen dinsdag als 'clowns'.

Schiphol annuleert weer vluchten door mist

Schiphol heeft dinsdag tot 09.30 uur twintig vluchten geannuleerd vanwege mist. Het gaat vooral om vluchten naar Duitsland en Engeland. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn ook veel vluchten vertraagd.

De annuleringen en vertragingen hebben niet alleen te maken met de mist op Schiphol zelf. Ook op andere Europese luchthavens is het mistig. De woordvoerder verwacht dat de problemen nog tot in de middag aanhouden.

Maandag werden ook al tientallen vluchten geannuleerd vanwege de mist. Schiphol raadt passagiers aan rekening te houden met vertragingen en annuleringen en actuele vluchtinformatie bij te houden.

Burgemeester Helmond blijft op geheim adres

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond (CDA) blijft voorlopig op het geheime adres zitten, waar hij vorige week werd ondergebracht. Ook krijgt hij nog persoonlijke bewaking. De gemeente houdt hem en zijn echtgenote nog enkele weken uit de publiciteit na een ernstige bedreiging.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt een bericht hierover in het Eindhovens Dagblad. Volgens hem maakt Jacobs het goed.

De bedreigingen hebben mogelijk te maken met het verlenen van een vergunning aan een tweede coffeeshop in de stad, Carpe Diem. Ook daar kwamen bedreigingen binnen. De coffeeshop is daarom op 1 december voor ten minste vier maanden gesloten. Dit jaar vonden ook al twee aanslagen plaats op de coffeeshop.

[NBA] Heat en Knicks winnen wederom

Miami Heat heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de smaak van het winnen te pakken gekregen. De ploeg versloeg gisteren de Milwaukee Bucks met 88-78 en wist hiermee de vijfde wedstrijd op rij te winnen. James Wade was de grote man met 25 punten.

Ook de New York Knicks wisten de vijfde wedstrijd op rij te winnen. De Minnesota Timberwolves werden met 121-114 opzij geschoven. Amare Stoudemire scoorde 34 punten voor de Knicks, terwijl aan de andere zijde Kevin Love 33 punten en vijftien rebounds had.

Ook de Utah Jazz pakten een zege. De ploeg klopte de Memphis Grizzlies met 94-85. Devon Williams scoorde 27 punten voor de winnende ploeg waar Francisco Elson vier punten maakte en twee rebounds had.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers Toronto Raptors 124-100
Orlando Magic Atlanta Hawks 74-80
New York Knicks Minnesota Timberwolves 121-114
Chicago Bulls Oklahoma City Thunder 99-90
Milwaukee Bucks Miami Heat 78-88
Utah Jazz Memphis Grizzlies 94-85
Los Angeles Clippers Sacramento Kings 98-91

Cruijff: "Vertrek Jol geen oplossing"

Johan Cruijff is van mening dat het vertrek van Martin Jol als hoofdtrainer bij Ajax de problemen bij de Amsterdamse club nog niet oplost. Volgens de oud-voetballer liggen de problemen bij zijn club veel dieper.

"Ik hoop niet, dat deze actie ingegeven is om tijd te winnen," zei Cruijff. "Als je de ene kapitein op het schip vervangt door een ander, los je het probleem niet op. Het probleem is nu eenmaal veel breder. Frank de Boer moet nu ook een breed gedragen steun krijgen vanuit de club. Ajax is een voetbalclub, daar moeten mensen met voetbalverstand de grote lijn gaan bewaken."

Ajax-voorzitter Uri Coronel heeft gisteravond nog met Cruijff over de situatie gesproken. De legendarische nummer veertien sprak lange tijd niet met het bestuur van de Amsterdamse club, maar gisteren zou een constructief gesprek hebben plaatsgevonden. Cruijff was de afgelopen periode zich al openlijk aan het bemoeien met Ajax, omdat hij oud-voetballers benaderde om zich kandidaat te stellen voor de ledenraad waarvan op 14 december acht zetels opnieuw verkozen worden.

Dit seizoen staat Ajax vierde in de Eredivisie op vijf punten van de koplopers PSV en FC Twente. Een vervolg in de Champions League zit er niet meer in, maar een goed resultaat morgenavond tegen AC Milan kan ervoor zorgen dat de club alsnog Europees overwintert.

KNVB start onderzoek naar Excelsior

De KNVB gaat een onderzoek instellen naar de afgelasting van het duel tussen Excelsior en NAC afgelopen zaterdag. De voetbalbond heeft het vermoeden dat de Rotterdamse ploeg er niet alles aan gedaan heeft om het veld sneeuwvrij te krijgen.

"Dat is wat ik lees in de rapportage ven scheidsrechter Sanders," aldus Bert van Oostveen, KNVB-directeur betaald voetbal. "Als Excelsior er genoeg aan had gedaan, was de wedstrijd waarschijnlijk wel doorgegaan. De openbare aanklager zal dit waarschijnlijk niet als hamerstuk laten passeren. Als we niet in de winter willen voetballen, moeten we de wedstrijden wel door laten gaan. Ik heb niet de indruk dat dit bij Excelsior is gebeurd."

De directeur van Excelsior is 'not amused'. "Misschien zijn ze nog in de war vanwege het WK-bid, maar voetballen was onmogelijk. Tot vier uur 's middags heeft het gesneeuwd en daarna ging het vriezen. Heel het Openbaar Vervoer in Rotterdam lag plat. Collega-scheidsrechter Danny Makkelie kwam 's middags het veld inspecteren maar deed twee keer zo lang over zijn reis tussen Dordrecht en Rotterdam en arriveerde hier met de sneeuw tot op zijn enkels. Bovendien zou de KNVB moeten weten dat je niet over een besneeuwd kunstgrasveld mag rijden. Sneeuw weghalen zolang het blijft sneeuwen is geen optie. Om nog maar te zwijgen over de omstandigheden op de gladde tribunes."

Tiener aangehouden na bedreiging gamebedrijf

Een Japanse tiener is aangehouden nadat hij medewerkers van een Japans gamebedrijf online had bedreigd. De 14-jarige jongen was zijn lidmaatschap voor het online spel Mobage Town kwijtgeraakt nadat hij andere spelers dood had gewenst. Vervolgens bedreigde hij ook medewerkers. Dat schrijft de Japanse krant Mainichi op zijn website.

In mei en juni heeft de tiener ongeveer twintig berichten naar Dena, het bedrijf achter Mobage Town, gestuurd. In deze berichten schreef hij onder meer dat hij zijn lidmaatschap terug wil hebben. "Als ik dat niet mag, vermoord ik elke dag vijf mensen", schreef de 14-jarige.

De jongen is aangehouden op verdenking van het opzettelijk dwarsbomen van de bedrijfsvoering van Dena. Tegenover de politie verklaarde de jongen dat hij gewoon alles wilde doen om zijn favoriete spelletje te kunnen spelen. Het is niet bekend wat voor een straf de tiener te wachten staat.

Echochrome II in december te koop in de VS

Sony Computer Entertainment heeft laten weten dat de stick-man puzzelgame Echochrome II in de Verenigde Staten vanaf 21 december 2010 te koop zal zijn. Het spel zal 100 verschillende levels bevatten met drie verschillende manieren om deze te spelen. Sony heeft nog geen inforamtie gegeven over wanneer de game beschikbaar zal zijn in Europa.

Het spel zal ook ondersteuning bieden aan de PlayStation Move, waarbij de controller gebreuikt kan worden als zaklantaarn, om daarmee verschillende vormen van schaduw te maken, dit is een hulpmiddel om de puzzels in de game op te lossen: "it will ultimately reveal a solution to the puzzle and guide your character to the exit," aldus Sony.

 

Argentijnse belangstelling voor Cvitanich

Dario Cvitanich keert mogelijk in de winterstop toch niet terug bij Ajax. De spits gaf aan niet langer bij het Mexicaanse Pachuca blijven en kan nu rekenen op belangstelling van clubs uit zijn vaderland Argentinië.

Marco van Basten haalde Cvitanich twee jaar geleden naar Ajax. Hij wist nooit te overtuigen waarna de Amsterdammers hem verhuurden aan Pachuca. Na de verhuurperiode wilde de Mexicaanse club Cvitanich definitief overnemen. De clubs kwamen tot een akkoord, maar de speler wilde zelf niet.

Cvitanich staat tot de zomer van 2013 onder contract bij Ajax. Volgens zijn zaakwaarnemer, Steinar Dietz, is er voldoende belangstelling. "River Plate, Boca Juniors en Racing Club willen hem huren, met een optie tot koop", zegt Dietz in De Telegraaf. "Maar de kans bestaat ook nog steeds dat hij in januari gewoon terugkeert in Amsterdam."

Volgens Andres Fassi, technisch directeur van Pachuca, wil Cvitanich terugkeren naar zijn vaderland. "We hebben onze best gedaan, maar vanwege zijn privésituatie denkt hij over een terugkeer naar Argentinië."

Engelse interesse voor Van Bommel

Mark van Bommel staat in de belangstelling van diverse Engelse clubs. De middenvelder heeft bij Bayern München een aflopend contract en kan voor het volgende seizoen zo tekenen bij Manchester City en Tottenham Hotspur.

"Ik praat eerst met Bayern. Dat vind ik wel zo netjes. Pas als we er niet uitkomen, zal ik verder kijken," zei Van Bommel. "Er is veel belangstelling uit het Midden-Oosten en de VS, maar dat zie ik nog niet zo zitten. Ik wil tot en met het EK in 2012 op hoog niveau blijven spelen, omdat ik weet dat we het EK met deze groep kunnen winnen."

De 33-jarige Van Bommel is bezig aan zijn vijfde jaar bij Der Rekordmeister. Daarvoor kwam hij uit voor Fortuna Sittard, PSV en Barcelona.

Horner kwaad op verzwijgingen Webber

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is kwaad op zijn coureur Mark Webber die een breuk in zijn schouder heeft verzwegen. De Australische Formule 1-coureur maakte het nieuws gisteren zelf bekend in een boek dat hij publiceerde. Hij zei dat slechs enkelen van de kwetsuur op de hoogte waren geweest.

Webber liep de breuk na de Grand Prix van Singapore op bij een val van een mountainbike. Horner zei gisteren in de Telegraph dat hij teleurgesteld en gefrustreerd was toen hij het hoorde. "Ik wist niets van het boek, laat staan de schouderproblemen." zei Horner.

Alleen de trainer van Webber Roger Cleary en FIA-dokter Gary Hartstein wisten van de verwonding af. "Het is jammer dat Mark niets zei. Het was een blessure die zijn prestaties niet leek te beïnvloeden, maar we hadden er wel graag vanaf geweten," vervolgde Horner.

Omdat Webber voor het jaar 2009 bij een ander mountainbike-ongeluk al een gebroken been en schouder opliep adviseert Horner de Australiër om de fiets links te laten liggen en zich op andere sporten te gaan richten.

Ruim 100 vermisten na aardverschuiving Colombia

In de Colombiaanse stad Bello worden nog ruim honderd mensen vermist nadat zondag een aardverschuiving een dertigtal huizen bedolf. Minister van Binnenlandse Zaken German Vargas heeft dit maandag gezegd.

Tot dusver werden 23 doden geborgen, onder wie elf kinderen. Negen van de kinderen waren in een park aan het spelen toen de ramp zich voltrok, zei John Rendon, coördinator van de rampenbestrijding in de noordelijke deelstaat Antioquia.

De aarde was door zware regenval doorweekt geraakt en daardoor gaan schuiven. Volgens directeur Ricardo Lozano van de Colombiaanse meteorologische dienst is er nog nooit zoveel regen gevallen sinds de dienst 42 jaar geleden werd opgericht en neerslaggegevens worden bijgehouden.

Ook in het buurland Venezuela doen zich overstromingen voor. Daar vielen tot nog toe 34 doden. Honderdduizend Venezolanen zoeken tijdelijk onderdak. Alle militaire bases in het land zijn omgevormd in opvangcentra en president Hugo Chavez vorderde zondag hotels in de kuststad Higuerote om vluchtelingen onder te brengen.


(Foto: Novum)

Mercedes GP had snelste pitstops in 2010

Mercedes Grand Prix mag dan dit jaar niet vooraan hebben gereden in de Formule 1, de renstal had wel de snelste crew in de pitstraat. Uit een analyse van het Duitse Auto Motor und Sport blijkt dat Michael Schumacher en Nico Rosberg sneller weer de baan opgestuurd werden dan de concurrenten.

Mercedes had bij acht van de negentien races de snelste pitcrew, mede dankzij het automatische lichtensysteem dat net als bij Ferrari in gebruik is. De Italianen waren de snelste in drie races. Hiermee stonden ze achter Red Bull Racing dat in vijf wedstrijden de snelste crew had. De Oostenrijkers hebben ook de snelste pitstop van het jaar op hun naam gekregen, want bij Sebastian Vettel werden op Monza in 2.9 seconden vier banden verwisseld. Sauber was tweemaal de snelste, terwijl McLaren alleen in Japan de snelste stop had.

Red Bull gebruikt voor de stops nog de traditionele lollipopman, maar heeft hem wel aan strenge tests onderworpen, waaronder een psychologisch examen. De overige teamleden werden gekozen op basis van hun snelheid. Deze werden tijdens de afgelopen winter getraind en getest op hun snelheid.

Lotus had de langzaamste pitcrew. De nieuwkomer had maar liefst vijf keer de langzaamste stop. Hiermee deed het Maleisische team het slechter dan HRT en Renault die beiden tot vier langzame stops kwamen.

Eindelijk schade in Gran Turismo 5

Baas van Polyphony, Kazunori Yamauchi, heeft zich aan zijn belofte gehouden. Voor Gran Turismo 5 is namelijk een nieuwe update beschikbaar, namelijk versie 1.03. De update is 150 MB groot en bevat zoals beloofd de mechanische schade met de mogelijkheden om te kiezen tussen: geen schade, lichte schade of zware schade.

Een andere patch waarbij het onder andere mogelijk moet worden om een back-up te maken van de save games zal later deze maand verschijnen.

GT5

Ruim vijfhonderd kilometer file in ochtendspits

Door een combinatie van mist en gladheid heeft de spits dinsdagochtend een pieklengte van 530 kilometer bereikt. Rond Rotterdam blijven de komende uren nog flinke files staan, verwacht de ANWB.

Op de A16 richting Breda is bij de Van Brienenoordbrug een busje door de vangrail gereden. Hierdoor zijn twee rijstroken afgesloten. Op de A20 leidt dit tot meer dan twintig kilometer file, op de A13 stond twaalf kilometer. De verwachting is dat de problemen tot 12.00 uur aanhouden.

In de vroege ochtend raakten 25 auto's op de spekgladde A7 betrokken bij een kettingbotsing. De rijbaan richting Hoorn was hierdoor tot 08.30 uur afgesloten tussen Middenmeer en Medemblik.

Op de A10 rond Amsterdam gaven de matrixborden een maximumsnelheid van vijftig aan omdat het plaatselijk glad kon zijn. Ook op het nieuwe stuk van de A4 tussen Delft en Rijswijk kan het volgens de ANWB erg glad zijn.

Door een slippartij op de A5 werd de rijbaan richting het zuiden afgesloten tussen de knooppunten Raasdorp en De Hoek. De ANWB verwacht dat de problemen op de A5 en A7 snel zijn opgelost. Rond 09.30 uur nam de filelengte al snel af en stond nog een kleine driehonderd kilometer file.

Joustra: laat beveiligers politie ontlasten

Particuliere beveiligers moeten meer bevoegdheden krijgen zodat ze de politie kunnen ontlasten. De branche voor beveiligers praat hierover met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, zegt voormalig coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra dinsdag in een magazine van het Financieele Dagblad.

Joustra is tegenwoordig voorzitter van de vereniging van particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De politie heeft volgens hem te veel taken. "Behoren voetbalwedstrijden tot de kerntaak van de politie? Nee." Volgens hem is veel politiecapaciteit vrij te spelen als dergelijke taken worden overgenomen door beveiligers.

Ook moeten beveiligers volgens hem meer bevoegdheden krijgen om geweld te gebruiken. Zo zouden ze de mogelijkheid moeten krijgen een winkeldief te boeien en vast te houden totdat de politie ter plaatse is.

Ook zouden ze toegang moeten krijgen tot het kentekenregister zodat ze kunnen controleren of er iets aan de hand is als ze een verdachte auto zien rijden. Joustra wijst erop dat industrieterreinen al helemaal door particulieren wordt beveiligd.

Nederland kan wat hem betreft een voorbeeld nemen aan Scandinavië. "Daar patrouilleren politie en beveiliging samen. In een politieauto zitten een politieman en een particuliere beveiliger." De verruiming van bevoegdheden kan volgens hem goed helpen bij het reorganiseren van de politie.

CD/DVD: Depeche Mode - Tour of the Universe

Een vlekkeloze tour was het allerminst voor Depeche Mode: de Tour of the Universe, die het laatste album Sounds of the Universe begeleidde. In Griekenland kreeg frontman Dave Gahan al voor de show stekende pijn en werd met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar werd hij gediagnosticeerd met gastroenteritis, maar na meerdere testen bleek hij ook een kwaadaardige blaastumor te hebben. De band was genoodzaakt om een aantal shows te cancellen en Pinkpop werd hier onder andere ook het kind van de rekening van.

PlayStation software-update v3.55

Sony Computer Entertainment heeft een nieuwe software-update de deur uitgedaan. De update brengt de software bij versie 3.55, het betreft slechts een kleine update die zich vooral richt op de beveiliging van de PlayStation 3, verdere details heeft Sony niet gegeven. De update is op de normale manier te verkrijgen, gewoon via het PlayStation Network.

De update wordt over het algemeen niet positief ontvangen, niet omdat de update niet goed werkt of voor problemen zorgt, maar er wordt vooral geklaagd over de grootte van de update en het ontbreken van nieuwe features waar de gebruikers al een tijd om vragen.

PS3

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

Culturele instellingen die te weinig publiek trekken, krijgen voortaan geen subsidie meer. Dat wil staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Veel mensen roepen dat dat een verschraling is, omdat cultuur meer is dan de bordkartonnen musicalproducties van Joop van den Ende. Klopt. Cultuur moet meer zijn dan rommel die is gericht op een massapubliek. Absoluut. Maar daar zit wel een grens aan:

NS: winterplan werkt

De sneeuwval van afgelopen zaterdag heeft allerminst tot chaos op het spoor geleid. Door over te schakelen op de winterdienstregeling bleef de overlast beperkt, zegt NS-topman Bert Meerstadt dinsdag in het AD. Hij vindt de kritiek van de Tweede Kamer, vakbonden, minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz (VVD) en reizigersorganisatie Rover niet terecht.

Zaterdag liep het treinverkeer rond Utrecht Centraal urenlang vast. De overlast was volgens Meerstadt 'heel vervelend'. "Zeker omdat veel mensen Sinterklaas wilden vieren, maar onze winterplannen hebben gewerkt."

De overlast bleef volgens hem beperkt tot de regio rond Utrecht. Meerstadt wijst erop dat de chaos zich vorig jaar in soortgelijke situaties nog over het hele land verspreidde en tot drie dagen aanhield. "Nu was het twee tot drie uur rondom Utrecht. Een hele verbetering."

Wel valt volgens de topman wat te verbeteren in de informatievoorziening. "We moeten duidelijker zeggen: heb even geduld, we werken aan een oplossing om iedereen thuis te krijgen." Daarvoor biedt hij zijn excuses aan.

De winterdienstregeling houdt in dat treinen tussen stations pendelen in plaats van een lange route langs veel stations af te leggen. Als een trein uitvalt, zorgt dat door de winterdienstregeling alleen op een klein stukje van het traject voor problemen. Zo moet de overlast beperkt blijven.

Ondanks dat de topman tevreden is over de regeling, wordt de reclamecampagne waarin de NS zegt klaar te zijn voor de winter van de buis gehaald. "Het is raar om te verkondigen dat we goed zijn voorbereid, terwijl mensen vertraging hebben gehad", legt hij in de krant uit.

In de Volkskrant wijst directeur van ProRail Bart Smolders erop dat vorige week maandag bijna negenhonderd kilometer file op de wegen stond, terwijl de treinen amper problemen hadden.

Een correspondent van de krant in Engeland beschrijft dat de natie 'een collectieve zucht' slaakt zodra de eerste sneeuwvlokken neerdalen. Door de sneeuw reed daar slechts een op de drie treinen. In Duitsland zou men geloven dat het treinverkeer in Nederland beter is geregeld, al weet niemand of dat echt klopt.

Sjaak Swart steunt Feyenoord met tientje

De actie 'Supporters steunen Feyenoord' heeft sinds vrijdag al 250.000 euro opgeleverd. Dat maakte Pim Blokland, voorman van de investeringsgroep Vrienden van Feyenoord, maandagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Blokland kreeg er in de uitzending ook nog eens een tientje bij van Mister Ajax Sjaak Swart. Blokland kuste het biljet van de oud-Ajacied voor de camera's. Ook Jan Mulder doneerde geld aan Feyenoord, hij gaf twintig euro.

De actie werd vrijdag samen met 'Bedrijven steunen Feyenoord' gelanceerd. Beide acties moeten afzonderlijk één miljoen euro opleveren om de club zo een financieel steuntje in de rug te geven.

Middelkoop wint opnieuw in Dominicaanse Republiek

Matwé Middelkoop heeft voor de derde keer in twee weken tijd de tweede ronde bereikt van een Future in de Dominicaanse Republiek. In Santo Domingo won onze landgenoot van Piero Luisi; 6-2 en 6-0.

Twee weken geleden wist de als tweede geplaatste Middelkoop de Venezolaan Luigi tijdens een andere Future in de Dominicaanse Republiek ook al te verslaan. Destijds werd het 1-6, 6-0 en 6-2 voor onze landgenoot.

In de volgende ronde neemt Middelkoop het op tegen Rupesh Roy. Ook hij is een oude bekende van onze landgenoot. Vorige week won Middelkoop met 7-5 en 6-1 van Roy.

Tim van Terheijden wist zich niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi in Santo Domingo. In de laatste kwalificatieronde verloor onze landgenoot van de Brit Richard Gabb; 6-2 en 7-6.

Brouwer: 'Ben helaas in het verkeerde jaar geboren'

De interlandcarrière van Ronald Brouwer lijkt voorbij. De spits van Bloemendaal, die negen jaar deel uit maakte van Oranje, kreeg van bondscoach Paul van Ass te horen dat hij plaats moet maken voor de jongere generatie.

"Ik ben op leeftijd afgevallen, niet op kwaliteit. Ik kreeg te horen dat op dit moment geen plaats voor mij is in Oranje", aldus Brouwer. "Dat had ik niet verwacht, ik zag het niet aankomen. Ja, dat was wel even slikken. De consequentie is dat het voor mij lastig gaat worden om naar de Spelen in Londen te gaan. Dat is teleurstellend."
 
Afgelopen zomer kreeg Brouwer rust van Van Ass. De aanvaller werd niet opgeroepen voor de Hamburg Masters en de Champions Trophy. "Ik kon, voor het eerst in vele jaren, mijn lijf rust geven. Ik ben sterk uit de zomer gekomen. Ik was, en dat ben ik nog steeds, enorm gemotiveerd om tot de Spelen van Londen door te gaan."
 
"Ik wilde er in ieder geval nog twee jaar serieus voor gaan, om mijn carrière naar een mooi einde te brengen. Ook aan de eerste competitiehelft heb ik een goed gevoel overgehouden. Ik denk nog steeds dat ik een van de fitste spelers van Oranje ben."
 
"Ik ben niet iemand die snel bij de pakken neerzit. Ik zeg dan nu ook niet ‘ik kap helemaal met Oranje. Zo zit ik niet in elkaar. Tot Londen ga ik er vol voor, zorg ik dat ik enorm fit blijf en belangrijk blijf op de juiste momenten. Dan is er misschien nog een klein kansje. Ik heb erg veel plezier in het hockey. Nog steeds. Alleen is dit even een domper."
 
Hij vervolgde: "In principe is de kans groot dat mijn interlandcarrière nu gestopt is. Ik ben helaas in het verkeerde jaar geboren. Het gaat, zoals mij verteld is, niet om mijn kwaliteiten. Dat is zuur en jammer. "
 
"Ik ben het er mee eens dat er jonge jongens moeten opstaan. De afgelopen jaren hadden we op papier een oud team. Ik denk echter dat ik een mooie bijdrage aan dit Oranje had kunnen leveren. Maar dat is mij helaas niet gegund"
, besloot Brouwer.

Minister wil forse ingrepen in onderwijs

Met forse ingrepen in het onderwijs wil minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) de leerprestaties verhogen. Haar plannen zijn een reactie op PISA 2009, een grootschalig driejaarlijks onderzoek waaruit blijkt dat het Nederlands onderwijs blijft dalen op de internationale ranglijst, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De onderbouw moet zich volgens de minister veel meer beperken tot de kernvakken Nederlands, Engels, wiskunde en de bètavakken. Ook wil ze dat alle leerlingen halverwege het voortgezet onderwijs een tussentijdse toets maken.

Het voortgezet onderwijs wordt volgens haar te veel 'geplaagd' door allerlei lesprogramma's op maatschappelijk terrein. Vanuit de Kamer zouden te veel maatschappelijke taken naar de school worden geschoven. "Dat gaat van obesitas tot het voorkomen van schulden. Heel belangrijk, maar eerder een taak voor andere opvoeders."

Ook wil de minister het aantal examenprofielen in de bovenbouw van havo en vwo terugbrengen naar twee per schooltype. Dat zou het voor scholen gemakkelijker maken de roosters rond te krijgen.

In de ranglijst van het Programme for International Student Assessment (PISA) hoort Nederland nog in de top van Europa. "Maar we kunnen het er niet bij laten zitten", stelt Van Bijsterveldt. Ze wijst erop dat landen in het Verre Oosten en Amerika Nederland voorbijstreven.

Beretta volgt Iachini op bij Brescia

Mario Beretta is de nieuwe trainer van Brescia. Zijn komst is enkele uren na het ontslag van Giuseppe Iachini kenbaar gemaakt.

Voorzitter Gino Corioni bracht maandag hoogstpersoonlijk het nieuws naar buiten. "Enkele minuten geleden heeft Beretta een contract tot het einde van het seizoen getekend", aldus de preses. Beretta treedt per direct aan.

Brescia, dit seizoen als promovendus actief in de Serie A, staat na het 3-0 verlies tegen AC Milan op de zeventiende plaats. Te laag, is de mening van de clubleiding, die Iachini op straat besloot te zetten.

Beretta werd eerder dit seizoen nog aangesteld als trainer van het Griekse PAOK Saloniki. Na een maand trouwe dienst moest hij echter zijn biezen pakken. Eerder was Beretta werkzaam bij Chievo, Parma en Siena.

KNVB verbaasd over non-selectie Van Marwijk en Sneijder

De KNVB heeft met teleurstelling gereageerd op de beslissing van de FIFA om Wesley Sneijder en Bert van Marwijk niet te nomineren.

De bondscoach stond op de shortlist voor beste trainer van het afgelopen seizoen. De wereldvoetbalbond besloot echter voor José Mourinho, Pep Guardiola en Vicente Del Bosque te kiezen. Het trio is in de race voor de beste coach van 2010.

Sneijder greep naast de Gouden Bal. Lionel Messi, Xavi en Andres Iniesta kregen de voorkeur. "Bij Mourinho en Del Bosque kan ik me nog wel iets voorstellen'', laat KNVB-directeur Bert van Oostveen weten aan het Algemeen Dagblad.

"Maar de derde kandidaat Guardiola vind ik minder logisch. Ik had het fair gevonden als Van Marwijk zijn plaats had ingenomen." Ook bij de shortlist voor de beste speler (Messi, Iniesta, Xavi) heeft Van Oostveen zo zijn twijfels. "Messi bijvoorbeeld had toch een tegenvallend WK. Maar op zo'n uitverkiezing valt vaak geen peil te trekken."

Petitie actieve donorregistratie overhandigd

De stichting '2 Miljoen Handtekeningen' overhandigt dinsdag het resultaat van haar internetpetitie voor een actieve donorregistratiewet (ADR) aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De benodigde 40.000 handtekeningen om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn inmiddels ruimschoots gehaald. De teller staat momenteel op 48.000 handtekeningen, meldt de website van de stichting.

Volgens de stichting heeft de voorlichtingscampagne 'Nederland zegt Ja' tot nu toe weinig effect gehad en heeft deze overheidscampagne, die een tijdsduur heeft van drie jaar, niet geleid tot meer registraties. "Een campagne zal pas effect hebben als mensen gedwongen worden na te denken over orgaandonatie. Dat zal pas gebeuren als de wet wordt omgedraaid en de ADR wordt ingevoerd", aldus de organisatie.

Petitie actieve donorregistratie overhandigd
Petitie actieve donorregistratie overhandigd (Foto: ANP)

Burgemeester Mexico-Stad beste van de wereld

Marcelo Ebrard van Mexico-Stad is uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld van 2010. Dat maakte de internationale organisatie The City Mayor’s Foundation maandag bekend.

De 51-jarige Ebrard bestuurt de hoofdstad van Mexico sinds 2006. Hij krijgt de titel 'World Mayor’ vanwege zijn pragmatische, liberale beleid, het feit dat hij opkomt voor minderheden en veel heeft gedaan om het milieu te verbeteren. Ebrard bestuurt de miljoenenstad namens de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

Onder Ebrard werden in Mexico-Stad onder andere abortus en het homohuwelijk gelegaliseerd. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van een Groen Plan voor de hoofdstad, dat de uitstoot van broeikasgassen in 15 jaar sterk moet verminderen. Mexico-Stad, 20 jaar geleden nog de meest vervuilde stad ter wereld, staat inmiddels niet meer in de top tien van steden met de slechtste luchtkwaliteit.

In 2006 eindigde Job Cohen, toen nog burgemeester van Amsterdam, als tweede achter John So van de Australische stad Melbourne.

14-jarige bekent veroorzaken bosbrand IsraŽl

De Israëlische politie heeft de hoofdverdachte opgepakt in verband met de grote bosbrand die 42 levens eiste. De arrestant is een 14-jarige jongen die zegt dat de brand een ongeluk was, berichtten lokale media.

De tiener zei dat hij donderdag een waterpijp rookte en wat brandende kooltjes in een open gebied gooide in het Carmelbos in het noorden van het land, meldde een politiewoordvoerder. Volgens de zegsman raakte de jongen in paniek toen er brand uitbrak, vluchtte hij het gebied uit en ging hij terug naar school zonder iemand te vertellen wat er was gebeurd. Ondertussen greep het vuur snel om zich heen.

Het hoofd van de politie in Haifa bezweek maandag aan ernstige brandwonden. Ze werd maandag begraven in aanwezigheid van honderden agenten.

14-jarige bekent veroorzaken bosbrand Israël
14-jarige bekent veroorzaken bosbrand Israël (Foto: ANP)

Van den Boog: "Frank voor nu beste oplossing"

Frank de Boer zal tot de winterstop de plek innemen die Martin Jol sinds gisteren achterliet. Ajax-directeur Rik van den Boog reageerde op de aanstelling van De Boer.

"Frank is een ontzettend goede trainer, die meteen beschikbaar is"
, aldus Van den Boog. "Morgen reist hij met Ajax mee naar Milaan, waar we woensdag strijden voor Europese overwintering."

Komende woensdag treft Ajax in de groepsfase van de Champions League AC Milan. Een plek in het Europa League-toernooi staat op het spel voor de Amsterdammers.

Prinses Amalia viert zevende verjaardag

Prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is dinsdag zeven jaar geworden. De nummer twee in de lijn van troonopvolging viert het verjaardagsfeestje thuis in Wassenaar, samen met haar ouders en haar twee jongere zusjes.

Ter gelegenheid van haar zevende verjaardag krijgt de prinses een heus vliegtuig naar zich vernoemd. Topman Peter Hartman van de KLM zal een oude Dakota omdopen tot de 'Prinses Amalia'. De Dakota PH-PBA uit 1944 kwam na de oorlog in bezit van prins Bernhard en deed van 1947 tot 1961 dienst als regeringstoestel. Het was een wens van Bernhard zelf dat de inmiddels gerestaureerde oldtimer de naam zou krijgen van zijn achterkleindochter.

Ook in de Haagse Kloosterkerk wordt stilgestaan bij de verjaardag van de erfprinses. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine verzorgt daar dinsdagmiddag traditioneel het Prinses Amalia Concert, georganiseerd door de gemeente Den Haag. De prinses is niet bij de naamgeving van het vliegtuig en het concert aanwezig: zij moet dinsdag gewoon naar school.

Prinses Amalia viert zevende verjaardag
Prinses Amalia viert zevende verjaardag (Foto: ANP)

Nederlander vast in Chili om moord Amsterdams paar

Een 36-jarige Nederlander is maandag in de Chileense hoofdstad Santiago aangehouden op verdenking van een dubbele moord op een ouder echtpaar in Amsterdam in 1997. De man stond op het punt naar de Verenigde Staten te reizen toen hij werd opgepakt. Dat meldt de Chileense krant La Tercera op haar website.

In november 1997 werden de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run dood in hun woning aan de Noorderbreedte aangetroffen. Hun kelen waren doorgesneden en ze waren vele malen gestoken. De daders namen niets mee, maar de tas van Run bleek wel doorzocht. De zeshonderd gulden die erin zat is destijds achtergelaten. Er zou een groter bedrag zijn verwacht.

Eind vorig jaar werd de zaak heropend en besteedde misdaadverslaggever Peter R. de Vries er in zijn programma aandacht aan. Er waren DNA-sporen van twee personen gevonden.

Het DNA van de nu aangehouden verdachte, een monteur, zou overeenkomen met het gevonden DNA. Hij is volgens de krant de hoofdverdachte.

Toen bleek dat hij niet meer in Nederland verbleef werd tegen de man een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Uit gegevens van Interpol bleek toen dat de man tot tweemaal toe uit Chili was vertrokken, waarvan een keer naar Panama. De man werkt in Santiago en heeft volgens de krant een Chileense partner.

De man werd maandagmiddag na zijn arrestatie op het internationale vliegveld ArturoMerinoBenitez ondervraagd, waarna werd besloten dat hij vast blijft zitten. Tussen Nederland en Chili bestaat een uitleveringsverdrag.

ArgentiniŽ en Uruguay erkennen Palestina

Argentinië en Uruguay hebben maandag gezegd dat ze in navolging van Brazilië een onafhankelijke Palestijnse staat zullen erkennen. Het besluit is ontstaan 'uit een diep verlangen om een definitieve vooruitgang te zien in het onderhandelingsproces dat leidt tot een juiste en duurzame vrede in het Midden-Oosten', zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timmerman.

"De Argentijnse regering erkent Palestina als een vrije en onafhankelijke staat binnen de grenzen die zijn vastgesteld in 1967", citeerde Timmerman uit een brief van president Cristina Kirchner aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Uruguay maakte kort daarop bekend dat het volgend jaar dezelfde stap maakt.

Palestijnse functionarissen prezen de stap. Maar volgens Israël helpt 'dit betreurenswaardige besluit' niet om de situatie tussen Israël en de Palestijnen te veranderen.

Argentinië en Uruguay erkennen Palestina
Argentinië en Uruguay erkennen Palestina (Foto: ANP)

Microsoft laat medewerkers spel spelen

In het Nederlandse kantoor van Microsoft hebben werknemers de afgelopen negen weken meegedaan aan een spel. Zij kregen diverse uitdagingen waarbij samenwerken belangrijk was. Microsoft heeft op deze manier in kaart willen brengen hoeveel zijn medewerkers samenwerken en wie van hen nieuwigheden snel oppikken.

De softwaregigant heeft 'het nieuwe werken' geïntroduceerd waarbij medewerkers overal en altijd, wanneer dat nuttig is, kunnen werken. Omdat de medewerkers geen individuele eilandjes moeten worden, is projectbureau Indie ingezet. Een Alternate Reality Game (ARG), waarbij realiteit en fictie elkaar overlappen, werd gezien als de perfecte manier om de houding van Microsoft-medewerkers in kaart te brengen.

Van de 950 medewerkers van Microsoft hebben zo'n 250 meegedaan aan het spel, dat draaide om het geheime genootschap The Silver Line Society. Doordat het geen eis was om mee te doen, medewerkers geheel vrij waren, en medewerkers bovendien niet met volle zekerheid wisten waar het spel voor diende, kan Microsoft de houding van medewerkers in kaart brengen als het gaat om samenwerken en nieuwe ontwikkelingen.

Geheimzinnige e-mails, stickers, bladen in de kantine en puzzels op de werkvloer deden vermoeden dat de Silver Line Society een nieuw project was binnen Microsoft. De deelnemers kregen drie puzzels per week voorgeschoteld. Samenwerken was noodzakelijk om alle puzzels op te lossen. Zo moesten medewerkers codes ontcijferen en deze invoeren als coördinaat op een wereldkaart om een boodschap te achterhalen. De puzzels waren zo gemaakt dat het noodzakelijk was voor werknemers om elkaar te raadplegen.

Microsoft laat medewerkers spel spelen (Foto: Novum)

Joodse gemeente bezegelt homohuwelijk

In een synogage van de Liberale Joodse Gemeente in Amsterdam zal volgende maand voor het eerst een huwelijksceremonie worden gehouden voor een homostel. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag.

Het College van Rabbijnen van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom besloot onlangs dat getrouwde Joodse homostellen hun relatie voortaan met een Joods ritueel kunnen laten bevestigen.

Volgens Trouw ging aan dat besluit een jarenlange discussie vooraf maar zijn de negen liberale joodse gemeentes inmiddels unaniem voorstander van de mogelijkheid dat homo’s hun huwelijk met een speciale ceremonie in de synagoge kunnen bezegelen.

De 'gewone' traditioneel-joodse huwelijksinzegening blijft voorbehouden aan heteroseksuele stellen, aldus Trouw.

Joodse gemeente bezegelt homohuwelijk
Joodse gemeente bezegelt homohuwelijk (Foto: ANP)

Obama bereikt akkoord belastingkortingen

De Democratische president Barack Obama is maandag tot een compromis gekomen met de Republikeinen op het gebied van de belastingkortingen. Dat meldden Amerikaanse media.

Het Amerikaanse staatshoofd maakte bekend dat de door zijn voorganger George W. Bush ingevoerde belastingkortingen de komende twee jaar niet alleen geldig blijven voor de middenklasse, maar ook voor de rijken. De maatregel zou op 1 januari aflopen.

Obama wilde de huidige belastingkortingen alleen voortzetten voor Amerikanen die hooguit 250.000 dollar per jaar verdienen. De Republikeinse partij wilde de kortingen voor de meerverdieners echter ook verlengen. Een paar dagen geleden verwierp de Senaat het voorstel van Obama.

Obama bereikt akkoord belastingkortingen
Obama bereikt akkoord belastingkortingen (Foto: ANP)

Sneijder niet naar Duitsland voor duel met Werder

Wesley Sneijder is niet met de selectie van Internazionale afgereisd naar Duitsland voor het Champions League-duel met Werder Bremen van dinsdag. Trainer Rafa Benitez heeft besloten de 26-jarige middenvelder rust te gunnen.

"Wesley is een beetje moe, dus we hebben hem thuisgelaten met het oog op het WK voor clubteams van volgende week", zegt Benitez op de clubsite. Ook verdediger Lucio en de Argentijnse aanvaller Diego Milito zijn in Italië achtergebleven.

Benitez ging ook nog in op de beslissing van wereldvoetbalbond FIFA om Sneijder niet te nomineren voor de Gouden Bal, de verkiezing tot wereldvoetballer van het jaar. Lionel Messi, Andrés Iniesta en Xavi, allen van FC Barcelona, zijn de drie overgebleven kandidaten. "Ik heb niks tegen Barcelona, maar ik begrijp werkelijk niets van de criteria van de FIFA. Ik heb echt medelijden met Wesley."

De wedstrijd van Inter tegen Bremen is er een om des keizers baard. Inter Milan is net als Tottenham Hotspur al verzekerd van de volgende ronde in het kampioenenbal. Werder kan nummer drie FC Twente niet meer passeren en eindigt dus als laatste in groep A.

Napoli in blessuretijd langs Palermo

Napoli heeft in een rechtstreeks duel met Palermo drie punten binnengehaald In Napels leek de wedstrijd in de subtop van de Serie A uit te draaien op een bloedeloos gelijkspel, maar Christian Maggio besliste anders: 1-0.

De zege van de nummer vier op de nummer vijf van de ranglijst komt uitermate gelegen voor Napoli. Door de drie punten komt Napoli op gelijke hoogte met Palermo. De Sicilianen bezetten na de nederlaag nog altijd de vijfde plaats, maar de achterstand op de bovenste plekken is groter geworden.

In de eerste helft had Napoli, vorige week donderdag nog tegenstander van FC Utrecht in het kader van de Europa League (3-3), het initiatief. De grootste kansen waren echter voor Palermo, dat via Fabrizio Miccoli op voorsprong had kunnen komen. De aanvaller krulde echter nét naast.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Palermo deelden de lakens uit, maar verzuimde kansen te creëren. Napoli keek de kat uit de boom en liet de Sicilianen komen. Ezequiel Lavezzi had in de tweede helft de beslissing op zijn schoen, maar de Argentijnse aanvaller stuitte op de uitstekend keepende Salvatore Sirigu. Een beslissing leek er niet meer te komen, maar Christian Maggio kroonde zich tot matchwinnaar in de 95ste minuut.

Sturmwind komt naar Dreamcast

Er komt weer een nieuw spel naar de Dreamcast. Sega bracht de oude console in 1999 uit, maar kondigde in 2001 aan te stoppen met support voor de Dreamcast. Sindsdien zijn er toch nog meer dan honderd games uitgekomen voor Sega's laatste wapenfeit op hardwaregebied. Sommige van die games zijn zelfs uitgegeven door Sega.

Sturmwind is een shooter van Duitse bodem, gemaakt door Redspotgames. Het spel bevat zestien levels, drie moeilijkheidsgraden en meer dan twintig grote levelbazen. De actie in Sturmwind schakelt van 2D naar 3D en weer terug. Redspotgames is een onafhankelijke ontwikkelaar van Dreamcast-games. Eerder bracht het bedrijf al Last Hope, Radium, Dalforce, Wind and Water: Puzzlebattle en Rush Rush Rally Racing uit voor Sega's oude console.

De Dreamcast was de eerste console met ingebouwde modem. Top-games als Virtua Fighter 3TB, Sonic Adventure, Chu Chu Rocket, Soul Calibur en Shenmue gaven glans aan deze fijne oude console. Toen de productie van de Dreamcast werd stopgezet in 2001 waren er nog een hoop games in ontwikkeling. Jammer, want daardoor werden games als Propeller Arena, Half-Life en System Shock 2 nooit officieel uitgebracht op de Dreamcast.

Sturmwind komt uit in de lente van 2011 en zal 46 Dollar gaan kosten

Kinderen gedood door bom in Irak

Twee jonge kinderen van 6 en 8 jaar zijn in Irak om het leven gekomen en twee andere kinderen, van 10 en 12, raakten gewond toen vlakbij hun huis een bom ontplofte. Dat heeft de politie maandag gezegd. Het voorval vond plaats in het oosten van het land.

Het sjiitische gezin waartoe de kinderen behoorden, keerde in oktober terug naar huis in Baqouba, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad. Veel sjiieten verlieten het gebied in 2007 toen soennitische extremisten en Al Qaida in Irak hier aan de macht waren.

Katy Perry stimuleert zintuigen fans

Katy Perry gaat haar fans tijdens haar aankomende toer op allerlei manieren vermaken. De zangeres speelt in op de vijf zintuigen van de concertbezoekers. Zo heeft Katy een aantal bedrijven in de arm genomen om bijpassende geuren voor haar The California Dreams-toer te ontwikkelen.

De toer van Katy Perry belooft een waar spektakel te worden. "Het wordt heel leuk, heel visueel en alle zintuigen worden erbij betrokken", vertelt de zangeres aan de Britse boulevardkrant The Sun. "We bekijken nu allerlei mogelijkheden. Er buigt zich bijvoorbeeld een aantal bedrijven over geuren die bij het gevoel van het album passen."

Perry vond onder meer inspiratie bij collega Pink. "Ik werk met de fantastische toerproducent Baz. Hij werkte ook met Pink aan haar toer waarbij ze in de trapeze hing." Perry weet nog niet of ze ook acrobatische toeren gaat uithalen. "Ik zag Pink optreden en dat was geen gewoon popconcert. Het had veel meer."

Perry denkt ook aan haar mannelijke bezoekers. "Victoria's Secret sponsort, dus sluit je vriendjes op", waarschuwt ze. "Ik denk dat heel veel meisjes die hun vriendje meenemen, niet meteen al te enthousiast zullen zijn. Ik denk dat de jongens dit stiekem heel leuk gaan vinden." Katy Perry staat 15 maart in de Heineken Music Hall in Amsterdam.


Katy Perry (Foto: Novum)

WikiLeaks naar o.a. XS4all

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks.nl wordt als domeinnaam ondergebracht bij webhoster Byte en internetprovider XS4all. Dat maakte e-Dot, de vorige provider van WikiLeaks maandag bekend.

e-Dot laat maandag op haar website weten overvallen te zijn door alle commotie rond WikiLeaks, dat vorige week is begonnen met het gefaseerd onthullen van zo'n 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten. De mensen achter WikiLeaks registreerden twee jaar geleden al de Nederlandse domeinnaam.

Internetbedrijf e-Dot is bang dat vooral het hosten van de zogenoemde mirrorsite van WikiLeaks veel capaciteit van de servers gaat vergen. "Wij kunnen WikiLeaks hierin niet van dienst zijn zonder onze andere klanten tekort te doen", aldus e-Dot. De webhoster benadrukt 'niet onder druk te zijn gezet' om WikiLeaks elders onder te brengen.

Wikileaks.nl naar andere provider
WikiLeaks.nl naar andere provider (Foto: ANP)

Ernstige gevolgen provocatie Korea

Wanneer Noord-Korea blijft provoceren, zal het daar de zeer ernstige gevolgen van ondervinden. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kim Sung-hwan, zei dit maandag in Washington ook namens Japan en de VS. Sung-hwan heeft overlegd met zijn Amerikaanse en Japanse collega's, respectievelijk Hillary Clinton en Seiji Maehara.

Clinton zei van China te verwachten dat het een niet mis te verstaan signaal aan Noord-Korea overbrengt, dat het land moet stoppen te provoceren. China is vrijwel de enige bondgenoot van betekenis van het stalinistische regime in Pyongyang.

Internationale gesprekken over de Noord-Koreaanse nucleaire ambities kunnen volgens Clinton niet hervat worden zonder een betere relatie tussen de Korea's. Noord-Korea beschoot 23 november een Zuid-Koreaans eiland met artillerie. In maart werd een Zuid-Koreaans marineschip getorpedeerd.

Ernstige gevolgen voor provocatie Noord-Korea
Ernstige gevolgen voor provocatie Noord-Korea (Foto: ANP)

Migrantenhulp lager door schaamte

Niet-westerse migranten en hun kinderen zoeken minder vaak hulp dan autochtonen, omdat ze anders aankijken tegen ontwikkelingsproblemen en lastig gedrag. Ze lijken zich vaker te schamen voor problemen of zien er de ernst niet van in. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek 'Naar Hollands gebruik?' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Over het algemeen maken migranten relatief weinig gebruik van hulp bij opvoeding, onderwijs en gezondheid. Allochtonen zijn minder vaak positief over de voorzieningen en ook is het zoeken van hulp voor hen vaak lastig. Het gaat dan bijvoorbeeld om opvoedingsondersteuning, het gebruik van anticonceptie, abortus en soa-testen. Dat is voor een deel te verklaren door het lagere opleidingsniveau, de gezinsvorm en het belang van religie.

Het maakt wel veel uit waar de allochtonen vandaan komen. In gezinnen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond heerst nog een sterk taboe op seks voor het huwelijk, terwijl jongeren van Surinaamse of Antilliaanse afkomst meer worden vrijgelaten en juist veel proberen op seksueel gebied. Deze groepen tellen relatief veel tienerzwangerschappen, maar Marokkaans-Nederlandse meisjes laten naar verhouding het vaakst een abortus plegen. Turkse Nederlanders hebben van deze groepen het vaakst contact met hun huisarts.

Sommige migranten hebben een negatief beeld van hulpverleners of wantrouwen ze zelfs. Daarnaast zijn ze soms bang niet goed begrepen te worden, of om onder druk te worden gezet om te 'vernederlandsen'. Ook zijn ze vaak niet tevreden over hun huisarts, bijvoorbeeld omdat die minder snel medicijnen voorschrijft dan in veel andere landen.

In het onderwijs lijkt het iets anders te liggen. Jongeren van niet-westerse afkomst hebben een grotere kans op leerproblemen, handicaps en gezondheidsklachten, maar zitten wel relatief vaak op speciale scholen.

Het hulpaanbod sluit niet altijd goed aan bij de wensen van migranten, concluderen de onderzoekers. Als het gaat om opvoeding hebben hulpverleners niet altijd een goed antwoord paraat, bijvoorbeeld bij vragen over Nederlandse normen en waarden.

"Geen sprake van nieuwe club Jol"

Verschillende Britse media vinden het wel héél toevallig: op dezelfde dag dat Newcastle United haar trainer ontslaat, stapt Martin Jol op bij Ajax.

Maar volgens algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax gaat het wel degelijk om een toevalligheid. "Het is absoluut niet zo dat Martin Jol op dit moment al een nieuwe club heeft. Daar is echt geen sprake van", zo zei hij maandagavond tegen de verzamelde pers in de ArenA.

"Martin is een perfectionist en wil dus altijd het beste. Veel spelers ontbraken afgelopen zomer, wat een enorme belasting legde op de ploeg. We hebben nog geprobeerd hem te overtuigen om te blijven, maar voor Martin was dit het eindpunt."

Volgens Van den Boog is er niet één oorzaak aan te geven voor het vertek van de trainer, anders dan de teleurstellende resultaten van de afgelopen tijd. Incidenten zoals het bijten door Suárez wat de sterspeler een schorsing opleverde, waren hooguit 'druppels' die de emmer uiteindelijk hebben doen overlopen, aldus Van den Boog.

In een eerdere verklaring gaf de algemeen directeur al aan dat de druk op Jol de laatste tijd enorm was toegenomen. Jol zelf heeft in een reactie laten weten dat de verwachtingen bij Ajax dit seizoen té hooggespannen waren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.